Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Expeditie Aconcagua | 6962 meter 360° Traverse
Van dag tot dag

Aconcagua 360° Traverse

De Aconcagua, gelegen in Argentinië, is met zijn 6962 meter de hoogste berg van Zuid-Amerika en eveneens de hoogste berg ter wereld buiten het Himalayagebergte.
De Aconcagua is voor het eerst beklommen door de Zwitser Mathias Zurbriggen op 14 januari 1897. De beklimming via de normaalroute van deze bijna 7000 meter hoge reus kent geen grote technische moeilijkheden, maar de hoogte maakt de beklimming zwaar. Wij zullen de berg beklimmen via de technisch interessantere en veel rustigere False Polish Glacier. Het hooggelegen Aconcaguapark vraagt om een gedegen acclimatisatie en zelfdiscipline (langzaam lopen en veel drinken), zodat het lichaam gelegenheid krijgt om aan de hoogte te wennen. na de top dalen we via de normaalroute af en lopen via de Plaza de Mulas terug naar de ingang van het park.

Belangrijk

De voor deze berg `ideale` (weers)omstandigheden dwingen ons deze expedities uit te voeren in een beperkte en - relatief korte - periode in de korte zomer van Argentinië. Het weer is het beste van midden december tot eind januari. Daarbij moet je ook in deze `ideale` periode op deze berg rekening houden met onvoorspelbaar weer en harde wind. 80% van de klimmers op deze berg doet dit in december en januari: absoluut de beste periode, maar dus ook `hoogseizoen` voor deze berg.

De normaalroute is in deze periode erg druk. Dat is één van de redenen waarom wij kiezen voor de rustige False Polish Glacier route op de heenweg. De aanlooproute naar de berg is weliswaar langer en zwaarder, maar veel rustiger en mooier qua flora en fauna. Ook zorgt de langere aanloop voor een betere acclimatisatie voor de uiteindelijke toppoging(en)! 

Opmerking vooraf

Het gaat hier om een klimexpeditie. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

Dag 1 Vlucht Amsterdam - Buenos Aires - Mendoza

Via Buenos Aires vliegen we naar Mendoza. 

Dag 2 Aankomst in Mendoza, transfer naar Hotel

Na aankomst op de luchthaven worden we opgehaald en naar het middenklasse hotel gebracht. Met helder weer kunnen we in de verte de besneeuwde toppen van de Andes al zien liggen. Mendoza staat vooral bekend om zijn wijn. 70% van alle Argentijnse wijn wordt in de provincie Mendoza geproduceerd. De stad zelf oogt redelijk modern, omdat het na een verwoestende aardbeving in 1861 in rap tempo is opgebouwd door Franse planologen. 

Dag 3 Formaliteiten, transfer Mendoza naar Puente del Inca (2750m)

’s Ochtends handelen we eerst de formaliteiten omtrent de permits voor de Aconcagua af. Daarna rijden we in ongeveer 4 uur tijd naar Puente del Inca (2750m). Deze plaats is een belangrijk startpunt voor trekkers en klimmers in het Aconcaguapark.

Dag 4 Transfer naar Vacas Valley Entry (2400m) en trek naar Pampa de Leñas (2800m), 4-5 uur

Enkele kilometers van Puente del Inca ligt de ingang van het nationale park. Bij de zogenaamde Vacas Valley Entry (2400m) beginnen we de trektocht naar Pampa de Leñas. Het pad volgt de rivier Rio de las Vacas stroomopwaarts. Geleidelijk klimmen we gedurende 5 uur naar de eerste kampplaats op 2800 meter.

Dag 5 Trekking naar Casa de Piedra (3200m), 6-7 uur

We volgen de rivier verder stroomopwaarts en klimmen geleidelijk naar de volgende kampplaats Casa de Piedra (3200m) Onderweg hebben we schitterende vergezichten op grillige bergtoppen, terwijl we door een groen dal lopen. Vlak voor het kamp hebben we voor het eerst uitzicht op de Aconcagua! De top is nog ruim 3700 hoogtemeters van ons verwijderd. Casa de Piedra dankt zijn naam aan een groot rotsblok aan de oever van de rivier, waaronder de arrieros (de muildierdrijvers) normaliter overnachten.

Dag 6 Trekking door de Relinchos Valley naar Plaza Argentina (4200m) , 6-7 uur

Een zware dag staat ons voor de boeg. De eerste uitdaging begint direct na vertrek uit het kamp al: we moeten met droge voeten de rivier zien over te steken. Gelukkig bieden de arrieros tegen een kleine vergoeding hun ezels aan als hulp voor een droge overtocht. De echte bikkels wagen zelf een poging om met droge voeten de overkant te bereiken. 

Dan volgt een klim van 1000 hoogtemeters door de ruige Relinchos Valley. Met geluk zien we onderweg Guanacos’ (familie van de lama). We moeten de Rio Relinchos nog een aantal keer oversteken, hetgeen iedere keer weer een uitdaging vormt. Bovenin de Relinchos Valley ligt de Relinchos gletsjer, die in eerste instantie niet opvalt als gletsjer omdat hij met een dikke laag puin bedekt is. Over het puin en de morenen bereiken we tegen het einde van de middag het basiskamp, Plaza Argentina (4200m) De komende dagen is dit onze thuisbasis.

Dag 7 Rustdag/acclimatisatiedag (4200m)

Rustdag/acclimatisatiedag

Dag 8 Bevoorrading -> Kamp 1(K1, 4800m) ca. 4-5 uur, Retour BC, Plaza Argentina (4200m), 2-3uur

Vanaf het basiskamp zijn er 3 tussenkampen (kamp 1, 2 en 3) voordat we de top van de Aconcagua kunnen bereiken. Naast een goede acclimatisatie is het de komende dagen allereerst zaak de hogere kampen in te bevoorraden. Vandaag beginnen we met de bevoorrading van kamp 1 (4800m) 

De route naar kamp 1 loopt over de grotendeels met puin bedekte Relinchos gletsjer. Een deel van de gletsjer bestaat uit velden met ijsspitsen: de beroemde Penitentes, de tanden van de Aconcagua. 
Het is ongeveer 4-5 uur klimmen naar kamp 1. We laten onze lasten achter en dalen weer in ca. 2-3 uur af naar het basiskamp.

Dag 9 Rustdag/acclimatisatiedag (4200m)

Rustdag/acclimatisatiedag (4200m)

dag 10 Klimmen naar kamp 1 (K1, 4800m), 3-5 uur

Over de Relinchos gletsjer klimmen we de 600 hoogtemeters naar kamp 1. Vannacht zullen we in dit kamp overnachten. (4800m, 3-5 uur)

Dag 11 Bevoorrading -> K2 (5500m) -> Retour K1 (4800m), 5-6 uur

Na het ontbijt beginnen we aan de eveneens ruige klim naar kamp 2. Halverwege de klim houden we pauze op de col, waar door sommige expedities kamp 1,5 wordt ingericht. Na een pauze klimmen wij echter door naar kamp 2, dat op een voor de zon en de wind onbeschutte vlakte ligt. Vanaf deze kampplaats is het uitzicht op de omringende 6000-ers adembenemend!  Na de topuitrusting in dit kamp gebracht te hebben, dalen we weer af naar kamp 1. (4800m, 5-6 uur)

Dag 12 Rustdag (4800m)

Rustdag (4800m)

Dag 13 Klimmen naar K 2 (5600m), 4-5 uur

We klimmen naar kamp 2. Het is duidelijk te merken dat we al beter geacclimatiseerd zijn en de klim ons een stuk beter af gaat dan een paar dagen geleden. (5600m, 4-5 uur)

Dag 14 Klimmen naar K 3, Rocas Blancas (6100m), 5-6 uur

De klim van kamp 2 naar kamp 3 beslaat 500 hoogtemeters. Het grootste deel van de route loopt over ijs; afhankelijk van de condities zullen we pickel en stijgijzers moeten gebruiken om het ijsveld over te steken. Na 4 à 5 uur klimmen komen we aan in kamp 3, dat ook wel Rocas Blancas wordt genoemd vanwege de witte rotsen waar het kamp tegen ligt. Op deze plaats komen de False Polish Glacier route en de normaalroute, die vanaf de andere kant van de berg begint, samen. ( 6095m, 5-6 uur)

Dag 15 Toppoging 1 (of extra dag i.g.v. slecht weer), 7-10uur retour naar K 3 (6100m), 4-6 uur

Vroeg op! Vandaag zullen we een poging wagen de top van de bijna 7000 meter hoge Aconcagua te beklimmen. In het donker gaan we op pad. De route naar de top bestaat eigenlijk uit drie trajecten. Het eerste traject is niet moeilijk. We klimmen naar de 6250 meter hoge pas, waar een vervallen houten hutje staat, dat bekend is onder de naam Independencia. Hier houden we een korte pauze. Dan klimmen we door naar de bergrug Cresta del Viento. Een traverse leidt ons vervolgens naar de beruchte Canaleta. De Canaleta vormt de laatste 400 hoogtemeters naar de top en bestaat uit los grind en gruis. Bij elke twee stappen omhoog zak je weer een stap terug. Dit is niet alleen fysiek erg zwaar, maar vraagt ook mentaal een grote inspanning. Voor wie de Canaleta overwonnen heeft, ligt de weg naar de top open. Een korte, niet al te steile klim leidt naar het hoogste punt van Zuid-Amerika, de 6962 meter hoge Aconcagua! Het uitzicht van de top is overweldigend! Deze klim duurt natuurlijk mede afhankelijk van diverse omstandigheden, 7-10 uur. Dan volgt de vermoeiende afdaling terug naar kamp 3.  De afdaling duurt dan nog ca. 4- 6 uur.

Dag 16 Toppoging 2 (of extra dag i.g.v. slecht weer), 7-10uur retour naar K 3 (6100m), 4-6 uur

Deze extra reservedag is misschien hard nodig op deze onvoorspelbare berg!

Dag 17 Toppoging 3 (of extra dag i.g.v. slecht weer), 7-10uur retour naar K 3 (6100m), 4-6 uur

Deze extra reservedag is misschien hard nodig op deze onvoorspelbare berg!

Dag 18 Afdaling K 3 naar Plaza de Mulas BC (4260m), 7-8 uur

Van kamp 3 dalen we via de normaalroute af naar het basiskamp aan de andere kant van de berg, Plaza de Mulas. Hoewel de vermoeidheid van de topbeklimming nog in de benen zit, levert elke stap omlaag extra zuurstof op. De afdaling is echter zwaar en niet eenvoudig. De meesten komen pas aan het einde van de middag aan in het basiskamp. (4260m, 7-8 uur)

Dag 19 Plaza de Mulas -> Horcones, 5-7 uur, transfer via Puente del Inca naar Mendoza

Na het ontbijt beginnen we aan de laatste 5 á 6 uurtjes wandelen van deze indrukwekkende expeditie. Bij de Vacas Valley Entry nemen we afscheid van de begeleidingsploeg. Dan stappen we in de bus terug naar de bewoonde wereld. Een warme douche na 2,5 week zal ons zeker goed doen!

Dag 20 Vertrek uit Argentinië.

Dag 21 Aankomst in Amsterdam bij snel vluchtschema.

Dag 22 Eventueel vandaag aankomst Amsterdam.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord