Snel naar:
Reisboekenshop
boeken & kaarten:
Vergelijkbare reizen:
Tell a friend
Wandelreis
Jordanië
Van dag tot dag
In tegenstelling tot de meeste westerse landen, zijn er in Jordanië nog gebieden waar je volledig één kunt zijn met de natuur en waar je je nog echt in de wildernis kunt wanen. Is er een betere manier om van deze natuurlijke rijkdom te genieten dan de manier waarop reizigers dat al eeuwenlang doen?
Wandelend hervind je de rust en stilte waar wij in het westen zo naar terug verlangen. Je kunt genieten van overweldigende landschappen, je hebt de tijd om contact te maken met de plaatselijke bevolking en te genieten van hun gastvrijheid. Deze trektocht biedt je naast veel natuurschoon ook avontuur. Al luisterend naar de verhalen en muziek van de Bedoeïenen eet je bij het kampvuur. Je slaapt in de vrije natuur, ervaart de magie van de vuurrode zonsondergang en je kunt je verbazen over de miljoenen sterren aan het firmament. Je doorloopt een 4-tal wadi’s, bergstroompjes, die allemaal een bijzonder en uitzonderlijk karakter hebben, soms met veel water en soms zonder water.
Tijdens de trektocht van Dana naar Petra volg je het spoor van de oude kamelenkaravanen in de hoogtijdagen van de Nabateeërs. De bagage wordt vervoerd per jeep.
De hele reis is doordrenkt met geschiedenis: je zult verbazingwekkende overblijfselen tegenkomen: van één van de oudste nederzettingen in de wereld (± 10.000 jaar geleden) bij “Little Petra”, de bouwwerken uit Bijbelse Tijden zoals in Jerash en in het UNESCO werelderfgoed Petra. Verder zul je ook Middeleeuwse kruisridderburchten en Mamlukken vestingen zien.
Problemen van deze tijd kom je echter ook tegen: van de water problemen in de rivier de Jordaan en in de Dode Zee tot aan de Palestijnse vluchtelingenkampen.
Een opmerking vooraf
Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.
dag 1 Vlucht naar Amman
Een comfortabele directe vlucht van 5 uur brengt je van Amsterdam naar Amman, Queen Alia International Airport. We nemen onze intrek in een hotel in Amman. De meest voor de hand liggende vluchten worden uitgevoerd door Transavia of Royal Jordanian. Mochten die vol zitten of te duur worden dan kunnen we uitwijken naar bijvoorbeeld Turkish Airlines. Vroeg boeken is echt van belang bij het kunnen boeken van de beste tickets.
dag 2 excursie naar Jerash
Vandaag gaan we Jerash bekijken. Deze prachtige overblijfselen uit de Romeinse tijd liggen ongeveer 1½ uur rijden noordelijk van Amman. Jerash is een oude Romeinse stad, één van de decapolis, een verbond van 10 steden in de omgeving. Jerash is het best bewaard gebleven en je kunt er met gemak een halve dag in ronddwalen. De gids geeft tekst en uitleg over wat je ziet. Er zijn 2 schitterende amfitheaters, een tempel van Zeus, een tempel van Artemis, een Nymphaeum een ovaal marktplein en complete straten met sporen van de wagens zoals die in die tijd werden gebruikt. Toen de stad langzamerhand aan betekenis inboette hebben de Byzantijners er nog een paar kerken gebouwd waarvan de prachtige vloermozaïeken goed bewaard zijn gebleven. Wandelen in Jerash is een ware reis in de tijd, waar je de verbeelding de vrije loop kunt laten.
Vroeg in de middag keren we terug in Amman waar je de rest van de dag hebt om een aantal interessante plekken te bekijken, zoals het oude Romeinse amfitheater en de winkelstraatjes in het oude deel van het centrum van de stad.
dag 3 Amman via Madaba, Mount Nebo en Kerak naar Wadi Ibn Hammad
Over het plateau rijden we `s morgens eerst naar Mount Nebo waar Mozes het beloofde land zag en vervolgens naar Madaba. Hier bezoeken we de St. Joriskerk met zijn beroemde kaart. Deze kaart maakt deel uit van een vloermozaïek in de vroege Byzantijnse kerk van Sint George in Madaba. Een deel ervan bevat de oudste nog bestaande originele cartografische weergave van het Heilige Land en in het bijzonder Jeruzalem. Het dateert uit de 6de eeuw na Christus. We rijden verder naar het zuiden over de “Kings Highway” vanwaar we een spectaculair zicht op de Mujib canyon hebben. Enkele uren later bezoeken we het kruisridderkasteel in Kerak. Deze burcht is gebouwd op een hoge rots bij de gelijknamige stad. De eersten die hier een versterking hebben gebouwd zijn de Moabieten uit de Bijbelse tijd. De kruisridders hebben er een enorm fort van gemaakt dat lang standhield tegen de Syrische Saladin. We eindigen de dag op een kampeerplaats laag in de wadi Ibn Hammad. `s Avonds kan er in de naast het kamp gelegen warm waterbron worden gebadderd.
dag 4 Wadi Ibn Hammad via Karak naar Wadi Numeyra 4-5 uur 10km
`s Ochtends lopen we door water dat warm is doordat een deel afkomstig is van een warme bron. (waterschoenen meenemen!) Langs de wanden van de kloof is er uitbundige vegetatie (met o.a. dadelpalmen) en je wordt steeds weer verrast door gekke vormen, mooi licht en watervallen. Er zweven prachtig gekleurde vogeltjes rond en we horen de geluidjes van de vleermuizen boven het geruis van het water uit. Halverwege moet je een hoogte van ongeveer 3-3,5 meter naar beneden overwinnen. Om deze afdaling veilig te maken hebben we een stuk touw mee.
Na de lunch rijden we naar Karak en bezoeken we het kasteel. We kamperen in het Taybet gebied.
dag 5 Wadi Numeyra naar Dana 5-6 uur lopen 11km
Een steile afdaling brengt je ongeveer 600 meter lager op de bodem van de rivierbedding. Deze is de eerste 2 uur dichtbij het water begroeid maar wordt later volstrekt kaal en allengs nauwer. Tegen het eind van de tocht wordt de kloof opeens heel smal. Tegen het einde van de kloof wordt het echt spectaculair: de wanden naderen elkaar tot op 2 meter en de smalle doorgangen met het kleine stroompje erdoor lijkt op een doolhof met fantastische kleuren en vormen.
Aan het eind van de canyon staan de jeeps weer te wachten om ons naar het volgende doel te brengen. We rijden een stukje langs de Dode Zee waar, op die plaats, een paar fabrieken staan die kalium produceren. Je kunt zien dat het water van de Dode Zee al een stuk is gedaald en het oppervlak is al met een derde afgenomen. Even later slaan we linksaf de bergen weer in. We rijden nu naar het bijna middeleeuwse Dana, waar we de nacht doorbrengen in één van de traditionele Arabische hotels, met een bedoeïenentent op het dak als restaurant. In dit geval betekent traditioneel ook: heel eenvoudig.
dag 6 - 11 Trektocht van de groene Wadi Dana naar de rozerode stad Petra
Het Dana Natuurpark is een ecosysteem bestaande uit bergen en wadi’s, droge rivierbeddingen. Het hoogteverschil is spectaculair: tussen de toppen van het Rift-gebergte en de woestijnvlakte van de Wadi Araba daalt de hoogte geleidelijk over 1.600 meter. Samen met de dichte opeenhoping van verschillende grondsoorten, leidt dit tot een enorme biologische diversiteit. Variërend van dichtbegroeide bergruggen tot de Rummana-bron. Van witte zandwoestijnen overdekt met sierlijke acaciabomen tot kleine stroompjes omzoomd door manshoge oleanderstruiken. Van torenhoge zandduinen tot kale basalt- of granietrotsen.
De trektocht leidt je door een oneindige variatie aan landschappen, van de groene heuvels van Wadi Dana tot de natuurlijke fonteinen en witte zandvlaktes van Wadi Araba. Van de zwarte basaltrotsen bij Ras Namalah tot het prehistorische Beïdha of “Little” Petra.
Tegenwoordig worden de meeste plekken waar je langs komt slechts spaarzaam bevolkt door de plaatselijke Bedoeïenenstammen. In vroeger tijden floreerden zij echter. Tijdens de wandeltocht zullen wij je een aantal hoogtepunten laten zien van deze oude, verloren gegane culturen.
dag 6 Dana naar Finan 6 uur 15km
Net nadat je vertrokken bent uit het hotelletje, sta je aan de rand van de afgrond: je kijkt de diepte in waar het pad zich naar beneden slingert naar de groene bodem van de vallei. Dit dal is omgeven door granieten rotswanden waarlangs gieren en adelaars hoog zwevend hun prooi zoeken. ’s Middags passeren we enkele bedoeïenententen alvorens we uitkomen in het vlakkere deel van de tocht van vandaag. We zijn hier in de brede Wadi Araba waar het een kaal landschap is met in de verte zelfs zandduinen! Kamperen op een mooi veldje naast een hoop stenen uit de oudheid, overblijfselen van een paleis.
dag 7 Finan naar Mansoura 7 uur 15km
In de omgeving van Wadi Finan kun je de resten bezoeken van de oude hoofdstad van het koninkrijk Edom. Finan kent verder een groot aantal kopermijnen, die in de Oudheid tot de grootste ter wereld behoorden. Je kunt de resten bezoeken van de ruïnes van het Romeinse watersysteem en twee vroegchristelijke kerken. Deze trekdag is één van de mooiste van de reis. Het eerste stuk volg je een klein riviertje door een vrij onbegroeid dal. Vervolgens, wanneer je dichter bij de bronnen komt wordt de vegetatie dikker en je waant je soms in een oerwoud met palmbomen, riet, modder en kwakende kikkers. Nog weer hogerop loop je over richels in een surrealistische omgeving van vreemd gevormde bulten en pieken. Na een kleine pas daal je af in de volgende vallei waar de bergen er weer heel anders uitzien. Als het water voldoende laag staat kunnen we het tweede deel van de tocht van vandaag opnieuw door een spectaculaire kloof lopen waarbij je je soms een stukje via een touw omhoog moet worstelen. Het is altijd een leuke bezigheid om dit met z’n allen te doen. Aan het eind van de wandeldag staan de jeeps klaar om ons een klein stukje omhoog te vervoeren naar de kampeerplaats met een mooi uitzicht over kloof en het omliggende hoogland.
dag 8 Mansoura naar Heisha 4-5 uur 12km
Omdat we op deze dag ook de burcht Sobek willen zien, rijden we eerst een stukje met de jeep omhoog. Het laatste stuk wandelen we naar het oude kasteel omhoog. Sobek ligt op een strategisch punt op een heuvel. We gaan het kasteel binnen via de geheime gang: we dalen een paar meter af in een betonnen put, waarin vroeger tijden de waterbron was van het kasteel, en we blijken dan aan het begin te staan van een lange pikdonkere gang (zaklampen mee en niet uitglijden…) die tot midden in het kasteel leidt. Daardoor kon men de belegeringen hier lang weerstaan.
Gedurende de middag lopen we over verharde paden en wegen (soms onverhard). Het Jehir gebied is bewoond en we zien verschillende dorpjes liggen temidden van de landerijen. In de verte beneden je ligt de hete Wadi Araba. We kamperen hier landelijk bij Heisha.
dag 9 Hishe naar Beïda (Little Petra) 5-6 uur 17km
Een heerlijke wandeling op en neer langs hellingen met olijfboomgaarden brengen je naar Little Petra. Hier is een kloof waarin rotswoningen en tempels uit de wanden zijn gehakt. De wanden van de kloof zijn rood en heel mooi gepolijst door weer en wind.
In de middag lopen we verder over en door landerijen naar onze kampeerplaats aan de voet van een hoge rotswand. Onderweg stoppen we nog even bij de overblijfselen van een van de oudste nederzettingen van de wereld. Ongeveer 10.000 jaar geleden begonnen mensen erover na te denken dat het misschien wel handig was om een huis te bouwen. De streek was blijkbaar vruchtbaar en rijk aan wild zodat men niet alsmaar van woonplaats moest wisselen. Experimentele archeologen hebben geprobeerd de oorspronkelijke vorm van de huizen te achterhalen. De kampplaats hier is een afgesloten en door bizarre rotswanden omgeven plaats met een grote bedoeïenentent bij wijze van plaats om te eten…. Mocht `t beschikbaar zijn dan kunnen we gebruik maken van het "tented" camp op dezelfde plek.
dag 10 naar Petra 4,5 uur lopen 15km
Vandaag lopen we een prachtige en spectaculaire route naar de achteringang van Petra.
Na het ontbijt gaan we met de jeep naar Siq al Barid (in het Arabisch betekent koude canyon), beter bekend als Little Petra. Hier krijg je de eerste indruk van een van de zeven wereldwonderen.
Over rotsrichels en onder overhangende rotsen door, langs afgronden klim je langzaam naar het hoogste punt van het beroemdste archeologische gebied van Jordanië en misschien wel het hele Midden Oosten: Petra. We komen binnen bij gelijk een van de mooiste, grootste en best bewaard gebleven bouwwerken: het “Klooster”.
Dit is de eerste dag van ons bezoek aan Petra. Petra beslaat een gebied van 40 km². Het heeft een wat meer open gebied in het centrum dat je kunt bereiken door een 4-tal smalle kloven.
We zijn binnen gekomen op een hooggelegen plaats en we dalen dus af naar het centrum. Onderweg komen we al langs tal van uit de rotsen gehakte tempels en huizen. Beneden bezoeken we de 2 musea en we lunchen in één van de oorspronkelijke huizen die tot op de dag van vandaag nog worden bewoond! ’s Middags bezoeken we mogelijk nog de tempel van Zeus en het Snake monument. We overnachten in een goed hotel in het nabijgelegen Wadi Moussa. Je kunt er de baadrituelen van een Hammam ondergaan met hete stoom, massage en relaxen met een kopje thee na afloop. Wel lekker omdat de wasgelegenheid de afgelopen dagen niet ideaal waren.
dag 11 Nog een dag in Petra, nacht in Wadi Moussa 15km
Er is zoeveel te zien in Petra dat we hier nog een hele dag doorbrengen. We bezoeken onder andere: the Treasury, Street of Facades, Theater, Colonnaded Street etc. Een luch is geregeld in het Basis restaurant van het 5* Crown Plaza hotel. Er is dan nog zat tijd om the Monastery en/of the High Place of Sacrifice te bezoeken. Het laatste is een behoorlijke klim, maar de uitzichten doen je dat snel vergeten.
Wie zin heeft om de Jebel Haroun te beklimmen moet ’s morgens serieus vroeg op. Er mogen geen jeeps meer rijden, wat een aanloop van 10km extra betekent, merendeels stijgend terrein. Dan voert de tocht steil omhoog naar Jebel Haroun, met 1300 meter de hoogste piek in de omgeving van Petra. Boven op de berg staat de veertiende-eeuwse moskee die is gewijd aan de profeet Aäron, de broer van Mozes, die ook door de moslims wordt vereerd. Vanaf de top van Jebel Haroun heb je een schitterend uitzicht over de wijde omtrek. De witte koepel van de moskee is vanuit bijna alle streken in en rondom Petra te zien.
Nadat we de berg weer zijn afgedaald bereiken we opnieuw op spectaculaire wijze Petra, de rozerode hoofdstad der Nabateeërs. Onderweg zie je de zuilenstraat, de koningsgraven en het theater. Aan het einde van de dag sta je oog in oog met het meest indrukwekkende monument van Petra: Al-Khazneh ofwel Het Schathuis. De hoofdingang (waardoor wij Petra verlaten) heet de “Siq” en dat is een schitterend kloof van ongeveer 2 km lang. Overnachting in hetzelfde hotel in Wadi Moussa.
Aangezien de beklimming een loodzware dag betekent, overleg goed met de gids wat wijsheid en leuk is.
dag 12 en 13 Wadi Rum
De komende twee dagen staan in het teken van Wadi Rum, de stille en betoverende woestijn in het zuiden van Jordanië. Hier leven de Bedoeïenen zoals ze dat al sinds mensenheugenis doen, al rondtrekkend op zoek naar de beste gronden om hun geiten en schapen te hoeden. In deze woestijn kun je dagenlang ronddwalen zonder een sterveling tegen te komen. Afgezien van torenhoge rotsen van rozerode zandsteen is er niets wat je omringt.
Dag 12 Wadi Rum 3-4 uur lopen 11km
Op dag 12 brengen de jeeps/busje je van Petra naar Wadi Rum. Om 08:00 worden we bij het hotel opgehaald. We rijden Wadi Mousa uit en stijgen tot ruim 1600m, nog een korte stop bij een uitkijkpunt. We zitten boven het wolkendek dat boven Wadi Araba hangt.
Tijdens de vrij korte wandeling kun je genieten van de prachtige kleuren van zand, rots en lucht. Trek wel je stevige wandelschoenen aan. ’s Avonds bij zonsondergang zie je de kleuren vervagen van rood naar goud naar bruin. Weer terug in het kamp geniet je van een traditionele bedoeïenenmaaltijd.
Dag 13 Wadi Rum kamp 2 6-7 uur lopen 22km
De volgende dag staat een langere wandeltocht op het programma. Waar we precies naar toe gaan hangt een beetje af van de interesse van de groep, en misschien de drukte in de Wadi Rum.
In Wadi Rum lopen is meditatie. Je kan de stilte hier echt over je heen laten komen. Dan pas voel je de woestijn echt, alles vervaagt en om je heen alleen natuur, de erosie die de bergen hun vorm heeft gegeven, de kleuren van het zand, de planten die proberen te overleven, de vogels, de insecten en hagedisjes die op zoek zijn naar eten en de wolken die in de prachtige blauwe lucht voorbij drijven.
Voorheen bezochten we de memorabilia van Lawrence of Arabia, zoals het huis waar hij woonde en de bron waarin hij baadde en mijmerde of de Lawrence Siq (kloof) en een van de beroemdste canyons in Wadi Rum, de Wadi Umm Ishreen, Arabisch voor ‘moeder van twintig’.
Toerisme hier is echter booming, en veel commerciële tours bezoeken lokale higlights met helaas ook behoorlijk wat (ook nachtelijke) overlast tot gevolg.
Dat valt bepaald uit de toon waar wandelaars van genieten, maar onze gids kent gelukkig ook rustige mooie alternatieve lokaties! Nadat je van de zonsondergang hebt genoten, keer je terug naar het kamp voor een heerlijke maaltijd.
dag 14 Aqaba, de Dode Zee en Amman
Het wandelgedeelte van de reis zit er nu op en vandaag aanvaarden we de reis terug. Van Wadi Rum naar Amman zijn er toch ook nog een aantal dingen te doen die je tijdens een bezoek aan Jordanië eigenlijk niet wil missen, we staan daarom vroeg op om tijdig te vertrekken.
Het is ongeveer een uur rijden naar Aqaba waar we ten zuiden van de stad een strandje opzoeken met een prachtig koraalrif. Bij voldoende belangstelling kunnen we hier snorkelspullen huren. We nemen een duik in het glasheldere water van de Rode Zee (Golf van Aqaba) om alle warmte en stof af te spoelen en te snorkelen. Onder je ontvouwt zich een totaal andere wereld met schitterend gekleurde koralen en vele net zo mooie vissoorten. Daarna rijden we via de “Desert Highway” naar het noorden. Dit is de route door de Wadi Araba, een kale woestijn. In het verlengde van deze vallei bevindt zich ook de Dode Zee, het diepste punt in het (land) oppervlak van de aarde. Tegen zonsondergang stoppen we bij een badplek waar we de proef op de som nemen wat betreft het drijfvermogen in de Dode Zee. Het zoutgehalte is hier zo hoog dat je niet hoeft te kunnen zwemmen om te blijven drijven. Het kost je zelfs moeite om op de buik te zwemmen omdat de opwaartse kracht je steeds op je rug gooit. Het water is zo zout dat het bijna giftig is en een druppel water in je oog of mond voelt beslist niet fijn. Nu is het nog een 1 uur rijden naar Amman waar we de laatste nacht doorbrengen in een hotel.
dag 15 Amman naar Amsterdam
Transfer naar de luchthaven en vlucht van 5 uur naar Amsterdam, waar we vroeg in de middag aankomen.