Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
30 23 4
VERTREK TERUG REISSOM
17 mei 15 juni € 3395,- **
** exclusief ticket
Tickets vanaf: € 750,-
Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Peru »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Peru | Inca`s, Bergen en Sjamanen
Van dag tot dag

dag tot dag....

Een opmerking vooraf….
Het gaat hier om een avontuurlijke reis en bovendien deels een pilot. De eerste trek via Choquequirao naar Machu Picchu wordt  voor het eerst gelopen. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.  

Overzicht:Deze reis bestaat uit 3 delen:

 • Trekking Choquequirao, om te wennen aan Peru en aan de hoogte, om de prachtige préhistorische Inca-ruïnes te bekijken, te wandelen in een soort jungle-achtige omgeving die je verderop in de reis niet meer tegenkomt.

 • Trekking met de sjamanen van de Andes en het Q’ollur Rit’i festival. Hierbij nemen we alle tijd om kennis te maken met verschillende  sjamanistische rituelen en ze ook te ondergaan. En dat te midden van prachtig berglandschap op grote hoogte op de grens van het Amazonebekken met de hoge Andes.

 • Bergtocht Rond de Ausangate, genieten geblazen tijdens deze geweldige wandeling rondom een prachtige berg waar aan alle kanten de gletsjers vanaf stromen. Op alle trekkings worden we begeleid door een crew van gids, kok, paardenmannen en paarden die onze bagage dragen. 


 • Dag 1 Amsterdam- Lima, KLM vlucht van ongeveer 12,5 uur

  Bij aankomst in Lima meteen naar een hostal vlakbij het vliegveld zodat je van een goede nachtrust kunt genieten.

  Dag 2 Lima - Cusco

  Midden op de ochtend vlieg je in ongeveer 1,5 uur naar Cusco. Deze voormalige Incahoofdstad ligt op 3380 meter hoogte en dat voel je meteen. Reden genoeg om het heel rustig aan te doen. Overnachting in een comfortabel hostal niet ver van het centrale plein, de Plaza de Armas. 

  Dag 3 Cusco relax

  Nog een dagje acclimatiseren waarbij je wat beter kunt kennismaken met de oude stad en museum/kerken. Lopend door het oude centrum zie je vooral aan verschillende delen van de muren dat deze uit de Incatijd stammen

  Dag 4 Cusco - Pisac

  We gaan er nu voor ’t eerst op uit en wel naar de Urubamba vallei.  Op het programma staan de Incaruïnes van Pisac, de kerk van Señor de Huanca en de kleurrijke markt van Pisac, waar je flink moet afdingen als je wat wil kopen. 

  Dag 5 tot en met 11 Trekking langs Choquequirao en Machu Picchu

  Het idee van deze 7 dagen is vier ledig: 1 acclimatiseren, 2. het lopen door regenwoud = andere vegetatie en klimaatzone, 3. je tegoed doen aan préhistorische Inca overblijfselen. 4 je voorbereiden = kunnen openstellen op de komende  deel van de reis met de sjamanen van de Andes.

  Dag 5 Cusco-Cachora-Playa Rosalina, 4 uur rijden, 6 uur lopen

  Om 5 uur word je bij het hotel opgehaald en in 4 uur rijd je naar Cachora. Hier ontmoeten we het trekkingteam: paardenmannen (arrieros) en paarden, de kok en helpers. De trek begint meteen met een flinke stijging over de hoge pas van Capuliyoc. Het is een prachtig uitzicht op de diepe canyon van de rivier de Apurimac maar waarschijnlijk scheren de condors ook laag over. Tot slot dalen we af door een woud van cactussen naar de Playa Rosalina aan de oevers van de Apurimac, één van de grote toestromen van de Amazone. We kamperen aan de rivier op een hoogte van 1550 meter. 

  Dag 6 Playa Rosalina naar Choquequirao, 5 uur, 1500 meter stijgen

  Na een vroeg ontbijt is het 5 uur klimmen over een vrij smal pad dat tussen prachtige uitbundige vegetatie verloopt met verschillende soorten orchideeën. Halverwege stop je voor de lunch. Dan is het nog 2 uur naar de kampeerplaats bij de préhistorische Incastad Choquequirao op 3050 meter. Deze stad wordt beschouwd als de zusterstad van Machu Picchu omdat er veel overeenkomsten zijn. Ze zijn beide bijvoorbeeld gesitueerd op 1500 meter boven een diepe canyon: Apurimac en Urubamba. Het verschil is dat er in Choquequirao nog maar heel weinig toeristen komen en deels nog verborgen ligt in het oerwoud.  Het uitzicht in de kloof is spectaculair en het is heel goed mogelijk dat we ook hier condors zien. 

  Dag 7 Choquequirao naar Maizal, 7-8 uur lopen, 3070 m

  Na het ontbijt struinen we in de vroege ochtend nog eens door de goed bewaard gebleven Incastad. Daarna gaat het weer omhoog door het regenwoud, omhoog en omlaag naar een pas. Het pad loopt na een paar uur verder langs de landbouwterrassen van Pinchinoyoc. Daar kunnen we verschillende soorten vogels bewonderen, orchideeën en lokale cocaplantages. Tijdens de lunchpauze bij de Rio Blanca kun je je heerlijk even opfrissen in het koele heldere water van de rivier. Omdat er geen bruggen zijn doorwaden we deze rivier naar de overkant, waarna we weer omhoog lopen naar het volgende kamp op 3000 meter.

  Dag 8 Maizal naar Yamana, 6-7 uur lopen, 3500 m

  Een prachtige bergwandeling vandaag, over een pas van 4200 meter. Onderweg lopen we om de Corihuarachina gletsjer heen waar we weer stuiten op wat archeologische overblijfselen zoals de Inca irrigatiekanalen. Nog eens lopen we omhoog langs de indrukwekkende  Incamijnen met de naam Minas Victoria. Hier haalde de Inca’s vroeger zilver uit de grond. We wandelen door ongelooflijk mooi en afwisselend terrein met eerst regenwoud en hoogvlakte begroeid met Ichu-gras. Bijna bovenop de Victoria pas zien we nog stukken oorspronkelijke incapad. Op 4200 meter hebben we een mooi zicht op de berg Choquetakarpo en weer kunnen we condors verwachten. Tot slot dalen we af naar de kampeerplaats op 3800 meter.

  Dag 9 Yamana naar Totora 8-9 uur lopen, 3600 m

  Na een vroeg ontbijt beginnen we de wandeling van vandaag met een klim naar de Yamana pas die de hoogste is (4760 m) op dit deel van de reis. Weer zal het uitzicht geweldig zijn, omgeven door de bergketen van Saqsarayoc en Pedreyoc. Weer hebben we kans op het zien van condors. Op pashoogte lopen we misschien in de sneeuw en op de afdaling is het vaak mistig. Over bergweiden dalen we af naar het buurtschapje Totora waar we midden in de natuur kamp maken. 

  Dag 10 Totora naar La Playa-Aguas Calientes, 6 uur lopen, taxi, trein

  Vandaag dalen we af naar de rivier zo’n 2000 m lager. De trek duurt 6 uur en onderweg genieten we van verschillende soorten kolibries en  spechten en prachtige orchideeën. Eenmaal beneden is het meer ontgonnen en bewoond. We zien dan plantages met bananen, passievrucht en koffie. We rijden per taxi en trein het laatste stuk naar Aguas Calientes (ofwel “warme bronnen”). We overnachten er in een hostal en kunnen morgenvroeg meteen omhoog naar Machu Picchu. 

  Dag 11 Aguas Calientes ĖMachu Picchu Ė Cusco

  Langs vele haarspeldbochten rijden we nu omhoog naar het adelaarsnest dat Machu Picchu eigenlijk is. Bovenop een kam die eindigt in een ravijn ligt de legendarische Incastad vrij om te verkennen. Je krijgt een lokale gids mee die je alle wetenswaardigheden kan vertellen. Later op de dag keer je weer terug naar Aguas Calientes en per trein en taxi reis je vervolgens weer naar Cusco. 

  Dag 12 en 13 Cusco

  Tijd om even bij te komen van het inspannende eerste gedeelte van deze reis. Eventueel  naar eigen inzicht nog weer wat meer bekijken van deze bijzonder stad en of de omgeving. 

  Dag 14 Cusco Ė Qiqo

  We rijden in zuidoostelijke richting de stad uit. Na ongeveer 2 uur rijden bereiken we het dorpje Urcos. Als we geluk hebben is er een mooie markt. Daarna stijgen we naar een pas vanwaar we de bergen waar we de komende 2 weken in zullen doorbrengen kunnen zien.  De bergen tussen Qiqo en Q’ollur R’iti en de witte pieken van de Ausangate. Bovenop een pas van 4800 meter stappen we uit de bus en beginnen we met lopen. Na ongeveer 2,5 uur afdalen komen we in de buitengewoon afgelegen nederzetting Qiqo. Dit is de bakermat van het huidige sjamanisme in de Peruaanse Andes. Hier ben je terug in de tijd en je krijgt een idee hoe het geweest moet zijn ten tijde van de Inca’s.We zetten de tenten op op het erf van een van de paco’s, zoals sjamanen hier worden genoemd. Je kunt het dorp eens doorstruinen en alvast wat kennismaken met de vriendelijke bewoners. 

  Dag 15 t/m Dag 20

  Zes dagen dompel je je onder in de wereld van de Andes sjamanen te midden van ongelooflijke berglandschappen en piepkleine indianen nederzettingen. Je loopt hier op de rand tussen de hoge Andes en het Amazonebekken, ver weg van alles. De paco’s bepalen hier het tempo en de kampeerplaatsen op de tocht. Zij kijken naar het weer en wat de voortekenen zeggen. De beschrijving hierna is zoals we het in 2014 hebben gedaan.

  Dag 15 Qiqo, kennismaken met pacoís (lokale sjamanen) en verschillende rituelen

  Op elke twee deelnemers is er een paco zodat ieder goed aan z’n trekken kan komen bij het verrichten van de diverse rituelen. We zullen in ieder geval voor iedereen een despacho maken met als mogelijk uitgangspunt een onderwerp uit je leven waar je wat meer over zou willen weten. Voor wie wil kunnen er coca leaf readingen gedaan worden.  Onderweg kan er eventueel nog een soul retrieval worden gedaan. 

  Dag 16 start trek naar Huaman Pata, ceremonie, 5 uur lopen

  We verlaten Qiqo nu en wandelen door een bijzonder mooi landschap naar een pas die toegang geeft tot een hoger gelegen vallei. Ook hier worden ijs- en weder dienende ceremonies gedaan. 

  Dag 17, 18 en 19 naar Qíollur Ritíi

  Over verschillende passen en lege dalen trekken we nu rondom het massief. Af en toe krijg je een blik op de witte hoofdtoppen. De passen liggen rond de 5000 meter de dalen rond de 4300 m. In de dalen is er steeds een klein dorpje of een paar huizen waar de mensen nog wonen zoals eeuwenlang de gewoonte is geweest. Afhankelijk van het weer en hoe de paco’s een en ander inschatten worden op verschillende plekken despacho’s gemaakt zodat je steeds nieuwe inzichten kunt verwerven t.a.v. de oorspronkelijk gestelde vraag. De laatste dag op de laatste pas zie je diep beneden je al het feestterein van Qóllur Rití. Honderden tenten in een lang lint langs de weg die hiernaar toe leidt. 

  Dag 20 Qíollur Ritíi, festival en ceremonie

  Vandaag dompelen we ons onder in de indrukwekkende optochten en de muziek van groepen die van heinde en verre zijn gekomen om dit feest hier, op 4650 meter hoogte, te vieren. Het is een fantastische mengeling van dans, het gedreun van grote trommels en vrolijke andesfluiten. Kleurrijk uitgedoste mensen trekken in een lange stoet langs de kerk dat zo ongeveer het enige gebouw is. Al sinds mensen heugenis is deze plaats het centrum geweest van allerlei vereringen. In de hele regio worden de natuurgoden, Apu’s genoemd, aanbeden want zij gaan over het weer, sneeuw, storm, ziektes, geluk of ongeluk en over leven en dood. Het Christendom heeft zijn eigen stempel gedrukt op deze bijzondere plaatsen en festivals. Die van Qóllur R’iti is de meest bijzondere van heel zuid Peru, waar alle vormen van verering samenkomen. Hieronder een youtube link  om een kleine indruk te krijgen: http://www.youtube.com/watch`v=n93tlrVsZ6w 

  Dag 21 afdalen naar Ocongate, relaxen

  Ongeveer 2 uur afdalen naar de vallei en de weg. Een busje brengt ons naar het stadje Ocongate waar we in een eenvoudig hostal de nacht doorbrengen. Even tijd voor jezelf. We nemen afscheid van de meeste paco’s. Eén zal de groep nog verder vergezellen op de tocht rond de Ausangate. 

  Dag 22 t/m 27 rond Ausangatemassief

  Dit is een zeer bijzondere trek door het hoge gebied rond de berg de Auzangate (6372 meter). De cultuur van de hooglandindianen is hier nog weinig vermengd met die van het moderne westerse Peru. Men spreekt hier zelfs weinig Spaans en draagt nog voornamelijk de zelf geweven, kleurige kleding, gemaakt van lama- en alpacawol; o.a. de typische rokken, vestjes, poncho`s en mutsen met oorflappen. Ook komen in dit gebied veel dieren voor, zoals vizcacha`s, vicuñas en natuurlijk de gedomesticeerde lama en alpaca. We zijn gelukkig goed geacclimatiseerd en inmiddels ook gewend aan de kou (de nachten). 

  Dag 22 naar Upispampa, 4 uur, 4450 m.

  De wandeling van de eerste dag gaat over grazige weiden langzaam omhoog, over veepaden, af en toe door wat zompige stukken, totdat je aankomt bij de warme bronnen van Upis. Hier heb je een fraai uitzicht op de witte top van de Auzangate, die oprijst aan het einde van het dal. 

  Dag 23 over de Arapapas, 6 uur, 4670 m.

  Over een onduidelijk smal pad passeren we een moerassig stukje. Geleidelijk stijgen we naar de eerste van de drie passen die we vandaag doen. Vanaf de eerste pas kun je een klein topje opklauteren voor een 360 graden uitzicht. Wanneer we bij een paarsachtige morene komen zien we een groen meertje met een waterval. We lopen onder de ruige en rotsige kammen door van de Nevado Sorimani.  

  Dag 24 over de Ausangate en Palomanipas

  Vanaf de lunchplek kijk je op een van de gletsjers die van de enorme berg naar beneden stroomt. De Auzangate is van deze plaats heel dichtbij en ziet er zeer spectaculair uit. Na ongeveer twee uur lopen na de lunch bereiken we een derde pas. Beneden ons ontwaren we het turkoois Laguna Auzangatecocha. Op weg er naar toe passeren we nog een klein meertje met prachtige aquamarijn kleurige afzettingen. 

  Dag 25 ceremonies en rustdag

  Op deze bijzondere plek nemen we even tijd om, voor degene die dat wil, nog eens een Despacho te maken o.l.v. de paco. Anderen kunnen relaxen in deze overweldigende omgeving of nog een wandelingetje maken.

  Dag 26 over de Qampapas

  Na een stevige klim sta je op de hoogste pas (5100 meter) van de hele reis. Waanzinnige uitzichten op vergletsjerde pieken rondom. Na een uur afdalen door een woestijnachtig landschap lunchen we bij de Cerro Puca Punta. Na de lunch gaat het weer omhoog. We steken een riviertje over, klimmen over een heuvel waarin de buurt veel viscacha`s zitten en bereiken uiteindelijk na nog een laatste pasje het kleine meertje Tecllacocha. Teclla betekent ruig, dapper. Dit slaat op het vaak winderige en koude weer. 

  Dag 27 naar Pacchanta en terug naar Cusco

  Vandaag de laatste pas van 5000 meter. Vanaf het kamp is dit niet meer veel stijgen. De vallei opent zich en beneden zie je het eerste dorpje, Pacchanta al liggen. Hier wacht de bus op ons en we rijden in een kleine 5 uur terug naar Cusco. 

  Dag 28 relaxen of excursie in Cusco

  Even tijd om nog wat bij te komen 

  Dag 29 Cusco Ė Lima, Lima vertrek

  Eind van de ochtend vliegen we naar Lima waar we nog een paar uurtjes moeten wachten op de nachtvlucht terug naar Amsterdam

  Dag 30 aankomst Amsterdam

  Bookmark and Share
  WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
  HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

  Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
  htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord