Home Diashows Reisboekenshop Contact> Mijn HT
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
23 16 4
VERTREK TERUG REISSOM
02 oktober 24 oktober € 1335,- **
09 oktober 31 oktober € 1335,- **
16 oktober 07 november € 1335,- ** !
23 oktober 14 november € 1335,- **
30 oktober 21 november € 1335,- **
03 april 25 april € 1335,- **
17 april 09 mei € 1335,- **
** exclusief ticket ! vertrek gegarandeerd Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Nepal »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Nepal | Everest & Gokyo (lodgetrek)
Van dag tot dag

Je vliegt vanaf Ramechhap naar Lukla en via het hoofdplaatsje Namche Bazar volg je hier de trail naar het uitzichtspunt op de Mount Everest: Kala Pattar op 5545 meter hoogte (voor liefhebbers is er ook nog de mogelijkheid iets hoger te komen: 5700 meter). Anderen zijn misschien meer geïnteresseerd om het expeditieleven van wat dichterbij te zien. Zij kunnen naar Everest basiskamp onder aan de grote Khumbu ijsval. In principe nemen we als de omstandigheden het toelaten, op de heenweg nog een extra pas: de Kongma La vanuit het Chukum-dal. Na terugkomst van Kala Pattar zullen we via de Cho-La de oversteek maken naar het Gokyo meer in de Gokyo vallei. Vanaf Gokyo kunnen we dan nog Gokyo Ri beklimmen. Zowel de Kongma-La als de Cho-La kun je aan je voorbij laten gaan als het je allemaal teveel wordt qua hoogte en/of conditie. De Khumbu regio biedt vele mogelijkheden en in goed overleg zijn diverse aanpassingen mogelijk indien onvoorziene omstandigheden dit noodzakelijk maken.

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

Dag 1 en 2 Amsterdam-Kathmandu

Deze dagen zijn gereserveerd voor een vlucht van Amsterdam naar Kathmandu. Verschillende vluchtmogelijkheden vind je onder het kopje vliegtickets.
Het laatste uur van de vlucht naar Kathmandu heb je al een prachtig uitzicht op de Himalaya, bij goed weer tenminste! Het laatste stukje vlieg je over beboste kammen en rijstvelden de Kathmandu vallei binnen. Je landt op de luchthaven van Kathmandu en een uur later vind je jezelf in eens terug midden in de drukke chaos van de Nepalese hoofdstad.

Dag 3 Kathmandu, bus naar Ramechhap

Kathmandu is de legendarische hoofdstad van het koninkrijk Nepal. Het ligt vrij centraal in Nepal in een vallei op ongeveer 1200 meter hoogte.
Nog geen 60 jaar geleden was Kathmandu niet bereikbaar over de weg en de toenmalige koning Mahendra liet zijn Rolls Royce aan de grens helemaal demonteren en op de ruggen van dragers naar Kathmandu brengen. Daar werd de wagen weer in elkaar gezet om door de koning gebruikt te kunnen worden voor ritjes in de stad. Ook in Kathmandu staat de ontwikkeling niet stil. Veel mensen komen naar de stad om er een betere toekomst te zoeken. In vrij korte tijd is het inwoneraantal omhooggeschoten tot rond de 1 miljoen.
Wat je direct opvalt als je van het vliegveld naar de stad rijdt is de chaos: geiten en schapen lopen op straat, men schijnt zowel links als rechts te rijden; er zijn fietsers, fietsrickshaws, scooter en motorrijders, taxi`s, vrachtwagens en scheef op de wielen staande bussen. De meeste voertuigen zijn ouder dan 15 jaar en uit sommige komen vervaarlijke zwarte roetwolken die beslist onaangenaam zijn als je er net achter rijdt. Bij het inhalen wordt niet gelet op de middenstreep (als die er al is) en met ware doodsverachting zwiept men net voor de aanrijding weer terug op de eigen rijstrook. Gevaarlijk is het overigens nauwelijks want bij nader onderzoek wordt er in Kathmandu niet harder gereden dan 40 kilometer per uur, vaak langzamer, alleen het lijkt in deze drukte wel hard. Veel gebouwen zijn vervallen, maar er wordt ook veel nieuw gebouwd. De vrouwen dragen meest een saree (lange omslagdoek) en het duurt even voordat je alles wat zich aan geuren aanbiedt op een rijtje hebt: wierook, uitlaatgassen, mest, benzine, bloemen, zweet en rottend afval zijn het meest voorkomende. Kortom: een pandemonium aan indrukken dat je in eerste instantie (als je nog nooit buiten Westers gebied bent geweest) een cultuurshock kan bezorgen.

Sinds najaar 2019 worden er eigenlijk geen vluchten meer uitgevoerd van Kathmandu naar Lukla (grote spelbreker is mist / slecht weer), maar ga je eerst met de bus van Kathmandu in ong 5 uur naar Ramechhap. Hier overnacht je en de volgende ochtend vlieg je naar Lukla. Op de terugweg vlieg je ook naar Ramechhap en ga je terug naar Kathmandu.Mocht het wel weer mogelijk worden om direct van/naar Lukla te vliegen vanuit Kathmandu, dan zullen we samen met onze agent naar de omboekmogelijkheden kijken. Idealiter laten we iedereen direct van/naar Lukla vliegen, maar het risico dat je vertraging oploopt is wezenlijk. Bij de start van de tocht is dat vervelend want je loopt direct achter de feiten aan. Op de terugweg kan het ronduit funest zijn in verband met mogelijk missen van de intercontinentale retourvlucht. Dus om de logistiek van de trektocht maximaal te kunnen garanderen, is de prijs die je betaalt dat je tweemaal een oncomfortabele busrit voor lief moet nemen (welke ten koste gaat van een halve dag Kathmandu).

Dag 4 - vlucht Lukla - Phakding (2650 meter)

Vanuit Ramechhap vliegen we naar Solu Khumbu, het Everest-gebied. De toppen van de Langtang, Jugal en Rolwaling Himal trekken aan het oog voorbij voordat we landen op de spannende airstrip van Lukla. 

Het pad naar het ‘Dak van de Wereld’ begint met een afdaling naar de Dudh Kosi (= Melkrivier). Onderweg passeren we (het liefst linksom om een goed sonam af te dwingen!) gebedsmolens, gebedsmuren en rotsblokken die kleurig versierd zijn met spreuken en gebedsvlaggen. We overnachten in Phakding, met zijn eerste lange hangbrug over de rivier. (3 uur, 2650m)

Dag 5 Phakding - Namche Bazar (3450 meter)

Het pad langs de Dudh Kosi loopt ‘Nepali flat’ en voert over verschillende hangbruggen. Bij Jorsale is het toegangshek van het Sagarmatha National Park, dat beroemd is vanwege zijn flora en fauna. Bij de checkpost wordt de permit gecontroleerd en betaalt de sirdar de national park fee. In de pijnboombossen leven onder meer tahrs (wilde geiten), muskusherten en de danphe, een blauwe fazant die het wapen van Nepal opfleurt. Hoog boven het dal uit torenen de eerste sneeuwbergen (Kusum Kanguru en de Thamserku) op. 

Direct na de laatste hangbrug begint de steile klim van 600 meter naar Namche Bazar. Bij helder weer hebben we op een hoekje van dit schitterende bospad misschien een eerste blik op de verre Mount Everest! Na de vele haarspeldbochten toch nog onverwacht bereiken we het drukke, maar gezellige marktplaatsje Namche Bazar. (6 uur, 3450m)

Dag 6 Namche - marktdag/rustdag

Een welverdiende vrije dag, bedoeld voor de noodzakelijke hoogte-aanpassing. Niet om 6 uur, maar om 7 uur thee op bed. In en rondom Namche Bazar is voldoende te bezichtigen, zoals: de Tibetaanse (zaterdag)markt bij de stupa, souvenirwinkels, bakkerijen, het Sherpa-museum (met expositie klimgeschiedenis Everest) en het National Park Headoffice (met expositie). Wie zich fit voelt, kan een rondwandeling maken naar het hogergelegen Khumjung en het Everest View Hotel. Wie Mount Everest en het verdere verloop van de tocht wil zien zonder ver te stijgen, maakt een kans bij het National Park Headoffice (achter het legerkamp).

Dag 7 Namche - Tengboche (3860 meter)

In de ochtend kan er vanaf het brede, gemakkelijke pad volop genoten worden van de uitzichten op de Ama Dablam en de kolossale Nuptse-Lhotse-wand waar de top van de Mount Everest nog net bovenuit steekt. Ook de kam waarop het Thyangboche-klooster ligt, is al van veraf zichtbaar. Het pad duikt weer in de diepe, beboste kloof van de Dudh Kosi. Na de lunch wacht ons nog de twee uur durende klim naar het Thyangboche-klooster door prachtige bossen. Dit klooster is in 1988 bijna geheel afgebrand, maar dankzij buitenlandse steun in 1993 feestelijk heropend tijdens het Mani Rimdu-festival. Dit jaarlijkse najaarsfestival is beroemd geworden door de maskerdansen die de monniken opvoeren. Zie ook onze festivalreis: Mani Rimdu @ Everest, NB de Everest & Gokyo reis met vertrekdatum eind november 2018 heeft 1 extra dag en valt samen met het Mani Rimdu festival!NB: De mogelijkheid om het festival bij te kunnen wonen is mede afhankelijk van de planning: Soms wil de hoofdlama op het allerlaatste moment het festival met 1 of 2 dagen verzetten. We proberen ter plekke dan de beste oplossing te vinden. Kans is echter aanwezig dat het festival tijdens de trekkingdagen plaatsvindt en dus niet bezocht kan worden.We overnachten hier in één van de lodges naast het klooster (5 uur, 3800m)

Dag 8 Tengboche - Pangboche (4000 meter)

Een korte dag om verder te wennen aan de hoogte. Het bospad daalt af naar de rivier, die zich door een smalle kloof perst, waar we over een spannende hangbrug naar de overkant lopen. De Ama Dablam wordt steeds dominanter. We stijgen daarna geleidelijk boven de boomgrens uit. Pangboche is als Sherpa-nederzetting vrij typisch gebleven doordat er weinig toeristen overnachten. In het klooster werd een heuse yetiscalp bewaard, maar deze is helaas gestolen. (3 uur, 4000m)

Dag 9 Pangboche - Dingboche (4410)

In het kale landschap voorbij Pangboche wonen nog maar weinig mensen permanent. In de zomer grazen er yaks. Pheriche is een klein dorp met enkele lodges en de kliniek van de Himalayan Rescue Association waar regelmatig hoogtezieke trekkers langs komen die in te korte tijd naar boven zijn gestormd. Er zit dan niets anders op dan afdalen. We overnachten in Pheriche of het nabijgelegen Dingboche (5 uur, 4250/4410m)

Dag 10 Dingboche - Chukung v.v. (4730 meter)

Deze dag is te gebruiken als een rustdag en/of acclimatisatiedag, want het is goed om nog een keer op dezelfde hoogte te overnachten voordat we verder naar boven gaan. Wie zich goed voelt kan een schitterende wandeling maken richting Chhukhung in de Imja-vallei, om de hoek van Ama Dablam. Dit dal is omsloten door prachtige ijswanden en met helder weer is het uitzicht op Lhotse en Makalu vanuit dit dal fantastisch! De route loopt onderlangs de kolossale Lhotse-Nuptsewand (4-5 uur heen en weer). 

Optioneel: Wie zich goed voelt kan boven Dingboche de eerste keer boven de 5000 klimmen. De Nankar Tshang staat met 5062 meter als zelfstandige top op de kaarten. Bij helder weer is het uitzicht op de noordwand van de Ama Dablam vanaf deze top fantastisch. We hebben ook mooi uitzicht op de hoofdkam waarvan de Pokalde de meest noordelijke top is.

Dag 11 Dingboche - Lobuche ( 4950 meter) (eventueel via Kongma La)

Na deze rustdag volgt de etappe naar het hoogste overnachting van de tocht. De dag begint adembenemend mooi. De vlakte die we oversteken wordt omringd door hoge bergen en de struiken zijn bedekt met een laagje rijp. Uiteindelijk gaat het pad omhoog en loopt verder over de morenen van de Khumbu-gletsjer. Het is vreemd om te merken hoe het lichaam op de hoogte reageert; een korte klim kost veel lucht en kracht en het is bijna niet mogelijk om nog vlot door te lopen. De omgeving is ruig en ontzagwekkend, een mens in deze omgeving is een nietig wezen en het is een bijzondere gewaarwording om dat te ontdekken. We overnachten in het koude Lobuche, op de zijmorene van de Khumbu-gletsjer. Er zijn hier nog slechts enkele lodges. (5-6 uur, 4950m)

Dag 12 Lobuche - Gorak Shep via Everest Base Camp

De goed-geacclimatiseerden staan vroeg op (5 uur) om het hoog(s)tepunt van deze tocht te bezoeken: de Kala Pattar, 5545m. Het is prachtig om de zon te zien opkomen en op de bergtoppen rondom het eerste licht te zien verschijnen. We steken een zijarm van de Khumbugletsjer over. Na twee uur lopen wordt Gorak Shep (5150 m) bereikt, waar Kala Pattar goed te zien is. Het lijkt een makkelijk te beklimmen heuvel, maar schijn bedriegt want op 5000 meter hoogte is geen enkele klim meer makkelijk! Uiteindelijk na ongeveer 1,5 à 2 uur klimmen wordt de top bereikt. Deze beproeving wordt dubbel en dwars beloond met een magnifiek en overweldigend uitzicht van 360 graden. Natuurlijk wordt de blik het eerst getrokken naar de Mount Everest en de Khumbu-ijsval met daarnaast de Nuptse. Maar ook fraaie bergen als de Pumori en de Ama Dablam blijven de aandacht opeisen. Al naar gelang het aantal beschikbare dagen en de indeling van de tocht wordt afgedaald terug naar Lobuche of naar Gorak Shep. (6-8 uur, 4950m of 5150m)

Bijzonder goed geacclimatiseerde en sterke leden van de groep kunnen het basiskamp bezoeken, maar op dezelfde dag als Kala Pattar is de tocht over de gletsjer erg zwaar en lang (10-12 uur). Eventueel kan de reservedag 13 hiervoor worden gebruikt.

Dag 13 Reservedag Gorak Shep (5150 meter)

Een reservedag, die misschien al is verbruikt, misschien ook niet. Indien de dag over is en in Gorak Shep werd overnacht, kan op deze tweede dag op hoogte naar het basiskamp gelopen worden. De zware tocht Kala Pattar-basiskamp wordt dan over twee dagen verspreid. De top van de Mount Everest is vanuit het basiskamp niet te zien, maar de formaties van de Khumbu-ijsval zijn bijzonder indrukwekkend.

Dag 14 Gorak Shep - Dzongla (4800 meter)

Vandaag maar een halve dag om uit te rusten en om krachten te verzamelen voor morgen. Tot voorbij Lobuche lopen we terug over het hoofdpad. Dan steken we het beekje over en stijgen over een smal bergpaadje langs de bergflank een zijdal in. De Ama Dablam laat zich goed bewonderen en dichterbij komen de steile noordwand van de Cholatse en de Lobuche Peak in beeld, waar we tussendoor wandelen naar de zomernederzetting Dzongla. (4 uur, 4800m)

Dag 15 Dzongla - Cho La - Dragnag (4700 meter)

De Cho La is de hoge bergpas van de Khumbu-vallei naar de Gokyo-vallei. Hoewel de Cho La met zijn 5300 meter lager is dan de Kala Pattar, vraagt het alpine terrein (rotsblokken, smalle paden, sneeuw en ijs) om wat meer bergwandelervaring dan de klassieke route. De pasovergang begint met een smalle rotsband waarover naar de gletsjer wordt gewandeld en soms een stukje geklauterd. Over de kleine ijsvlakte bereiken we het hoogste punt, waar vandaan we de bergen van de Rolwaling Himal kunnen onderscheiden, een nieuw panorama. Tijdens de afdaling is het bij het steile begin nog even goed opletten.Daarna is het vooral nog ver naar Dragnag.(8uur, 4700m)

Dag 16 Dragnag - Gokyo (4750 meter)

Dragnag ligt pal aan de zijmorene van de Ngozumba-gletsjer. We beklimmen de puinrug en steken de langste gletsjer van Nepal over, een onder rotsblokken bedolven ijstong. Achter de westelijke zijmorene (aan de overkant) bereiken we het eerste bergmeer en lopen verder naar Gokyo, dat aan het tweede bergmeer ligt. De Cho Oyu weerspiegelt in het smaragdgroene water. (3 uur, 4750m)

Dag 17 Gokyo - Gokyo Ri - Machermo (4400 meter)

Net als de Kala Pattar is de Gokyo Ri (5400m) misschien geen moeilijke top, maar het hoogteverschil is nog altijd 700 meter. Doordat we vier dagen langer onderweg zijn en we beter geacclimatiseerd zijn, gaat deze steile bult waarschijnlijk net iets gemakkelijker. Vanaf de top hebben we een eenmalig uitzicht op de brede ijswand van de Cho Oyu in het noorden en op de Mount Everest, Lhotse en Makalu in het oosten. We dalen af naar Gokyo en keren dan de Cho Oyu de rug toe. Via Pangka wandelen we naar Machermo. (4+4 uur, 4400m)

Dag 18 Machermo - Mon La - Namche Bazar (3450m)

We dalen verder af door de Gokyo-vallei over de westelijke oever van de Dudh Kosi. We passeren typische Sherpadorpen met ommuurde akkers. Het eind van de vallei wordt steeds bosrijker. Bij Phortse begint de klim naar de Mon La, een bergpas van 4000 meter, met een fantastisch uitzicht over het Khumbu-dal en de daar bovenuit torenende zes- en zevenduizenders! We dalen af naar Namche Bazar (8 uur, 3450m) 

Dag 19 Namche - Phakding - Lukla (2880 meter)

Over het hoofdpad van de Everesttrektocht dalen we verder af eerst naar Phakding. Het pad is bekend van de heenweg, maar het oog vangt weer andere details op, dan op de heenweg. Vanaf Ghat begint de klim naar Lukla, het eindpunt van de tocht. (6-7 uur, 2800m)

Dag 20 Vlucht Lukla-Ramechhap, bus Kathmandu (1200 meter)

Het wachten op deze vliegtuigjes is altijd een wat nerveuze bezigheid. Het is nooit zeker of het weer goed blijft of dat er toch weer meer wachtenden voor ons zijn. Uiteindelijk is het dan zover. We zitten in het 19-persoons vliegtuigje en stuiteren de steile startbaan af. Spectaculair! De Twinotters vliegen af en aan.We vliegen naar Ramechhap waar de bus ons opwacht en weer terugbrengt naar Kathmandu, waar de drukte na drie weken in de bergen, ons rauw op het dak valt. Mocht je om een of andere reden niet met de reguliere vlucht kunnen vertrekken dan kunnen we alsnog een helikopter inschakelen. De meerkosten voor deze operatie wordt over de deelnemers verdeeld.

Dag 21 Kathmandu

Douchen, souvenirs kopen, genieten op één van de vele terrasjes in de stad, even naar huis bellen om vast verhaal te doen, e-mailen in één van de cybercafé`s, stoere verhalen vertellen aan degenen die net zijn aangekomen, nog even naar die tempel die we nog niet gezien hadden of luieren in de tuin van het hotel.

Dag 22 en 23 Kathmandu - Amsterdam

Vertrek uit Kathmandu, de volgende dag komen we aan in Amsterdam.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | Ten Have 13 | 7983 KD Wapse | tel. 0522-241146 | email: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord