Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
31 17 3
Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Mongolie »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis MongoliŽ | KhŲvsgŲl + Gobi
Algemeen

Een reis van 1000 km door drie verschillende gebieden van dit fascinerende, onmetelijk grote land. Het hooggebergte in het noorden, de steppen in Centraal MongoliŽ en de Gobi woestijn in het zuiden. De reis begint in het noorden met een 6-daagse trekking in het Ulaan Taiga gebergte, in deze uitlopers van de Siberische taiga, een prachtig gebied met hoge bergen, sprankelende rivieren en kristalheldere meren, gaan we op zoek naar de rendiermensen. Daarna dwars door het heuvelachtige groene landschap van het centrale deel met een 5-daagse trektocht in het Khangai Nuruu gebergte. We verlaten de groene steppen en reizen naar de grote leegte van de Gobi woestijn. Nederlandse toeristen kunnen tot en met 31 december 2025 zonder visum MongoliŽ inreizen.

Hoofdlijnen van de reis: sjamanisme, boeddhisme en drie trekkings

Deze reis combineert de pracht van de oorspronkelijke natuur met de oude cultuur en tradities van het sjamanisme en boeddhisme. De route van Noord- naar Zuid-Mongolië biedt een hele mooie dwarsdoorsnede van wat het land te bieden heeft. De hoofddoelen zijn: in het noorden het gebied van het rendiervolk de Tsaatan ten westen van het Khövsgöl-meer, in het midden de Khangai Nuuruu bergen en in het zuiden de Gobi-woestijn. Dit is ook de volgorde waarin deze reis wordt uitgevoerd. De lokale crew bestaat – naast de chauffeurs van de jeepbusjes – uit een lokale gids, een kok(kin) en meestal is er ook een kokshulp. Tijdens de meerdaagse looptochten zorgen paarden- of kamelenmannen (soms gaat er een vrouw mee overigens) voor het vervoer van de bagage. Je hoeft dus tijdens de treks alleen je eigen dagrugzak te dragen. Buiten Ulaan Baatar wordt er meestal gekampeerd in tenten en er is een keukentent, een groepstent en een kleine toilettent. Maar op diverse plekken is er ook een overnachting in een ger, de traditionele ronde vilten tent die al eeuwenlang door de Mongolen wordt gebruikt. Tijdens trekkings ligt de gemiddelde effectieve looptijd – exclusief langere pauzes - per dag tussen de vijf en zes uur, maar sommige dagen kunnen wat korter of langer uitpakken.

UB (Ulaan Baatar)

De reis begint met een vlucht naar Ulaan Baatar, op het eerst gezicht een saaie sombere stad. Je kunt er echter ook prachtige musea bezoeken, boeddhistische kloosters bekijken en genieten van gezellige restaurantjes en de warmte van de mensen.

De Tsataan in het noorden en de Khangaai Nuruu in Centraal MongoliŽ

Daarna volgt een binnenlandse vlucht naar Mörön in het noorden vanwaar we met robuuste jeepbusjes verder reizen. De eerste trek van vijf-en-halve dag speelt zich af  in de afgelegen wouden en valleien ten westen van het Khövsgölmeer. We gaan op zoek naar de Tsaatan, de ‘rendiermensen’, een kleine minderheidsgroep. Rendieren staan in alle opzichten centraal in hun cultuur. Er wordt gewoond in ronde tipi’s en men leeft volledig in harmonie met de natuur. Na deze trek volgt een lange rit in zuidelijke richting. In de noordelijke helft van Mongolië hebben wegen enorm te lijden van de permafrost, waardoor in de zomer bij gedeeltelijke smelt van de ondergronds bevroren grond nu eens hier dan weer daar grote gaten vallen in de wegen. De voortgang over de veelal slechte en onverharde wegen is tijdens een flink deel van de reis dan ook moeizaam en regelmatig kan er niet harder dan 30 km per uur gereden worden. Een interessante tussenbestemming in Midden-Mongolië is het ‘White Lake National Park’. Dit gebied is gevormd door vulkaanuitbarstingen vele duizenden jaren geleden en is nu een beschermd natuurgebied. Verder naar het zuiden wandelen we gedurende vier dagen in het centrale berggebied, de Khangai Nuruu, door open valleien en ruige bosgebieden met onderweg diverse warme bronnen en de heilige berg Suvarga Khayrkhan Uul als markant punt. Verder is er een wandeling van een halve dag naar een klein, prachtig gelegen boeddhistisch klooster.

Over de steppen naar de Gobi

Vanwege de slechte wegen is sneller rijden dan gemiddeld 20 à 30 km per uur niet mogelijk.  De reis van 1000 km naar het zuiden is daardoor een hele opgaaf. Na de trek in de Khangai Nuruu trekken we verder naar het zuiden naar de Gobi-woestijn. Verspreid over de hele Gobi-woestijn zijn fossiele overblijfselen van dinosaurussen gevonden en plaatselijk zijn er ook eenvoudige rotstekeningen te vinden. De hoge zandduinen van de Khongoriin Els zijn uniek: ze steken prachtig af tegen de rotsbergen van Noyon Sevrei. We kamperen dichtbij het hoogste deel van de zandduinen en maken vanuit het kamp enkele wandelingen door dit schitterende landschap. Daarna maken we een trek van twee en een halve dag met kamelen als lastdieren. Aan het slot van deze reis kunnen we nog, als alles volgens plan verlopen is, een dag wandelen door de canyons en valleien bij Yolyn Am, ook bekend als ‘Vulture Canyon’. Een vlucht van een uur brengt ons aan het einde van de reis van de plaats Dalandzadgad in het zuiden terug naar de hoofdstad Ulaan Baatar. Daar is er dan ook nog gelegenheid voor diverse culturele activiteiten.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord