Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
31 22 4
VERTREK TERUG REISSOM
06 oktober 05 november € 2995,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Nepal »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Nepal | Annapurna Special
Van dag tot dag

Rond Annapurna ‘The Hard Way’ is een pittige tenttrek waarbij we zoveel mogelijk de gangbare routes vermijden. Tijdens deze trek worden er 5 passen van rond en boven de 5000 meter beklommen. De eerste is de bijna 5000 meter hoge Namun Banjyang. De hoogte van deze pas verschilt nogal op de verschillende kaarten die er van het gebied zijn, maar volgens onze GPS was het 4940 meter. Dit is een oversteek over de Annapurna-keten iets ten oosten van de Lamjung Himal. In Chame slaan we nieuwe voorraden in en we lopen een vallei in naar het noorden. Dit is een zeer afgelegen gebied met een tweetal authentieke dorpen: Nar en Phu. Ten westen van Nar ligt de tweede pas, de Kang La (5322 meter), die we oversteken zodat we weer in de hoofdvallei van de Annapurna uitkomen. Na Manang slaan we een westelijke vallei in op weg naar de derde, vierde en vijfde pas. Net voor we het hooggelegen dal bereiken, waar het Tilicho meer ligt, komen we over een naamloze pas van 5000 meter hoogte. Het Tilicho meer (4928 meter), volgens Nepali het hoogst gelegen meer ter wereld, is met z’n bijna 4 kilometer lengte een imposant gezicht (en bijna het gehele jaar bevroren). Tijdens de uitloop naar de Kali Gandaki vallei steken we nog eens een pas over van 5385 meter hoogte om vervolgens op de Kali La (iets ten noorden van de Meso Kanto la) van 5455 meter voor ’t laatst boven de 5000 meter hoogte te staan. Aan de overkant van de Kali Gandaki vallei zien we naast de Dhaulagiri I en de Tukuche Peak de toegang tot de Hidden Valley. Vanaf Jomosom rijden we in principe per jeep of busje via Tatopani en Beni naar Pokhara. Vanaf Pokhara reizen we per bus terug naar Kathmandu. Wie wil kan tegen meerprijs vliegen van Jomosom naar Pokhara en/of  van Pokhara naar Kathmandu.

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beÔnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 en 2 Amsterdam-Kathmandu

Deze dagen zijn gereserveerd voor een vlucht naar Kathmandu. Verschillende vluchtmogelijkheden vind je onder vliegtickets.

dag 3 Kathmandu

Verblijf Kathmandu

dag 4 Kathmandu - Kalika 1250 meter

Direct nadat je per bus uit Kathmandu bent vertrokken, stijg je naar een pas over de bergrand die Kathmandu-vallei omgeeft. Vandaar heb je bij helder weer al een fenomenaal uitzicht op o.a. Ganesh Himal, Lamjung Himal en Annapurna. De weg daalt nu tot ongeveer 400 meter hoogte en loopt langs de Trisuli-rivier. Beneden zie je soms een enkele groep in rafts de soms onstuimige rivier afzakken. Bij Muglin stoppen we even voor de lunch waarna de reis wordt vervolgd. Net voor Pokhara verlaten we de grote weg en slaan we rechtsaf een smal bergweggetje in. Dan is het nog een uurtje draaien en stijgen voor we bij de kampplaats aankomen op de kam. Van hier uit hebben we een mooi uitzicht op de Annapurnaketen en `s avonds zien we beneden in het dal de lichtjes van Pokhara.

dag 5 Kalika - kamp langs de Madi Khola bij Sobi 800 meter

250 m stijgen, 555 meter dalen

We beginnen vandaag in het zo typerende midden Nepalese berglandschap met dorpjes en terrassen. We dalen in een uurtje af door een donker bos naar de rivier die we de rest van de dag volgen. Het is een schitterend rustig en authentiek gebied met mooie dorpjes en groene rijstvelden. We kamperen vlakbij de rivier zodat we `s avonds het zweet kunnen afspoelen in het heerlijk koele bergwater. 250 meter stijgen/555 meter dalen

dag 6 Sobi - Siklis 2100 meter

1100 meter stijgen, 105 meter dalen

Voor de middag vervolgen we ons pad langs de rivier. In het recente verleden is hier een aantal "landslides` geweest. Daar zullen we omheen moeten, langs zo nu en dan behoorlijk steile paadjes. Aan hoge rotswanden zien we enorme bijennesten hangen waar de “honeyhunters” de honing uithalen en verkopen. Na de lunch klimmen we over de vele traptreden in een paar uur omhoog tot zo’n 2050 meter. Afhankelijk van de mogelijkheden kamperen we net boven het dorp Siklis is een grote vlakke plek die dienst doet als kampeerplaats of op een kampplaats bij een lodge in het dorp.

dag 7 Siklis naar Taza 2375 meter

940 m. stijgen, 510 m. dalen

We dalen af door het grote dorp Siklis. Het is schitterend gelegen hoog tegen de helling van de berg. Maïskolven hangen in rekken te drogen en op de achtergrond zie je de sneeuwwitte flanken van de Lamjung Himal. We dalen verder over een steil en glibberig junglepad tot aan de rivier op ongeveer 1450 meter hoogte. Na de middag klimmen we alleen nog maar over de kam van de heuvel. In het begin passeren we nog een enkele herdershut later is het hoofdzakelijk bos. Het kamp is op een hoogte van ongeveer 2400 meter op een open plek in het bos. Een probleem kan hier zijn om water te vinden. Meestal liggen her en der nog wel wat poelen verspreid onder de rotsen. Je mag hier dus niet verwachten dat je je uitgebreid kunt wassen. We zijn blij als er genoeg water is om te drinken en om te koken. Ook moeten we ’s morgens al voldoende water meenemen voor gebruik gedurende de klim.

dag 8 Taza naar Taiza 3560 meter

1189 m. stijgen, 27 m. dalen

Het is vandaag ongeveer 4 uur alsmaar omhoog door het bos over een graad van de berg. Een mooie route met aan weerszijden prachtige uitzichten. Op ongeveer 3550 meter stoppen we bij een hutje, waar in de zomer herders bivakkeren, terwijl ze hun vee hier laten grazen. Mocht het drassig zijn, dan is er een kwartier verderop nog een goede kampeerplaats waar we heen kunnen gaan.

dag 9 acclimatisatie

We zijn nu op 3550 meter hoogte en nemen een dag om ons lichaam te laten wennen aan de hoogte. Wie zin heeft kan alvast een kijkje nemen wat hoger op de berg om `s avonds weer terug te keren in het kamp. 345 m. omhoog en omlaag. De kampplaats ligt fantastisch met uitzichten rondom! Het komt voor dat er op deze plek weinig water is.

dag 10 Taiza naar Thulo Thalne 4050 meter

625 m. stijgen, 172 m. dalen

Gestaag klimmen we vandaag weer verder. We lopen deels over de graat deels langs soms steile hellingen waarop misschien wat sneeuw ligt. Na een uur bereiken we de boomgrens en de uitzichten zowel naar de bergen als naar de dalen zijn overweldigend. We speuren de sneeuwwitte graat van de Annapurna af en vragen ons af waar de Namun Banjyang zou zijn. Het pad is hier af en toe nauwelijks te onderscheiden of is door een recente aardverschuiving verdwenen zodat we soms ons eigen pad moeten maken. De kampplaats is naast een halfbevroren meertje waar alleen de echte diehards zich nog wagen voor een dagelijkse bad.

dag 11 Thulo Thalne naar Namun Phedi 4100 meter

623 m. stijgen, 560 m. dalen

Ook vandaag weer en schitterende dag. De hoofdketen van de Annapurna wordt nu voor een groot deel aan het oog onttrokken omdat je voor het merendeel contourend verder trekt langs bergkammen die er net voor liggen. We steken halverwege een pas over van ongeveer 4500 meter hoog. Na deze pas is het eindeloos contouren langs steile berghellingen en over uitlopende kammen. Links is de berg en rechts soms peilloos diepe afgronden en soms prachtige grazige bergweiden. Dit is de kant die steil afloopt in de Marsyandi vallei die inmiddels zo veel lager ligt dat je alleen nog maar een vermoeden kunt hebben hoe diep het is. Vlak voor het kamp steek je nog een pas over waarna even later een stuk steile afdaling volgt. Namun Phedi ligt in een brede kom met een mooie meanderende beek  tussen loodrechte wanden. Van hieruit krijg je mogelijk zicht op de Namun Banjyang al is hij moeilijk te lokaliseren voor degenen die niet precies weten waar hij is. Het is dus mogelijk dat de acclimatisatiedag naar deze plek wordt verschoven.

dag 12 over de Namun Bhanjyang 4940 meter naar Thanchok 4215 meter

955 m. stijgen, 834 m. dalen

Kort nadat we het kamp hebben verlaten steken we via een nieuwe hangbrug het dal over. Daarna begint de steile zig-zag klim naar de pas. Ongeveer halverwege gaan de grashellingen over in puin en er is nauwelijks meer sprake van een pad. Zowel in het voor- als najaar moet je hier rekening houden met sneeuw zodat het hier zeer wenselijk is enige ervaring te hebben met wandelen in deze omstandigheden.
Boven op de pas is het uitzicht weergaloos. Links stromen de gletsjers van de Lamjung Himal af en rechts zie je ogenschijnlijk dichtbij, beneden je de vlakke plaats waar het kamp is. Verderop glijden je ogen langs de Manasluketen, de Kang Guru, Pisang Peak en de Chulu`s en andere bergtoppen die de grens met Tibet markeren. Als er sneeuw ligt kan het moeilijk zijn het pas aangelegde, smalle pad te vinden.  Eenmaal over de pas blijkt het dan nog een flink stuk lopen te zijn naar een kamp dat nog steeds hoog ligt en waar het soms flink kan stormen!

dag 13 Thanchok Kharka - Koto 2600 meter

313 m. stijgen, 1789 m. dalen

Vanaf het kamp is het 100 meter omhoog om een kammetje over te steken voordat je aan de lange, soms steile en glibberige afdaling kunt beginnen. Het pad is opnieuw aangelegd en is ook goed te volgen ook al zijn er hier en daar al weer wat kleine aardverschuivingen geweest. We lopen nu weer door steeds rijkere vegetatie naar beneden en de lunchplek is in een bos. Een uurtje na de lunch stuiten we op de hoofdroute van de Annapurna en we genieten direct even van een breed pad dat ons naar Timang voert. Beneden kolkt de Marsyandi zich een weg naar beneden. We bevinden ons nu in de hoge en droge Tibetaanse wereld achter de Annapurna`s waar onder andere gerst verbouwd wordt. In Timang lunchen we. Onze kok kan de keuken van een lodge gebruiken. Een rustige wandeling van twee en een half uur voert ons naar Koto. We merken duidelijk dat we hier op de hoofdroute van het Annapurna Circuit lopen. In Koto kamperen we in de tuin van een lodge.

dag 14 Koto

Rustdag
Deze dag gebruikt de Nepalese staf om inkopen te doen in de nabijgelegen hoofdplaats van het gebied: Chame. Ook wij kunnen naar Chame om te winkelen, internetten enz.  In Koto is ook een checkpost die we tevreden moeten stellen met de permit die we bij ons hebben. De Annapurna II laat zich nu in volle omvang zien, met 7939 meter net geen 8000-er. Achter ons is de Manaslu I, wel één van die 8000 meter pieken.

dag 15 Koto - Meta 3570 meter

1326 m. stijgen, 344 m. dalen

Nadat we de checkpost zijn gepasseerd hebben we de hoofdtrail van de Annapurna alweer verlaten. De rest van de dag lopen we door een onbewoonde nauwe kloof langs de brullende rivier. De bossen zijn prachtig met enorm hoge woudreuzen maar ook overal dik bamboe. We stijgen behoorlijk en we steken regelmatig over hangbruggen de rivier over. We lopen over een pad, als in een film, achter een waterval langs! Na Dharmasala is het nog ongeveer 1 uur en 15 minuten lopen. We kiezen ervoor niet in Dharmasala te overnachten omdat daar erg weig ruimte is. Het laatste stuk voor de kampplaats, even voorbij Dharmasala is een stevige klim.

dag MetaĖ Kyang 3880 meter

635 m. stijgen, 375 m. dalen

Voor de lunch stijgen we alweer zoveel dat we boven de boomgrens uitkomen. De vallei opent zich en het wordt duidelijk dat je hier aan het begin staat van het Tibetaanse plateau. De vallei is naar het noorden toe een soort bizarre bergwoestijn met pinakels en geulen. Links beneden in de diepte zien we een brug over een kloof die wel zo`n 200 meter diep moet zijn. Dit is de route die wij overmorgen nemen naar het dorpje Nar. Noordwaarts verbreedt de vallei zich en we lopen langs verschillende bijna verlaten nederzettingen. In de zomermaanden worden er, zo te zien, veel yaks, schapen en geiten gehouden. Net voor de vallei zich versmalt tot een kloof staan de 30 huizen die het dorp Kyang vormen. De stenen van de mani-muur bij de ingang van het dorp zijn smurfenblauw geverfd, later zien we dat ook bij het klooster van Phu. De hoofdlama maakt de verf zelf en vertelde dat het verder niets te betekenen heeft, hij vond het gewoon een mooie kleur.

dag 17 Kyang - Phu 4075 meter

407 m. stijgen, 269 m. dalen

Vandaag een van de culturele hoogtepunten van deze reis: een bezoek aan het uiterst afgelegen en zeer authentieke bergdorp Phu. Meteen na Kyang dalen we af in een smalle kloof die bij ervaren Nepal reizigers herinneringen oproept aan de Tarap vallei in Dolpo. Het pad loopt vlak langs het water en klimt dan weer omhoog. Na 2 ½ uur lopen lijkt de vallei dood te lopen, de rivier stroomt door een wel heel smalle kloof. Nadat we omhoog zijn geklommen komen we door de dorpspoort van Phu de vallei binnen. Een prachtige rij chörtens en mani-muren onderstrepen het religieuze gedachtegoed van de boerenbevolking. Het dorp zelf ligt boven op een rots om zoveel mogelijk landbouwgrond beschikbaar te houden. Vanaf de top van de heuvel waar het klooster op staat is Tibet gevoelsmatig wel heel dichtbij. Volgens de bewoners is het toch nog 1½ dag lopen naar de grens. Tegen lunchtijd zijn we bij Phu. We hebben de hele middag tijd om dit dorp uit de middeleeuwen te bezoeken en de plaatselijke bevolking te ontmoeten.

Dag 18 Phu-Kyang 3880 meter

269 m. stijgen, 407 m. dalen

Het is maar twee en een half uur lopen terug naar Kyang. Daarheen vertrekken we pas om 14.00 uur. Een mooie gelegenheid om `smorgens nog eens het dorpje te bezoeken. Wie weet kunnen we bij een familie thuis op bezoek. Ook is een bezoek aan de hoger gelegen gompa met de vele stupa`s de moeite van een kleine klim waard. Er zijn hier altijd óf monniken óf nonnen. Je kunt vragen of men voor de groep een Puja wil houden. Dat is een indrukwekkende en onvergetelijke gebeurtenis.

dag 19 Kyang - Nar 4250 meter

1054 m. stijgen, 793 m. dalen

Door de jeneverbesbomen bossen dalen we af naar de afslag richting Nar. Net over de brug lunchen we en in de middag stijgen we weer steil over de kale hellingen totdat we bij de eerste omheiningen van het dorp komen. Wanneer we bij de enorme stupa komen met een hele rij kleinere en een lange mani-muur, dan weet je dat het dorp niet meer ver kan zijn. Nar is een compact dorp in de beschutte kom van de berg. Op de achtergrond de bruine hellingen van het Tibetaanse plateau, bekroond met witte naamloze toppen. We kamperen op één van de velden niet ver van het dorp. Weer lijkt het alsof we in de middeleeuwen zijn aangeland.  De mensen zijn heel aardig maar houden er niet zo van om gefotografeerd te worden. Wees daar dus erg terughoudend mee en vraag eerst of het mag. De huizen zijn in blokvorm in elkaar gebouwd zodat iedereen maximaal beschermd is tegen het barre klimaat dat hier zomer en winter heerst.

dag 20 Nar naar Ngawal 3730 meter over de Kang La 5322 meter

1234 m. stijgen, 1751 m. dalen

In tegenstelling tot de klim naar de Namun Bhanjyang is er dit keer wel een duidelijk pad. De lokale bevolking onderhoudt regelmatig contacten met familieleden in Ngawal, het eerste dorpje over de pas. De eerste 3 uren loop je geleidelijk door de wijde vallei omhoog. Links en rechts zijn kale rotswanden waar je misschien blauwschapen kunt zien. Na de lunch is het nog een steile klim naar de pas op 5322 meter. De top is getooid met een hele verzameling gebedsvlaggen. Vanaf de top kun je de hele Annapurnaketen overzien en iets lager ook een groot deel van de route naar het Tilicho meer aan de overkant van de vallei. Diep beneden ligt het authentieke dorp Ngawal. De afdaling is recht toe recht aan en 1800 meter lager heb je echt wel knikkende knieën. Het is handig als je hier gebruik kunt maken van stokken om je gewrichten wat te kunnen ontzien. Ons kamp is op een weide bij het dorp.

dag 21 Ngawal-Braga 3360 m

140m. stijgen, 570 m. dalen

Na ongeveer twee uur bereiken we het dorpje Braga, een tegen de rots aangeplakt dorp met misschien wel de mooiste gompa uit de omgeving. 500 Jaar oud! Deze Gompa gaan we zeker bezoeken. Wij kamperen in de buurt van het dorp. De middag kun je zelf invullen. Je kunt er voor kiezen deze middag op en neer te lopen naar Manang. Ongeveer 45 minuten lopen. Manang is het hoofdplaatsje van dit district. Veel wandelaars die het Annapurna Circuit lopen blijven hier twee nachten om te acclimatiseren. Er zijn tal van winkeltjes en het is mogelijk te internetten.  Het dorp beschikt over een uitstekende medische post.  Maar je kunt ook in Braga blijven. Morgen gaan we via Manang naar Thara Gompa en dan is er ook nog tijd om Manang te bezoeken.

dag 22 Braga-Thare 3930 meter

675 m. stijgen, 144 m. dalen

Na het ontbijt gaan we naar Manang. De Nepalese staf doet hier haar laatste inkopen. Wij blijven hier tot en met de lunch. Daarna lopen we door de stenige bedding van de bovenloop van de Marsyandi die we na een tijdje verlaten. We lopen door het grote dorp Khangsar. Dit is het laatste dorpje voor het Tilicho meer en we zijn hier weer van de normale "Rond Annapurna" route af. Een flink stuk lopen boven Khangsar maken we kamp op het achtererf van een lodge.

dag 23 Thare Gompa - Tilicho B.C. 4150 meter

Lage route: 484 m. stijgen, 294 m. dalen

Hemelsbreed is de afstand naar het volgende kamp niet groot. Er zijn in principe 2 routes. De lage moeten we vroeg nemen omdat over stukken waar aardverschuivingen zijn geweest nog wat steenslaggevaar is. De hoge route is nogal eens gesloten maar verdiend de voorkeur als hij wel kan vanwege de fenomenale uitzichten. Deze leidt over weer steeds kaler wordende bergflanken naar een pas van 4740 meter. Onderweg zie je hier vaak grote kuddes blauwschapen. Vanaf de top kun je helemaal terug kijken op het Annapurna massief en ook op de Kang la en de route naar de Thorung La die men volgt op de normale Annapurna trail. Verder krijg je enig idee van de bergen die in het verschiet liggen: Gangapurna, Roc Noir en de "Great Barrier", de noordelijke steile ijshellingen die overgaan in het Tilichomeer. Ter plaatse zal door de reisleiding worden besloten welke route er gevolgd gaat worden. Overnachting is op een vlakke  plek naast de primitieve lodge.

dag 24 Tilicho base camp naar Tilicho meer 5030 meter

908 m. stijgen, 17 m dalen

Voor de derde keer tijdens deze reis komen we boven de 5000 meter als we de pas naar het Tilicho meer overschrijden. Zal het meer bevroren zijn of niet? In najaar is het meestal zonder ijs en de kleur is diepblauw, prachtig contrasterend met de witte gletsjers die van de Great Barrier afstromen, in het voorjaar is het gewoonlijk bevroren. Zo nu en dan hoor je brokken ijs met donderend lawaai afbreken, zo een lawine veroorzakend. Aan de andere kant van het meer is de oever vrij vlak, een mooie plaats voor ons kamp. Hoe dan ook je zult versteld staan van de grootte van het meer: 4 bij 1 kilometer en dat op bijna 5000 meter hoogte!

dag 25 Tilicho meer - Tilicho noord pas (5385 meter) - Kali La (5455 meter) - Kharka 4200 meter

678 m. stijgen, 1412 m. dalen

Om van het Tilicho bekken de oversteek te kunnen maken naar het Kali Gandaki dal aan de westkant van de Annapurnaketen moet je een klein stukje terug lopen. De wanden van het meer bestaan aan de linkerkant uit blank ijs en rechts is er een stuk loodrechte rotswand waarlangs geen pad is aangelegd. De omtrekkende beweging leidt steil omhoog naar een pas van 5385 meter hoog. Al stijgend kijk je steeds meer van boven af op het diepblauwe water dat de besneeuwde wand van de overkant schitterend weerspiegelt. Vervolgens daal je weer af en dan begint de laatste lange klim naar Kali La. De spanning blijft tot het laatste moment bewaard. De hoogtemeter staat op 5455 meter en dan ligt de Kali Gandaki vallei en Mustang voor je. Het uitzicht omvat naast de Dhaulagiri I, de top van de Tukuche Peak ook de Thapa pas die toegang geeft tot de Hidden Valley (Rond Dhaulagiri en Inner Dolpo). De afdaling begint met een steil stuk over een puinhelling zodat hier voorzichtigheid geboden is met het lostrappen van stenen. Een lange en vermoeiende afdaling met nog behoorlijk wat “ups en downs” en we zijn bij de yakweide waar we voor de laatste keer van deze reis onze tenten opzetten.

dag 26 Kharka Ė Jomosom 2750 meter

55 m. stijgen, 1432 m. dalen

De afdaling brengt je in steeds meer begroeid gebied en in bossen. We bereiken de Kali Gandaki vallei en nadat we de brug bij Jomosom zijn overgestoken zijn we weer op het hoofdpad van de Annapurna. In Jomosom nemen we onze intrek in een van de lodges bij het vliegveld. 

dag 27 Jomosom - Pokhara

Nadat we vroeg opgestaan gaan we naar het kleine vliegveldje. Tijdens de 25 minuten durende vlucht in de twinotter naar Pokhara zweef je tussen de Annapurna en Dhaulagiri door. Na de landing, wanneer de deuren open gaan merk je dat het meteen een stuk warmer is dan de afgelopen 2,5 weken. In Pokhara gaan we dan naar het hotelletje dat dichtbij het toeristische centrum ligt. Hier kun je lekeer shoppen, heerlijk eten en relaxen aan het Phewa Meer.

dag 28 Pokhara 827 meter

Pokhara is een geweldig stadje om bij te komen van de vermoeienissen van een tocht. Het klimaat is uiterst aangenaam, de uitzichten schitterend. Je kunt er zwemmen in het meer en je te goed doen aan allerlei lekkere gerechten in de talloze restaurants.

dag 29 Pokhara-Kathmandu

We gaan met de bus in ongeveer acht uur terug naar Kathmandu, waar we nog wat tijd hebben om rond te kijken, inkopen te doen en ons op te maken voor de terugvlucht naar Amsterdam.
N.B. Het is mogelijk te vliegen van Pokhara naar Kathmandu. De kosten zijn niet bij de reissom inbegrepen. Je kunt bij boeking aangeven of je wilt vliegen. Mocht de vlucht om wat voor reden dan ook geannuleerd worden, zul je per bus moeten reizen.

dag 30 en 31 Kathmandu

`s Morgens heb je nog even tijd om de stad in te gaan. In de middag vertrek je naar het vliegveld voor de terugvlucht naar Nederland, waar je dan de volgende ochtend aankomt.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord