Snel naar:
Reisboekenshop
boeken & kaarten:
Vergelijkbare reizen:
Tell a friend
Wandelreis
Mongolie| Rond
Praktische informatie
Vertrek en aankomst
Uiterlijk 3 uur voor vertrek verzamelen we bij de incheckbalie die correspondeert met het vluchtnummer. Het ticket ontvang je in de week voor vertrek per mail. Verdere informatie met betrekking tot het definitieve vluchtschema e.d. ontvang je tijdens de voorbereidingsbijeenkomst.
Tijdens de trek mag je 15 kg p.p. aan persoonlijke bagage afgeven. Omdat er vaak tenten meegenomen moeten worden (soms heen en terug) en een medicijnton, kunnen onze deelnemers niet meer dan 18 kg aan ruimbagage meenemen (dit is exclusief handbagage). De overige kilo’s kunnen dan gebruikt worden voor de groepsbagage. Soms zijn er al tenten in Mongolië en dan hoeven we niets extra’s mee te nemen. Op de voorbereidingsbijeenkomst hoor je of er inderdaad nog spullen meegaan vanuit Nederland. Zo niet dan kun je 20kg meenemen als ruimbagage.
Visum en paspoort
MONGOLIË WEER VISUMPLICHTIG PER 1 JANUARI 2016
Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van Mongolië heeft besloten om per 1 januari 2016 de visumplicht weer in te stellen. Dit geldt zowel voor toeristische als zakelijke reizen.
Toeristenvisum: op een toeristenvisum mag je Mongolië
slechts eenmaal inreizen. De maximale verblijfsduur is 30 dagen. Het visum kan aangevraagd worden vanaf 3 maanden voor het vertrek. Voor de aanvraag van een toeristisch visum heb je de volgende documenten nodig:
- Paspoort. Let op: je paspoort moet nog minimaal 6 maanden geldig zijn na afloop van de geldigheidsduur van het visum dat je wilt aanvragen. Bovendien moeten er in het paspoort nog 2 lege pagina’s naast elkaar beschikbaar zijn.
- Het volledig ingevuld aanvraagformulier ingevuld met een blauwe pen aanvraagformulier Mongolie downloaden
- 2 identieke pasfoto’s. Het Mongolische consulaat accepteert alleen recente pasfoto’s van goede kwaliteit.
- Er is GEEN uitnodiging vereist voor een toeristen visum
Vaccinaties
Voor de meest actuele informatie over verplichte / aanbevolen (herhalings-) inentingen per ziekte en per land raden we je aan contact op te nemen met je huisarts, lokale GGD of Thuisvaccinatie.nl. Het is belangrijk dat je tijdig een afspraak maakt, in elk geval 4 tot 6 weken voor vertrek.
Thuisvaccinatie.nl is een landelijk opererend vaccinatiecentrum en biedt je de mogelijkheid dat een arts bij jou thuis reisvaccinaties komt zetten op een dag en tijdstip dat het jou uitkomt. Dat kan zelfs in de avonduren of in het weekend. De tarieven zijn gelijk of soms lager dan die van de GGD of huisarts en je betaalt geen extra kosten voor de service aan huis. Vergoeding van verzekering is meestal (deels of geheel) mogelijk.
Hoe werkt het`
Je plaatst een aanmelding bij Thuisvaccinatie.nl. Daarna vul je jouw gegevens, reisbestemming en vaccinatiehistorie in. Bij het laatste stapje plan je meteen de afspraak in op een datum en tijdstip wanneer het jou uitkomt. Met die gegevens stelt het medisch team het vaccinatieadvies op die je binnen drie werkdagen ontvangt. De reisvaccinatie wordt gegeven door een erkende arts.
Om een indicatie te krijgen van de vaccinatie en/of andere noodzakelijke gezondheidsmaatregelen ga je eerst naar Thuisvaccinatie.nl/mongolië waarna je doorklikt voor het maken van een afspraak.
Ben je woonachtig in België? Dan raden we je aan voor de meest actuele stand van zaken de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde te raadplegen.
Tijdsverschil
Het tijdsverschil tussen Mongolië en Nederland bedraagt in onze wintertijd 7 uur en in onze zomertijd 6 uur. In de westelijke 3 aimags (provincies) is het een uur vroeger. Het is in Mongolië later dan in Nederland.
Geld voor op reis
Je hebt geld nodig om een aantal maaltijden te betalen, je drankjes en andere persoonlijke uitgaven. Misschien wil je naast de excursies die HT aanbiedt, nog wel een excursie extra doen (wanneer daar tijd voor is). We gaan ervan uit dat ongeveer € 250,-- als minimum voldoende is. We stellen voor om het dubbele mee te nemen voor onvoorziene omstandigheden.
De mongoolse munteenheid is de tögrök, die weer is onderverdeeld in 100 möngö. Je kunt bij banken en wisselkantoren euro`s wisselen. In Ulaan Baatar kun je ook pinnen en met je Maestro bankpas geld opnemen.
Een aantal Nederlandse banken heeft standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met de bankpas wilt pinnen in het buitenland, vraag dan de bank jouw bankpas te deblokkeren voor geldopnames in landen buiten Europa en informeer naar de limiet.
Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)
Uitrusting
De temperaturen zullen schommelen tussen 25°C overdag in UB en lager gelegen delen en tussen -10° C en 0° C gedurende de nacht in de berggebieden. Hou wel rekening met stevige wind. In de zomermaand augustus kunnen met name op de eerste trek muskieten ons het leven zuur maken.
De agent in Mongolië zorgt voor de kookuitrusting en HT zorgt voor de tweepersoonstenten.
Schoeisel
Wij raden B-C bergwandelschoenen aan met een stevige profielzool.
Heb je weinig ervaring met de aanschaf van bergwandelschoenen laat je dan goed voorlichten bij een goede buitensportzaak zoals Bever of de Zwerfkei.
Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in zodat je op reis niet voor vervelende verrassingen komt te staan.
Waarschijnlijk moet je door kleine beekjes waden, misschien over modderige paden en waarschijnlijk soms door sneeuw lopen; dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig.
Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden.
Rugzak
Een rugzak kun je kopen in allerlei soorten, maten en prijzen. Op de tocht door Mongolië heb je eigenlijk alleen een dagrugzak nodig. De ideale grootte is ongeveer 30-35 liter. Je kunt dan met gemak een fleece jack en regenkleding erin kwijt en bovendien is de maat handig als handbagage in het vliegtuig.
De hoofdbagage kan een flinke duffel zijn. Die van Ortlieb zijn ook nog eens van stevig materiaal en waterdicht. Een koffer is moeilijker op een paard of een kameel te binden, dus liever iets van flexibel maar toch stevig materiaal.
Slaapzak
Voor deze tocht heb je een goede slaapzak nodig. Laat je adviseren door een goede buitensportwinkel zoals Bever of de Zwerfkei in Woerden. Een fleece lakenzak is ook heerlijk en verhoogt de isolerende werking van je slaapzak. Een goed slaapmatje (bijvoorbeeld Thermarest) helpt ook goed tegen de optrekkende kou van de grond. Hou rekening met -5ºC tot -10ºC, `s nachts in de hogere gebieden.
Paklijst
~ berg (wandel) schoenen B(-C)
~ slaapzak
~ lakenzak (eventueel)
~ slaapmatje
~ een warm winddicht jack
~ regenpak of regencape
~ lange broek (bijv. trainingsbroek, fleece)
~ korte broek
~ enkele T-shirts/blouses
~ ondergoed
~ badpak, zwembroek (ook handig wanneer je je wast in de rivier)
~ warme trui, fleecejack
~ sokken, waarvan min. drie paar afgestemd op de bergschoenen
~ maillot/lange onderbroek/pyjamabroek
~ sandalen (i.v.m. rivieroversteken)
~ gamaschen*
~ lichte gympen of slippers voor `s avonds
~ handdoek
~ wanten of handschoenen
~ sjaal
~ veldfles (1 liter is voldoende)
~ zaklamp(je)
~ toiletartikelen (w.o. verpakte vochtige washandjes en toiletpapier)
~ medicijnen (zie afzonderlijk lijstje hierna)
~ zonnebril/gletsjerbril
~ iets voor op je hoofd tegen zon en stof, en kou: (bivak)muts en/of hoed
~ in de zomermaanden is op sommige plekken in windstille omstandigheden een muskietennetje voor om je hoofd wel een aanrader.
~ plastic (vuilnis)zakken, o.a. om de inhoud van rug/plunjezak in te verpakken i.v.m. regen of een rivieroversteek
~ hangslotje om plunjezak, lodge/hotel-kamer/kast ed. af te sluiten.
~ wasmiddel (biologisch afbreekbaar)
~ dagrugzakje
~ moneybelt of halstasje voor bescheiden:
- paspoort (moet na terugkomst nog een half jaar geldig zijn)
- vliegticket
- geld
- inentingsboekje
- verzekeringsbewijs + alarmnummer
N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën en bewaar exemplaren thuis en onderweg, apart van de originelen.
Persoonlijke EHBO / medicijnen
* amoxicilline antibiotica -via recept arts
* ciproxine antibiotica -via recept arts
* azaron, lidocaïnezalf -bij insektenbeten
* sterilon/betadine-iodium -wondontsmetting
* leukoplast, 2nd skin -blaarpreventie
* paracetamol -pijnstiller
* insectenafweermiddel -bijv.: djungel olja, deet 50%
* zonnebrandolie/crème -factor 20
* lippenbescherming -zinkzalf, lipbalsem fact. 20
* rekverband, knieband -bij knieproblemen
* Arnica of SRL -bij spierpijn, kneuzingen
* norit -bij lichte darmklachten
* immodium -bij diarree
* ORS -tegen uitdroging (bij diarree)
* strepsils -bij keelpijn
HT Wandelreizen zorgt voor een medicijnenkit met o.a. antibiotica voor ernstige gevallen. De kans dat we die nodig hebben is klein, maar aanwezig.
Verzekering
HT Wandelreizen stelt een adequate reisverzekering verplicht. Daarbij is het belangrijk voldoende dekking te hebben voor eventuele SOS-kosten bijvoorbeeld voor een evacuatie met een helikopter. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis.
Wij werken met Allianz Global Assistance, al meer dan 50 jaar de grootste reisverzekeraar én hulpverlener ter wereld. Bij Allianz Global Assistance ben je voor het verzekeren van je vakantie of reis aan het juiste adres. Waar je ook naar toe reist, voor vakantie, werk of studie, voor elk reisdoel heeft Allianz Global Assistance een passende verzekering.
Je kunt online eenvoudig in een paar stappen een reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten, kortlopend of doorlopend. Je ontvangt de polis direct in je mailbox.
Na boeking ontvang je van ons een email waarin je ook de link naar het afsluiten van de reis- en/of annuleringsverzekering vindt.
Indien de reisverzekering elders wordt afgesloten dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en HT Wandelreizen snel handelen.
Heb je zelf een (doorlopende) reisverzekering afgesloten, kijk dan even goed na of en in hoeverre reddingskosten zijn meeverzekerd. Soms vallen reddingskosten (medisch noodzakelijk vervoer) onder de medische kosten. Voor het geval je de medische kosten laat dekken door je eigen ziektekostenverzekering, moet je nagaan of deze medische kosten werelddekkend zijn.