Snel naar:
Reisboekenshop
boeken & kaarten:
Vergelijkbare reizen:
Tell a friend
Wandelreis
Nepal | Annapurna Phu & Nar
Van dag tot dag
Phu en Nar
Deze trektocht neemt je mee naar het hart van Phu en Nar, een hoge, afgelegen regio op de Tibetaanse grens ten oosten van Mustang. Het landschap is wild en behalve een aantal kleine dorpjes in Tibetaanse stijl en een aantal oude forten gebouwd op rotsen, is het grootste deel van dit gebied onbewoond. Hier vinden we een aantal van de oudste Bön tempels en als magisch bekend staande grotten in de Himalaya. In deze afgelegen bergen zijn onlangs acht sneeuwluipaarden gespot door de Nepalese natuurbeheerders. We zullen dit onbekende gebied verder gaan ontdekken, in de hoop een glimp op te vangen van dit zeldzame dier!
De eerste 4 dagen van de trektocht verlopen over de paden van de trektocht Rond de Annapurna, langs de Marsyangdi rivier. In Koto steken we de rivier over en betreden de ‘restricted area’ van Phu en Nar. We volgen nu de Nar khola via Chhacha naar Meta. Er is spectaculair uitzicht op Lamjung Himal en Annapurna in het zuiden en we bereiken de samenkomst van drie rivieren, de Nar Khola, de Phu Khola en de Labse Khola.
Er moeten hier (vroeger`) Snow Leopards hebben geleefd, want Labse is het Tibetaanse woord voor sneeuwluipaard!
Via Junam bereiken we Phu. Het dorpje ligt op een rotsheuvel en kent een oude historie die teruggaat naar de zouthandel tussen Tibet en Nepal. Natuurlijk bezoeken we Taschichöling Gompa, één van de oudste kloosters in de Nepalese Himalaya.
Van Phu trekken we in drie dagen westwaarts naar Nar. We zijn inmiddels goed geacclimatiseerd, dus hopelijk levert de Panggi La (5400m) geen hoogteproblemen op. Het uitzicht vanaf de pas is fantastisch op de Annapurna keten, Lamjung Himal en zelfs Dhaulagiri. We kamperen boven Nar en nemen een dag de tijd om het dorp te bezoeken.
Over de Kang La (5500m) komen we terug in de vallei van Manang. We lopen de laatste paar dagen in een rustig tempo - nagenietend van alle indrukken en uitzichten - via Bacharchhap en Jagat terug naar het eindpunt van de trek. We rijden met de bus terug naar Kathmandu (maar een verlenging in Pokhara is ook mogelijk en op aanvraag)
Een reis door een zeer bijzonder deel van Nepal is dan ten einde.
Een opmerking vooraf
Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het programma aan te brengen. Deze routebeschrijving is daarom slechts een leidraad, waarvan onderweg kan worden afgeweken. De sirdar (de verantwoordelijke lokale gids) beslist hoe lang de looptrajecten zijn en waar de kampen worden opgezet; indien mogelijk in samenspraak met de groep. Factoren die bij deze beslissing een rol spelen, zijn de veiligheid van de groep, de vorm van deelnemers én begeleiding en de plaatselijke omstandigheden, zoals het weer, de dragers en de beschikbaarheid van stromend water.
Dag 1-2 Amsterdam naar Kathmandu
Deze dagen zijn gereserveerd voor een vlucht van Amsterdam naar Kathmandu.
Dag 3 Kathmandu
Even bijkomen, relaxen, vrij te besteden. Een eerste wandeling door Kathmandu is overweldigend. Durbar Square met z’n aaneenschakeling van tempels en z’n smalle zijstraten vol kleurrijke mensen, handel en vertier is hét centrum en ademt een sfeer waarmee de hele oude stad is doortrokken. Op fietsafstand liggen de prachtige Boeddhistische Stupa’s van Swayambhunath en Bodnath. Dat geldt ook voor Pashupatinath, een hindoetempelcomplex met crematie ghats (kades) aan de oever van de heilige Bagmati-rivier. De twee koningssteden Patan en Bhaktapur liggen op fietsafstand van Kathmandu. De “middeleeuwse sfeer” wordt er bepaald door de oude bebouwing, de tempels en de smalle straatjes, waar geen gemotoriseerd verkeer kan komen. Zelfs de stadsdelen zijn hier nog volgens het kastensysteem gegroepeerd. Patan heeft een fascinerend centraal Durbar Square met vele tempels, standbeelden en een koninklijk paleis. Tevens bevindt zich hier een van de mooiste boeddhistische kloosters in Nepal. Bhaktapur is het meest oorspronkelijk gebleven en totaal autovrij. Pottenbakkers hebben met hun activiteiten een compleet plein in beslag genomen en duizenden potten staan te drogen in de open lucht. Ook aan het einde van de reis verblijven we in Kathmandu.
Dag 4 Kathmandu - Ngati, ca. 7 uur met de bus 1000 m
We rijden vanuit de Kathmandu vallei naar Naubise. Van daaruit gaan we richting het westen naar Pokhara. Via Besishar en Bhulbule komen we aan in Ngati, een Gurung/ Manangi dorpje. ca. 7 uur
Dag 5 Jagat, 7 uur,1350 m
De weg vanuit Ngati is steil en gaat daarna nog iets steiler omhoog richting het dorpje Bahudanda. We dalen weer af door terrassen rijstvelden om te gaan lunchen bij een zijrivier van de hoofdrivier waar we ons kunnen wassen. Na de lunch gaan we via een hangbrug naar Syange en wandelen verder opwaarts naar Jagat.
Dag 6 Karte, 7 uur, 2100 m
Het pad baant zich een weg door bos met spectaculaire watervallen aan de overkant van de rivier, tot we arriveren in het kleine dorpje Chamje. Na Chamje klimmen we door een bamboe woud dat zijn bladeren aan het verliezen is. De rivier raakt uit het zicht , maar kunnen hem wel nog steeds horen. Het pad wijdt uit naar een open vallei dat ooit een meer geweest is. Dan bereiken we de lunch stop met uitzicht op de watervallen. Hierna gaat het pad langzaamaan verder omhoog tot we bij een lange houten hangbrug komen, die ons naar het dorpje Karte brengt.
Dag 7 Koto, 7 uur, 2900 m
Het pad loopt verder naar Dharapani. Bij de ingang van het dorp is een boeddhistische chorten gebouwd over het pad. Na dit dorp hervatten we onze klimtocht bergafwaarts naar Bagarchap. Na de lunch in Latamanang banen we ons een weg door een woud van coniferen, waarna we beloond worden met een prachtig uitzicht over de rivier beneden ons, de watervallen die naar beneden kletteren, en uitzicht op de Manaslu in het oosten en Annapurna II in het westen. Het pad komt uit in het dorpje Koto.
Dag 8 Nar khola, Chhacha, 6 uur, 3300 m
Als we Koto verlaten daalt het pad langzaam af naar een hangbrug over de Marsyandi Kohla en naar het beperkt toegangbare gebied Narphu. Het pad gaat via een simpele houten brug langs Nar Kohla en loopt dan door een coniferen bos tot we bij een punt komen met een prachtig uitzicht op de Lamjung-Himal. Dan volgen we een pad scherp naar beneden richting de rivier, en komen we aan bij een boomstam brug. Dan volgt het pad langs prachtige rotsformaties waarna we arriveren bij de lunchstop in Soti. Na de lunch is het een makkelijke wandeling naar onze overnachtingsplaats bij de Nar Kohla in Chhacha.
Dag 9 Meta, 6 uur, 3500 m
Vanuit Chhacha klimt het pad geleidelijk omhoog door een bamboe/conifeer bos.
We lunchen daarna in Sintenten. Het pad loopt verder noordwaarts door barabize en jeneverbesbossen. Daarna komen we aan bij onze kampeerplaats in het dorpje Meta. Beneden bij de rivier zijn er spectaculaire uitzichten op Lamjung en de Annapurna II.
Dag 10 Junam, 6 uur, 3900 m
Het pad loopt verder vanuit Meta. Ver naar beneden stromen de Phu Kohla en de Labse Kohla. Labse betekent sneeuw luipaard in het Tibetaans. Het pad klimt geleidelijk naar een chorten, wat het begin is van het dorpje Junam. Er zijn uitzichten over Tilji en een onbekende gletsjer in het oosten en Pokhara Himlung Himal en Gyaji Kang.
Dag 11 Phu, 7 uur, 4200 m
Het pad volgt langs de Phu Kohla naar een stenen trap die leidt naar de ingang van Phu. We komen langs een geruïneerd fort waarna het pad geleidelijk afdaalt naar de rivier. Het pad loopt verder naar de vallei totaan het middeleeuwse dorpje Phu. Het dorpje ligt op een oude route naar Tibet waar vroeger werd gehandeld, en heeft een fascinerende geschiedenis in de zouthandel.
Dag 12 Phu, 4200 m
Na het ontbijt wandelen we naar Taschichoeling Gompa welke op een heuveltop ligt aan de andere kant van de vallei. Het is één van de oudste kloosters van de Himalaya. En het zou mogelijk moeten zijn om een interview te regelen met de abt Sonam Lama en ook een bezoek te brengen aan de Tibetaanse “apotheker” in de Gompa. De middag is vrij om zelf het dorp te ontdekken binnen de citadel. Of een bezoek te brengen aan de Bon Po Gompa boven Phu.
Dag 13 Wandelen naar de Phu bergen, en de Phu vallei
Vandaag blijven we in Phu. U kunt als u dat wilt een wandeling maken hoog boven de vallei van Phu Khola naar de top waar een prachtig uitzicht is op de omringende bergen waaronder de Himlung Himal, de Gyajikang, de Nemjung, en de Tilji. Of u kunt de berg opwandelen achter Phu voor een uitzicht op de bergen en de ijzige Phu valley.
Dag 14 Yak Kharka, 7 uur, 4700 m
We nemen een pad vanuit het zuid-westen van Phu, waarna we klimmen naar een onbekende pas. Het pad loopt verder rondom de berg met uitzichten over de Phu Kohla en bergen in het zuiden. Dan maken we onze kampeerplaats op temidden van grazende Yaks, genaamd Yak Gharka.
Dag 15 Panggi pass, 8 uur, 5000 m
We steken de rivier over en wandelen verder door een ruig graslandschap. Het pad wordt steiler naarmate we het berggebied bereiken. Na de lunchstop klimmen we verder naar de top van de Panggi pas. De klim wordt beloond met uitzichten over de Annapurna Himal in het westen, en ook de Annapurna I, IV, III, II Macchapuchare, Lamjung Himal en Dhaulagiri.
Dag 16 Nabij Nar, 6 uur, 4300 m
Het pad verlaat onze kampeerplaats in Chubche, en loopt langs de bergwand waarna we afdalen naar een zand/steen pad naar de Labse Kohla. Er zijn uitzichten over de Chulu en Bhrikuti Himal. Na de lunch gaan we verder naar de vlakte boven Nar.
Dag 17 Nar, 4300 m wandelen
U kunt kiezen of u een wandeling van Nar Kohla naar Shati Gompa wilt maken, of een dag wilt rusten. We lunchen op de kampeerplek. In de middag is er genoeg te ontdekken in het dorpje Nar. De huisjes zijn typisch Tibetaans. Er zijn 4 Gompa’s die u hier kunt bezoeken.
Dag 18-19 Kang La Phedi 3 - 4 uur, 4530 m / Kang La pas 3 - 4 uur, 5400 m, kamp 4800 m
Deze voorheen lange en zware dag hebben we recent in 2-en gesplitst om zo 2 aangename korte wandeldagen te hebben waarbij volop genoten kan worden van de uitzichten! Het pad volgt de open vallei van de Nar Kohla, waarna het pad vervolgt richting de Kang La. Op de eerste dag maken we kamp in Kang La Phedi. De volgende dag lopen we naar de pas en hebben van daaruit schitterende uitzichten over de meren en bergen. We dalen af via dit pad naar onze kampeerplek.
Dag 20 Via Ngawal naar Pisang ca. 6 uur, 3354 m
Het pad daalt af vanuit de pas naar Ngawal, en komt dan door dennenbossen en over stroompjes die naar Pisang leiden.
Dag 21 Bagarchhap 6 - 7 uur, 2160 m
We lopen hier in in een rustig tempo langzaam naar beneden en komen na circa 6 uur lopen aan in Bagarchhap.
Dag 22 Jagat 4 - 5 uur, 1300 m
Vandaag de laatste wandeletappe van Bagarchhap terug naar Jagat in circa 5 uur.
Dag 23 Met de bus terug naar Kathmandu
We rijden met onze eigen bus terug naar Kathmandu.
Dag 24 Kathmandu
Douchen, souvenirs kopen, genieten van een biertje op één van de vele terrasjes in de stad, even naar huis bellen om vast verhaal te doen, e-mailen in één van de cybercafé’s, stoere verhalen vertellen aan degenen die net zijn aangekomen, nog even naar die tempel die we nog niet gezien hadden of luieren op het dak van het hotel. Alles is mogelijk. Kathmandu bruist en wij ook na deze fantastische tocht.
Dag 25-26 Vlucht Kathmandu – Amsterdam
We nemen afscheid van onze Nepalese vrienden en dit prachtige land. Nog even een heksenketel op het vliegveld maar daarna vliegen we, een prachtige ervaring rijker terug naar Amsterdam.