Home Diashows Reisboekenshop Contact> Mijn HT
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Spirituele wandelreis Nepal | Dolpo, introductie tot BŲn
Algemeen

In het hart van Dolpo en Inner Dolpo, ver van alle westerse drukte, leeft deze meest oorspronkelijke van de Tibetaans Boeddhistische stromingen voort. Te midden van die ongelooflijke lege en verstilde berglandschappen zijn nog actieve gemeenschappen te vinden met hun kleine vaak eenvoudige kloosters. Door kloven en over passen leidt het pad je langs vele heilige en mystieke plekken. We zullen een aantal van de kloosters bezoeken en nemen er tijd om verder te kijken dan de mooie plaatjes alleen. Barle, Do, Phoksumdo en Pungmo liggen langs de onvoorstelbaar mooie route. De groep wordt begeleid door de engels sprekende BŲn-leraar Takla Tarwa en de ervaren HT-reisbegeleider Charles Halberstadt.

Over BŲn

De meeste westerlingen die ooit iets over de Bön stroming van het boeddhisme hebben gehoord, zijn trekkers die het Dolpo gebied van West Nepal doorkruisten.  In reisbrochures wordt in het algemeen niet meer vermeld dan dat het bijzonder is en heel oud. Meestal beperkt de ontmoeting zich tot het bezoek aan een al dan niet vervallen klein kloostertje en de reisleider en/of de Nepalese gidsen vertellen je dat je niet kloksgewijs rond de manimuren moet lopen zoals alle Tibetaans Boeddhisten dat doen, maar juist andersom. Op de vraag waarom dat zo is heeft niemand een duidelijk antwoord.  

In Nederland zijn er een handvol groepen die zich bezighouden met de daadwerkelijke beoefening van deze vorm van boeddhisme. Wereldwijd is het een wat grotere beweging met aan paar duizend volgelingen. In Tibet zijn het er waarschijnlijk honderdduizenden. De Dalai Lama heeft in 1976 aan de Bön de status verleend als 5e van de Tibetaans Boeddhistische stromingen, naast Kagyupa, Nyingma, Shakya and Gelugpa. (Pa of po als achtervoegsel wordt vaak gebruikt om de stam, familie of mensen aan te duiden die deze richting beoefenen. Zo wordt ook de term Bonpo wel gebruikt om de hele stroming aan te duiden).  

In oktober 2016 hebben  we met een klein groepje deze reis gemaakt. Helaas moest de Geshe die met ons mee zou gaan op het laatste moment afhaken wegens ziekte. Dat was natuurlijk enigszins teleurstellend maar we hopen dat de Geshe de volgende keer wel mee zal kunnen gaan. Toch hebben we met hulp van de lokale hoofdmeester van de Bönschool in Dunai en de geshes in de kloosters van Barle, Do, Phoksumdo en Pungmo wel wat aan Bön-lessen en meditaties kunnen doen. 
Op elk van de volgende plaatsen zullen we 1 of 2 dagen stoppen om er de Bönplaatsen te bezoeken én om er te mediteren volgens de principes van de oude tradities: Barle, Do Tarap (Shipshog klooster), Ringmo (bij Phoksumdo) en Pungmo. De omstandigheden in de kloosters in Dolpo zijn ook wel wat anders dan in de lekker verwarmde ruimtes in Nederland. Daar zul je je op moeten instellen. De tocht zelf is op de 2 passen na niet echt zwaar. We lopen zo’n 4 tot 6 uur per dag en we verblijven langere tijd op hoogtes boven de 4000 meter terwijl er een tweetal passen op de route liggen boven 5000 meter hoogte. Deze manier van reizen, het lopen, het ademen op grote hoogte, de afwezigheid van motoren en lawaai, kunnen je enorm helpen om dieper in de meditatie te komen.

Voor mensen die nog niet eerder met Bön in aanraking zijn geweest is er een middag voorafgaand aan de reis waarbij je door een leraar een introductie in Bön wordt aangeboden.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | Ten Have 13 | 7983 KD Wapse | tel. 0522-241146 | email: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord