Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
22 16 5
VERTREK TERUG REISSOM
22 november 13 december € 4100,- ** !
09 februari 02 maart € 4100,- ** !
** exclusief ticket ! vertrek gegarandeerd Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Argentinie »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Expeditie Aconcagua | 6962 meter 360į Traverse
Praktische informatie

Klimaat

Over het algemeen zijn de weersomstandigheden in januari en februari goed. Het is dan zomer op het zuidelijk halfrond. Zoals overal op hogere locaties zijn de temperaturen wel sterk afhankelijk van het feit of er wel of geen zon en wel of geen wind is. In Base Camp kan het overdag schommelen tussen 5° C en 20° C en ’s nachts kan het rond het vriespunt zijn. Hoger op de berg kan het overdag erg warm zijn als het sneeuwdek de zon weerkaatst en er geen wind is. In de nacht kan de temperatuur in kamp Nido de Condores en kamp Colera snel tot onder de - 20° C dalen. Soms valt er wat neerslag. In BC in de vorm van een regen of sneeuwbui, daarboven zal het altijd sneeuw zijn. Er moet dus rekening worden gehouden met sterk wisselende omstandigheden en temperaturen. Ook voor de Cordòn del Plata, waar we een acclimatisatietocht maken, moet je boven 4000m op sneeuw rekenen. Ons hoogste kamp is daar rond 4500m dus er zullen ’s nachts iets mildere temperaturen zijn dan op de Aconcagua.

Tijd

In Argentinië hanteert men een zomertijd. In januari en februari is het in Buenos Aires drie uur vroeger en in Mendoza 4 uur vroeger dan in Nederland. In die periode wordt het in de Cordòn del Plata en op de Aconcagua rond 07:30 uur licht en wordt het rond 22:30 uur donker.

Elektriciteit

De netspanning in Argentinië is 220 Volt. Stopcontacten zijn min of meer gelijk aan die in Nederland en onze stekkers passen daarin. Opladen kan in Mendoza en in Penitentis.

Geld

Je hebt geld nodig om een aantal maaltijden, je drankjes, andere persoonlijke uitgaven en fooien te betalen. Als de beklimming voorspoedig verloopt en je wilt eerder terug naar Mendoza zijn de extra hotelovernachtingen voor eigen rekening. We gaan ervan uit dat ongeveer € 250.-- voldoende is. Neem iets extra mee voor noodgevallen. In Buenos Aires en Mendoza zijn er voldoende mogelijkheden om te pinnen. Hou er wel rekening mee dat de pinautomaten soms niet werken. We adviseren dan ook om in ieder geval de genoemde € 250.—in contanten mee te nemen als reserve, voor het geval er niet gepind kan worden. Euro’s zijn even makkelijk te wisselen als dollars.

Een aantal Nederlandse banken heeft standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met de bankpas wilt pinnen in het buitenland, vraag dan de bank jouw bankpas te deblokkeren voor geldopnames in landen buiten Europa en informeer naar de limiet. 

Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)

Visum en paspoort

Voor Argentinië is geen visum nodig. Je paspoort dient nog minstens 6 maanden geldig zijn bij aankomst in Argentinië.

Procedure van vertrek

Zorg ervoor dat je op de dag van vertrek uiterlijk 3 uur voor vertrek aanwezig bent op de luchthaven. De reisleiding heeft de tickets bij zich en de groepsbagage. Omdat er vanuit Nederland vaak tenten, voedsel en een medicijnton meegaan, vragen we onze deelnemers om niet meer dan 15 kg aan ruimbagage mee te nemen (dit is exclusief handbagage). De overige kilo’s kunnen dan gebruikt worden voor de groepsbagage. Om alles goed verpakt mee te nemen, kun je bij HT Wandelreizen een plunjebaal van sterk materiaal voor € 45,-- kopen (plus eventuele verzendkosten € 6,75). Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten.

Vaccinaties

Voor officiële adviezen kun je terecht bij de GGD of bij je huisarts. Er zijn geen vaccinaties verplicht. Aanbevolen worden: DTP, buiktyfus, Havrix (tegen geelzucht = Hepatitis A) 

N.B. Geen enkele vaccinatie is meer verplicht. Toch raden we aan bovenstaande inentingen allemaal te nemen. We zijn nu eenmaal in onhygiënische omstandigheden, waarbij je gemakkelijk een ziekte kan oplopen. Voor officiële adviezen over vaccinaties kun je terecht bij de GGD bij jou in de buurt.

Persoonlijke medicijnen

~ een kuur ciproxine - tegen bacteriële darminfecties (via recept arts*) 
~ een kuur amoxyciline - luchtweginfecties (via recept arts*) 
~ diamox (1 strip = 25 tabletten van 250 mg) (via recept arts*) 
~ sterilon/betadine - wondontsmetting 
~ leukoplast, 2nd skin - blaarpreventie 
~ paracetamol of ubiprofen - pijnstiller 
~ rekverband, knieband - bij knieproblemen 
~ pleisters 
~ Arnica of SRL - bij spierpijn, kneuzingen 
~ norit - bij lichte darmklachten 
~ immodium - bij diarree 
~ ORS - tegen uitdroging (bij diarree) 
~ strepsils - bij keelpijn 

* Niet alle huisartsen geven makkelijk antibiotica-kuren mee. Leg uit wat je gaat doen en dat je in de rimboe echt geen arts kunt vinden en dat de reisleider vaker met dit bijltje heeft gehakt. 
Soms kan het ook zijn dat er wel een arts geraadpleegd kan worden maar dat de antibiotica niet beschikbaar is. 

HT Wandelreizen zorgt voor een medicijnenkit met o.a. antibiotica voor andere ernstige gevallen. De kans dat we die nodig hebben is klein, maar aanwezig.

Hoogteziekte

De meeste mensen, die niet gewend zijn zich naar grote hoogte te begeven en zich hier bovendien erg inspannen, krijgen last van de hoogte. 

Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 meter. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd. 

Op de Aconcagua onderga je een verplichte medische keuring door een Argentijnse bergarts. HT neemt het advies van de kamp arts over, de beperking van het risico voor de deelnemer gaat boven alles. Het is verstandig om een goede annuleringsverzekring af te sluiten. 

Wanneer je je op grote hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte, tenzij er overduidelijk een andere oorzaak is. 

Oorzaken van hoogteziekte: 
- geringere aanwezigheid van zuurstof en 
- geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging. 

Preventieve maatregelen: 
1. Langzame en gefaseerde stijging, het zg. "acclimatiseren". Als ideaal geldt om 5 dagen uit te trekken tot 3500 m, daarna maximaal 300 m stijging per dag en per 1000 m minimaal 1 dag extra. In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 m. een dag rust wordt ingelast en daarboven per 1000 m. stijgen 1 dag. 

Vanaf geringe hoogte helemaal "inlopen" levert meestal nauwelijks problemen, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij "invliegen" naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang. 

2. Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken. 

3. Veel drinken. 
Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol. 

4. Juiste voeding. 
Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. Eet niet te zout. Het HT menu houdt hier rekening mee. 

5. Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie). 

6. Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het preventief slikken van diamox symptomen van hoogte ziekte met 50% doet afnemen. Bovendien herstel je sneller. In tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen maskeert diamox de hoogteziekte niet maar het helpt je sneller te acclimatiseren. Bij HT raden we dan ook het preventief gebruik van diamox aan op slaaphoogtes boven de 3000 meter. dosis: 1 - 3 maal per dag 250 mg voor de duur van het verblijf op grote hoogte 

Lichte symptomen van hoogteziekte: 
- enigszins slap, loom gevoel 
- kortademigheid bij inspanning 
- hoofdpijn 
- misselijkheid 
- gebrek aan eetlust 
- spijsverteringsstoring: obstipatie / diarree, winderigheid 
- slecht slapen 
- onregelmatige ademhaling tijdens het slapen lichte duizeligheid 
- lichte zwelling van handen, voeten, gezicht 

Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf e.e.a. en elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Blijf bij elkaar en laat elkaar niet alleen! 

Ernstige symptomen van hoogteziekte: 
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem) 
- ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut) 
- vochtige, rochelende ademhaling 
- hevige hoestbuien, die activiteit beperken 
- ophoesten van roze tot bruin sputum 
- hoge hartslag, ook na rust (meer dan 110 slagen per minuut) 
- blauwe verkleuring van gezicht en lippen 
- geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 liter per dag) 
- aanhoudend overgeven 
- wazig, dubbel of met blinde vlekken zien 
- aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust 
- aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid 
- coördinatievermindering, evenwichtstoornis(testen!) 
- verwardheid, delirium, coma 

Zodra ook maar één van deze symptomen zich voordoet, staat er (naast zo mogelijk zuurstof toedienen) maar één weg open: ONMIDDELLIJK OMLAAG. 

Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo mogelijk gedragen worden, omdat inspanning een en ander kan verergeren. 
Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 m kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam. Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn. 

Door ervaring kunnen onze reisbegeleiders de symptomen goed onderkennen en de nodige maatregelen nemen. Zonodig kunnen extra rustdagen worden ingelast om te acclimatiseren. 
Als je bij jezelf of een andere deelnemer symptomen van hoogteziekte waarneemt, blijf dan niet alleen, resp. laat de ander niet alleen, en vertel een en ander meteen aan de reisbegeleider.

Uitrusting

Schoeisel 
Wij raden aan om vanaf kamp Canada kunststof schoenen met een uitneembare binnenschoen te gebruiken. Deze geven een betere bescherming tegen de kou en de binnenschoen kan ’s nachts in de slaapzak gestopt worden zodat die niet te sterk afkoelen. De route naar Plaza de Mulas BC en naar kamp Canada kan op gewone lichte wandelschoenen gelopen worden. 
De tocht in Cordòn del Plata kan in z’n geheel op normale wandelschoenen gelopen worden. Het is wel aan te raden om gamaschen mee te nemen voor het geval er een pak sneeuw ligt. 

Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een paar extra sokken). 
Je voeten hebben de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt. 

Rugzak 
Voor deze expeditie is een grote rugzak nodig van minimaal 70 liter 
* Voor elke rug is er een goede rugzak, zoek dus net zolang tot je er een gevonden hebt, die goed bij je rug past en lekker zit. 
* Rugzakken zonder buitenframe sluiten beter aan je rug. 
* Een brede heupband is onmisbaar om het meeste gewicht op je heupen te laten rusten en niet op je schouders. 
* Het is handig als de rugzak uit twee delen bestaat, waar je afzonderlijk bij kunt. 

Slaapzak 
* Voor deze expeditie heb je een goede slaapzak nodig die bestand is tegen zeer lage temperaturen. Afhankelijk van het merk of type worden die aangeduid met 4 seizoenen, extreem of wordt een bepaalde minimum temperatuur aan gegeven bv. - 30° C. De isolatiewaarde van de slaapzak kan nog verhoogd worden door het gebruik te maken van een lakenzak van zijde of fleece. 
Ook is een lakenzak handig bij de overnachtingen in de refugio’s. Er zijn wel voldoende dekens maar het is prettiger om in je eigen lakenzak te liggen. 

Handschoenen 
Dunne onderhandschoenen zijn noodzakelijk omdat je daar nog van alles mee kan doen. Aankleden, tent opzetten, schoenen en stijgijzers of sneeuwschoenen vast maken etc. Ze kunnen ook in je donswanten en dan zijn je handen altijd tegen de kou beschermd als je je donswanten even uit moet doen. 

Windstopperhandschoenen of skihandschoenen voor als de temperatuur zodanig is dat de onhandige donswanten niet direct noodzakelijk zijn en de onderhandschoenen te dun. 

Donswanten voor de meest koude omstandigheden zoals b.v. de klim naar de top en terug.

Paklijst deelnemers

Slaapspullen 
Lakenzak ( fleece of zijde) 
Slaapzak ( Extreme / -30o C) 
Slaapmat (Therma-rest) 
Waterdichte slaapzakhoes 

Kleding 
2 p Ondersokken 
2 p Wandelsokken 
2 p Dikke sokken 
4 st Slips 
2 st Thermo shirts 
1 st Thermo lange onderbroek 
3 st T-shirts 
1 st Sweater of dun fleece 
2 st Trekkingbroeken (afritsbaar) 
1 st Dik fleece vest ( Windstopper) 
1 st Gore-tex windjack 
1 st Winddichte (regen) broek 
1 st Donsjack 
1 st Skibroek, fleece of donsbroek 
2 p Onderhandschoenen 
1 p Handschoenen met windstopper 
1 p Donswanten 
1 st Haarband of muts 
1 st Pet of sjaal 
1 st Bikvakmuts (Balaclava) 
1 st Zonnebril 
1 st Gletsjerbril 
1 st Skibril 

Diversen 
Plunjebaal/ Flightbag 
Rugzak 70L + hoes 
Thermosfles 
Waterzak 
Waterfles 2x 1 L 
Zakmes of letherman 
Reddingsdeken 
Hangslot 
Hoofdlamp 
Batterijen voor lamp 
Naaikit 
Spanbandjes 
Knijpers 
Lectuur 
Dagboek + pennen 
Camera + accu’s + carts 
Wasmiddel 
Aansteker / Lucifers 
Uribag of plasfles 
Zitlap 
Vuilniszakken 
Afsluitbare plasticzakjes 

Schoenen 
Wandelschoenen 
Kunststof klimschoenen 
Gamachen 
Sportschoenen of sandalen 

Klimmateriaal 
Stijgijzers 
Loopstokken ( telescoop) 

Documenten/geld 
Paspoort (min.nog 6 mnd geldig) 
2 Pasfoto’s 
Credit Card (optioneel) 
Contant geld (Euro’s) 
Pinpas 
Reis/bergsport verzekering 
Ziektekosten verzekering 
Kopie paspoort 

Toilet artikelen 
Zeep 
Shampoo 
Handdoek 
Tandenborstel 
Tandpasta 
Uiercrème (zalf) / Vazaline 
Zonnebrand crème ( Fact. 50) 
Lipcare 
Kam / Borstel 
Spiegeltje 
Papieren zakdoekjes 
Toiletpapier

Verzekeringen

HT Wandelreizen stelt een adequate reisverzekering verplicht. Voor deze reis is een bergsport / bijzondere sporten reisverzekering nodig. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis. De annuleringsverzekering voor deze reis kun je afsluiten via HT wandelreizen. 
De reisverzekering met bergsport / bijzondere sporten kun je niet via Mondial Assistance afsluiten. De reisverzekering dient te worden afgesloten via derden bijvoorbeeld de NKBV die deze reis wel dekt. Graag willen we voor vertrek een kopie van deze verzekering ontvangen. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en HT Wandelreizen beter handelen.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord