Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
17 12 4
VERTREK TERUG REISSOM
17 juni 03 juli € 1995,- **
01 juli 17 juli € 1995,- **
15 juli 31 juli € 1995,- **
19 augustus 04 september € 1995,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Iran »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Iran | Alamkouh en Damavand
Van dag tot dag

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen. Loopuren zijn zonder rustpauzes.

Dag 1: Vlucht Amsterdam naar Teheran

Op deze eerste dag vliegen we van Amsterdam naar Teheran. Afhankelijk van de gekozen luchtvaart maatschappij is dit een rechtstreekse vlucht of een vlucht met één overstap. Het aanbod van vluchten wisselt nog wel eens maar in 2018 vliegen o.a. KLM, Austrian Airlines, Lufthansa  en Turkish Airlines van Amsterdam naar Teheran. KLM stopt per september 2018 dus die verbinding zal in 2019 zeker niet meer mogelijk zijn. We worden opgehaald op het vliegveld en naar ons hotel gebracht. Afhankelijk van het vluchtschema is er nog tijd om vast kennis te maken met de Iraanse keuken of voor een perfecte cappuccino of espresso met heerlijk gebak in één van de koffie bars van Teheran.

Dag 2: Van Teheran naar Kashan. Afstand +/-250km

In de ochtend rijden we in 3 uur naar Kashan. We nemen alleen mee wat we vandaag en morgen nodig hebben en de rest van de bagage blijft in het hotel achter. De autoweg is prima en zodra we Teheran uit zijn is er meteen minder verkeer. We rijden door droog en desolaat heuvellandschap Hier en daar een stadje, verspreid liggende huisjes waar bouwland is en af en toe een kudde schapen en geiten. We passeren een groot zoutmeer en in de buurt van de dorpen zien we het groen en geel van de akkers en soms de schittering van de zon op een gouden koepel van een moskee. De mensen die we ontmoeten zijn open en vriendelijk, nieuwsgierig naar waar je vandaan komt en vaak volgt dan, “Welcome in my country”.  

In Kashan bezoeken we o.a de Persian Garden, oorspronkelijk “Koninklijk “bezit maar nu open voor het publiek. Een onderaardse bron voorziet deze tuin van water. Een stelsel van ondergrondse buizen en bovengrondse kanaaltjes laat het water door de tuin stromen en zorgt voor kleine fonteinen in de vijvers. Dan lunchen in een voormalig koopmanshuis en daarna zetten we onze city tour voort. Afhankelijk van de beschikbare tijd bezoeken we in Kashan nog een moskee, het voormalige huis van een tapijtenhandelaar en het historische badhuis. We overnachten in een hotel.

Dag 3: Zonsopkomst in de woestijn en terug naar Teheran.

Rond 05:00 vertrekken we met een 4WD naar de woestijn om daar de zon uit het zand te zien verrijzen. Altijd een bijzondere belevenis. Op een zandheuvel genieten we van het mee gebrachte ontbijt en rijden dan naar de grote zoutvlakte. Zo’n eindeloos lijkende vlakte heeft altijd een bijzondere sfeer en nadat we geproefd hebben hoe zout het oppervlak is gaan we terug naar Kashan.  

We bezoeken de plekken die we gisteren niet hebben kunnen doen en besluiten ons bezoek aan Kashan met een bezoek aan de bazaar. De drukke straatjes met de vele winkeltjes en stalletjes hebben een aparte sfeer, mensen handelen of doen boodschappen en het valt op dat iedereen vriendelijk en behulpzaam is, geen opdringerige of agressieve verkopers. Wil je iets bekijken of proeven, dan is dat ok, wil je iets kopen, prima, maar alleen een praatje of wat informatie is ook goed. Na de lunch rijden we terug naar Teheran en bereiden ons voor op onze komende bergtocht. We zullen de komende twee nachten niet bij onze bagage kunnen dus er moet het één en ander uitgezocht worden. Toiletspullen, een lakenzak, eventueel een slaapmatje en wat warme kleding voor op de top van de Tochal. Een paar lichte slippers voor in de hut is ook wel handig. De rest gaat met de bus naar Sharestanak waar we overmorgen worden opgehaald.

Dag 4: Via Darban naar de Shirpana hut. (2720m) +/- 950m stijgen, looptijd 3 uur.

In tegenstelling tot wat gebruikelijk is bij het bergwandelen beginnen we deze klim pas in de namiddag. Het kan heet zijn in Teheran en de route van Darban naar de hut ligt aan het eind van de middag grotendeels in de schaduw. We rijden in +/- 45 minuten naar Darband en beginnen onze klim op ruim 1800m. Eerst een klein stukje asfalt maar dan gaat de route door een smal dal, langs een snelstromende beek met hier en daar een stroomversnelling. Langs de route zijn wat restaurantjes met terrasjes, koffiehuizen en stalletjes waar fruit of koude drankjes verkocht worden. In het weekend is dit een gewilde plek voor Iraniërs om te relaxen en bij te komen van het drukke leven in de stad. Door de weeks is het er rustig. Na 500m klimmen verandert de route in een rotsachtig pad waar af en toe wat handen en voeten werk bij komt kijken. Er zijn touwen gespannen die de route afbakenen en als trapleuning dienst kunnen doen, hier en daar een trappetje of een bruggetje over een beek. Een prachtige route, steeds verrassend en af en toe uitzicht op Teheran.  

Tegen het vallen van de avond zijn we boven en kunnen genieten van een fantastisch uitzicht over Teheran en als het donker is geworden schitteren miljoenen lichtjes ons vanuit de diepte tegemoet. Een uniek schouwspel. In de hut zijn slaapzalen met voldoende dekens dus een lakenzak is voldoende. Er zijn ook matrasjes maar die zijn wat aan de dunne kant. Wassen doen we hier aan de wasbak met een washandje.  

Dag 5: Beklimming Tochal Peak (3965m) en afdalen naar het Tochal hotel (3580m) Stijgen +/- 1250m, dalen +/- 385m. Looptijd 5 ŗ 6 uur

Vandaag is een pittige dag, maar goed voor deze eerste fase van het acclimatiseren. We starten vroeg en drinken alleen thee of koffie en het ontbijt gaat mee voor onderweg. De klim gaat gestaag en is niet moeilijk. Als de zon op komt zien we de miljoenen lichtjes van Teheran langzaam doven en dat geeft het uitzicht een nieuwe dimensie. Uitkijken over een stad van 17 miljoen mensen vanaf je ontbijttafel, ook al is dat niet meer dan een grote kei ergens op de helling van de Tochal.  

Op de top staat een kleine shelter waar je bij harde wind eventueel kunt schuilen. In de winter is dit gebied een gewild skioord en de bergstations van de liften liggen zo’n 350m onder ons. Ook het hotel waar we zullen overnachten ligt daar. Als we het uitzicht naar alle kanten bewonderd hebben en misschien, met helder weer, de Alamkouh en de Damavand hebben gezien, dalen we af naar onze slaapplaats voor
vannacht.

Wie nog niet genoeg heeft van het uitzicht op Teheran kan in de middag nog een tochtje maken naar de Shan Neshin Ridge op 3875m. Een makkelijke klim van +/- 300m op en neer. Verderop in het dal, bij het dorpje Sharestanak, staan de ruïnes van het 450 jaar oude paleis van de koning. Hij kwam vaak op de berg en dan werden er twee vuren op de ridge ontstoken zodat men in Teheran wist dat de koning op de berg was. Wie meer behoefte heeft aan wat rust kan zich in het hotel verpozen.

Dag 6: Afdalen naar Sharestanak (2250m) en per bus naar Vandarbon.(2220m) Dalen +/- 1380m, looptijd 4 ŗ 4,5 uur

We dalen af langs groene hellingen doorsneden door puinvelden bestaande uit zwart tot purper kleurig gesteente. Af en toe kei-slag paden en je merkt dat dit een weinig belopen route is. Onderweg misschien een kudde schapen of geiten en een al dan niet bewoonde shelter van een herder. We bereiken de weg en dalen nog wat verder af tot waar de bus ons op kan halen. Diep in het dal de ruïnes van het eerder genoemde paleis.  

Per bus via Sharestanak naar Vanderbon. Een leuke rit van 155km waar we ongeveer 3 uur over zullen doen. De rit volgt de Chalus road en liggend tussen de Karaj en de Kaspische Zee wordt die wel beschouwd als één van de mooiste wegen van Iran. In het dorp stappen we over op pick-ups en 4WD’s om ons naar de berghut op 2200m te brengen. De hut is vrij nieuw en hier ook slaapzalen en ook douches. Vanaf nu hebben we weer elke dag onze bagage bij de hand.  

Dag 7: Naar Hesarchal Camp (3760m), Stijgen +/- 580m, Looptijd 3 uur

We rijden in een uur naar Tang-e Gelu op 3200m. Het is een mooi dal. De groene hellingen zijn bezaaid met gele, paarse, witte en blauwe bloemen. De bergweiden worden doorsneden door stroken donkere keien en op de hoge hellingen liggen misschien nog sneeuwvelden. De bagage wordt op de muilezels geladen en wij beginnen aan onze wandeling voor vandaag. Wederom zullen we de hoogte voelen terwijl we soms steil en soms geleidelijk langs het spoor omhoog gaan. Misschien hier en daar een sneeuwveldje en een snel stromende beek met glashelder water  

’s Middags doen we het rustig aan en struinen wat rond in de omgeving van het kamp. Het is een prachtige plek op een plateau, dat omgeven is door toppen en omlaag stromende beken. Misschien hier en daar nog wat sneeuwvelden. We hebben goed zicht op de Alamkouh en kunnen ons hier goed voorbereiden op de mooie klim naar de top.  

Dag 8: Acclimatisatie dag. Naar Lashgarak en terug. +/- 500m stijgen en dalen. Looptijd +/- 4 uur

Voor de liefhebbers staat er vandaag een tochtje naar een nabij gelegen topje, de Lashgarak, op het programma. Ongeveer 2,5 uur omhoog en in 1,5 uur weer omlaag maar wil je er langer over doen, dan is dat beslist geen probleem. Ook kun je vanaf de Lashgarak nog oversteken naar een iets lager gelegen topje en vandaar terug naar het kamp. Wie zich liever mentaal voorbereid in het kamp en wat wil rusten kan dat ook doen. Er hoeft vandaag niet zoveel, de omgeving is prachtig en er is altijd wel een kan heet water voor koffie of thee in de grote tent. Het belangrijkste vandaag is acclimatiseren.

Dag 9: Beklimming van de Alamkouh (4860m) +/- 1180 m stijgen en dalen. Looptijd 8 tot 10 uur

Dit is een echt pittige dag. Na een stevig ontbijt vertrekken we. Het eerste deel van de klim is goed begaanbaar, af en toe gruis of kei-slag. De route is een beetje afhankelijk van de aanwezigheid van sneeuwvelden. Met weinig sneeuw blijft de route tot boven 4500m goed zichtbaar en slingert zich tegen de bergwand omhoog. De laatste 300m zijn wat spectaculairder en gaat soms over rots passages waar een extra handje soms wel nodig is. Niet echt technisch want touwen en gordels zijn niet nodig. De top is een echte spitse top en als je echt op het bovenste puntje wil moet je wel even wisselen. Het uitzicht is geweldig en natuurlijk zien we bij helder weer de Damavand en misschien ook de Kaspische zee.  

Het eerst stuk afdalen is wat lastig maar al snel zitten we weer op het slingerpad dat we ook omhoog gekomen zijn. Af en toe zien we het kamp, op het door beken doorsneden plateau, diep beneden ons en we verheugen ons al op de soep en de thee als we aankomen. Een prachtige tocht naar de top van een interessante berg met mooie uitzichtpunten. We overnachten nog in dit kamp en vertrekken morgen naar de Kaspische zee.

Dag 10: Via Tang-e-Gelu en Vanderbon naar de Kaspische zee. Dalen +/- 580m. Looptijd 2 uur

Na het ontbijt pakken we in en dalen af naar Tag-e-Gelu. In een uur rijden we terug naar Vanderbon en dan is het nog +/- 125km naar de kust. Een mooie rit. Het dal is afwisselend groen en dan weer kaal en rotsachtig. De weg is goed en af en toe bebouwing langs de route. Dan draaien we de hoofdweg van Teheran naar de Kaspische zee op en ook dat is een route die niet verveelt. Je zult ervaren dat het beeld dat we in het westen van dit land hebben, op zijn zachtst gezegd, niet helemaal klopt. We zullen ergens aan de kust in een hotel overnachten en morgen verder gaan naar Nandal waar ons Damavand Base Camp is.  
We kunnen de rest van de dag genieten van het strand en de zee. Zwemmen, misschien een jetski huren of gewoon een beetje luieren in het warme zand. Het ziet er op het strand iets anders uit dan bij ons. Mannen zwemmen in meestal knielange zwembroeken en met een t-shirt aan. Vrouwen in een lang gewaad met een hoofddoek op. Zo zie je dat in Jordanië aan de Dode zee en de golf van Akaba ook. Wel zijn er afgescheiden stukken strand waar vrouwen in bikini of badpak kunnen zwemmen maar daar mogen dan geen mannen komen. Er zijn wat dat betreft wel wat strikte regels hier maar al met al gaat dat op een ontspannen manier. Vrouwen zijn hier opener en beter aanspreekbaar dan in veel Noord Afrikaanse moslimlanden en vinden het leuk om een praatje te maken, foto’s maken is ook geen probleem, dat doen ze zelf ook en ze geven je niet het idee dat ze zich onderdrukt voelen. Er zijn een aantal dress-codes en op hun eigen manier en eigen tijd werken ze er aan om dat te veranderen.

Dag 11: Naar Damavand Base Camp in Nandal.(2350m) +/- 125km rijden.

In de ochtend hebben we nog wat tijd om rond te kijken voor we vertrekken. We rijden eerst nog een stukje langs de kust.  Hier wordt veel gebouwd want er is behoefte aan accommodatie voor zowel Iranese als buitenlandse toeristen. Dan draaien we weer van de kust weg en gaan richting Alom, over de hoofdweg die door loopt naar Teheran. We stijgen weer en ook nu is het beslist niet saai. We slaan af naar Nandal en stijgen langzaam hoger, ook hier weer afwisselende hellingen, soms groen en soms ruig gelig gesteente.  

Het Base Camp ligt in de buurt van Nandal op 2350m, een mooie plek. Het bestaat uit een woonhuis met een grote veranda en een oprit waar 4 toiletten en twee wasbakken zijn. Verder 3 ruime goede douches en een tuin met een BBQ waar we bij goed weer eten. Prachtig zicht op de Damavand die zich waarschijnlijk af en toe omringd met wolkenflarden. Haar flanken kunnen nog met wat grote sneeuwvelden bedekt zijn en de berg ziet er indrukwekkend uit. Er staan een aantal tenten in de tuin met slaapbanken voor twee personen met dunne matrasjes, kussens, dekens en lakens. Je kunt beter je eigen matrasjes gebruiken want die zijn een stuk comfortabeler  en er blijft nog ruimte over om de rest van de bagage er naast te leggen. Er is wel licht in de tenten maar opladen is niet mogelijk en in het huis ook niet, of heel beperkt. Misschien is er nog tijd om een korte wandeling in de omgeving te maken.

Dag 12: Naar Damavand Advanced Base Camp, (4350 m), Looptijd +/- 6 uur, +/-1650 meter stijgen.

Vroeg op vandaag en na een lekker ontbijt worden we met pick-up truckjes naar het startpunt van vandaag  gebracht. Dat punt ligt op 5km afstand op 2700m en het kost ruim een half uur om er te komen. De bagage wordt vanaf daar vervoerd op muilezels. Het pad gaat geleidelijk omhoog door weiden vol met rode papavers, blauwe, gele en lila bloemen en paars bloeiende stekelige bolstruiken. De eerste 3 uur , waarin we ongeveer 800m zullen stijgen, gaat het geleidelijk omhoog door de groene weilanden en is het pad makkelijk begaanbaar. Dan begint het steiler te worden en komt er meer gruis en ook keien op het pad. Het uitzicht op de brede groene vallei blijft prachtig en de rode daken van Nandal steken daar mooi tegen af. De laatste 400m zijn weer gruis, af en toe keien en misschien modder of sneeuw. Maar het gaat rustig en er is geen haast.  

Het kamp is op een mooie plek. Een vrij groot plateau aan het begin van de klim naar de top. Dezelfde tenten als in base camp, net iets kleiner, maar met een beetje passen en meten lukt het wel om alles binnen te krijgen. Er is een grote eettent met tafels en stoelen, een keukentent en een toilettent.  Ook zijn er zonnepanelen voor het licht in de dining. Het opladen van accu’s  kan wel maar niet allemaal tegelijk en maar een beperkte tijd. 

Dag 13: Acclimatisatiedag

Vandaag gaan we een stukje omhoog richting Damavand. Niet exact de route  die we morgen doen maar wat meer naar de rand van het plateau. Op 50m boven het kamp staat een stenen shelter die nog wel gebruikt wordt door locals die omhoog gaan, maar de meeste wandelaars  nemen de zuid route en hier komen maar weinig mensen. We hebben mooi uitzicht over de Nandal vallei in het noordoosten en ook een mooie vallei in het zuiden. Aan deze kant zijn steile rotswanden en een rivier slingert zich als een zilverkleurig lint door de vallei. Op de voorgrond rood gekleurde rotsen onder ons. We nemen veel tijd voor foto’s of om naar de verhalen van de gids te luisteren. Er zijn veel mythologische verhalen rond de Damavand, hoe de naam is ontstaan en wat deze berg voor de omgeving betekende. Zo rond 4800m draaien we om en dalen weer af naar het kamp. Bij terugkomst in het kamp is er soep, thee, koffie, en frisdrank.

Dag 14: Beklimming Damavand (5619m). +/- 1250m stijgen en dalen. Looptijd 8 tot 10 uur

We gaan vroeg uit de veren want het wordt een lange dag. We starten in het donker maar na een uurtje kunnen de hoofdlampen wel uit. De route slingert zich omhoog langs de noordoost flank van de berg. We doen het rustig aan want de weg is lang.  Af en toe kijken we terug en zien de oranje tentjes van het ABC steeds kleiner worden en overzien we een steeds groter deel van het mooie dal van Nandal Village. De klim zal 6 tot 7 uur in beslag nemen incl. de pauzes.  

De top van de Damavand is een caldera (oude krater) van enkele tientallen meters waar je in zijn geheel om heen kunt lopen. Bij helder weer dus prachtige uitzichten naar alle windstreken, van Teheran tot de Kaspische zee. Rondom de krater wat rotsen gelardeerd met  zwavelfumarolen en de daarbij behorende geur van zwavel. Als het weer het toelaat nemen we de tijd om het allemaal tot ons door te laten dringen en natuurlijk de nodige topfoto’s te maken.  Maar we moeten ook weer terug en de afdaling zal, met de nodige stops, 4 tot 5 uur in beslag nemen. Al met al ben je dus al gauw 12 uur onderweg. Terug in het kamp wacht de soep en de thee en na even tot rust te zijn gekomen, een welverdiend diner  en een weldadige nachtrust. Een prachtige wandeldag naar de top van de hoogste berg van Iran, een bijzondere belevenis.

Dag 15: Afdalen naar Damavand Base Camp (2350m) en dan per bus terug naar Teheran. Dalen +/- 1650m dalen. Looptijd 3 tot 4 uur. Rijtijd naar Teheran +/- 3,5 uur (150km)

De bagage wordt weer op de muilezels geladen en na afscheid genomen te hebben van de ABC crew dalen we af richting base camp. Onderweg passeren we rond 3800m een plek waar soms een tussenkamp gemaakt kan worden als dat nodig is voor de acclimatisatie. Er zijn daar een aantal plekjes waar tenten neergezet kunnen worden, maar als je al geacclimatiseerd hebt op de Tochal en de Alamkouh is dat niet nodig. Het laatste stuk van de afdaling gaat weer door de bloementuin van de Damavand waarbij we nieuwsgierig bekeken worden door de koeien die zich tegoed doen aan het sappige gras van de lagere bergweiden. Het laatste stuk gaan we weer in de pick-ups met alle bagage.  

Na een douche en een lunch in Base Camp stappen we in de bus die ons in +/- 3,5 uur naar het hotel in Teheran brengt.

Dag 16: City tour in Teheran

We bezoeken het Golestan Paleis, het Nationaal Museum en het National Museum voor Sieraden. Als er tijd genoeg is kunnen we ook nog naar de bazaar in het noorden van Teheran of in het centrum. Afhankelijk of deze wel of niet open zijn. De city tour is beslist de moeite waard maar wie geen zin of interesse heeft in deze culturele zaken, kan natuurlijk ook op eigen houtje door de stad zwerven.

National Museum  
In dit mooi opgezette museum ga je door de geschiedenis van het 5de millennium voor Chr. tot het jaar 648 na Chr.  Na het bezoek kunnen we de stad nog even inlopen voor een bezoekje aan een oud traditioneel koffiehuis.    

Golestan Palace
Dit paleis dateert uit de Qajar periode en het staat op de Wereld erfgoed lijst van de UNESCO. Gebouwd op de overblijfselen van de oude citadel is dit één van de oudste gebouwen van Teheran. Het complex bestaat uit verscheidene paleizen en een schitterende tuin. De family Qajar heerste over Iran van 1785 tot 1925.  

National Jewelry Museum
Na de lunch bezoeken we dit museum dat is gevestigd in de Centrale Bank van Iran. De unieke en indrukwekkende collectie wordt zwaar bewaakt. Eén van de high-lights hier is de “Crown Jewel”, die het laatst is gebruikt door de Sjah van Perzië. Het Museum is alleen geopend van zaterdag tot dinsdag dus het zal niet op alle vertrekdata mogelijk zijn dit museum te bezoeken.

Dag 17: Transfer naar Teheran Imam Khomeini International Airport (IKIA) en terugvlucht naar Nederland

Afhankelijk van het vluchtschema kun je vandaag nog wat rondkijken in de stad, de voormalige Amerikaanse Ambassade bezoeken of nog even door de bazaar struinen voor we naar het vliegveld rijden. Check-out is voor de meeste hotels 12:00 uur

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord