Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Expeditie Aconcagua | 6962 meter 360° Traverse
Land informatie

Oppervlakte en ligging Argentinië

De totale oppervlakte van Argentinië bedraagt 2.766.889 km2, en daarmee is Argentinië na Brazilië het grootste land van Zuid-Amerika en ongeveer 65 keer zo groot als Nederland. Volgens sommige bronnen is Argentinië zelfs nog groter, en wel tussen de 3 en 4 miljoen vierkante kilometer. Bij deze oppervlakte is ook het deel van de Zuidpool / Antarctica gerekend dat Argentinië claimt. Argentinië grenst in het noordoosten aan Brazilië en Uruguay, in het noordwesten aan Paraguay, in het noorden aan Bolivia en in het westen aan Chili. In het oosten en zuidoosten grenst Argentinië aan de Atlantische Oceaan. In het uiterste zuiden wordt Argentinië begrenst door het Beagle-kanaal. Het Andesgebergte vormt in het westen de natuurlijke grens met Chili. Het land is verder ruim 3500 kilometer lang en maximaal 1400 kilometer breed.

Landschap

Argentinië kan, landschappelijk gezien, verdeeld worden in vier regio’s: 
Het noordwesten met het Andesgebergte en de Altiplano. De Aconcagua is met zijn 6960 meter de hoogste berg van de Andes en van het hele westelijk halfrond (het laagste punt van Argentinië is Salinas Chicas op het schiereiland Valdes, -40 meter). Andere hoge toppen zijn de Cerro Bonete (6872 meter) en de vulkaan Llullaillaco (6723 meter) en verder nog tientallen bergen boven de 6000 meter. 
De Andes kent ook grote gletsjers, waaronder de Perito Moreno die zich elk jaar vele meters verplaatst, en verder enorme valleien en tientallen zoutmeren. Omdat we op deze expeditie lang in de Andes verblijven, besteden wat meer aandacht aan dit gebergte, zie verder. 

Het noordoosten, een subtropische laagvlakte met savannes, bossen, rivieren en moerassen. Hier komen grote rivieren als de Paraná, Uruguay en Paraguay het land binnen. Hier bevinden zich ook de meeste bosgebieden van Argentinië, onder andere de regenwouden van de provincie Misiones, in het grensgebied met de Brazilië en Paraguay. In het noordelijke deel van dit gebied sieren tientallen rivieren en watervallen het landschap, waarvan de Iguazú de beroemdste en een van de breedste ter wereld is. De watervallen liggen op het drielandenpunt van Argentinië, Brazilië en Paraguay. Naar het zuiden toe verandert het landschap in één groot moerasgebied. Nog zuidelijker vind je veel grasland. 

In het midden van Argentinië ligt de ‘Pampa Húmeda’, een enorm uitgestrekte vruchtbare vlakte. De pampa’s liggen in het midden van Argentinië en beslaan een kwart van het land. In het noordelijke en middelste gedeelte vind je de vochtige pampa (= Pampa Húmeda), in het zuiden en westen de droge pampa (= Pampa Seca). De Pampa Húmeda is heuvelachtig met veel vegetatie en uitgestrekte weidevelden. De Pampa Seca daarentegen is veel vlakker en, zoals gezegd, droger. 

In het zuiden ligt Patagonië, met langs de oostkust een grote laagvlakte en in het westen het Andesgebergte. Het gebied beslaat ongeveer een kwart van het land. Prachtig gelegen meren in de Patagonische Andes zijn het Nahuel Huapi en het Lago Argentino. In totaal telt dit merengebied meer dan 40 meren. Verder kent dit gebied enorme bossen, besneeuwde bergtoppen en gletsjers. 
Patagonië loopt helemaal door tot Tierra del Fuego (= Vuurland), een schiereiland in het uiterste zuiden van Argentinië. Patagonië is te verdelen in het vlakke woestijnachtige deel vanaf de Atlantische Oceaan tot de Andes, en het gebied rond de Andes. Hier is de Andes bedekt met een permanente ijskap: de Campos de Hielo. Verder komen we hier enorme gletsjers, meren en grote loofbossen tegen. Meer landinwaarts vinden we een gigantisch steppegebied; vlak, grote rotspartijen, tafelbergen en maar weinig vegetatie door de zeer geringe regenval. Het noordelijk deel van Vuurland is vlak en bedekt met veengrond. Zuidelijker wordt het bos- en bergachtiger, en hier liggen ook prachtige meren en fjorden.

De Andes

De Aconcagua ligt in de Andes. De Andes is het langste landgebergte ter wereld en is meer dan 5000 kilometer lang. Het strekt zich uit in noord zuidelijke richting op het Zuid-Amerikaanse continent en loopt van Patagonië in Chili en Argentinië, via Bolivia, Peru, Ecuador en Colombia tot Venezuela. De naam komt van de Spanjaarden. Toen zij in de 16e eeuw de landbouwterrassen die de indianen hadden aangelegd in de Andes aanschouwden, noemden zij de bergketen de Cordilllera de los Andenes. Zo’n ‘anden’ is een spoor, een (landbouw-)terras, of een vak. Het woord wordt in Spaanstalige landen nu nog vaak gebruikt bij busstations om het vak aan te duiden van waaraf een bepaalde bus vertrekt. De Andes is ontstaan door schollentectoniek. De aardplaat onder de Stille Oceaan schuift vanuit het westen in oostwaartse richting onder de aardkorst waarop het Zuid-Amerikaanse vasteland ligt en deze zogenaamde subductie zorgt voor landverheffingen en aardbevingen. De bergen van de Andes groeien nog steeds. Het is de op één na hoogste bergketen van de wereld na de Hiamlaya. De hoogste top ligt op de grens van Argentinië met Chili en is de Aconcagua (6959 meter). In Peru, Bolivia en het uiterste noordwesten van Argentinië is de Andes op zijn breedst, wel zo’n 200 tot 600 kilometer. Tot de mooiste gebieden van de Andes worden de Cordillera Blanca in Peru, de Altiplano in Bolivia en granieten torens als Cerro Torre, Fitzroy en de Torres del Paine in Patagonië gerekend.

Flora en Fauna

De grote verschillen die voorkomen tussen de diverse vegetatietypen in Argentinië worden vooral veroorzaakt door zaken als temperatuur en regenval. In totaal telt het land zo’n 10.000 verschillende planten. 

In het hoge, droge noordwesten komen veel cactussoorten voor, zelfs tot 4000 meter hoogte. De meest voorkomende cactus is de ‘cardon’ of zuilcactus. Daarboven komen vooral dwergstruikheide en kussenvormende soorten voor. In de valleien komt men vaak de algarrobo-boom en met name de lapacho-boom tegen. 

De Chaco-vlaktes in het noordoosten zijn een overgangsgebied tussen de subtropische bossen en de Pampavlaktes. Laag doornachtig struikgewas is hier vrij algemeen, samen met een van de bekendste bomen uit Argentinië, de quebracho, door zijn harde hout en hoge tanninegehalte economisch belangrijk. Karakteristiek is hier verder de chorisia of flessenboom. 
Dit is ook het gebied van prachtige orchideeën en het nationale symbool van Argentinië. In het Parque Nacional el Palamar groeit de yatay-palmboom, die nog maar op enkele plaatsen ter wereld voorkomt. 
Naar het oosten, richting Brazilië, verandert de vegetatie aanzienlijk. Hier vindt men subtropische bossen met palmen, ceders, lapacho’s, araucaria’s, Yerba mate-struik (een hulstsoort), palo rosa en pino paraná als meest opvallende verschijningen. Langs de rivieren groeien enorme varens. 
Meer naar het zuiden volgt een groot moeras- en watergebied, met de grote groene irupé, een waterlelie, als meest bijzondere plant. De irupé kan een doorsnede bereiken van één tot twee meter. 

Het Merengebied, in het westen van Argentinië, wordt gekenmerkt door grote loof- en naaldbossen. Zeer bijzonder is hier de zeldzame, en daarom de beschermde araucaria, een van de oudste boomsoorten ter wereld. Ze kunnen honderden jaren oud worden en groeien meestal op een hoogte van ca. 1800 meter. Zeldzaam is ook de arrayán-boom, die nog maar op enkele plaatsen ter wereld groeit. In het zuidelijke Merengebied ligt een nationaal park voor de alerce, een naaldboom. Ze kunnen meer dan 2000 jaar oud worden en 40 tot 50 meter hoog. Verder groeien in dit gebied onder andere cipressen en de beukenboomsoorten coihue, lenga en ñire. Bekende bloemen zijn de bottelita en de amancay, het bloemsymbool van het Merengebied. Verder valt op dat er veel tulpensoorten groeien. 

De Patagonische vlakten zijn grotendeels begroeid met steppegras en lage struiken, bomen komen er bijna niet voor. Het Patagonische bergland is wat bosrijker met beukenboomsoorten als de rauli, lenga, ñire en coihue, ook wel Nothofagus-bossen genoemd. Door de overvloedige regenval blijven deze bomen altijd groen, behalve boven de 1500 meter, waar het te koud is. 

De pampa’s zijn wat de vegetatie betreft erg arm. Om wat schaduwplekken te creëren heeft men zelfs veel ombu’s geplant, waarvan de boomkruin een diameter van ca. 30 meter heeft. Ook de uit Australië afkomstige eucalyptus komt op de pampa’s veel voor. 
Op de vochtige Pampa Húmeda overheersen hoge, harde grassoorten als chañar en espinal. Op de droge Pampa Seca overheerst de doornstruik. 

Door de grote lengte van het land omvat Argentinië allerlei soorten klimaten met de bijbehorende dierenwereld. In Noord-Argentinië komen bijvoorbeeld 55 soorten slangen voor, in het zuiden slechts één en in het uiterste zuiden is geen slang meer te vinden. In totaal telt het land meer dan 300 verschillende soorten zoogdieren en 1000 verschillende vogelsoorten. 

Enkele dieren komen in grote delen van het land voor en zijn zeer karakteristiek voor Argentinië en Zuid-Amerika. Twee daarvan zijn guanaco en de vicuña, beide verwant aan de lama. Deze dieren leven vooral in de hooggebergtes in het noordwesten, in het zuiden langs de kust van Patagonië en in de valleien van het Andesgebergte. 
De nandoe is een Zuid-Amerikaanse struisvogel, die leeft in de valleien van het noordwesten, op de Pampa’s en de Patagonische laagvlakte. 

De lagunes in het droge noordwesten van Argentinië zijn belangrijke broed- en verblijfplaatsen van drie soorten flamingo’s, de flamingo austral, de flamingo chico en de flamingo chilena. Een roofvogel die hier veel voorkomt is de majestueuze condor met een spanwijdte van tot ca. drie meter. Verder zie je dikwijls een ander soort aaseter, de (kuif-)caracara. 
In het nationale park Parque Nacional El Rey leeft de jaguar en de ‘ardillaraja’, een eekhoornsoort die zich pas boven de 1500 meter thuis voelt. 

In het moeilijke klimaat van de noordoostelijke Chaco-vlaktes leeft het reuzengordeldier, de ‘tatú carreta’. Rond de moerasgebieden leven slangen, miereneters, een kleine krokodillensoort, en apen als de ‘mono cai’ en de ‘coati’. Een opvallende watervogel is de ‘espátula rosada’, een lepelaarsoort. Verder naar het oosten, in de subtropische bossen, leven toekans, tapirs, kolibries, apen, vele kikkersoorten en een geweldig aantal vlinders. 
Meer naar het zuiden liggen uitgestrekte moeras- en watergebieden, met de ‘garza mora’, een grote reigersoort, het waterzwijn, navelzwijn, brilbeer, brulaap, en de ‘chajá’, een kuifhoenderkoet. Verder nog krokodillen, schildpadden en bevers. De moerassen van Corrientes zijn rijk aan slangen, gevreesd zijn de ratelslang en de jarará. De manenwolf lijkt op een vos, maar heeft veel langere poten en lange haren in zijn nek. Zijn vacht is roodbruin met een witte vlek op de keel en een witte staart. 

In de bossen van het merengebied komen enkele hertensoorten voor, zoals de huemul en de vrij zeldzame kleine poedoe. De gato huiña, een grote wilde kat, jaagt op vogels en kleine knaagdieren. Meest opvallende vogels zijn de carpintero cabeza roja, een spechtensoort, de Patagonische lijster, en de picaflor austral, een kolibriesoort. De rivieren en meren zitten vol met zalm en forel, onder andere de Europese forel of trucha marrón. 

Op de Patagonische vlaktes leven veel kleine, maar wel bijzondere dieren. Bijvoorbeeld de armadillo, een gordeldier, de mara of pampahaas, een merkwaardig uitziend knaagdier, en de Patagonische vos. Grote dieren zijn de guanaco, de poema en de nandoe. Een veel voorkomende vogel is de bruine gekuifde tinamou. Typische lagunevogels zijn de flamingo en de zwarthalszwaan. Eind 18e eeuw kwamen de eerste merino-schapen met de Spanjaarden mee naar Argentinië, op dit moment vreten reusachtige schaapskudden (ca. 25 miljoen) de vlaktes kaal. 

De Patagonische kust is het domein van de zeeolifant, de zeeleeuw, de zuidelijke zeehond, de gewone zeerob en pinguïns, waarvan de Magelhaen-pinguïn de meest voorkomende is. Wat verder de zee op komen tussen juni en oktober honderden zuidkapers aan om te jongen. Deze walvissoort kan wel 18 meter lang worden en - i.t.t.t zijn soortgenoot op het noordelijk halfrond – gedijt hier. Verder leven hier dolfijnen, tonijnen en orka’s. Vogels zijn hier volop te vinden, onder andere uiteraard zeemeeuwen, maar ook koningsaalscholver, witte plevier, Magelhaenscholekster, malmokalbatros en reuzenstormvogel. Een bijzondere verschijning is de centolla, een krabbensoort die wel één meter in doorsnee kan worden. 

De pampa’s zijn wat de fauna betreft een vrij arm gebied. Guanaco’s en nandoes komen veel voor, evenals herten als de ciervo de los Pantanos en de ciervo de la Pampa. Op de droge pampa leeft het gordeldieren en in de cañyons de jakhalsvos. De pampa’s zijn verder een echt koeiengebied, met soorten als shorthorn, Aberdeen angus, hereford, charolais en zelfs de Friese zwartbontkoe, de ‘vaca Holandesa’.

Bevolking, taal en godsdienst

Argentinië telt ruim 40 miljoen inwoners (schatting juli 2007), waarvan 1/3 in de steden leeft. Alleen al in Buenos Aires wonen 10 miljoen mensen, veelal van diverse origine. De voertaal zowel in Argentinië als in Chili is Spaans. Opmerkelijk is dat de verschillen tussen het Spaans dat in Zuid-Amerika wordt gesproken veel minder groot zijn dan de verschillen in het Spaans op het Europese vasteland, dat een veel kleiner gebied bestrijkt. In Zuid Amerika wordt het Andaluz gesproken, een taal afkomstig uit Zuid Spanje. De godsdienst is overwegend R.K., een overlevering uit de tijd van de Spaanse overheersing.

Folklore

De tango, een traditionele dans van Argentijnse oorsprong en wereldwijd bekend. De tango is rond 1900 geboren in Buenos Aires en wordt nog vrijwel dagelijks op straat gedanst in the city that never sleeps. Met name in het stadsdeel San Telmo leeft de tango voort. 
Een ander typisch Argentijns verschijnsel is het de hele dag door en liefst in gezelschap drinken van mate, een soort kruidenthee. Veel Argentijnen hebben hiervoor speciaal een beker bij zich met daarin een kruidenmengsel waaraan ze uit een thermoskan steeds heet water toevoegen. De mate wordt met een metalen rietje gedronken. Daarnaast eten Argentijnen laat en dan vaak grote hoeveelheden gegrild vlees en is het ontbijt met croissants enigszins Frans georiënteerd.

Milieu

HT Wandelreizen voert reizen uit naar verre bestemmingen waar het massatoerisme (nog) niet is doorgedrongen. Wij zijn ons er van bewust dat we reisproducten aanbieden en verkopen die in vele opzichten milieubelastend zijn of kunnen zijn. Zowel de afstanden die worden gevlogen als ook de kwetsbaarheid van de verschillende gebieden, in ecologische en culturele zin, dwingen ons de grootste zorg in acht te nemen bij het aanbieden en uitvoeren van onze reizen. 
HT Wandelreizen wil haar verantwoordelijkheid t.a.v. het milieu nemen om zoveel mogelijk te waarborgen dat we ook in de verre toekomst nog van deze prachtige plekken op onze planeet kunnen genieten. 

Het beleid van HT wandelreizen kent in dit opzicht de volgende richtlijn: 

-We laten geen afval achter. Schillen worden begraven, papier verbrand en blikjes en folie etc. wordt mee terug genomen. 

De deelnemers worden verzocht het volgende in acht te nemen: 
-Op trektocht de vegetatie ongemoeid te laten. 
-Alle afval te verzamelen, collectief te verbranden en daarna met aarde te bedekken, dan wel mee te nemen/geven tot het eind van de tocht. 
-Je behoefte te doen op veilige afstand van bronnen en rivieren, en het geproduceerde af te dekken met stenen, aarde of bladeren. WC-papiertje aansteken schijnt ook goed te werken. 
- Batterijen mee terug te nemen naar Nederland. 

Batterijen


In veel derde wereldlanden functioneert het afval ophaal- en verwerkingssysteem niet of nauwelijks; zeker niet naar onze maatstaven van duurzaamheid. Het weggooien van giftige batterijen is een groot probleem voor de drinkwatervoorziening. Daarom willen we graag hier een steentje bijdragen aan het voorkomen van veel ellende op lange termijn. Neem batterijen dus mee terug naar Nederland. 

Lege batterijen? Lever ze in en win! 
Win reischeques met lege batterijen! 
Heb je 10 lege batterijen? Dan maak je kans op een van de vele reischeques. 

Wat moet je doen`
Doe 10 lege batterijen in een zakje. Schrijf je naam, adres, postcode, woonplaats en telefoonnummer op een briefje en stop dat erbij. Deponeer het zakje vervolgens in de inzamelton bij een van de duizenden inleverpunten. 

Waar kun je de lege batterijen inleveren`
Supermarkten, winkels (kijk op legebatterijen.nl welke supermarkten en winkels meedoen aan de actie), gemeentedepot / milieustraat of chemokar 

Actievoorwaarden 
Kijk voor meer informatie over de actie op legebatterijen.nl. Organisator: Stichting Batterijen, Postbus 719, 2700 AS Zoetermeer. 

Souvenirs van bedreigde dieren en planten 
Het Wereld Natuur Fonds voert campagne over souvenirs van wilde dieren en planten. In de campagne roept het Wereld Natuur Fonds op dit soort souvenirs niet te kopen en de natuur op vakantiebestemmingen te laten zoals die is, zodat we over 10 jaar nog steeds kunnen genieten van die prachtige en onmisbare natuur. Wat veel mensen ook niet weten is dat zij een fikse boete riskeren bij de douane. Want souvenirs van beschermde dieren en planten mogen helemaal niet, of alleen met de juiste vergunningen worden ingevoerd. 

Er is een top 10 van bedreigde dieren en planten waarvan veel souvenirs in beslag worden genomen door de douane. Meegebracht door toeristen die vaak niet wisten dat het helemaal niet of alleen met speciale vergunningen mag. 
Top 10 van dier- en plantensoorten die vaak de dupe worden van de handel in souvenirs: 

* Koralen 
* Grote Schelpen 
* Olifanten 
* (Zee) schildpadden 
* Grote Katten 
* Slangen en hagedissen 
* Krokodillen 
* Papegaaien 
* Vlinders 
* Orchideeën en cactussen 

Natuurlijk kun je ook souvenirs tegenkomen van dieren of planten die hierboven niet zijn genoemd. Als ze zijn gemaakt van wilde dieren of planten, wordt er aangeraden om bij twijfel niet te kopen. Het gaat immers om meer dan regels en boetes. De prachtige natuur op vakantiebestemmingen blijft behouden door te kijken, en niet te kopen. 

Welke bedreigde planten en dieren leven er in Zuid Amerika? En wat zijn de meest voorkomende souvenirs van deze soorten die je op je reis kunt tegenkomen? Kijk voor meer informatie op de website van het WNF.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord