Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Wandelreis Nepal | Inner Dolpo
Van dag tot dag

De Inner Dolpo expeditie verschilt aanzienlijk van de, door HT Wandelreizen inmiddels al vele keren uitgevoerde, "gewone" Dolpo tocht. Op de gewone Dolpo tocht lopen we helemaal vanaf Baglung naar Dolpo, vanwaar we via Do-Tarap en het Phoksumdo meer naar Juphal trekken. Vandaar vliegen we terug naar Nepalganj of Pokhara.

Bij deze Inner Dolpo tocht vliegen we van Kathmandu naar Nepalgunj. De volgende dag vliegen we naar Jumla. Vandaar maken we eerst een 8-daagse acclimatisatie tocht over een 5100 meter hoge pas: de Kagmara La. We komen dan uit bij het beroemde Phoksumdo meer. Hierna gaan we Inner Dolpo in en vanaf de oversteek over de volgende pas, de Kang La, hebben we geen mogelijkheid meer om aan de hoogte te ontsnappen omdat de dalbodems al op hoogtes van boven de 4000 meter liggen. We moeten dus zeker weten goed geacclimatiseerd te zijn.
In de loop van 1992 heeft het Ministery of Home Affairs in principe de meeste voormalige "restricted areas" vrijgegeven voor een beperkt aantal georganiseerde toeristengroepen, gekoppeld aan een quotum per jaar (voor Inner Dolpo 100). Deze groepen moesten worden begeleid door een liaison officiers. In 2003 heeft de regering, ingegeven door de Maoïstische rebellen, besloten om geen Liaison Officiers meer in te zetten en ook de quota per jaar worden eigenlijk niet meer gehanteerd.
Door de Maoïstische opstand waren, met name in West Nepal, vele politieposten die de trekking permits moesten controleren in brand gestoken en verdwenen. Nu zijn de permits weer ingevoerd en zijn de permitkosten weer in de reissom opgenomen. De permitkosten zijn echter wat verlaagd zodat een tocht naar dit gebied wat betaalbaarder wordt.

Opzet van de reis

Dolpo ligt in de regenschaduw noordwestelijk van de Dhaulagiri-keten. Het landschap is woestijnachtig, kleurig, de passen tussen de verschillende valleien zijn 5000 meter of hoger. Het is daardoor een geïsoleerd gebied en dunbevolkt. De bevolking is overwegend Tibetaans. Bij de Inner Dolpo tocht dringen we langer en verder in het Tibetaanse cultuurgebied door. Sinds 1992 heeft Himalaya Trekking, zowel in het voorjaar als in het najaar tochten naar Inner Dolpo uitgevoerd. We volgden echter verschillende aanlooproutes naar Shey, Saldang en Yangsher Gompa. Het laatste stuk tussen Do en Jomosom is zeer spectaculair met hoge passen en kleine zeer afgelegen dorpen. De tocht is door de vele hoge passen en vaak zeer koude overnachtingen van het zwaarste niet-technische niveau. Voor onderweg moeten tenten, keukenuitrusting, voedsel en brandstof worden meegenomen. Deze trek heeft daardoor het karakter van een expeditie met, wel afhankelijk van de groepsgrootte, meerdere gidsen, een kookploeg en dragers.

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 en 2 Amsterdam-Kathmandu

Deze dagen zijn gereserveerd voor een vlucht van Amsterdam naar Kathmandu. Verschillende vluchtmogelijkheden vind je onder het kopje vliegtickets.

dag 3 Kathmandu

Verblijf in Kathmandu, zodat je deze stad en omgeving kunt verkennen.

dag 4 Kathmandu - Nepalganj

Langs de Himalayatoppen vliegen we in de loop van de dag in een dik uur naar het 400 km westelijker in de Terai gelegen Nepalganj. Deze stad ligt dicht bij de grens met India en het is er warm. Morgen vliegen we door naar Jumla waar we onze trek beginnen.

dag 5 Nepalganj - Jumla 2350 meter- Gariyangkot 2550 meter

Het is altijd spannend op het vliegveldje van Nepalganj: of het weer goed genoeg is om te vliegen, of er voldoende toestellen zijn etc. Binnenlands in Nepal wordt er namelijk “op zicht” gevlogen en niet met instrumenten. Soms is het ’s morgens vroeg nog te bewolkt of te heiïg, soms blijkt het zicht in Jumla nog niet goed genoeg. Normaal gesproken vlieg je in de ochtend in ongeveer 30 minuten naar Jumla. Als het helder is, is dit een grandioze ervaring. Je kijkt door de cockpit heen naar de toppen van de Kanjiroba Himal en andere witte pieken. Er volgt dan een spectaculaire landing op de airstrip van Jumla. Daar worden we opgewacht door de gidsen, de kok en de keukenjongens en de dragers (of paarden/paardenmannen) die al voorheen hiernaar toe zijn gereisd. We kunnen in principe dus meteen gaan wandelen.

In eerste instantie loop je door een brede vallei met veel landbouwgrond en door verschillende dorpen die bewoond worden door hindoeïstische Thakuri. Het is een enorme overgang om vanuit Nederland zo ineens hier midden in deze zeer bijzondere en primitieve omstandigheden te zijn. Waar we kamperen hangt af van de vlucht vanuit Nepalganj. Vaak komen we niet verder dan Gariyangkot (2 -3 uur lopen, hoogte kamp 2550 meter).

dag 6 Gothichaur - Churta voet van de pas 4 uur 3050 meter

Vanaf Gariyangkot moeten we een pasje over. Het eerste stuk is dus klimmen. Daarna wordt het vlakker en lopen we door boerenland en later wat meer door bossen. Bij de laatste landerijen kamperen we aan de rand van een dorpje.

dag 7 Churta - over de Mauria Pas (3900 meter) naar Chaurikot 6 uur 3160 meter

Langzaam maar zeker ontstijgen we de bewoning en geleidelijk lopen we meer en meer door waanzinnige oerbossen met geweldig lange baardmossen. We lunchen midden in zo’n bos niet ver van de voet van de pas. Daarna beginnen we aan een flinke stijging van enkele honderden meters naar de top van de pas. We moeten wennen aan de hoogte, de andere cultuur en onze totaal andere manier van leven. We zijn hier voor ’t eerst boven de 3500 meter en dat kun je voelen. Vandaag staat in het teken van de fantastische wouden. De grillige bomen zijn behangen met meters lange baardmossen waardoor je je in een of ander sprookje waant. Als je goed kijkt zie je op de grond de kleine donzige fluithaasjes wegrennen. De afdaling naar Chaurikot begint geleidelijk met weidse uitzichten maar wordt daarna steiler door uitgestrekte bossen.

dag 8 Chaurikot - Kaigaon 4 - 5 uur 2620 meter

Geleidelijk traverseren we door het groen naar een klein pasje. Daarna dalen we langzaam naar de rivier. Onderweg lunchen we in één van de dorpjes die we passeren. Net voor de rivier kamperen we op een schoolplein bij het plaatsje Kaigaon. Kaigaon ligt aan de overkant. Hier zijn een paar winkeltjes. In de richting van Hurikot ligt een Bon-Poklooster (zie morgen).

dag 9 Kaigaon - brugkamp 6 uur 3750 meter

Al snel komen we langs een prachtig Bon-Pokloostertje. Als de monnik aanwezig is kan je binnen een kijkje nemen. Iets verder ligt het boerendorp Hurikot, het laatste fotogenieke dorp voor de pas. De tijd heeft hier stilgestaan. Mensen en dieren scharrelen hier door elkaar langs korenschoven en dorsplaatsen. Van hier gaat het op een neer, totdat we er achter komen dat we de rivier over moeten, die inmiddels vele honderden meters beneden ons ligt. Door dichte bossen met enorme bomen, dalen we steil af naar de lunchplek bij de wilde rivier. De rest van de dag lopen we omhoog, omhoog en omhoog. De steile hellingen zijn veelal met struikjes en alpiene gras begroeid. Deze dag maak je de overgang mee van het warme lagere Nepal naar de meer alpiene zone. We kamperen op een plek in de wildernis aan een rivier.

dag 10 brugkamp - Kagmara basiskamp 2 - 3 uur 4060 meter

Vandaag lopen we maar een klein stukje om de kans op hoogteziekte niet te groot te laten zijn. Veel verder dan basiskamp kunnen we ook niet want kampeerplekken zijn er daarna niet meer. De dag begint met een stukje pittig klimmen. Het landschap wordt kaler en ruiger. We eindigen op een enorme vlakte omringd door bergen..

dag 11 acclimatisatiedag / rustdag

Vandaag kunnen we, voor diegenen die eraan toe zijn, nog aan wat meer hoogtegewenning doen door een stuk een helling op te klauteren. Voor anderen is het misschien aantrekkelijker een dagje te relaxen, de was te doen, een boek te lezen of eens in de keuken te kijken hoe de chapatti’s worden gebakken.

dag 12 Kagmara basiskamp - Kagmara la (5130 meter) - Daju 3670 meter 10 uur

We staan vroeg op voor de eerste echte hoogte test. Het pad slingert zich eindeloos tegen de morenen omhoog. Langzaam maar zeker komen de toppen van de Kagmara Lekh en de Kanjiroba boven de horizon uit en als ze er zijn blijkt ineens dat je ook ver boven de wolken bent. De Kagmara La ( 4 - 5 uur lopen) is meestal besneeuwd en leegte beheerst het uitzicht. Richting Dolpo zie je een vallei met steile wanden en hoge sneeuwtoppen erboven. We blijven hier maar even want een lange afdaling wacht. In de afdaling hebben we een prachtig uitzicht op de Kang Chunne (6443 meter) en de Kanjelaruwa (6612 meter). Deze bergen vormen de grens met Inner Dolpo en de uitlopers van het Tibetaanse plateau. Uiteindelijk lopen we weer de bossen in en ongetwijfeld is iedereen bij aankomst in het kamp moe.

dag 13 Daju - Suli Gad (3325 meter) Sumdo - Phoksumdo 5 uur 3600 meter

Na de vermoeienissen van gisteren lopen we eerst heerlijk ontspannen naar het dorp Pungmo. De in- en uitgang van het dorp worden gemarkeerd door chörten, torentjes waar je onderdoor kan lopen. Binnenin zie je prachtige, maar half vergane fresco’s, die boeddhistische voorstellingen weergeven. De mensen hier zijn erg vriendelijk en laten je graag het kleine kloostertje zien. Na ongeveer 2 uur lopen komen we bij de Suli Gad (rivier) waar we lunchen, terwijl het warme zonlicht door de bladeren wordt gefilterd. Na de lunch volgt er nog een fikse wandeling inclusief klim van 500 meter naar Ringmo, het plaatsje aan het Phoksumdo meer. Aan de oevers van dit meer, met zijn onuitsprekelijk diepblauwe kleur, maken we kamp.

dag 14 Phoksumdo naar Lakeside camp 4 uur 3700 meter

We rusten hier een halve dag om bij te komen van de toch wel heftige eerste week van deze trek. Bovendien is hier genoeg te zien. Het boeddhistisch Bon-Po klooster ligt prachtig, verderop, aan het meer en in het dorp Ringmo zijn winkeltjes en kan je souveniers, kleden, dekens of gebruiksartikelen kopen. De mensen zien er puur Tibetaans uit en zijn gekleed in yakleren laarzen en hemden en broeken gemaakt van zelf gesponnen stoffen. Na de lunch breken we op om het spectaculaire pad langs het meer te volgen. Na een uurtje ben je 400 meter geklommen en staar je in de diepte van het onvoorstelbaar blauwe meer. Ons kampement ligt aan de oever in de vallei noordelijk van het Phoksumdomeer.

dag 15 Lakeside camp naar Kang La Phedi 5 uur 4620 meter

Vanochtend lopen we door een wildernisgebied dat associaties oproept met Alaska en we hebben een prachtig uitzicht op noordflanken en de toppen van de Kanjelaruwa. Het kan zijn dat de schoenen uit moeten om de rivier over te steken. We verlaten het hoofddal door een pad in te slaan in een heel smalle kloof. Het pad gaat dan spectaculair en steil omhoog en hogerop vlakt het allemaal wat meer uit. Naar het zuiden zien we steeds de Kanjelaruwa. We overnachten op 4620 meter en `s nachts is het koud.

dag 16 Phedi over Kang La (5350 meter) naar Shey Gompa 6 uur 4350 meter

De Kang La is geleidelijk omhoog lopend een zanderige en vermoeiende pas. Maar de kans is groot dat er sneeuw ligt en we zelf ons pad moeten maken. Aan het eind van het dal, waardoor we tenslotte afdalen, zien we Shey Gompa liggen. Het is een kleine gemeenschap met een klooster en een paar huizen. Een magische plek. De mensen, Dolpo-pa zijn puur Tibetaans, vaak gekleed in tunieken van ruwe wol en geweven laarzen met yakleren zolen. De huizen zijn robuust en bijna altijd getooid met gebedsvlaggen.

dag 17 Shey dagtocht of rustdag

We maken vanuit Shey een dagtocht naar het Tsakang klooster (4575 meter) dat hoog verheven boven het dal tegen een hoge rode rotswand aanplakt. Onderweg zien we ongetwijfeld een kudde blauwschapen. Die komen in de buurt van Shey Gompa vrij veel voor, omdat de hoofdmonnik van het klooster ooit een jachtverbod op blauwschapen heeft afgekondigd. Op deze tocht zullen we ongetwijfeld ook ander wild zien; roofvogels, Himalaya gieren, en misschien ook "naur", een hertachtige met als bijnaam in Nepal: God van de bergen. Als het al mogelijk is om nog een sneeuwluipaard te zien dan is het hier. Ook dit kloostertje komt voor in de film ‘Himalaya’. Wie tijd nodig heeft om weer even bij te komen blijft lekker bij het kamp rondhangen. Lekker lezen of even de was doen o.i.d

dag 18 Shey - Gelu La (5110 meter) - Namgung 5 uur 4400 meter

Vandaag gaan we naar Namgung, dat we na de oversteek van de Gelu La bereiken. De pas is niet moeilijk ook al is er omhoog nog wel een steil stuk. Na een lange afdaling zien we Namgung ineens liggen. Het dorp ligt in een kloof in een landschap dat doorsneden is door diepe canyons. We kamperen nog voor Namgung, bij chörtens. Als de tent staat is leuk nog even naar het dorp te wandelen.

dag 19 Namgung naar Saldang 3 uur (4060 m)

Op het pad naar Saldang lopen we langs gebeds-muren met een ontelbare hoeveelheid gebeds-stenen. In deze stenen zijn heilige boeddhistische teksten gebeiteld. Afwijkend van de meeste andere Dolpo valleien groeien er in Saldang bomen, de fortachtige huizen staan onder aan een helling op een plateau boven de Nagung Khola. In Saldang is nog vrij veel landbouwgrond op de ruige omgeving veroverd. Op deze hoogte kan vaak alleen nog gerst, soms tarwe, als voedingsgewas worden verbouwd op geïrrigeerde velden. Verder leeft men van knolgewassen (aardappels) en veeteeltprodukten. De bevolking is semi-nomadisch en trekt in het warmste deel van het jaar op de hooglanden rond met kuddes yaks en schapen. Overigens wordt dat werk soms ook uitbesteed aan nomadische Dolpo bewoners de Drok-pa. Het is goed mogelijk, dat we onderweg op een kamp van hen stuiten.

dag 20 Saldang naar Yangsher Gompa (3860 m) v.v. 9 uur

Deze dag maken we een pittige excursie naar het prachtige klooster van Yangsher dat ongeveer vijf uur noordwaarts ligt in een schitterende vallei. We dalen af naar de kloof en lopen stroomafwaarts richting Yangsher. Het laatste uur klimmen we omhoog. We bezoeken, zo mogelijk, het prachtige klooster van Yangsher, met Tsakang het absolute culturele hoogtepunt van de reis. In 2005 zijn uit dit klooster 28 beelden gestolen en de kans is daarom helaas klein dat we worden binnengelaten. Er is een comité van 5 bewaarders ingesteld. Een aantal van hen moeten er zijn willen ze deuren openen.

dag 21 Saldang naar Sibu 5 uur 4200 meter

We lopen op ons gemak langs een pad hoog boven de rivier. Onderweg passeren we allerlei dorpjes, veel chörtens en ontzettend veel gebedsmuren. Het leven hier is doortrokken van religie. De mensen zijn heel nieuwsgierig naar ons doen en laten en bijna altijd goedlachs. Als we uiteindelijk afdalen naar de rivier komen we bij een klein dorp waar we op de akkers of aan de rivier kamp kunnen maken.

dag 22 Sibu naar Phedi 3 uur 4570 meter

Verdergaand vanaf dit laatste dorp komen we in een onbewoonde brede vallei. Typisch zo`n omgeving waar blauwschapen en naur voorkomen. We hebben een aantal rivierdoorsteken achter de rug alvorens we het kamp opzetten in een zijdal. In deze omgeving vonden we tijdens eerdere tochten veel stenen met fossielen, maar ook stenen met edelmetaal. Omhoog gaat het weer, van het ene dal in het andere....

dag 23 Phedi - Jeng La (5125 meter) - Tok Kyu 7 uur 4250 meter

Het is ongeveer twee uur klimmen naar de ijzige hoogten van de 5125 meter hoge pas, de Jeng la. Vanaf de top hebben we een schitterend uitzicht op de pieken van de Dhaulagiri keten. Bij Tok Kyu in de vruchtbare hooggelegen Tarap vallei komen we weer bij de eerste bewoning.

dag 24 Tok Kyu - Do - Charkhu La basiskamp 4 uur 4270 meter

Vandaag lopen we in een rustig tempo langs andere nederzettingen in de vallei naar Do. In Do nemen we de tijd om het klooster boven het dorp te bezoeken. Na de lunch kunnen we nog even struinen tussen de huizen en in de winkeltjes neuzen. Daarna gaan we een nieuwe vallei in om onze tenten op te zetten in een basiskamp van de Charkhu La.

dag 25 over Charkhu La 6-8 uur 5450 meter

Langzaam stijgend door een kaal landschap met lage struiken met veel dorens bereiken we de voet van de pas. Dan gaat het steil zigzaggend omhoog tot 5450 meter. De grond is lichtbruin en bestaat uit kleine steentjes. Op de pas is een hoop stenen met gebedsvlaggen ten teken dat hier al veel mensen voorbij trokken. De kans is groot dat er sneeuw ligt. De wind is koud en we beginnen snel aan de afdaling. Deze is niet lang en de rest van de dag, na de lunch, ronden we af via een aantal heuvels en doorsteken door droge rivierbeddingen. We kamperen in een niemandsland op 4800 meter hoogte.

dag 26 over Charkha La (5025 meter) naar Charka 5 uur 4310 meter

Vandaag steken we weer een pas over en we eindigen bij het gelijknamige dorp Charkha. De pas is niet zwaar want we zitten al hoog. In de lange afdaling zien we niet veel begroeiing, soms een enkele lage struik. Onze aankomst in Charkha geeft aanleiding tot nieuwsgierige blikken. We zien Tibetaanse mensen met zwartgeblakerde en diepgegroefde gezichten waarin olijke ogen ons aanstaren. Ook in dit dorp zijn er opnames gemaakt voor de film “Himalaya”. Het zal even zoeken zjjn om een kampplaats te vinden waar we al onze tenten kwijt kunnen.

dag 27 Charkha 4480 meter

Omdat we een aantal vermoeiende dagen hebben gehad en omdat het echt de moeite waard is om wat verder rond te neuzen in Charkha blijven we hier voor de hele ochtend.
Na de lunch pakken we op en we beginnen weer aan de stijging richting de volgende pas door uitgestrekte woestijnlandschappen en vergezichten.

dag 28 naar basiskamp Sangda La 8 uur 4870 meter

Na het ontbijt beginnen we weer aan een stijging richting de volgende pas, door uitgestrekte woestijnlandschappen en vergezichten. We passeren al snel 2 bruggen en klimmen soms pittig. Het is een mooie dag in een schitterende woestijnachtige omgeving met witte toppen en ruige bergwanden om je heen. Later op de dag wordt de vallei wijder en vlakker en alsmaar mooier. We maken kamp in een ijzige omgeving op een hoogte van ongeveer 4870 meter.

dag 29 over Sangda La (5560 meter) naar omgeving Gokh 8 uur 4250 meter

De oversteek over de Sangda La bestaat eigenlijk uit 2 passen op ongeveer 2 uur lopen van elkaar verwijderd. Gestaag klimmen we het eerste stuk omhoog naar een hoop van stenen. Het blijkt een valse pas te zijn waarna we verder stijgen, steeds steiler naar de top van het hoogste punt van deze trek op ongeveer 5560 meter. Na een steile afdaling komen we bij de lunchplek op ongeveer 5150 meter, waar we verwend worden met thee en soep. Na de lunch lopen we naar de tweede pas op 5125 meter. De afdaling van deze pas is een stuk riskanter vooral als de route bedekt is met stukken bevroren ijs. Het kan nodig zijn om hier een stuk vast touw aan te brengen om langs de naakte gladde hellingen je naar beneden te laten glijden. De afdaling is verder steil en na een aantal uren kunnen we kamp opzetten op een kleine plaats net in de eerste bossen. De vallei naar Sangda is prachtig met vele kleuren in de bergwanden om ons heen. Gokh ligt verderop en is het winterdorp voor de bewoners van Sangda (waar we morgen kamperen).

dag 30 naar Sangda 4 uur 3800 meter

Verder dalen we, steil af naar de rivier die we oversteken via een hangbrug. Daarna lopen we de rest van de dag langs de berghelling “up-and-down” totdat we een tweede rivier over moeten. Sangda zelf is een dorp ver weg van alles, hoewel het al iets meer is georiënteerd op Jomosom en de Mustang-vallei. We kamperen op een veldje boven het dorp en we kunnen met verschillende dorpsbewoners, als ze nog in het dorp aanwezig zijn, kennismaken.

dag 31 naar Dagargaon 7 uur 3215 meter

Sangda is een compact gebouwd dorpje met primitieve huizen van leem en steen met platte daken. Het regent hier dus niet veel. Na het kamp te hebben opgebroken stijgen we weer verder, steeds contourend over de flanken van de bergen. Omhoog, omlaag, en weer omhoog naar 4480 meter en 4310 meter. Op deze laatste top hebben we een schitterend en ongeëvenaard uitzicht op de hele Mustang vallei met de aan de overkant liggende Damodar keten (waarover de Mustang La naar Nar en Phu). Onder je zie je de glinsterende kronkels van de Kali Gandaki terwijl een beetje naar rechts de Thorung La (de Annapurna pas) te zien is met daar weer rechts van de Nilgiri’s. Dit moet een van de mooiste uitzichten zijn van de hele Himalaya. Ook de afdaling is spectaculair langs ongenaakbare rotswanden met watervallen die de bovenliggende sneeuwvelden en gletsjers afwateren. Na een laatste klim tot 3840 meter overnachten we in het eerste dorp waar de eerste invloed van de moderne beschaving merkbaar is, Dagargaon. Er is coca cola, er zijn bomen, en er worden velden bevloeid.

dag 32 naar Jomosom 2750 meter

Een heerlijk dagje uitlopen. Eerst ongeveer 45 minuten naar de Kali Gandaki en vervolgens lopen we in ongeveer 2 uur naar Jomosom waar we onze intrek nemen in een hotelletje bij het vliegveld. Jomosom is na die lange tijd in de stilte en verlatenheid een wereldstad. Er zijn winkeltjes en er is een markt, souvenirstalletjes en een politie checkpost. Er zijn restaurants en er is bier en cola. Je kunt zelfs naar huis bellen mocht je daar behoefte aan hebben.

dag 33 Jomosom naar Pokhara

Deze etappe leggen we af over de net nieuw aangelegde weg. Tot afgelopen jaar was het altijd spannend of je wel of niet kon vliegen van Jomosom naar Pokhara. Vaker wel dan niet was er vertraging van een dag of langer. Om het vervelende wachten en de bijbehorende onzekerheid te vermijden maken we nu gebruik van het vervoer over de weg. We overnachten in Pokhara in een hotelletje vlakbij het Fewa meer.

dag 34 Pokhara - Kathmandu

Per bus reizen we nu terug naar Kathmandu. Het is een mooie 7 uur durende rit door midden Nepalees "heuvellandschap" met stadjes, dorpen, bossen en rijstvelden.

dag 35 en 36 Kathmandu

’s Avonds vertrek uit Kathmandu, de volgende dag komen we aan in Amsterdam.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord