Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
25 15 3
VERTREK TERUG REISSOM
28 april 22 mei € 1325,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Nepal »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Nepal | Annapurna Rond (lodgetrek)
Van dag tot dag

De tocht rondom het massief van de Annapurna is van de klassieke "lodge treks" wellicht de meest afwisselende, zowel in landschappelijk als cultureel opzicht. (Oftewel Annapurna Circuit.) Bovendien heeft deze tocht als belangrijk voordeel dat je vrijwel helemaal rondom één van de grote 8000-er massieven heen loopt. Je steekt een pas over van 5400 meter hoog, maar problemen met hoogteziekte doen zich bijna niet voor door ons acclimatisieschema. Voor het acclimatiseren neem je alle tijd. Het mooie van deze tocht is dat je niet alleen door een vrijwel autoloos gebied van onder de 800 meter hoogte naar boven de 5400 meter en weer omlaag wandelt, maar ook ter acclimatisatie via een prachtig zijdal naar het schitterende Tilicho meer gaat, wat vrijwel geen andere organisatie doet.
Je ziet per twee dagen van alles veranderen: vegetatie, huizenbouw, klederdracht en berggezichten. Je loopt als het ware van de zomer, via de herfst en winter, weer de zomer in. Er zijn subtropische bossen, maar ook ijzige rotswanden en gletsjers. Je ontmoet verschillende stammen: naast hindoeïstische Chetri- en Brahmindorpen zie je hogerop de dorpen van de boeddhistische Gurung en Manangba. De Thakali van de Kali Gandaki vallei zijn bekend om hun gastvrijheid en hotelierschap! Dit is het gebied waar al heel lang toerisme gemeengoed is.

Opzet van de reis

In Kathmandu stap je in de bus naar Dumre, waar je afslaat richting Besisahar. Daar stappen we over in een jeep die ons naar Tal rijdt. In 4 dagen loop je langs de Marsyandi rivier omhoog. Je overnacht in lodges. De Manang vallei is pas in 1978 opengesteld voor toeristen en het heeft wel tot midden jaren 80 geduurd voordat toerisme enigszins op gang was gekomen. Vanaf Manang, op 3500 meter, wordt het gebied kaler en kouder. In deze prachtige omgeving hebben we 4 dagen om de vallei naar het Tilicho meer te verkennen. De pasoversteek zelf neemt vanaf Tilicho Base Camp drie dagen in beslag. Je loopt tussen fantastische toppen, gletsjers en rotswanden alsmaar hoger. Je hebt een schitterend uitzicht op het Annapurna massief en als je de pas eenmaal over bent, op de vallei van Mustang en de machtige wanden van de Dhaulagiri. Net over de pas, in de regenschaduw van de Annapurna heeft het landschap een woestijnachtige aanblik. Gele, grijze en rode tinten wisselen elkaar af.
Tussen Kagbeni en Tatopani nemen we de bus of een jeep. Door de wegenbouw is dit stuk minder plezierig geworden om te lopen. Dan volgt er nog een 3 dagen oversteek over Poon Hill, één van de beroemdste uitzichtspunten in de Himalaya. We eindigen de trek in Ulleri vanwaar we op vervoer stappen naar Pokhara.
Een mooiere plek dan Pokhara om bij te komen van de vermoeienissen is er niet: het Annapurna massief weerspiegelt er in het stille Fewa-meer, er zijn geweldige restaurants, goede lodges en heel veel leuke winkeltjes; je kunt er lezen op de veranda, fietsen, kanoën en als je er nog niet genoeg van hebt natuurlijk ook nog even wandelen.

Route is vernieuwd

Als sinds meer dan 10 jaar wordt er gewerkt aan wegen in het Annapurna gebied. Strikt genomen zou je op 2 dagen na het hele circuit kunnen rijden, met een busje of een jeep. De aanloop is nu door het toenemende verkeer wat minder interessant geworden zodat we beginnen te lopen op een hoogte van ongeveer 1700 meter, bij Tal. Vanaf Tal is de verkeersoverlast minimaal en geregeld kun je een pad nemen waardoor je het lopen over de weg vermijdt. We maken ook een uitstapje vanaf Manang naar het op 5000 meter hoogte gelegen Tilicho Meer dat wel als één van de hoogte punten van deze tocht mag gelden.
In de vallei van de Kali Gandaki tussen Kagbeni en Tatopani lijkt het wel een bouwput met de aanleg van bruggen, het verbeteren van de weg. Dit stuk zullen we dan ook met bus of jeep overbruggen. Het laatste stuk is weer erg mooi met een wandeling over Poon Hill het beroemde uitzichtspunt over Manaslu, Annapurna en Dhaulagiri.

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

Dag 1 en 2 Amsterdam-Kathmandu

Deze dagen zijn gereserveerd voor een vlucht naar Kathmandu. Verschillende vluchtmogelijkheden vind je onder vliegtickets.

Dag 3 Kathmandu

Kathmandu is de legendarische hoofdstad van het koninkrijk Nepal. Het ligt vrij centraal in Nepal in een vallei op ongeveer 1200 meter hoogte.  Natuurlijk weet iedereen van de aardbevingen die in delen van Nepal hebben huisgehouden.
In de nieuwere wijken van Kathmandu is de schade beperkt gebleven. De oude monumenten, tempels en paleizen hebben wel de nodige schade opgelopen evenals vele oudere huizen in het oude centrum van de stad. Dat neemt niet weg dat de stad nog steeds een grote charme heeft en nog steeds is het geweldig om te dwalen door de kleurrijke straten en markten. 

Aan het begin van de reis heb je tijd vrij te besteden in Kathmandu en omstreken. Een eerste wandeling door Kathmandu is overweldigend. Durbar Square met z’n aaneenschakeling van tempels en z’n smalle zijstraten vol kleurrijke mensen, handel en vertier is hét centrum en ademt een sfeer waarmee de hele oude stad is doortrokken. Iets verder liggen de prachtige Boeddhistische Stupa’s van Swayambhunath en Bodnath. Dat geldt ook voor Pashupatinath, een hindoetempelcomplex met crematie ghats (kades) aan de oever van de heilige Bagmati-rivier. De twee koningssteden Patan en Bhaktapur liggen net buiten Kathmandu. De “middeleeuwse sfeer” wordt er bepaald door de oude bebouwing, de tempels en de smalle straatjes, waar geen gemotoriseerd verkeer kan komen. Zelfs de stadsdelen zijn hier nog volgens het kastensysteem gegroepeerd. Patan heeft een fascinerend centraal Durbar Square met vele tempels, standbeelden en een koninklijk paleis. Tevens bevindt zich hier een van de mooiste boeddhistische kloosters in Nepal.

Bhaktapur was het meest oorspronkelijk gebleven en totaal autovrij. De aardbevingen hebben hier wel een grote schade aangericht en we moeten even afwachten hoe deze stad zich herstelt na de moesson. Ook aan het einde van de reis verblijven we in Kathmandu.

Dag 4 Kathmandu naar Tal (1700 meter)

We beginnen met een lange bus/jeeprit van 8 tot 10 uur. Direct nadat je uit Kathmandu bent vertrokken, stijg je naar het pasje over de bergrand die de Kathmandu-vallei omgeeft. Vandaar heb je bij helder weer al een fenomenaal uitzicht op o.a. Ganesh Himal, Lamjung Himal en Annapurna. De weg daalt nu tot ongeveer 400 meter hoogte en loopt langs de Trisuli-rivier. Beneden zie je een enkele groep in rafts de soms onstuimige rivier afzakken. Bij Muglin, na ongeveer 4 uur rijden, stoppen we even voor de lunch waarna de reis wordt vervolgd tot Dumre. Daar verlaten we de hoofdweg naar Pokhara. We slaan hier rechtsaf de bergen in naar het plaatsje Besisahar, waar we overstappen op een jeep. Die rijdt ons in ongeveer twee uur over een onverharde weg naar Tal. Daar overnachten we voor het eerst tijdens deze reis in een lodge.

Dag 5 Tal naar Timang (Ī 2270 meter)

Het landschap is ongelooflijk mooi. Steile rotswanden, watervallen, immens groene bossen en spectaculaire hangbruggetjes geven het aanzien aan deze dag. Bovendien is er in Bagarchap, waar we zullen lunchen, een kloostertje dat we kunnen bezoeken. We moeten wel geluk hebben want de monniken zijn vaak weg. Aan het werk op het land of studeren in de stad. In het najaar van 1995 is Bagarchap getroffen door een aardverschuiving waarbij 24 huizen zijn vernield en 20 mensen zijn gedood.  Na Bagarchap is het nog 1,5 tot 2 uur lopen naar Timang. Zo`n drie kwartier voor Timang gaat het steil omhoog door een bos. Vanuit Timang heb je een prachtig uitzicht op het Manaslu massief. In totaal lopen we vandaag ongeveer zes uur.

Dag 6 Timang naar Chame (Ī 2670 meter)

Vandaag een korte wandeldag. Door schitterende bossen stijgen we naar Chame, hoofdplaats van dit gebied. Dit plaatsje heeft wat meer faciliteiten zoals internet en soms is er een (boogschutter-) festival. Vanaf het terras van de lodge kijken we recht op Annapurna II en Lamjung Himal. Onderweg zien we achter ons de top van de 8100 meter hoge Manaslu.  Vlakbij kun je genieten van de warme bron aan de overs van de Marsyangdi-rivier.
2,5 tot 3 uur lopen.

Dag 7 Chame naar Pisang (Ī 3200 meter)

Na een paar uur langs de rivier gelopen te hebben over uit de rotsen geblazen paden klimmen we weer verder naar de 3000 meter. We passeren dan de indrukwekkende, 1500 meter hoge granietwanden die de rivier zuidwaarts dwingen, terwijl wij stijgen door een mooi bos naar de brede Manang-vallei in het noordoosten. Het eerste dorpje is Pisang. De manier waarop hier de huizen worden gebouwd, is weer heel anders. Duidelijk is dat we in een andere zone zijn beland en dat het hier gemiddeld veel kouder is dan wat we tot nu toe hebben gezien. De Marsyandi wordt smaller en de bruggen zijn van het Cantilever type, gemaakt van lange boomstammen die worden ondersteund door andere stammen die weer worden verankerd door netjes opgestapelde stenen. `s Middags kunnen we een acclimatisatietochtje maken naar Upper Pisang.
Exclusief pauzes wandel je 4-5 uur tot (Lower) Pisang. Het is een mooie, makkelijk wandeldag: er is 1 keer een klim van 200 hoogtemeters en in het totaal stijg je vandaag zo’n 600 meter.

Dag 8 Pisang naar Manang (3540 meter)

We bevinden ons nu voorlopig in de hoge en droge Tibetaanse wereld achter de Annapurna`s. We lopen tussen gerstvelden. Vanaf Pisang kunnen we door het dal rustig naar Braga en Manang wandelen. De vallei is schaarser begroeid en de rode herfsttinten kleuren de hellingen (najaar). De Annapurna laat zich nu in volle omvang zien: van de 7900 meter hoge Annapurna II, de Annapurna IV, de Annapurna III, Gangapurna en Roc Noir.
Wij kiezen de hoge route via Gyaru en Ngawal, twee heel authentieke bergdorpen. Door deze route te kiezen hebben we het meest fraaie zicht op het Annapurna-massief. 
Een half uur voor Manang bereiken we het schilderachtige dorpje Braga, een tegen de rots geplakt dorp met een heel mooie, zeer oude Gompa, die een bezoek meer dan waard is. We kunnen de Gompa vandaag bezoeken, als daar voldoende tijd voor is, of morgen op de rustdag vanuit Manang. In Manang blijven we twee nachten. Dit i.v.m. de acclimatisatie.
Je stijgt deze dag effectief zo’n 475 meter, maar onderweg is er een stevige klim van zo`n 450 meter naar Gyaru. Je wandelt deze dag 6,5 to 7 uur.

Dag 9 Manang: acclimatiseren

In Manang blijven we minstens één dag rusten om te acclimatiseren. We bekijken het dorpsleven en worden telkens weer stil van de ontzaglijke witte toppen en gletsjermassa`s hoog boven ons aan de zuidkant. De nachten zijn nu koud en overdag is het uit de wind heerlijk om in de zon te zitten. Wel oppassen voor verbranden. Zo nu en dan zien we op de velden de langharige yaks, die worden gebruikt als lastdieren, maar die ook leverancier zijn van boter, vlees, wol en kaas. Je kunt daar door het het stadje dwalen, verderop nog het blauw/grijze gletsjermeer gaan bekijken (goed voor het acclimatiseren!), naar de film te gaan, of een lezing over hoogteziekte bij te wonen. Als je gisteren geen bezoek hebt gebracht aan de gompa in Braga, is een bezichtiging vandaag van deze prachtige oude gompa zeer aan te bevelen! In Manang zijn er talloze mogelijkheden voor internetten.

Dag 10 Manang naar Shree Kharka (Ī 4080 meter)

Na Manang is er een keuze tussen twee valleien, de ene vallei leidt je via de hoofdroute naar de Thorung-La, de andere naar het Tilicho meer. De komende 3 dagen ontdekken we de Tilicho vallei en kunnen, mits je goed geacclimatiseerd bent, zelfs een bezoekje brengen aan het hoog (5000 meter) gelegen meer. Vandaag lopen we aan de noordzijde van de rivier langs het Gangapurna gletsjermeer naar Shree Kharka. Het is zo’n 2,5 tot 3 uur lopen en 250 – 300 meter stijgen naar Khangsar, waar we lunchen. Khangsar zelf is een dorpje dat niet op de hoofdroute ligt en nog veel authentieker dan de dorpen die je tot nu toe zag. Houd er rekening mee dat vanaf hier ook de lodges primitiever kunnen zijn dan je gewend was. Na de lunch lopen we naar de lodge in Shree Kharka in ongeveer één uur.

Dag 11 Shree Kharka naar Tilicho Base Camp (Ī 4150 meter)

De vallei wordt nu nog kaler en wilder, de bomen zijn nu op struik formaat. Hoog boven de vallei loopt een prachtige route met uitzicht op steile wanden van de Grand Barrier de diverse Annapurna toppen zoals de Gangapurna. 
Het pad is de lastigste van de hele rondgang, tenminste als de Thorung-La pas die we later oversteken sneeuwvrij is. Je loopt hier op een pad over een steile helling waar over een breedte van 1,5 kilometer aardverschuivingen hebben plaatsgevonden. Er is (een heel kleine) kans op steenslag hier, dus blijf hier niet te lang staan en blijf opletten. Je loopt vandaag ongeveer 3,5 uur en stijgt effectief een kleine 400 meter.

Dag 12 Tilicho Base Camp: heen en weer naar Tilicho meer (Ī 4900 meter)

Voor `t eerst naar ongeveer 5000 meter! Op de kaart lijkt het dat je er bijna bent, maar de klim naar de oevers van het meer is lang en zwaar door de hoogte en doordat je voor de eerste keer op deze reis op een dergelijke hoogte komt. Het pad is goed en slechts op enkele plaatsen steil. Later, wanneer je de Thorung La gaat oversteken, zul je heel erg blij zijn met deze extra tocht naar 5000 meter omdat je dan veel beter aan de hoogte gewend bent dan de gemiddelde Rond Annapurna loper. Aan je linkerhand staat de Grand Barrier met de Tilicho piek als hoogtepunt, het is een machtige wand met gletsjers. Die gletsjers stromen in het Tilicho meer. Onderweg heb je kans bharals tegen te komen, Nepalees voor wilde blauwschapen. Ook zie je hoog in de bergen boven de 3000 meter soms imposante lammergieren en/of sneeuwgieren (Himalayagieren) door de lucht zweven. Na enkele uren klimmen zie je de stapel stenen met daarop een aantal gebedsvlaggen, dat is het punt waar je op de pas staat waarachter het meer ligt. Het uitzicht is fantastisch. Je kunt hier even bijkomen in een theehuis. Het meer is overigens in het voorjaar meestal nog bevroren, voor het mooie blauw moet je in het najaar zijn. 
Het is vandaag 800 meter stijgen en dalen, ongeveer 5 uur lopen.

Dag 13 Tilicho BC naar Yak Kharka (Ī 4050 meter)

We lopen vandaag naar Yak Kharka over een nieuw pad dat direct naar Yak Kharka leidt. Na de 800 m afdaling volgt een pad met best wel wat ups en downs", onder meer vanwege rivieren onderweg waar je overheen moet.  Yak Kharka betekent yak weide en deze beesten staan vaak bij het gehucht te grazen. Als de zon schijnt, kun je ’s middags heerlijk op het terras bij de lodge relaxen. We  lopen vandaag ongeveer 6 uur.

Dag 14 Yak Kharka via Thorung Phedi (4500 meter) naar Thorung High Camp (4800 meter)

Vandaag lopen we in de ochtend eerst tot het einde van de vallei, daar waar hij wordt geblokkeerd door enorme rotswanden. We stijgen naar 4500 meter naar Thorung Phedi waar we lunchen. In principe lopen we na de lunch nog zo’n anderhalf uur en 300 meter omhoog naar het High Camp waar we overnachten. Het grote voordeel van een overnachting in het High Camp is, dat de pasdag van morgen minder lang en zwaar is. Bovendien zou je door de tocht naar het Tilicho meer voldoende geacclimatiseerd moeten zijn om een overnachting op dergelijke hoogte zonder grote problemen aan te kunnen. Mochten er toch deelnemers zijn met problemen bij het slapen op grote hoogte, dan kan ervoor worden gekozen om op 4500 meter in Thorung Phedi te slapen. Mocht je erg tegen de pasdag opzien, dan zijn er vaak wel lastdieren te huur die je over de pas brengen. Je loopt ongeveer 5½ uur en stijgt ongeveer 750 meter.

Dag 15 Thorung High Camp naar Muktinath (3800 meter)

Dit is de grote dag, de dag van de pas. Vroeg opstaan, want het is raadzaam om al even voor zonsopgang te starten om voldoende tijd te hebben en om iedereen de gelegenheid te geven voor de middag de top te bereiken. Tegen de middag begint het vaak zo hard te waaien dat rust nemen op de top dan te bar wordt. Vanuit het High Camp stijg je zo’n 600 hoogtemeters tot aan de Thorung-La pas. Langzaam maar zeker ontstijg je de wereld en steeds wanneer je denkt de laatste hobbel genomen te hebben, volgt er nog één en nog één. Soms ligt er sneeuw op het pad, soms ook niet. Boven op de pas ligt de Lhato, symbool voor de goden die de pas beheersen. Het is gebruikelijk ze aan te roepen (Ke, Ke, So, So, Larkye Lo) en een steen toe te voegen aan de hoop die er al ligt. Over de hele pas zijn gebedsvlaggen geplaatst. Na de pas wacht er een lange, van tijd tot tijd nogal steile afdaling van zo`n 1600 meter, die je in alle rust moet doen, zodat je knieën niet te veel belast worden. Het zicht naar het noordwesten op het fantastische woestijnlandschap van Mustang en Dolpo is weergaloos. In het zuidwesten zien we de enorme Dhaulagiri-top.
Op de pasdag wandel je tussen de 6 en 10 uur, afhankelijk van het weer en de gesteldheid van het pad (al dan niet met sneeuw). Je stijgt eerst 600 meter tot de pas en daalt vervolgens 1600 meter tot Muktinath.

Muktinath is een magische plek. Het is een pelgrimsplaats met zowel hindoe - als boeddhistische tempels. Er branden vlammetjes boven op een bergbeek. Daaromheen is een tempel gebouwd en Hindoes zien het als de materialisatie van Shiva. Van heinde en verre komen hier pelgrims naar toe om helemaal op te gaan in het goddelijke. Een bad onder de 108 koude waterstralen is een must. Van verre komen pelgrims naar deze onherbergzame plek ter bedevaart. Soms zie je Sadhu`s die helemaal uit Zuid-India te voet hier naar toe zijn gekomen en in hun dunne oranje gewaden niet zijn berekend op de lage temperaturen die hier heersen.

Dag 16 Muktinath naar Kagbeni (2850 meter)

De dag na de pas is misschien wel de meest relaxte dag van deze trek. De pasoversteek is spannend geweest omdat de meesten zich hebben afgevraagd of ze het wel zouden halen: conditioneel en qua hoogte. Vandaag is deze vraag niet meer aan de orde en iedereen kan ongestoord genieten van het schitterende landschap. Nu is het overduidelijk: we zijn in de regenschaduw van de machtige Himalaya midden in een woestijn gebied. Op de tegenover liggende helling zien we over de kale bulten het pad naar Inner Dolpo gaan; naar rechts ligt het lang verboden en pas in de negentiger jaren opengestelde gebied Upper-Mustang.  
`s Morgens vroeg kunnen we in Muktinath boeddhistisch/hindoeïstisch heiligdom bezoeken. Later op de morgen dalen we af naar de Kali Gandaki vallei en het vestingdorpje dat de toegang vormt van Upper-Mustang: Kagbeni. Het is aan te raden de route aan de noordkant van de vallei te kiezen. Van Muktinath naar Kagbeni daal je dan via Dzong in ongeveer 5 uur uur lopen een kleine 1000 meter. Het pad voert langs mooie authentieke dorpjes, die veel weg hebben van de dorpjes in Upper-Mustang. Het laatste uur van de wandeling heb je een mooie doorkijk op het indrukwekkend mooie geërodeerde landschap van Upper-Mustang. Kagbeni is prachtig gelegen tussen het Annapurna en het Dhaulagiri massief op een plek waar een zijriviertje in de Kali Gandaki rivier stroomt. De graanakkers rondom het dorp zijn in het voorjaar groen met wuivende halmen. In de brede rivierbedding naast het dorp liggen talloze keien en fossielen. De besneeuwde top van de Nilgiri –  onderdeel van het Annapurna massief – steekt majestueus uit boven het dorpje.

Dag 17 Kagbeni naar Tatopani (2590 meter)

We zijn nog aan de noordkant van de Himalaya. Vandaag rijden we naar Tatopani. Het wordt sdteeds moeilijker hier om de weg te vermijden en met de werkzaamheden aan de brugconstructies en wegverbetering is het lopen niet aan te raden. De route op zich is wel heel mooi, in eerste instantie op de bodem van de Kali Gandaki vallei, tussen Annapurna en Dhaulagiri door! Na het dorp Ghasa is er een stuk door de kloof die de rivier heeft uitgesleten. Daarna kom je al snel in het lager gelegen gedeelte dat veel tropischer aandoet. We overnachten in Tatopani wat in het Nepalees "heet water" betekent: er zijn warme bronnen

Dag 18 Tatopani naar Sikha (2000 m), 4 uur lopen

We steken de rivier over en beginnen aan de klim naar het 1800 meter hoger gelegen Poon Hill. Gelukkig doen we er twee dagen over zodat we kunnen genieten van de mooie landschappen en dorpjes onderweg. Op deze hoogte is het een tropische omgeving met rijstvelden omgeven door grote planten, bloemen en bomen. 

Dag 19 naar Poon Hill (2900 m, 4 uur lopen)

Het tweede deel van de stijging, van 2000 meter (Sikha) naar Gorepani loopt in eerste instantie nog door een gebied met terrasbouw. Na het gehucht Chitre loop je door een bos met kronkelbomen die bedekt zijn met een dikke laag mos, teken dat het over het algemeen een vochtige omgeving is. Gorepani betekent: de plaats waar paarden water krijgen. Het ligt langs een oude karavaanroute. We overnachten in een lodge in dit markante dorp.

Dag 20 Poon Hill via Ulleri naar Pokhara (820 meter)

De volgende ochtend voor het ontbijt beklimmen we het unieke uitizichtspunt: "Poon Hill". Je kijkt naar de diepgelegen kloof van de Kali Gandaki met aan weerszijden de 2 achtduizenders Annapurna en Dhaulagiri, waarin je diverse afzonderlijk toppen kunt onderscheiden. Iets verder naar het oosten ligt de Manaslu waar je ook een belangrijk deel van kunt zien. Na het ontbijt dalen we door weer een mooi bos af naar Ulleri (2000 m) waar de weg begint. Hier stappen we in een bus of jeep en we rijden in een paar uurtjes naar Pokhara aan het Phewa meer.

Dag 21 Pokhara

Pokhara is een geweldig stadje om bij te komen van de vermoeienissen van een tocht. Het klimaat is uiterst aangenaam, de uitzichten schitterend. Je kunt er zwemmen en in een bootje varen naar de andere kant van het meer. Je kunt je er te goed doen aan allerlei ongelooflijk lekkere gerechten in de talloze restaurants. En er is van alles te koop in de vele souveniershops.

Dag 22 Pokhara naar Kathmandu

Vandaag reizen we naar Kathmandu. We gaan met de bus in ongeveer acht uur terug naar Kathmandu, waar we nog wat tijd hebben om rond te kijken, inkopen te doen en ons op te maken voor de terugvlucht naar Amsterdam. 
N.B. Het is mogelijk te vliegen van Pokhara naar Kathmandu. De kosten zijn niet bij de reissom inbegrepen. Je kunt bij boeking aangeven of je wilt vliegen. Mocht de vlucht om wat voor reden dan ook geannuleerd worden, zul je per jeep / bus moeten reizen.

Dag 23 Kathmandu vrije dag

Nog een laatste dag in deze stad om de dingen te doen die je nog niet had gedaan: een bezoeek aan één van de andere koningssteden (Baktapur, Kirtipur, Patan), de "Garden of Dreams" of zomaar wat ronddwalen door de superdrukke marktstraten van de oude stad.

Dag 24-25 Kathmandu-Amsterdam

Terugvlucht naar Nederland, aan het eind van de middag, in de avond vertrek je naar het vliegveld. De volgende dag komen we aan in Nederland.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord