Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Wandelreis Nederland, Nijmegen
Van dag tot dag

Programma

Het vierdaagse programma begint op de dinsdag na Pasen, 19 april, en duurt tot en met vrijdag 22 april. Het programma omvat 4 begeleide wandelingen, variërend van 15 tot 20 km. Je bent uiteraard vrij om naar eigen inzicht gebruik te maken van het wandelaanbod. Niks moet. Zelf weet je het beste hoe je wilt genieten van rust, ruimte en natuur. Liever een dag ontspannen rond het vakantieverblijf of een bezoek brengen aan de stad Nijmegen? Vooral doen, als jij dat wilt. Het programma is, met beide benen op de lokale grond, geheel verzorgd met 3 overnachtingen. Alle maaltijden zijn inbegrepen. Op de tweede wandeldag vertrekken we rechtstreeks vanuit de Holdeurn. Op de andere dagen regelen we onderling de transfer via een mooie route van slechts enkele kilometers naar het begin- en tevens eindpunt van de wandeling.

Dag 1

Na de ontvangst met koffie in de Holdeurn, vertrekken we naar de grote parkeerplaats bij restaurant de Wolfsberg in Groesbeek. Van daaruit wandelen we langs het oude spoorlijntje van Nijmegen naar Kleve, door bossen en heidevelden, naar het jachtslot Mookerheide. Dit is een oud jugendstil-kasteel dat vroeger op de Mookerheide lag, maar inmiddels door bos is omgeven. We vervolgen onze weg over een prachtige natuurbegraafplaats naar de Heumense Schans en de Mookerschans (niet te verwarren met de Mookerheide, die we op de laatste dag doorkruisen). Van daaruit hebben we een weids uitzicht over de Maas en het Brabantse achterland. Een mooie boswandeling brengt ons weer terug naar de Wolfsberg, gevestigd in een oud landhuis, waar we vanaf het terras met een uitzicht op ‘klein Zwitserland’ nog kunnen nagenieten. In de Holdeurn is daarna gelegenheid om je op te frissen voordat we aan tafel gaan voor een heerlijke avondmaaltijd.

Dag 2

Het wordt klimmen en dalen tijdens deze wandeling met een aantal flinke kuitenbijters. Het ene moment wandelen we hoog over de in de voorlaatste ijstijd ontstane stuwwal, met een fraai uitzicht over de Ooijpolder. Dan weer beklimmen we de steile hellingbossen op de Duivelsberg, lopen langs de randen van diepe kleiputten die door de Romeinen zijn aangelegd, om vervolgens aan te komen in de idyllische Elyseese velden bij Beek. De wandeling gaat verder door een afwisselend, glooiend landschap met bossen, akkers en weidevelden. Onderweg passeren we een rijksmonument in de vorm van een langgerekt dal, in de heuvels uitgegraven door de Romeinen voor een waterleiding naar de legerplaats bij Nijmegen. Na een tocht vlak langs de Duitse grens in het Nederrijk bereiken we door golvende akkers met weidse uitzichten tenslotte weer onze accommodatie in de Holdeurn.

Dag 3

We vertrekken vanaf de parkeerplaats bij restaurant Oortjeshekken in de Ooijpolder, lopen langs de Bisonbaai over een struinpad naar de rivier de Waal, waar we struinend over zandstranden een tijdlang langs de rivier wandelen. De kans is groot dat we onderweg grote grazers tegenkomen; Konikspaarden en Galloway runderen krijgen hier alle ruimte. We struinen door het gebied tot we oude restanten van de IJssellinie uit de jaren ‘50 van de vorige eeuw aantreffen.  

In de Stadswaard bij Nijmegen lopen we door ‘nieuwe natuur’ langs een pas aangelegde nevengeul om ruimte voor de rivier te maken, maar ook door een eeuwenoud Ooijbosje (als de waterstand in de rivier het toelaat). In de Groenlanden lopen we over een oude IJsselliniedijk en komen we op plekken die niet bekend zijn bij het grote publiek en waar de natuur vrijwel ongestoord haar gang kan gaan. De wandeling eindigt waar we begonnen zijn, bij restaurant Oortjeshekken, van oudsher een sfeervol logement en huiskamerrestaurant, met een groot terras. Daar kunnen we iets drinken en nagenieten van onze struinwandeling, voordat we terugkeren naar de Holdeurn.

Dag 4

Na het ontbijt nemen we afscheid van de Holdeurn, en vertrekken we opnieuw naar de parkeerplaats van de Wolfsberg in Groesbeek. Deze keer wandelen we langs wijngaarden en akkers met weidse uitzichten in de richting van Duitsland, over oude paden en langs holle wegen naar de Jansberg. We treffen er restanten van een grote, 18e eeuwse villa die ooit deels versierd is geweest met prachtige ornamenten afkomstig van een Romeinse villa. Langs kleine meertjes lopen we via ‘de Diepen’ door het bos en langs beekjes naar Plasmolen. Ook daar bevindt zich een archeologisch monument, dat de contouren van een romeinse villa weergeeft. Via de Kiekberg en het oude, idyllische Zevendal, een droogdal uit de voorlaatste ijstijd waar nog grote keien liggen die door het ijs zijn meegenomen, komen we op de Mookerheide, bekend van de slag om de Mookerhei. Bij helder weer hebben we ook hier, net als op de eerste dag, een weids uitzicht over de Maas en het achterliggende Brabantse land. De wandeling eindigt weer bij de Wolfsberg, waar we op het terras met een on-Nederlands uitzicht afscheid van elkaar nemen.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord