Home Diashows Reisboekenshop Contact> Mijn HT
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Wandelreis Nepal | Sathiko Sath Sponsortocht Dolpo
Van dag tot dag

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De lokale gids en/of de reis begeleider kunnen genoodzaakt zijn om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

Dag 1 en 2 vlucht van Amsterdam naar Kathmandu

Deze dagen zijn gereserveerd voor een vlucht van Amsterdam naar Kathmandu. Verschillende vluchtmogelijkheden vind je onder het kopje vliegtickets

Dag 3 Kathmandu

Verblijf in Kathmandu, zodat je deze geweldige stad en omgeving kunt verkennen. Ook na de aardbevingen van april en mei 2015 zijn er nog heel veel bijzondere tempels, stupa’s, pleinen en markten te bekijken. Bovendien worden of zijn een aantal oude gebouwen al heel mooi gerestaureerd. Het blijft een boeiende en interessante stad.

Dag 4 vlucht van Kathmandu naar Nepalgunj

Dit is een vlucht van ongeveer 50 minuten. Van oost naar west vlieg je langs een groots stuk van de Himalaya. Als het zicht goed is kun je achtereenvolgens zien: Langtang, Ganesh Himal, Manaslu, Annapurna, Dhaulagiri en de bergen van Dolpo. Nepalgunj ligt in de laaggelegen Terai waar het tropisch heet is. We overnachten er in een rustiek hotel, met airco! Een enkele keer kunnen we meteen dezelfde dag doorvliegen naar Juphal. De overnachting wordt dan natuurlijk geschrapt en we hebben dan een extra dag op trek.

Dag 5 Nepalgunj Ė Juphal (2700m) Ė Dunai (2140m), 25 min. vliegen, 1 uur afdalen en 2 uur vlak.

De vluchten van de zuidelijk gelegen Terai de bergen in, zoals deze, gaan altijd `s morgens. Omdat op "zicht" wordt gevlogen en de ochtenden meestal het helderst zijn kiest men voor dit tijdstip. Het is een prachtige vlucht met een spectaculaire landing. Nepalgunj ligt in de Terai, het vlakke stukje land dat grenst aan India. Je zweeft over de rijstvelden tot langzaam de heuvels onder je zichtbaar worden. Heuvels worden bergen en na 20 minuten vlieg je zelfs tussen de bergen door die nu hoger zijn dan waar het vliegtuig is. Om een kam heen zwent het toestel nu naar rechts waardoor de kleine landingsbaan zichtbaar wordt. Een paar minuten laten sta je aan de grond en als het stof van de landing is opgetrokken zie je aan de rand van de parkeerplaats al een rijtje dragers die ons opwachten. Zij helpen ons de bagage naar een jeep te brengen die ermee naar Dunai rijdt. Dit is het enige stukje weg in dit gebied. Het vliegveldje Juphal ligt hoog boven de rivier op tegen de helling van de berg. Door het dorpje lopen we langzaam omlaag en je bent meteen onder de indruk van het landschap maar zeker ook van de mensen die er beslist anders en "wilder" uitzien dan in Kathmandu. De afdaling duurt ongeveer 1 uur en daarna is het vlak tot aan Dunai, de "hoofdstad" van Dolpo. Er is een lange straat met winkeltjes, een politiepost en een camping. Genoeg te beleven.

Dag 6 DunaÔ naar Dharapani, 5 uur lopen, 2700 m

Door de vallei lopen we oostwaarts langs de rivier. Hier en daar staan wat huisjes en het pad gaat wat op en neer. De bergwanden zijn soms wat kaal maar soms ook mooi begroeid met uitgestrekte wouden. Hoog tegen de hellingen zie je hier en daar een geïsoleerd dorp met de typische lemen huizen met platte daken. Na ongeveer 3 uur lopen steken we de rivier over en beginnen met de klim naar het dorpje Dharapani. We mogen kamperen op het terreintje van de school. Er is ook een lokaal beschikbaar waar je je matje kunt uitrollen.

Dag 7 Dharapani naar Barle 3 uur lopen, 3600 m

Vanaf Dharapani gaat het meteen steil omhoog. We stijgen rustig aan door de landerijen en bossen. Daar waar het vlakker wordt zien we een grote chörten/stupa als teken dat we het dorp Barle naderen. Barle is een dorp met een Bön-gemeenschap en een Bön-klooster. Gewone toeristen komen hier nooit. Het is dus voor iedereen bijzonder dat wij hier neerstrijken en belangstelling hebben voor het klooster en andere heilige plekken in de buurt. We kamperen op het schoolplein, de enige vlakke en beschikbare plek in het dorp. Gelukkig is het vakantie als we er zijn zodat we de kinderen niet onnodig zouden storen.

Dag 8 Barle, bezoek aan dorp en klooster, acclimatiseren

Barle is een prachtig dorp. We zijn er welkom en de hoofdlama zal ons vergezellen naar de verschillende plekken die voor de dorpsbewoners belangrijk zijn. We lopen de kora, dat is een rondgang van ongeveer 4 uur langs plaatsen die heilig zijn, zoals een voormalige meditaitegrot, een ongelooflijk mooi uitzichtspunt op de valleien oost- en noordwaarts (o.a. de Tarapvallei) en een ruïne. Op de terugweg nemen we nog een kijkje in het Bön-klooster dat vlak boven het dorp ligt.

Dag 9 Barle naar Lahini, 5 uur lopen, 3000 m

Nu trekken we naar het noordoosten, het is drie dagen lopen door de Tarap vallei. Deze nauwe kloof zou in Europa zeker de status hebben van Nationaal Park. Vanuit het dorp loopt het pad vrij vlak maar toch hoog boven de dalbodem zodat je steeds een mooi uitzicht hebt op de uitlopers van de Dhaulagiri en bijvoorbeeld de Jang La, de pas die naar het zuidelijker Dhorpatan leidt. Na ongeveer 1½ uur lopen buigen we naar het noorden af. Na de lunch dalen we een beetje en zo komen we op het hoofdpad dat door de Tarapvallei omhoog gaat. Dit pad kronkelt zich langzaam omhoog door prachtige oerbossen en langs donderende watervallen in de Tarap-rivier. Lahini is een mooie kampeerplaats langs de rivier; het water is koud maar zolang de zon er is gaat het nog net om al het zweet van vandaag er af te spoelen.

Dag 10 Lahini naar Toltol Camp, 5 uur lopen, 3300 m

Vandaag is het eerst weer een stukje klimmen en daarna gaat het op en neer (Nepali flat) richting een kampeerplaats aan de rivier. Een spectaculair maar goed begaanbaar pad langs steile afgronden met diep beneden je een kolkende rivier in combinatie met kale en soms loodrechte rotswanden. Onderweg passeren we pleisterplaatsen van de lokale handelaren, grote tenten waar je eenvoudige dingen kunt kopen zoals koekjes, noodlesoup e.d. We komen nu ook in het gebied waar meer yaks voorkomen en soms zien we hier ook blauwschapen.

Dag 11 Toltol naar een kamp aan de rivier, 4 uur lopen, 3850m

`s Morgens is het in de nauwe vallei nog best koud. Na een uurtje komt de zon langzamerhand in de vallei en wordt het warmer. Op een bepaald moment zien we een soort dam van een vreemd soort gesteente, anders dan in de hele omgeving te zien is. Dit fenomeen heeft een mythische verklaring waarover de gids zal vertellen als je er eenmaal bent. Trapsgewijs stijg je nu verder en je komt in een hogere, meer open vallei waar er bijna geen bomen meer zijn. We doen het rustig aan vandaag en maken kamp op een fantastische plek aan een mooie rivier met heel helder water.

Dag 12 rivierkamp naar Do Tarap, 4 uur lopen, 4100 m

Door brede dalen lopen we nu noordwaarts richting Do. Als we geluk hebben zien we karavanen passeren met soms wel honderden yaks. Sommigen gaan gras snijden voor de winter, anderen gaan boodschappen doen in lager gelegen streken. Het gebied is verder verlaten en waarschijnlijk zien we op een schaars begroeide helling wel een kudde blauwshcapen. Tenslotte verschijnen aan het eind van het dal de grauw-grijze huizen van Do Tarap, een echt Tibetaans aandoend dorpje. Je loopt langs gebedsmuren en stupa`s en ziet een beetje boven het dorp de mooi versierde boeddhistische gompa. Je bent hier in een totaal andere wereld. Nadat we zijn aangekomen zetten we de tent op, op de daarvoor aangewezen ommuurde kampeerplaats.  In de namiddag en morgen hebben we tijd om Do te verkennen. Er zijn een paar kloostertjes waaronder ook het tamelijk grote Bön-klooster Shipshog.

Dag 13 Do rustdag en acclimatisatiedag

Het Bön-klooster Shipshog ligt een uurtje lopen vanaf Do. Het landschap eromheen is echt adembenemend, letterlijk en figuurlijk. Enorme grijsbruine hellingen met sneeuw bovenop in een uitgestrekte vallei. Het is er stil en soms hoor je alleen het geluid van de wind langs de rij chörten. In Do zelf leeft de Bön-gemeenschap vredig samen met de andere boeddhisten. De mensen zijn er open en gastvrij. De huizen zijn opgetrokken van keien, de kamertjes zijn klein en koud, tenzij er een vuurtje brand. Boven het dorp zie je de grote stupa`s met hun indrukwekkende ogen.

dag 14 Do naar Chan La Base Camp, 4750 m, 4 uur lopen

We staan vandaag niet al te vroeg op want het is niet ver naar de volgende kampeerplaats. Langs het Shipshog klooster lopen we verder de vallei in, waarna we na een uurtje afslaan naar het oosten. De route slingert zich door laag struikgewas gestaag omhoog totdat we op de laatste plek aankomen waar een tent opgezet kan worden. Het stroompje water is hier klein en we staan aan de voet van de pas. De omgeving bestaat uit prachtige bergwanden met verticale torens en hier en daar sneeuwresten. De zon is hier snel verdwenen waarna het ook snel koud wordt, dus vroeg de tent in.

Dag 15 Chan La BC naar Base Camp andere kant 4630 m, over de Chan La (5380 m), 4320 m, 5 uur lopen

Vandaag gaan we de eerste keer over de 5000 meter grens heen. Het is altijd weer even afwachten hoe het iedereen hier vergaat. We zijn goed geacclimatiseerd dus het zal zeker gaan maar sommigen zullen nu toch wel wat last hebben van de hoogte. De Chan La kent een lagere voorpas en na een lichte afdaling stijg je nog een stuk steil naar pashoogte. De wanden om je heen zijn kaal en zwart glinsterend van de mica. Wanneer je eenmaal op de pas bent is iedereen uitgelaten, we doen een kleine ceremonie met gebedsvlaggen en wierook en kijken om ons heen. Prachtige berglandschappen omgeven ons en diep beneden je zie je een prachtig groene plek, goed voor de paarden en voor ons om te kamperen.

Dag 16 Chap Chu naar Panggagaon, 3840 m, 5 uur lopen

We volgen nu de vallei naar het zuiden en naar beneden langs de rivier de Barbung Khola. Hier en daar ontmoeten we een herder met zijn kudde geiten of schapen. Er zijn hier een aantal dorpjes waarvan sommige ook verlaten zijn. In het koude seizoen trekken veel mensen naar warmere oorden en zelfs naar Kathmandu. Tussen en bij de dorpen zijn er ongelooflijk veel manimuren en chörtens, meest tamelijk vervallen maar ze getuigen van grote toewijding van de lokale bevolking aan het Tibetaans Boeddhisme. Ook van hieruit worden "boodschappen"karavanen georganiseerd die dan via een aantal onbekende passen naar Jomosom gaan om daar inkopen te doen. We kamperen op een mooi veldje bij de rivier vlakbij een klein dorpje met een bijzonder kloostertje.

Dag 17 Panggagaon naar Panggang of Dukot, 3800 m, 4 uur lopen

Het pad slingert weer verder langs de bergwanden en de rivier omhoog en omlaag en steeds wanneer je ”hoog” bent zie je de noordwand van de Dhaulagiri II dichterbij komen. Dit is een vrij nauw dal met aan weerszijden kale ongenaakbare  rotswanden met tussendoor de smalle vallei waar het erg groen is. We kamperen net onder het dorp op veldjes die er na de oogst kaal en verlaten bij liggen.

Dag 18 Dukot naar Serigaon, 4100 m, 5 uur lopen

Nog een dag zuidwaarts. We eindigen de dag in het zelden door westelingen bezochte dorp Seri. Het ligt hier op een ongelooflijk mooie plek op de helling tegenover het hele Dhaulagirimassief. De silhouetten van de vele chörten steken zwart af tegen een helder blauwe lucht of tegen de witte ijswanden aan de overkant van de vallei. Dit is echt de Himalaya ten voeten uit! In Seri is er nog een klein klooster en als het een beetje meezit worden we op de thee uitgenodigd want hier komen niet veel gasten. Men vindt het erg  leuk om weer nieuwtjes van de andere dorpen hogerop in de vallei te vernemen.

Dag 19 Seri naar Windy Camp, 3200m, 4 uur lopen

Vanuit dit middeleeuwse dorp klimmen we langzaam iets omhoog waarna we contouren langs de glooiende bergwanden. In de diepte de onstuimige rivier en aan de andere kant steeds de oogverblindende wanden van Dhaulagiri. Na een paar uur begint de afdaling naar groenere en warmere streken. Het windy camp ligt op een open plaats in het bos en het waait er vaak, vandaar de naam.

Dag 20 Windy Camp naar Kakkot, 3100 m, 4 uur lopen

Een redelijk vlakke dag met een beetje up en down brengt ons weer meer in de bewoonde wereld. Er is meer bos en de witte toppen van de bergen verdwijnen langzamerhand meer en meer uit het zicht. Het is alsof je weer op aarde landt. Kakkot is een vrij groot dorp waar men probeert de oude stenen huizen door nieuwe te vervangen. Kakkot is ook de uitvlasbasis voor de beklimming van de 7246 meter hoge Putha Hiunchuli. De mensen van Kakkot leveren de yaks en de yakmannen om alle bagage naar het basiskamp te brengen en daarbij laten ze zich kennen als geduchte onderhandelaars!

Dag 21 Kakkot naar Lingdo 2600m, 4 uur lopen

De laatste 2 dagen kun je nog heerlijk genieten van de stilte in de bossen met die prachtige enorm grote bomen. De rivier heb je steeds naast je en hier en daar steen je een grote hangbrug over. Halverwege kom je voor het eerst sinds lange tijd weer een policecheckpost tegen waar de permits worden gecontroleerd. We kamperen uiteindelijk op een mooi vlak veld ook dicht bij een politiepost.

Dag 22 Lingdo naar Juphal 2700 m, 6 uur lopen

De laatste wandeldag is aangebroken. Nog een paar uur over een steeds breder wordend pad. Al shet goed is herken je het vanaf een bepaald punt omdat je hier op de heenweg ook overheen gelopen bent maar dan de andere kant op. We passeren het ons nu bekende Dunai, de brug naar de Suli Ghad en op het laatst is het toch nog een flinke klim naar Juphal. We kamperen hier in de voortuin van een lodge of als er kamers beschikbaar zijn kunnen we ook daar de nacht doorbrengen. In de avond is het feest met de crew waarvan we afscheid nemen met een dikke en welverdiende fooi.

Dag 23 Juphal Ė Nepalgunj - Kathmandu

Vroeg op om op tijd op het vliegveld te zijn. Deze ochtend vliegen we terug van Juphal naar Nepalgunj en van Nepalganj vliegen we naar Kathmandu. Wees niet verbaasd als een en ander vertraging oplevert. Vandaag ook weer een grote overgang: de laatste weken ben je gewend geraakt aan de kraakheldere lucht  en de bijbehorende kou. De eerste vlucht duurt ongeveer 25 minuten waarna je weer landt op Nepalgunj Airport waar het heet en klam aanvoelt.  Als je uit het vliegtuig stapt is het ineens 20 graden warmer: fleecejack uit, bergschoenen uit, paardenkarren, motorrickshaws, bussen en fietstaxi`s: de terugreis naar de snellere tijd is begonnen. Aansluitend de vlucht naar Kathmandu van ongeveer 50 minuten. Dit is altijd een  merkwaardige en gedenkwaardige dag: iedereen is alleen met zijn/haar gedachten en gemengde gevoelens. Als onder je het hooggebergte langzaam maar zeker plaatsmaakt voor de lagere gedeeltes van Nepal ben je blij weer terug te keren naar enige luxe van het westers bestaan, terwijl je tegelijkertijd weet dat je dit vredige, harmonieuze en onaardse bestaan achter je laat. Drie weken lang heb je geen machine of auto gehoord en er was geen haast, geen beeldscherm of mobiele telefoon.
Als je uit het vliegtuig stapt is het ineens 20 graden warmer: fleecejack uit, bergschoenen uit, paardenkarren, motorrickshaws, bussen en fietstaxi`s: de terugreis naar de snellere tijd is begonnen.

Dag 24

Kathmandu verblijf   Het is zeker wennen aan de drukte en het lawaai van Kathmandu na dit lange verblijf in de stilte. Tijd voor een terrasje, een boek of souvenirs

Dag 25

In de middag of avond transfer naar de luchthaven en vertrek uit Kathmandu

Dag 26

Aankomst in Amsterdam.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | Ten Have 13 | 7983 KD Wapse | tel. 0522-241146 | email: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord