Home Diashows Reisboekenshop Contact> Mijn HT
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
35 26 5
VERTREK TERUG REISSOM
27 september 31 oktober € 4695,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Nepal »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Nepal | Api Himal
Van dag tot dag

Api Himal is de meest westelijke 7000-der in Nepal. Het gebied ziet op een enkele bergbeklimmer en een HT groep na geen toeristen. Omdat het zo ver van Kathmandu ligt vliegen we zowel in als uit naar/van Bahjang. De grote kloof die leidt naar het basiskamp van de Api, vormt een ruig gebied met steile wanden, veel bos en prachtige uitzichten. De grote oversteek naar de Seti-vallei leidt grotendeels door volstrekt verlaten gebied. Over wilde passen van rond de 4500 meter, voert het pad ons langs ruige en lieflijke wildernispassages: een tocht voor liefhebbers van onbetreden paden.

Onze dragers en gidsen zijn al een week op pad als we ze ontmoeten op de groene, vlakke vliegstrip van Bahjang. Mooie bruinwitte huisjes tussen groene rijstakkers worden bewoond door mensen die geen Nepalees spreken. Zelfs onze ervaren gidsen hebben moeite zich verstaanbaar te maken.
De vallei die naar het basiskamp van de Api leidt is smal en diep. Nu eens lopen we hoog boven de rivier, dan weer vlak ernaast in de rododendronjungle. Wat hogerop krijgen we zicht op de gletsjers van zowel de Api als de bijna even hoge Nampa. Het pad loopt zo nu en dan over sneeuwresten.

De passen zijn niet al te hoog, zo rond 4500 meter. De paden echter zijn soms lastig en bergwandelervaring is hier vereist. De kampeerplaatsen zijn absoluut spectaculair: Diep verscholen in de jungle, of op kleine vlakke plekjes, net groot genoeg voor een of twee tenten, tegen berghellingen aangeplakt. Een week in de eenzaamheid is er nodig om de oversteek te maken naar het Saipal gebied. Onderweg kunnen we genieten van een heldere warme bron op zo`n 4000 meter hoogte. En alsof alles nog niet genoeg is, zijn natuurlijk de uitzichten op beijsde toppen in de omgeving onovertroffen.

Ervaring met meerdaags bergwandelen is vereist. De dag etappes kunnen vrij lang zijn (6½ uur) en er zijn vrij veel ups en downs, zodat je over een redelijk goede conditie moet beschikken om mee te kunnen.

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 en 2 Amsterdam - Kathmandu

Deze dagen zijn gereserveerd voor een vlucht naar Kathmandu. Verschillende vluchtmogelijkheden vind je onder vliegtickets.

dag 3 Kathmandu

Verblijf in Kathmandu.

dag 4 Kathmandu - Nepalgunj

Binnenlandse vlucht van ongeveer 1 uur naar het warme Nepalgunj. Dit stadje ligt in het vlakke gedeelte van het westen van Nepal, aan de grens met India. Naar het noorden toe zie je de Himalaya met o.a. de Ganesh Himal, Manaslu, Annapurna, Dhaulagiri en de Kanjiroba. We worden naar een eenvoudig hotel even buiten het stadje gebracht, waar we overnachten.

dag 5 vlucht naar Bajhang en per bus naar Deura 830 meter

In de “Far West” liggen nog een aantal kleine vliegstrips. Één daarvan ligt bij Bajhang
De grasbaan ligt op een mooie plek tussen de omringende heuvels. De lokale bevolking toont ook belangstelling want een groep toeristen is hier nog altijd een bezienswaardigheid.

Bij de vorige tocht was de weg van Deura naar Bajhang al voor een groot deel gereed en we gaan er van uit dat we dit jaar al met de bus zullen gaan. In Nepal is dat echter niet altijd zeker en we houden er rekening mee dat we misschien toch nog een stuk moeten lopen. Dit zal echter van weinig invloed zijn op de rest van het schema.

dag 6 reservedag

Deze dag is om eventuele vertraging door vluchten, het inhuren van paarden en/of lokale porters op te vangen of, zoals eerder vermeld, een stuk te lopen tussen Bajhang en Deura. Hebben we deze dag nu nog niet nodig dan schuiven we die voor ons uit om op een later tijdstip te gebruiken.

dag 7 Deura Ė Sanshun 1090 meter (looptijd +/- 5 uur)

Vanuit Deura lopen we nog een half uur over de weg tot we bij een plek komen die Baktala genoemd wordt. Wij volgen nu het pad dat langs de Kalma Khola loopt. We zitten nog laag dus het kan behoorlijk warm zijn als we, langs vele landerijen en door dorpjes met mooi beschilderde huizen, langzaam stroomopwaarts lopen. De bevolking en ook onze dragers verbazen zich erover dat ze elkaar nauwelijks kunnen verstaan en dat ook dit gebied blijkbaar bij Nepal hoort. In de buurt van het dorp Sanshun maken we kamp langs de rivier.

dag 8 Sanshun Ė Kaphalseri (Jajari) 1405 meter (looptijd +/- 5 uur)

We volgen de rivier verder naar het noord-westen. Af en toe moeten de schoenen uit om een zijbeek te doorwaden. Het blijft voorlopig behoorlijk warm, zeker als we in de zon door het open veld gaan. Bij Jappa gaan we de brug over en wisselen van oever. De trail gaat op en neer en we maken kamp bij een school of op de terrassen buiten het dorp indien de gewassen al geoogst zijn.

dag 9 Kaphalseri Ė Shera 1250 meter (looptijd +/-5Ĺ uur)

We gaan de rivier weer over naar de andere oever en beginnen te stijgen. Uiteindelijk volgt er een vrij steile klim naar 2150 meter, het hoogste punt van vandaag. Er staan hier wat huisjes en het uitzicht is prachtig. We gaan een stukje steil omlaag tot de lunchplek om daarna verder af te dalen door dorpjes en velden. We steken een paar zijbeken over, soms over wat wrakke bruggetjes of losse planken. Het pad gaat later op en neer maar geleidelijk dalen we richting de kampplaats. In de buurt van Shera zoeken we een goede plek op de terrassen langs de rivier.

dag 10 Shera Ė Latinat Lambadar 1040 meter (looptijd +/- 5 uur)

Bij het dorp Ghamna buigen we af naar het noorden/noordoosten en volgen vanaf nu de Chamliya River die z’n oorsprong vindt in de gletsjers van Api Himal. Het dorp heeft een paar winkeltjes waar we indien nodig nog wat inkopen kunnen doen De Chinezen waren in 2008 bij Ghamna bezig een waterkrachtcentrale te bouwen. We lopen vanaf Ghamna een half uur over een weg. Als we de bouwplaats voorbij zijn is de weg weer overgegaan in een lokale trail en laten we de drukte achter ons. Even later kunnen we bij helder weer de eerste sneeuwtoppen zien. Na de lunch gaat het pad wat op en neer met wat pittige stukken maar per saldo stijgen we vandaag niet veel meer. We maken kamp bij Latinat Lambadar dat uiteindelijk iets lager ligt dan onze vorige kampplaats.

dag 11 Latinat Lambadar Ė Ghusa 1760 meter (looptijd+/- 6.5 uur)

In de ochtend passeren we een aantal kleine dorpen en 2 grote bruggen. De kloof wordt nauwer, de route wordt steiler en we gaan meer op en neer. Na de lunch gaat het verder omhoog en bij Makarigad gaan we weer over een brug naar de andere oever. Waarschijnlijk komen we hier de eerste geiten tegen die op hun rug zakjes rijst dragen. We passeren het punt waar de Chhiti Ganga in de Chamliya River uitkomt. Op weg naar Ghusa lopen we op een mooi maar hoog pad langs een schuine wand. We dalen af om kamp te maken onder het dorp Ghusa. Hier zullen we een gedeelte van onze voorraden achterlaten omdat we na ons bezoek aan Api Himal hier terugkeren om dan langs de Chhiti Ganga onze tocht vervolgen. De enige westerlingen die hier komen zijn leden van expedities naar de toppen van Api of Nampa; gemiddeld zo eens in de drie jaar.

dag 12 Ghusa Ė Siti bush kamp 2020 meter (looptijd +/- 5,5 uur)

Als je de Chhiti Ganga (rivier) bent overgestoken wordt het pad spectaculair. We klimmen zo’n 600 meter naar Ghusa en nemen even de tijd om in het dorp rond te kijken. Je loopt weer hoog boven de rivier. Na Ghusa gaat het geleidelijk verder omhoog naar een pasje waar we weer zicht hebben op witte toppen. Daarna traverseren we langs de wand verder tot we Siti in zicht krijgen. Een prachtige route. Als er in Siti geen velden beschikbaar zijn waar we kunnen kamperen gaan we iets verder naar een open plek in het bos.

dag 13 Siti Bush Camp Ė Brugkamp 2965 meter (looptijd +/- 4 uur)

Vandaag niet zo’n lange dag maar we gaan wel een flink stuk door de vallei omhoog Geweldig mooie bossen met veel bamboe, sneeuwresten, rododendrons (bloeien in het voorjaar). Misschien zien we nog een in onbruik geraakte tijgerval. De route die we nemen loopt aan de oostkant van de omlaag denderende rivier. We slaan ons kamp op bij een brug.

dag 14 Brugkamp Ė Jungle kamp 3340 meter (looptijd +/- 3 uur)

We starten met een flinke klim van 200 meter. Daarna gaat het wat geleidelijker. We kunnen bij helder weer genieten van het uitzicht op de prachtige piramidevormige berg die Api heet. Langs alle wanden stromen de witte gletsjers naar beneden. Dat geeft een prachtig contrast met de intens groene hellingen. We zoeken een open plek in het bos om kamp te maken en de rest van de dag kunnen we een beetje relaxen en eventueel wat kleren wassen.

dag 15 Naar Api Base Camp 3840 meter (looptijd +/- 2 uur)

In +/- 2 uur lopen we naar Api Himal BC. Een prachtige plek om te blijven en de omgeving verder te verkennen. Of je blijft vanuit het kamp genieten van de rust en het uitzicht.

dag 16 Api Himal BC Ė Brugkamp 2965 meter (looptijd +/- 4 uur)

We blijven vanochtend nog hier omdat Api Himal zich meestal in de ochtend het beste laat zien. Na de lunch lopen we terug naar het brugkamp van dag 13.

dag 17 Brugkamp Ė Siti 2215 meter (looptijd +/- 4,5 uur)

Vanaf brugkamp lopen we dezelfde route terug door het bos. In de ochtend ziet het er weer heel anders uit en zie je mogelijk bergtoppen die op de heenweg niet zichtbaar waren. Vandaag is het voornamelijk dalen. Als we in de middag de rivier overgestoken zijn volgt nog een pittig klimmetje naar Siti. In Siti zal ons kamp door veel nieuwsgierige ogen worden gadegeslagen.

dag 18 Siti Ė Khandeshwari 2270 meter (looptijd +/- 5 uur)

Het stuk tussen Siti en Ghusa is bekend. Weer kunnen we genieten van de fantastische uitzichten. Na Ghusa dalen we af en lunchen ergens beneden. Intussen worden onze voorraden opgehaald. We gaan nu de route naar het oosten volgen. Op het schoolplein van Khandeshwari is gelegenheid om kamp te maken. Om daar te komen moet er nog flink geklommen worden. We passeren talloze huisjes en worden gadegeslagen door de locale bevolking op onze weg naar boven.

dag 19 Khandeshwari Ė Pata 2520 meter (looptijd +/- 4 uur)

De vallei, die we nu betreden, moet een van de mooiste van Nepal zijn. Er wonen weinig mensen. Het begint met een nauwe vallei met bossen en hier en daar velden. Daarna wordt het steeds spectaculairder. Besneeuwde toppen, mooie passen en uitzichten die steeds weidser worden. En tocht die eindigt in het kleine plaatsje Dhuli, vanwaar de route weer naar het zuiden gaat.

Vandaag lopen we nog door het hoofdzakelijk groene gedeelte, langs steile wanden. We steken de rivier over naar de linkeroever en lunchen op een schoolplein. Na nog meer bos kijken we plotseling uit op een grote vlakte. Boven ons ligt Pata. Wij lopen onderlangs en maken kamp op het mooie open veld. De rivier is vlakbij.

dag 20 Pata Ė Chitti 2900 meter (looptijd +/- 3 uur)

Chitti is voorlopig het laatste dorpje dat we tegen zullen komen. In deze vallei hebben de vrouwen een eigen klederdracht, gekenmerkt door een bijzondere maar eenvoudige hoofdtooi. De route naar Chitti is erg mooi. Het pad heeft de nodige landslides te verduren gehad maar is buiten de moesson goed begaanbaar. We klimmen heel geleidelijk omhoog langs velden met vee en zien steeds meer witte toppen verschijnen. Chitti ligt achterin de vallei. Vanaf daar gaat het pad omhoog, de “opgang” naar de eerste pas.

dag 21 Chitti Ė Dharmgar 3895 meter (basecamp) (looptijd +/- 4 uur)

Bij de vorige tocht hadden we lokale gidsen nodig om ons te helpen het pad te vinden over de passen naar Dhuli. Deze route wordt alleen gebruikt om geiten en schapen in de moessontijd te laten grazen. Ook wordt er in dit gebied gezocht naar een medicinale wortel. Nu de route weer door ons verkend is kunnen we waarschijnlijk met onze eigen gidsen volstaan.

Vanaf Chitti is er geen duidelijk pad meer, mede door landslides. We moeten langs een rivier omhoog, tussen bomen en struiken. Deze koude rivier moeten we een aantal keren oversteken om de beste looproute te vinden. We houden even onze sandalen aan tot we een pad vinden welke we kunnen gaan volgen. Als de bomen ophouden zien we boven ons een witte wand. Daar ergens moeten we morgen de pas over. We klimmen steil, door een geul, naar een plek boven een (bevroren) waterval. Hier hebben locale wortelzoekers ooit kamp gemaakt. Op de resten ervan, de enige vlakke stukjes, zoeken we een plek voor onze tenten. De uitzichten zijn fenomenaal.

dag 22 Dharmgar Ė Kamp na pas 1. 3940 meter (pas: 4670 meter) (looptijd +/- 6 uur)

We merken goed dat de lucht ijler is. Langzaam klimmen we steil naar boven richting de sneeuw. Het laatste stuk naar de pas is wat vlakker. Vóór ons trekken de dragers een spoor. Rond het middaguur bereiken we het hoogste punt en vinden we de vlaggetjes die de pas aanduiden. Als het kan eten we onze lunch bij of op de pas. We kijken aan de andere kant op een indrukwekkende gletsjer. Daarlangs moeten we naar beneden. Het is af en toe zoeken naar de beste route waarbij wat geklauter nodig kan zijn. Uiteindelijk bereiken we een mooie vlakte waar een uitwaaierende rivier ons van water voorziet. Vanaf deze plek hebben we uitzicht op de tweede pas, onze klus voor morgen.

dag 23 Kamp na pas 1 Ė kamp na pas 2. 3725 meter (pas: 4575 meter) (looptijd +/- 4 uur)

We vinden zowaar een smal pad. Deze volgen we omhoog, naar de sneeuwrand. Als we goed opletten zien we misschien blauwschapen. We zigzaggen naar boven. Een mooie geleidelijke klim. Na zo’n 2 á 3 uur rustig stijgen worden we bovenop de pas beloond met een geweldig uitzicht. Omdat het pad naar beneden niet moeilijk is kunnen we nog geruime tijd genieten van het fantastische landschap vóór ons. Langzaam dalen we af naar de plek vanwaar we morgen naar de hot spring kunnen wandelen. We maken kamp op een open vlakte waar valleien samenkomen.

dag 24 rust (was-) dag

Op ongeveer een uur lopen ligt op 4000 meter een warmwaterbron. Genieten dus.. Maar misschien wil je liever alleen maar relaxen en/of de was doen.

dag 25 t/m 27 kamp na pas 2 - Dhuli 2330 meter

Het is nog 3 dagen lopen naar Dhuli. Er zijn twee mogelijke routes. Bij de vorige tocht namen we de route via een pas van 4280 meter. Weliswaar een mooie route met na de pas een spectaculaire afdaling over een kam gedurende meerdere uren, maar lastig begaanbaar onder minder goede weersomstandigheden. De andere route is nog nieuw voor ons. Ook een uitdaging. Ter plekke zal bekeken moeten worden welk traject gevolgd zal worden.

Na de rustdag volgt eerst een route langs de Suni Khola. Een afwisselend traject met soms pittig klimmen en dalen en steeds weer verrassende uitzichten. We kunnen op een gegeven moment via een opening links een vallei in, omhoog naar de pas, óf we lopen door naar Raisali. Beide trajecten komen uit op een bergkam vanwaar afgedaald wordt naar Dhuli. Een indrukwekkende tocht met uitzichten op onder meer de Saipal. De afdaling is lang en eindigt bij een rivier. Deze volgen we tot aan de Seti-rivier. Op een mooie ruime open vlakte, met uitzicht op Dhuli, kunnen we onze vermoeide knieën laten rusten. Gade geslagen door nieuwsgierige dorpelingen.

dag 28 Dhuli Ė Kanda 2300 meter (looptijd +/- 3,5 uur)

In de Setivallei, welke we vanaf Dhuli gaan volgen, wordt nogal wat handel met Tibet gedreven. Dit heeft de hele streek beïnvloed, zowel qua religie (boeddhisme) als qua bijv. kleding. Vanaf nu zullen we ook weer veel geiten met rugzakjes tegenkomen.

We nemen even de tijd om rond te kijken in Dhuli. En de kok heeft weer wat voorraden kunnen inslaan. Dan gaan we onze weg vervolgen. De wanden zijn steil maar het pad ligt er prima bij. Wel moeten we nog even flink aan het werk. Afwisselend gaat het op een neer en twee keer volgt er zelfs een pittige klim. Opeens krijgen we zicht op Kanda, een langgerekt dorp. We doorlopen het hele dorp en vinden aan het eind hiervan een schoolplein waar we onze tenten kunnen opzetten.

dag 29 Kanda Ė brugkamp 1810 meter (looptijd +/- 5 uur)

We moeten eerst afdalen naar de zijrivier. Via bruggen bereiken we de overkant. Al snel volgt een flinke klim van zo’n 900 meter. We merken dat de lange trekking in de benen zit. Op 2970 meter staan we op een pasje. Een stukje lager kunnen we lunchen. Daarna is het hoofdzakelijk afdalen. We passeren onder meer het dorp Dholan. Het pad wordt vlakker maar ook stoffiger. Het valt niet mee een kamp te vinden met deze steile wanden. Bij een brug aan een rivier vinden we plek. Misschien moet er nog wat gehakt worden om wat ruimte te maken.

dag 30 brugkamp Ė Talkot 1700 meter (looptijd +/- 5.5 uur)

Het eerste stuk loopt nog even omhoog, maar daarna gaat het geleidelijk. Mooi traverserend langs de wanden. We lunchen midden op het pad. Vandaag zien we overal velden en verspreid liggende huisjes en dorpjes. In Talkot houden we halt op het schoolplein.

dag 31 Talkot - Bajhang 1250 meter (looptijd +/- 5.5 uur)

We hebben nog een aardig stukje te gaan. We dalen af naar de brug van de zijrivier en gaan aan de linkeroever van de Seti verder. Uiteindelijk moeten we aan de rechteroever eindigen om Chainpur en Bajhang te bereiken. Er zijn een meerdere mogelijkheden de rivier over te steken. Via een enorme hangbrug. Op de rechteroever, waar meer bewoning is, wordt hier een daar aan het pad gewerkt. Opeens is Chainpur in zicht, de hoofdstad van het Bajhang district. Je merkt het al aan de vele schoolkinderen. Een echte stad waar je weer frisdrank en bier kunt kopen. Het is niet ver meer naar Bajhang, nog geen kilometer.

dag 32 Bajhang Ė Nepalganj Ė Kathmandu

Vandaag verlaten we dit bijzondere gebied. Voldaan maar vast ook met weemoed. In Kathmandu kunnen nog even nagenieten onder het genot van enige luxe.

Mochten we vertraging opgelopen hebben of het vliegtuig kan niet komen dan hebben we hier nog wat speling.

dag 33 Kathmandu

Verblijf of aankomst Kathmandu.

dag 34 en 35 Kathmandu - Amsterdam

`s Avonds vertrek uit Kathmandu, de volgende dag komen we aan in Amsterdam.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | Ten Have 13 | 7983 KD Wapse | tel. 0522-241146 | email: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord