Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Wandelreis Nepal | Mustang (lodgetrek)
Van dag tot dag

Onder Nepalgangers is Mustang een legende. De reden hiervoor is dat voor 1959 slechts één westerling voet had gezet in Mustang. Sindsdien is het gebied verboden geweest en daarop is in een zeer incidenteel geval een uitzondering gemaakt. Sinds het voorjaar van 1992 is het gebied opengesteld voor buitenlanders.

Door erosie zijn aan de zuidrand van het Tibetaanse plateau canyonachtige dalen uitgesleten. Mustang ligt aan weerszijden van de bovenloop van een dergelijk canyongebied. Jonge afzettingsgesteenten in de vorm van zandsteen, grindlagen en conglomeraten lichten in allerlei kleuren op: paars, bruin, roze, groen en geel. Het zijn oude zeebodems kompleet met fossielen die nu het intrigerende Tibetaanse randgebergte vormen. Dit gebied is om nog een aantal redenen heel bijzonder. Sinds enkele eeuwen hoort het gebied officieel bij Nepal en daarom is het een van de weinige stukjes van het Tibetaanse plateau dat bezetting door China bespaard is gebleven en daarmee ook de verwoestingen die daar mee gepaard gingen. Van oudsher is de noord-zuidroute die door dit gebied loopt een belangrijke handels en pelgrimsroute geweest. We vinden er talloze forten en kloosters, voor een groot deel overigens leeg en verlaten of halve ruïnes. Maar verscheidene kloosters en een enkele fort zijn nog springlevend en dagelijks in gebruik. Vanwege het winderige klimaat en de aanwezigheid (tot niet zo heel erg lang geleden) van rovers, zien de huizen en miniatuurstadjes als Kagbeni en Mustang er uit als gefortificeerde vestingen. Hoewel Mustang vroeger formeel altijd deel uitmaakte van Tibet en nu van Nepal, heeft het feitelijk altijd als een onafhankelijk koninkrijkje gefunctioneerd. Ook nu nog is het de koning van Mustang die grote invloed heeft op het dagelijkse leven in dit afgelegen stukje Nepal.
Ook aan Mustang gaat echter de moderne tijd niet voorbij. Vanuit China is een weg aangelegd. Deze vormt nu een verbinding van de grens met Tibet via Lo Mantang en Tsaparang tot aan Jomosom. Omdat we heen meestal de paden volgen op de westelijke kant van de Mustang vallei en terug de oostelijke kant kunnen we de weg voor het grootste deel vermijden en  we hebben er in principe niet veel "last" van.

Opzet van de reis

Na aankomst in Kathmandu heb je een dag om rond te kijken in deze schitterende vallei. Daarna vliegen we van Pokhara tussen Annapurna en Dhaulagiri door over de machtige Kali Gandaki (rivier) naar Jomosom. Jomosom ligt op ongeveer 2800 meter hoog zo goed als helemaal in de regenschaduw van de Himalaya. Het is er ineens stoffig droog en veel koeler. Op de eerste dag rijden we gelijk door naar een mooi authentiek dorpje Kagbeni. Omdat we wat aan hoogtegewenning willen doen maken we de volgende dag een uitstapje naar het op 3800 meter gelegen dorpje Muktinath.

Vanaf Kagbeni begint de reis door het Mustang gebied. Onderweg treffen we enkele nederzettingen aan die met hun groene velden ware oases zijn temidden van een maanlandschap van kleurige klippen en besneeuwde bergtoppen. Tevens passeren we vele forten en kloosters. In het gefortificeerde Mustang zijn we terug in de Middeleeuwen. We hebben hier de tijd om dit unieke Tibetaanse koningsstadje (of ook het gebied ten noorden ervan) te exploreren. Via een andere route keren terug naar Jomosom. De trek eindigt met een spectaculaire vlucht van Jomosom naar Pokhara, waar je wat kunt bijkomen van de inspanningen en indrukken aan het Fewameer.
In Kathmandu en Pokhara verblijven we in eenvoudige, maar toch comfortabele hotels. Tijdens de trek overnachten en eten we in lodges.

Een opmerking vooraf

Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 en 2 Amsterdam-Kathmandu

Deze dagen zijn gereserveerd voor een vlucht naar Kathmandu. Verschillende vluchtmogelijkheden vind je onder vliegtickets.

dag 3 Kathmandu

Aan het begin van de reis heb je een dag vrij te besteden in Kathmandu en omsteken.

dag 4 van Kathmandu naar Pokhara

Een ongeveer 7 uur durende rit door het boeiende berglandschap van centraal Nepal brengt ons naar het toeristenstadje Pokhara. Bij helder weer heb je prachtig uitzicht op de zuidwanden van de diverse Annapurna`s (waaronder de Machhapuchhare) en Dhaulagiri. In Pokhara overnachten we in een hotel.

Dag 5 vlucht naar Jomosom (20 min) en jeep naar Kagbeni

Vroeg in de ochtend vliegen we, zwevend tussen de Annapurna en de Dhaulagiri, door de Kali Gandaki vallei noordwaarts.  Je krijgt zo eenheel goed beeld van de grootte en grootsheid van deze enorme Himalayareuzen. Na ± 20 minuten landen we op de geasfalteerde baan van Jomosom en al bij het uitstappen voel je meteen dat je een andere wereld binnengaat. Het is koeler, kaler, stoffiger en de hoge bergen (de Nilgiri’s) zijn heel dichtbij. We blijven hier niet omdat het stadje op zich niet zo interessant is. Door de keiige Kali Gandaki vallei rijden we noordwaarts tot het vestingdorpje Kagbeni, waar het district Upper Mustang begint. We krijgen vandaag de tijd om eens goed rond te kijken in het stadje. Hier begint Upper Mustang en dat is aan alles al te zien: de kleding van de mensen, het klooster, de smalle kruip-door-sluip-door steegjes en de woestijnomgeving. Dit is de laatste plaats waar we ook toeristen tegenkomen die de tocht rond de Annapurna lopen.

Dag 6 extra dag in geval van vluchtvertraging, wandeling naar Muktinath 5 uur lopen, 3750 - 2900 m

Vanuit de lodge lopen we in heel rustig tempo omhoog naar Muktinath. Vanaf de andere kant is dit de eerste pleisterplaats wanneer je de Thorung La bent overgestoken, de ruim 5400 m hoge pas in het Annapurna massief. Muktinath is een heilig centrum: is een tempeltje gebouwd over een gasvlammetje en het is een bedevaartplaats zowel voor Hindoes als voor Boeddhisten. Je kunt dus veel pelgrims tegenkomen op het pad. Het is vandaag voor ons een inlooptocht, niet ver maar wel vermoeiend, doordat je al snel op grote hoogte bent. In de middag daal je weer af naar de lodge in Kagbeni zodat het gevaar op hoogteziekte minimaal is. Deze route voert je wel in z’n geheel over een weg, de ene helft wat drukker, de andere helft minder druk.

Dag 7 Kagbeni-Chuksang-Chele-Samar jeep, dorp en Gompa bekijken

De weg van Pokhara via Jomosom naar Lo Mantyhang en de Chinese grens is al sinds een jaar of 15 in aanleg. Op een paar verbeter-bruggen na is de weg nu helemaal redelijk goed berijdbaar. Toen we er vorig jaar rondliepen bleek er een volgende fase ingetreden namelijk dat de reeds bestaande weg nu wordt verbreed. Op dit stuk, tussen Kagbeni en Samar is de weg 12 meter breed geworden en de jeeps die er overheen rijden rijden niet meer stapvoets, maar 40-60 km/u. De weg is niet geasfalteerd dus voorbij razend verkeer brengt grote stofwolken met zich mee en het is voor een groot deel ook niet meer mogelijk de weg te vermijden. Kortom noodgedwongen hebben wij ook besloten om dit deel ook per jeep af te leggen. In een paar uur rij je van Kagbeni naar het kleine dorpje Samar waar we onze intrek nemen in een lodge. Op zich is de route ook best wel mooi met kleurige rotswanden, hier en daar een dorpje, besneeuwde toppen en de Kali Gandaki,  maar vanuit de jeep vliegen die bijzondere landschappen toch eigenlijk te haastig voorbij. Samar is een prachtig dorp met mooie authetieke huizen en iets hoger op de berg staat een klein kloostertje dat een bezoek zeker waard is. Hier stappen we uit en we bevinden ons eindelijk op de plek vanwaar we morgen kunnen gaan lopen.

Dag 8 Samar-Chungso Cave Ė Shyangmochen 4,5 uur lopen, naar 3800 meter via 3800 meter

Na wat uitgesleten rivierdalen te zijn overgestoken, klimmen we boven Samar uit naar de top van een kam. Gelukkig is de weg hier niet, die loopt ver boven ons en buiten gehoors- en zicht afstand. Dan komt er een prachtige afdaling in een gigantische kloof langs een grote chörten in de kleuren rood, zwart, geel en wit; de kleuren van de omringende gesteentes. Langs een paar grote grotten dalen we af in de krochten van de aarde waar je helemaal door loodrechte rotswanden bent omgeven. Een klein stukje een zijdal in en je vindt er het verscholen heiligdom: de Chungsi Cave. Het verhaal gaat dat de grote Guru Rinpoche hier zo’n 14 eeuwen geleden al heeft gemediteerd. Een trap-paadje leidt je naar de ingang van de heilige grot. Binnenin zijn bijzondere voorwerpen, afbeeldingen, beeldjes en een natuurlijke stupa te zien. Na dit indrukwekkende bezoek beginnen we met de klim naar het pleisterplaatsje Syangboche op 3800m. Dit ligt weer aan de weg en het heeft een paar eenvoudige lodges.

dag 9 Shyangmochen, Ghemi naar Dhakmar 6,5 uur lopen, 3800 meter

We beginnen vandaag wederom met een stijging naar een pas op 3700m. We betreden een volgend zijdal en houden bij een splitsing links aan om via een hoge route (langs Zaite) aan te komen op de Nyi La (4000m). Deze pas vormt de zuidelijke grens van Lo. De afdaling vanaf de Nyi La is geleidelijk en ongeveer een half uur vanaf de pas komen we wederom op een splitsing. De rechtervork is de route naar Charang, wij houden links aan naar de Ghemi La en dalen daarna af naar Ghemi waar we lunchen (3500m). Op dit traject zullen we hier en daar wel over de weg moeten lopen maar omdat hier alles heel ruim is heb je daar toch niet zoveel last van.
Ghami is een groot dorp met witte huizen en een groot areaal aan landbouwgrond. Een deel van deze grond kan echter maar gebruikt worden vanwege problemen met het irrigatiesysteem. Behalve een politie-checkpost is er in dit dorp een gompa (klooster) die gerestaureerd wordt met lokaal geld.

Van Ghemi naar Dhakmar is slechts een wandeling van 2 uur. We moeten echter wel eerst een stukje afdalen naar de rivier en daarna weer omhoog. We lopen nu langs één van de meest bijzondere mani-muren van Mustang met mooie stenen die zorgvuldig zijn geplaats in nissen in de muur. Kort daarna stuiten we op een groepje voortreffelijke Stupa’s, die perfect harmoniëren met het omgevende landschap. Eén van de mooiste plekken in Mustang! Na de stupa’s krijgen we een onwerkelijk rode rotswand in zicht waarin holen zijn gemaakt voor vroegere bewoning. Dit is Dhakmar gelegen in een lieflijk groen dal met een brede, meanderende stroom. De meeste omringende heuvels hebben grijze en gele pasteltinten, maar één reusachtige wand van rood gesteente, versneden in ontelbare pilaren zorgt voor een schitterend contrast.

dag 10 Dhakmar - Lo Gekar - Lo Manthang 7 uur lopen, 3800 meter via 4250 meter

We wandelen eerst door de uitgestrekte nederzetting alvorens naar het noorden een smalle kloof binnen te gaan. We zien weer prachtige zand-schelpen-steen sculpturen en waarschijnlijk zal de begeleiding ons wijzen op blauwschapen die we zelf, vanwege hun schutkleur, nog niet hadden opgemerkt. De klim naar de pas is hier en daar steil en de hoogte doet zich bemerken. Een rustig tempo aan houden is dus belangrijk. Aan het einde van de helling lijkt het pad te worden afgesloten door grote rotsen. Tussen de wapperende gebedsvlaggen herkennen we echter de mogelijkheid om tussen de rotsen door te klimmen naar de top van de pas, op de meeste kaarten Mola Bhanjyang genoemd, 4200m hoog.

Na de pas dalen we af naar een klein dorpje waar we lunchen, Lo Gekar genaamd. Hoewel klein, is in het dorpje één van de belangrijkste kloosters van Upper Mustang te vinden: Ghar Gompa (ghar=huis gompa = klooster). De gompa is versierd met allerlei schilderingen, beelden en grote gebedsmolens. De belangrijkste rijkdommen van de gompa zijn de honderden geschilderde en bewerkte stenen die in houten frames aan de muren hangen. 

Na de lunch klimmen we vrij steil naar de laatste pas van de dag, de Marang La, 4250m hoog, waarna we op een soort van weidse hoogvlakte komen. We laten de pas achter ons en wandelen over de verder richting noorden. Het pad is duidelijk niet de hoofd-karavaanroute naar Lo Manthang. Die route verlieten we in Ghemi en loopt via Tsarang waar nu de dirtroad langs loopt noordwaarts naar Lo Manthang.
Het pad stijgt geleidelijk naar een breed zadel of toch pas, die gemarkeerd is met een hoop stenen. Vanaf deze pas zien we de ommuurde stad Lo Manthang in de verte liggen. Het is een moment om even bij stil te staan. We proberen ons voor te stellen hoe het leven hier eeuwen geleden was, toen Lo Manthang nog niet de door ‘toeristen’ bezochte stad was die we nu bezoeken…….

De afgelopen dagen was het al steeds zo. We lopen aan de westkant hoog boven de brede vallei van de Kali Gandaki. Daardoor heb je steeds zicht op de andere kant met de hoogoprijzende bergketens: Annapurna, Damodar Himal en de Mustang Himal strekken zich als één witte muur voor je uit.

De afdaling voert ons naar een rivier vlak voor de stad en als we deze oversteken en weer omhoog lopen komen we aan op het plateau van Lo Manthang op 3800m gelegen. De muur om Lo heeft de vorm van een noord-zuid georiënteerde rechthoek waarvan een stukje uit de rechterbovenhoek ontbreekt. Er zijn ongeveer 150 huizen binnen de stadspoort, naast verschillende behuizingen voor de monniken. Het zuidelijk deel bevat de huizen, het paleis en de tempels, terwijl het noordelijk deel de vertrekken van de monniken en twee kloosters bevat. Dit laatste gedeelte van de stadsmuur is rood geschilderd. Vroeger was de stadsmuur een stuk imposanter dan nu: tegenwoordig zijn er aan de buitenkant veel huizen, stallen en ommuurde veldjes tegenaan gebouwd. Een klein kanaaltje loopt rondom de stadsmuur en bevloeit een paar wilgen en wat velden. Door de stad zelf loopt ook een kanaaltje. De school, de medische post, de politie-checkpost en een paar belangrijke chortens zijn buiten de stadsmuren geplaatst, precies waar het stuk uit de rechthoek mist. Vroeger was de enige ingang van de stad aan de noordoostelijke kant te vinden, nu zijn er meerdere stadspoorten open.

Dag 11: Lo Manthang en omgeving

Bij de reis met vertrek 9 mei 2020 is deze dag de eerste dag van het Teeji festival. We bijven op deze reis dan ook 2 dagen in Lo Manthang. Tijdens dit festival gaan de lama’s voor in eeuwenoude ceremonies om de demonen te verjagen uit de stad. Dat gaat gepaard met versierde menselijke schedels, het zingen van mantra’s en door het uitvoeren van wel 50 verschillende religieuze dansen. De voorstellingen worden afgewisseld met optredens van gemaskerde “demonen” die met hun rondzwaaiende houten zwaarden de toeschouwers angst aanjagen. Op de laatste dag worden ouden musketten (geweren) afgevuurd in dichtbij gelegen velden terwijl een hoge lama een pijl afvuurt op een rode demonpop die is neergelegd op een verweerde tijgervacht. Hij gooit nog 5 demonen in het zand waarmee hij uitbeeldt dat de stad wordt bevrijd van demonen.

Hoogtepunten Lo Manthang
Hoogtepunten in de stad Lo Manthang zelf om te bezoeken zijn de grote Lakhangs, kloosters en het koninklijk paleis. De koning is inmiddels oud, maar als hij aanwezig is en zich fit voelt kunnen we nog steeds vragen voor een audiëntie. Het aanbieden van een witte sjaal, de kata, met daarin enkele honderden roepies als geschenk, is gebruikelijk.De Champa Lhakang is een hoge tempel die dateert uit de vijftiende eeuw, en kan alleen via de tweede verdieping betreden worden. De tempel heeft een groot kleibeeld van Matreia, de toekomstige boeddha, zittend op een voetstuk dat gehele benedenverdieping beslaat. De muren van de tempel zijn beschilderd met mandala’s (symbolische figuren die gebruikt worden voor meditatie) die bijna twee meter in doorsnee zijn. 

De Thugchen Gompa is een rode tempel in het hart van de stad. De centrale hal wordt gedragen door grote houten pilaren die uit dezelfde periode als de Champa Lakhang dateren. De schilderingen in beide tempels zijn ook door dezelfde artiesten gemaakt. De tempel bevat verder standbeelden van Sakyamuni (de historische Boeddha), omringd met beelden van Avelokiteshvara (een duizend-armige bodhisatthva; iemand die de verlichting al heeft bereikt maar op aarde terugkeert om de mensen uit hun lijden te helpen), Vaisravana (de god van de rijkdom) en Padhmasambhava (de heilige die het Boeddhisme in Tibet een plaats heeft gegeven en die de ‘boze geesten’ van het Bon Po geloof heeft verjaagd). Eén van de muren van de tempel is geheel verwoest, en op de andere muren zijn fresco’s in verschillende staat van verval te zien. De aankomsthal bevat reusachtige beelden van Lokapala, de beschermers van de vier windrichtingen.De twee andere tempels bevinden zich in het noorden van de stad. De Chyodi Gompa is de belangrijkste tempel en bevat tientallen bronzen en koperen standbeelden, waarvan er velen in Lo Manthang zelf zijn gebouwd. Het is niet toegestaan om deze beelden te fotograferen, aangezien het bekend worden van deze beelden tot diefstal zou kunnen leiden. 

Het paleis van de koning is een indrukwekkend gebouw van vier verdiepingen in het centrum van de stad. De huidige koning heet Jigme Parbal Bista. Deze man beheert de beste paarden en fokt verschillende soorten honden. Hoewel zijn plichten voornamelijk ceremonieel zijn, wordt hij zeer gerespecteerd door de bevolking, en wordt hij vaak geconsulteerd bij conflicten en politieke zaken. Een interessant detail is dat de koning zijn oorspronkelijk Tibetaanse naam veranderd heeft in een Nepalese naam. Dit is een fenomeen wat ook bij Manangi’s en Khampa’s die in Nepal wonen is te zien. Het is een poging om beter in de Nepalese samenleving te integreren (3730m)

Buiten Lo Manthang is een bezoek aan Tinkhar, waar het zomerpaleis van de koning is, maar vooral aan de regio Chosar de moeite waard. In Chosar zijn een aantal prachtige Gompa’s waarvan één in de rotsen gebouwd en vele oude hol-woningen. De hol-woningen zijn onder leiding van een gids te bezoeken. Een zeer bijzondere ervaring voor diegenen die zich in gedachten enigszins kunnen verplaatsen naar (wederom) het leven dat zich hier eeuwen geleden afspeelde. De wandeling naar Chosar duurt heen en terug zo’n 6 uur.

Tijdens de reis in het voorjaar (veelal april-mei afh van festivaldata) met het Tiji festival blijven we een extra dag in Lo Manthang. Dan schuiven dus alle hieronder beschreven dagen 1 dag op. De reis is 1 dag langer en iets duurder.

dag 12 Lo Manthang - Yara 5 uur, 3300 meter

Omdat we de reis aan het begin iets hebben ingekort door met de jeep te reizen, hebben we nu meer tijd om de route af te maken aan de andere kant van de vallei. Dat geeft je ook weer heel andere vergezichten. Dit stuk van de trek is veel minder toeristisch en zeker zo spectaculair!Vandaag vangen we de terugreis aan met de tocht naar Yara. We moeten de grote Mustang rivier over naar de oostelijke oever. Maar eerst voert het pad je over een hooggelegen route waarbij de uitzichten fantastisch zijn. De steile afdaling naar de rivier is net zo spectaculair en de brug bestaat slechts uit 2 losse balken. Oppassen dus. Je kunt eventueel ook te paard de rivier over. Na de rivier oversteek gaan we direct een zijvallei in om na een stevige stijging te overnachten in het dorpje Yara.

dag 13 Dagtocht naar Luri Gompa, 4,5 uur lopen, 3300 meter

De tocht naar Luri Gompa duurt zo’n 2,5 uur heen en 2 uur terug en we volgen wederom een vrijwel (meestal) droge rivierbedding. Luri Gompa is een bijzondere plek met twee kleine kloosters, waarvan er één grotendeels in de rotsen ligt. Dit is één van die plaatsen in de Himalaya waar woorden te kort schieten. In een absurd landschap van roze en gele pinnakels en bulten liggen 2 kloostertjes. Eén van de kloosters is ondergebracht in een grot. Deze grot wordt dan weer bijna geheel gevuld met een stupa waarvan de lokale mensen zeggen dat hij op natuurlijke wijze is ontstaan. Het geheel is omlijst met fantastische rotstekeningen uit lang vervlogen tijden en ook heel anders dan de voorstellingen die je normaal in boeddhistische kloosters ziet.

Dag 14 Yara naar Tangye, 5 uur lopen via 4100 m naar 3500 m

Tussen Yara en Tangye is er geen enkel dorp of huis. Je loopt zuidwaarts en steekt twee keer een schouder van de berg over. De eerste is een lage en stelt niet zoveel voor. Na een rivieroversteek door kniediep water begin je aan een tweede klim. Dat duurt een stuk langer. Wederom prachtige vergezichten rondom op het hoogste deel van het pad. Vanaf het plateau leidt het pad door een gang van staketsels naar het dal. Deze gang fungeert als een soort trekgang waar de wind aan kan wakkeren tot orkaankracht. Gelukkig duurt dit slechts kort waarna Tangye al gauw in het vizier komt. Tangye is een heel mooi sfeervol dorp met een rij schitterende stupa’s. We gaan slapen in een eenvoudige lodge.

Dag 15 Tangye naar Pa, 5 uur stijgen naar 4500 meter

Het is ongeveer 5 uur lopen waarvan het grootste gedeelte klimmen. Bovenaan gekomen vinden we er geen lodge dus dit is de enige keer dat we in een tent gaan slapen. Er gaan extra paarden of dragers mee speciaal voor deze ene nacht. De maaltijd zal eenvoudig zijn alles bij elkaar wordt het zo mogelijk om van de de Mustangtrek weer een mooi en compleet rondje te maken. Dit is de hoogste plek op de hele tocht.

Dag 16 Pa naar Tetang, Chuksang en Jomosom, 7 uur lopen naar 2950 meter en 2 uur rijden naar 2800 m

We blijven hoog op de flanken van de bergen. Het pad volgen we naar het zuiden. De hele dag kijken we uit op de rest van de route en de uitzichten zijn fantastisch. Voor je de witte massieven van Dhaulagiri, Nilgiri, Annapurna 1, de witte wand van de Great Barrier en links de toppen van de Damodar keten. Het is een lange afdaling naar het laatste dorp op deze tocht in het gebied van de special permit. Tetang heeft een als vesting gebouwde kern waar de middeleeuwen voortduren. Dan dalen we nog een kleine twee uur af naar de weg. Een jeep of bus brengt je dan naar Jomosom, naar een comfortabele lodge met een lekker bed en warm water!

dag 17 Jomosom naar Pokhara

We vliegen in een 18-persoons vliegtuigje door het diepste dal der aarde tussen Annapurna en Dhaulagiri door en over “Poon Hill” naar Pokhara dat nu wel erg groen en tropisch aandoet en aanvoelt.

Dag 18 Pokhara verblijf

Pokhara is een geweldig stadje om bij te komen van de vermoeienissen van een tocht. Het klimaat is uiterst aangenaam, de uitzichten schitterend. Je kunt er zwemmen in het meer en je te goed doen aan allerlei ongelooflijk lekkere gerechten in de talloze restaurants.

dag 19 Pokhara naar Kathmandu

Vandaag rijden we per bus terug naar Kathmandu.

dag 20 Kathmandu verblijf

Nog een dagje heerlijk bijkomen, eventueel nog wat bezichtigen en/of souvenirs kopen.

dag 21 en 22 Kathmandu-Amsterdam

`s Avonds vertrek uit Kathmandu, de volgende dag komen we aan in Amsterdam.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord