Snel naar:
Reisboekenshop
boeken & kaarten:
Vergelijkbare reizen:
Tell a friend
Expeditie
Aconcagua | 6962 meter 360° Traverse
Zwaarte en risico's
Categorie trekking 4, categorie rugzak 1 en categorie expeditie 2
In de afgelopen jaren zijn er zowel door oud-deelnemers als reisbegeleiders enkele hogere toppen buiten de Alpen, zoals de Aconcagua, Mera Peak, Muztagh Ata en de Lakpa Ri beklommen en uit hun enthousiaste verhalen is gebleken dat deze toppen haalbaar zijn mits je naast motivatie over voldoende klimervaring beschikt én geluk hebt met het weer.
Belangrijk is wel om je goed te beseffen dat alle beklimmingen boven de 6000 meter het uiterste vergen van wilskracht, conditie, weersomstandigheden, alpiene vaardigheden en niet te vergeten geluk.
Het expeditieklimmen is van een totaal andere orde als de trekkings die HT Wandelreizen organiseert. Van tevoren is het essentieel te beseffen dat je tijdens een expeditie voor langere periodes afhankelijk bent van je medeklimmers. Niet alleen aan het touw maar stel je voor dat je twee dagen op 6000 meter hoogte met bonkende hoofdpijn in de storm een kleine ijskoude tent moet delen met een wildvreemde; een scenario dat zeker niet tot de onmogelijkheden behoort.
Waarom dan toch die drang naar de hoge bergen`
Eenmaal op de top en later veilig in het base camp geeft de prestatie je, zeker als het voor de eerste keer is dat je de 6000 meter lijn overschrijdt, een gevoel van uiterste voldoening.
Onderweg denk je misschien wel, dit nooit meer, maar eenmaal zo’n top veroverd rijken je ambities tot op de Everest.
LICHAAM en GEEST
Het beklimmen van 6000 + bergen is niet te vergelijken met het maken van een trekking.
Hoe beter je lichamelijke conditie, hoe meer kans je hebt om op een ‘aangename’ wijze de top te halen. Je hebt dan ook meer de tijd om te genieten van de omgeving en de expeditie. De ervaring leert dat het gemakkelijk is om je conditie te overschatten en te denken dat je de benodigde conditie onderweg wel zult opdoen. Je kunt je hier op zeeniveau niet voorstellen hoeveel wilskracht er nodig is om de top te halen en dan moet je lichamelijke conditie ‘op en top’ zijn.
Niet iedereen zal de top halen. Uit ervaring blijkt dat slechts 40 % van de klimmers de top van de Aconcagua haalt en 80 % de top van de Mera Peak. Naast conditie spelen ook hoogteziekte en het weer een rol in deze cijfers. Het weer is, op de keuze voor het juiste seizoen, na niet te beïnvloeden. Valt er bijvoorbeeld veel sneeuw, dan worden er wel ineens hogere eisen aan je conditie gesteld. Stel je maar eens voor dat je in versgevallen sneeuw een spoor moet maken op 6000 meter hoogte. Of je hebt problemen met de hoogte en ook dan zul je moeten terugkeren naar het base camp en misschien zelfs naar huis.
Het feit dat je als deelnemer/ster meegaat op een georganiseerde expeditie biedt geen garantie dat je de top zult halen. Wel kan gezegd worden dat meegaan met een groep voor de meesten de kansen vergroot de top te halen. Maar houd er mentaal altijd rekening mee dat de top er misschien niet inzit. Stel je hierop in en probeer te genieten van het meedoen aan een expeditie. Zoals een gezegde luidt: het is de reis zelf, niet de bestemming, die de moeite waard is.
ALPIENE VAARDIGHEDEN
Deze route op de Aconcagua is in technisch opzicht niet lastig. Door de grote hoogte in combinatie met de extreme weersomstandigheden kan je gestel het evenwel zwaar te stellen krijgen. De gevaren die inherent aan het bergbeklimmen zijn nemen exponentieel toe op grote hoogte. Hoogteziekte in combinatie met een weersomslag kan een beklimming tot een nachtmerrie maken (en soms zelfs helemaal onmogelijk). Het is onverstandig om niet goed voorbereid aan de expeditie te beginnen. Hoe meer ervaring en dus routine, hoe groter de kans om de top te halen. Om inzicht te krijgen in de specifieke ervaringen van potentiële klanten verlangen wij dan ook een overzicht van recente beklimmingen.
De toe te passen alpiene vaardigheden lopen nogal uiteen voor de bergen in het expeditie programma.
MATERIAAL
De combinatie van hoogte en kou stellen hoge eisen aan de uitrusting. Ook hier willen wij benadrukken dat zonder eerdere hoogte ervaring het heel moeilijk voor te stellen is hoe extreem de condities op grote hoogte zijn.
De kans op bevriezingen is, door een combinatie van kou en hoogte, groot en dit geldt zeker voor de dag van de top wanneer je in het holst van de nacht je tent verlaat.
Je tenen en vingers zijn het meest gevoelig voor bevriezingen en om het risico zo klein mogelijk te houden moet je gewoon het beste materiaal hebben wat er te koop is.
Naast een goede slaapzak (comfortabel bij – 30º Celsius) behoort ook een donsjas en, op sommige van de beklimmingen, een donsbroek tot de standaard uitrusting. Verder stellen wij – door schade en schande wijs geworden – kunststof stijgijzervaste bergschoenen met uitneembare binnenschoen verplicht.
Overdag loop je dan weer de kans op verbrandingen door de intense zon en moet je ook je kleding zo kunnen aanpassen dat je niet te veel vocht verliest door transpiratie.
HT Wandelreizen verzorgt voor de groep de tenten, voor zowel het base camp als de hogere kampen en de touwen. Je moet zelf zorg dragen voor de rest van de alpiene uitrusting.
CONDITIE
Hoe beter je conditie, hoe groter de kans op een succesvolle expeditie.
- je moet in staat zijn 6 tot 8 uur per dag te klimmen over sneeuw en ijshellingen (niet op Aconcagua) tot 40 graden met een rugzak gewicht tot 25 kilo.
- je moet binnen 8 tot 12 uur voldoende hersteld zijn om weer een dag van 6 tot 8 uur te klimmen.
- je moet fysiek en mentaal in staat zijn om dat ene uurtje extra, wat dan toch weer twee uren blijken te zijn, aan te kunnen.
HOOGTE
We raden je af om zonder voldoende hoogte ervaring niet meteen voor de 7000 meter te gaan. Heb je geen ervaring met hoogte dan kun je niet voorspellen wat dit met je lichaam kan doen. Voor sommigen is het door gevoeligheid voor hoogteziekte gewoon fysiek onmogelijk om boven de 6000 meter te functioneren.
Na de bijna 5000 meter hoge Mont Blanc zou je 1000 meter hoger kunnen gaan en komt bijvoorbeeld de Mera Peak in aanmerking.
Heb je al eerder succesvol een 6000-er beklommen dan kun je denken aan de Aconcagua.
GIDSEN
De Aconcagua wordt zonder lokale gids beklommen.
DE ACONCAGUA EXPEDITIE ZELF
In tegenstelling tot beklimming in bijvoorbeeld Nepal is dit een expeditie waarbij je nauwelijks ondersteuning geniet van lokale staf. Je hebt dus geen dragers en geen kok e.d. die een deel van je last en taken overnemen. Dit verzwaart de expeditie aanzienlijk, maar kan tegelijkerheid grote voldoening geven. Eenmaal boven Plaza de Mulas, het basiskamp, draag je zelf al je materiaal: tent, slaapgerei, kleding, voedsel, branders en dergelijke. Besef dat je aankomst in het kamp zelf je tent moet opzetten en zelf sneeuw of ijs moet verzamelen om te smelten. Ook dat smelten moet je zelf doen. Bij slecht weer kun je in de tenten maar moeizaam communiceren met je expeditiegenoten, door bijvoorbeeld de harde wind ga je je tent niet uit om even gezellig te overleggen.
Er wordt dus verwacht van de deelnemers dat ze actief meehelpen met boodschappen doen en verpakken, tenten en ander materiaal controleren, kampen inrichten en andere taken verrichten. Dit alles op aanwijzing van de expeditieleider.
In principe wordt er binnen het team gewerkt in koppels van twee, waarbij de expeditieleider coördineert. Je slaapt dus in de drie hoge kampen ook met een andere deelnemer in een tent en verzorgt samen met hem of haar je maaltijden. Bij een oneven aantal zal de expeditieleider in de meeste gevallen alleen bivakeren
WAARSCHUWING
HT Wandelreizen wijst erop dat het beklimmen van bergen een risicovolle bezigheid is.
Ondanks alle veiligheidsmaatregelen en kennis van de lokale gidsen zijn ongevallen niet uitgesloten (in het ergste geval de dood tot gevolg hebbend). Deelnemers aan de expedities zoals die georganiseerd worden door HT Wandelreizen worden geacht zich van deze risico’s bewust te zijn en ze te aanvaarden.
VERZEKERING
Je bent verplicht om een adequate reisverzekering af te sluiten waaronder ook bergsportactiviteiten en S.O.S. reddingskosten gedekt zijn.
