Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
14 11 4
VERTREK TERUG REISSOM
16 oktober 29 oktober € 2995,- **
20 november 03 december € 2995,- **
17 december 30 december € 3195,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Oman »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Oman | Bergen en woestijn
Land informatie

Het Sultanaat Oman kent sprookjesachtige landschappen en een boeiende geschiedenis. Het is een smeltkroes aan culturen, westerse invloeden, traditionele Arabische normen en waarden en vooral ook verbluffend mooie stranden.

Ligging

Het Sultanaat Oman (Arabisch: Soeltanah `Oeman) ligt in het zuidoosten van het Arabisch schiereiland. Het grenst in het westen aan de Verenigde Arabische Emiraten en in het zuiden aan de Republiek Jemen. De 1700 kilometer lange kustlijn grenst in het oosten aan de Arabische Zee en in het noorden aan de Golf van Oman. In het noorden ligt nog het schiereiland Musandam, dat van Oman gescheiden wordt door een 70 kilometer brede landstrook die deel uitmaakt van Verenigde Arabische Emiraten. De totale oppervlakte van Oman beslaat iets meer dan 300.000 km2 en Oman is daarmee ruim acht keer zo groot als Nederland. 
Het schiereiland Musandam wordt gedomineerd door de noordelijke toppen van het Hajjar- gebergte, een kalksteenmassief. De hoogste top is de Jebel Harim (2087 meter). De uitlopers van dit gebergte lopen tot 130 km landinwaarts en de hoogste top van het gebergte en van heel Oman is de Jebel Shams (3009 meter). Het noorden van Oman is bergachtig met vele valleien, oasen en kleine dorpjes. Tussen het westelijke Hajjar-gebergte en de Golf van Oman ligt de vruchtbare Batinah-kustvlakte. De oostelijke kustlijn bestaat voor een groot gedeelte uit steile bergkammen, ingesneden door baaien die vaak zijn uitgebouwd tot havens. Richting oosten wordt de kuststrook breder en ingesneden door wadi’s (rivierbeddingen die slechts tijdelijk water bevatten). De zuidelijke uitlopers van het Hajjar-gebergte gaan over in een 500 kilometer lange kiezelvlakte, de Jiddat al-Harasis. Ten oosten daarvan ligt de Wahiba- zandwoestijn. In het westen ligt de Rub al- Khali- woestijn, met 800.000 km2 het grootste aaneengesloten woestijngebied ter wereld. 
Door de chemische verwering van het kalksteen loopt er een labyrint van grotten onder het landschap van Oman. De op een na grootste grot ter wereld bevindt zich in Oman. Deze grot is meer dan 300 meter lang, 225 meter breed en heeft een hoogte tot 120 meter! 
Tot Oman behoren verder nog het eiland Masirah waar een militaire basis gevestigd is, de onbewoonde Daymaniyat-eilanden en de Kuria-Muria-eilanden. In het emiraat Fujairah ligt nog de tot Oman behorende exclave Madha.

Witte hoofdstad

Muscat is de witte hoofdstad van het Sultanaat en tevens hoofdkwartier van de regering van Oman. De hoofdstad wordt ook wel het `Juweel van Arabië genoemd, en dat is niet voor niets want de stad wordt ingeklemd door mythische bergen en een kust die afwisselend bestaat uit brede zandstranden en indrukwekkende kliffen.
De oude stad beschikt over vele historische bezienswaardigheden zoals de forten van Al Jalali en Al Mirani. Een bezoek aan de Grand Mosque en de soek van Mutrah mag zeker niet op het programma ontbreken. Ook Alam, het paleis van de Sultan, moet je gezien hebben, hoewel dit helaas niet van binnen bezichtigd mag worden. Verder zijn er verschillende interessante musea en voor een verfrissende duik kan je terecht op één van de stranden van de stad.

Al Hajargebergte

Het gebergte strekt zich uit in het binnenland tussen Muscat en Sur en biedt een verbluffend landschap. Woeste rotspartijen, kloven en kliffen staan garant voor een onvergetelijk schouwspel.

Wahiba Sands

De Wahiba Sands liggen ten zuiden van Muscat en het woestijnlandschap van 200 meter hoog beslaat een oppervlakte van 16000 km2. De Wahiba Sands worden bewoond door nomadische Bedoeïenen.

Taal

De officiële taal in Oman is het Arabisch, een Semitische taal. In Zuid- Oman wordt nog het met het Arabisch verwante Jebeli of Shehri gesproken. De Shihuh-stam op het Musandam- schiereiland spreekt een mengeling van Arabisch en Perzisch. Omani’s in het oosten van Oman komen oorspronkelijk van Zanzibar (Afrika) en spreken nog Swahili. 
De tweede officiële taal is het Engels. Wegwijzers en straatnaambordjes staan vaak in het Arabisch en in het Engels aangegeven. Door de vele gastarbeiders wordt er ook veel Urdu en Farsi gesproken.

Klimaat

Grote temperatuurverschillen tussen de verschillende seizoenen, maar ook tussen het noorden en het zuiden kenmerken het klimaat van Oman. In de winter, van november tot maart, is het zonnig en warm. Overdag is het dan ca. 26°C en ’s nachts ca. 15°C. De zomermaanden mei tot en met oktober zijn heet met een hoge vochtigheidsgraad tot 95%. In de woestijngebieden kan de temperatuur dan oplopen tot 45 à 50°C. De hoofdstad Muscat is een van de heetste steden ter wereld. In Dhofar, Zuid-Oman, is het ’s zomers veel minder heet dan in de rest van Oman. De moesson (khareef) zorgt er dan voor dat het flink “afkoelt”, en het wordt dan niet meer dan 32°C. In het Hajjar-gebergte kan het ’s winters koud zijn met maar 5°C. 
Jaarlijks valt er gemiddeld tussen de 200 en 500 mm regen, meestal in korte hevige buien. In Muscat daarentegen valt gemiddeld maar 100 mm per jaar. Ten westen van het Hajjar-gebergte valt de minste regen doordat de bergen de regen tegenhouden. In de winter valt er gemiddeld per maand een à twee dagen neerslag. Het aantal uren zonneschijn varieert per dag van acht uur in de winter tot 12 uur in de zomer. De temperatuur van het zeewater varieert van ca. 18°C in februari tot ca. 30°C in augustus.

Flora & fauna

Bij de oase in Shisr zijn dadelplantages. In de omgeving van Salalah zijn uitgebreide kokospalmen- en bananenplantages welke tot aan de zee doorlopen. Het aangename klimaat zorgt voor een overdadige groene vegetatie en levert tropische vruchten. De zandwoestijn Wahibah kent 200 verschillende plantensoorten en er leven gazellen en woestijnvossen. 
De bedoeïenenfamilies die tot de Wahibi’s behoren fokken geiten en kostbare renkamelen. Ongerepte schildpaddenstranden zijn te vinden ten westen van Raysut. 
Het beschermde natuurgebied Khor Salalah, met de brakwater lagune waarin schelpen, krabben, kreeften en vissen leven, huisvest in de dichte vegetatie talrijke vogelsoorten.

Geschiedenis

In 1500 voor Christus werd de Wierookroute gesticht waardoor machtige koninkrijken ontstonden. Deze leefden in vrede met elkaar, totdat de Saba het lukte de andere rijken over te nemen. Hieruit ontstonden twee grote rijken: Himjar in het westen en Hardamut in het oosten. In 633 na Christus werd de Islam als geloof aangenomen. Intussen had Perzië een deel van Oman veroverd; dit duurde ongeveer 100 jaar. In deze periode werd het handelsrijk naar het oosten uitgebreid. Gedurende deze tijd blijft het erg onrustig in het land. Van 1503 tot ongeveer 100 jaar later heersten de Portugezen over de handel in de Golfregio. Aan het einde van de zestiende eeuw namen de Nederlanders en de Britten de macht over. Na terugtrekking van hen bouwde Oman aan een eigen handelsvloot, maar binnenlandse stammenstrijden bleven ontstaan. 
Onder leiding van de stichter van de Said dynastie, Ahmed bin Said, wordt Oman een grote zeemacht met vele Europese handelsrelaties. Toch bleven er af en toe conflicten met de Britten, Portugezen en Fransen. In de jaren `70 van de vorige eeuw begon de echte opbouw van het land: de leefomstandigheden verbeterden en er werd aandacht besteed aan onderwijs. In 1981 sloot het land zich aan bij de Samenwerkingsraad voor de Golf, waarmee economische en politieke samenwerking wordt bewerkstelligd. Tijdens de Eerste Golfoorlog verleende het land militaire faciliteiten aan de tegenstanders van Irak. De huidige sultan kreeg in 1998 de International Peace Award voor zijn vooruitstrevendheid voor het behouden van vrede en stabiliteit in de regio.

Cultuur

Het Omaanse leven wordt voornamelijk beïnvloed door de Islam. De mannen dragen vaak witte gewaden en een tulband. De vrouwen dragen lange jurken met een broek eronder en een hoofddoek. Over het algemeen zijn de handen en het gezicht van de vrouwen zichtbaar. De meeste hotels en bars in Oman hebben een vergunning om alcohol te verkopen, het is echter verboden om publiek alcohol te drinken. Oman kent voornamelijk Islamitische feestdagen en 1 nationale feestdag: 19 november, de Geboortedag van de Sultan.

Eten & drinken

Bij de bereiding van inheemse Arabische gerechten wordt een mix gebruikt van lam, kip, soms rundvlees, aubergine, bonen, pompoen, venkel, komkommer, bloemkool, kikkererwten en diverse specerijen. Typische gerechten zijn; hummus, een brij van kikkererwten en sesam; tabbuleh, een mengsel van peterselie, tomaat, ui, tarwe en mint; wara einab, wijnbladeren gevuld met rijst; muhammar, zoete rijst met rozijnen, rozenwater, amandelen en kardemom; maskoul, rijst met uien; muaddas, basmatirijst met bruine linzen. Onmisbaar in de Arabische keuken is de ful mesdames, de dikke bruine boon. Meestal geserveerd in kruidige tomatensaus met uien en groenten en gegeten op elk uur van de dag. Als hapje tussendoor is overal shoarma te krijgen gemaakt van dun gesneden lams- of kippenvlees, salade en brood. 
Er is een grote keuze aan zeevruchten en vissoorten uit de Indische Oceaan zoals langoustines, zeekreeftjes en tonijn. 
Als dessert is er een grote keuze uit zoete lekkernijen waarin royale hoeveelheden honing, pistache en amandelen zijn verwerkt in combinatie met pudding en taart. 
Thee wordt mierzoet en koffie wordt ongezoet gedronken uit kleine glaasjes, ook bij de maaltijden. Frisdrank en vruchtensappen bereid uit papaja, mango, sinaasappel, citroen en wortel zijn populair. Alcohol wordt alleen in de internationale hotels en restaurants geschonken. 
Leidingwater is drinkbaar, tevens is overal mineraalwater te koop.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord