Snel naar:
Reisboekenshop
boeken & kaarten:
Vergelijkbare reizen:
Tell a friend
Wandelreis
Ecuador | 5 Vulkanen
Praktische informatie
Klimaat
Ecuador ligt op de evenaar en door de grote verscheidenheid aan landschappen kan het klimaat per regio sterk verschillen. Aan de kust heerst een vochtig, tropisch klimaat, met een relatief droge tijd van juli tot en met november. In het regenseizoen regent het niet de hele tijd maar vallen er vaak stortbuien aan het einde van de dag. De temperatuur aan de kust is gemiddeld 30 graden. In de Andes is het zonnig en droog van juli tot september. De regentijd duurt van oktober tot mei. De temperaturen zijn sterk afhankelijk van de hoogte. Zo kan het kwik `s nachts tot onder het vriespunt dalen. De temperatuur in de bekkens tussen de bergen schommelt tussen 7 en 20 graden. In Quito ligt de temperatuur gemiddeld tussen 14 en 21 graden. Laat in de middag regent het vaak en `s avonds kan het flink afkoelen waarbij het `s nachts soms echt koud kan zijn. Boven de 4800 meter hoogte heerst een hooggebergteklimaat. Op de oostelijke hellingen van de Andes en in het Amazonebekken is het het hele jaar door vochtig en warm met temperaturen boven de 25 graden. De meeste regen valt in de maanden april tot en met juni en dan meestal in de vorm van hevige, korte tropische buien. In augustus en in de periode december tot maart valt de minste regen. De Galàpagos eilanden kennen twee seizoenen, een regenseizoen van januari tot en met juni en een droog seizoen van juli tot en met december. Tijdens het regenseizoen is het prettig warm en meestal zonnig met af en toe een heftige tropische regenbui. De rest van het jaar is het koeler en vaak mistig. Deze mist draagt de naam Garua.
In december is de gemiddelde temperatuur in Quito 16 graden Celsius, zijn er 6 zonuren per dag en valt er op 10 dagen in die maand neerslag, meestal in de vorm van een flinke regenbui aan het einde van de middag.
Voor wat betreft ons verblijf in de bergen en in het hoogland dient dus rekening worden gehouden met sterke zonnestraling (het land heeft zijn naam te danken aan de ligging op de evenaar), maar ook met mist, regen, sneeuw en kou.
Tijdsverschil
In Ecuador is het in onze zomer zeven uur vroeger dan in Nederland en België. In de winter is dat zes uur. Op de Galápagos eilanden is het een uur vroeger dan in Ecuador.
Bereikbaarheid
Mobiele telefoons uit Nederland zijn alleen werkzaam als ze beschikken over een quad band. Tijdens de trektochten zijn er dagen dat er geen mobiel bereik is. De meeste hotels beschikken inmiddels over WiFi. Tijdens de trektochten heeft de gids altijd een mobiele telefoon bij zich maar ook hij heeft op sommige dagen geen mobiel bereik.
Elektriciteit
De netspanning in Ecuador is 110 volt. De stopcontacten zijn niet hetzelfde als in Nederland of België, een verloopstekker is raadzaam. Er doen zich ook regelmatig stroomstoringen voor. Reservebatterijen en een zaklamp zijn zeker handig om mee te nemen. Kijk voor meer informatie over voltage en gebruikte stekkers op de website van www.kropla.com.
Eten en drinken
Ga je in Ecuador uit eten dan betaal je bij de betere restaurants rond de $10,00 voor een hoofdgerecht. Lunch kan bij kleine lokale restaurantjes al vanaf $2,00, maar de prijzen gaan omhoog in de meer toeristische plaatsen. In Ecuador is het gebruikelijk om tussen de middag warm te eten maar in de grotere plaatsen is inmiddels ook een variëteit aan broodjes etc. te vinden.
Verder kun je in Ecuador genieten van diverse fruitsapjes, al dan niet met melk en als je wilt kun je ook de cuy proberen (cavia). Tijdens de trektochten is de lunch inbegrepen en krijg je een lunchpakket mee tijdens de wandelingen. neem niet te grote dollar coupures mee, maximaal 20 $. De 50 $ en 100 $ zijn moeilijk te wisslen.
Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com)
Fooien en geld
Het geven van fooien wordt in Ecuador vanzelfsprekend gevonden. De lonen zijn dermate laag dat velen afhankelijk zijn van de fooien die ze krijgen. Met name in restaurants, in cafés, bij kruiers, chauffeurs, gidsen en dergelijke is het de gewoonte om een fooi van rond de 10% te geven. Bij restaurants wordt de fooi vaak al op de rekening vermeld. In de restaurants wordt standaard 12 procent servicebelasting op de rekening gezet, in de wat duurdere restaurants 10 procent fooi. Een kleine fooi wordt dan alsnog verwacht voor de diegene die je bediend heeft. Ook aan gidsen en dragers is het gebruikelijk fooien te geven. Wat de fooien betreft, is het het handigste om dit als groep samen te doen, in plaats van individueel. Het gemiddelde bedrag is USD 10 - USD 15 per dag per gids en USD 5 - USD 10 per dag aan de paardenmannen die mee gaan op de Chimborazo trekking. In de jungle lodge is het gebruikelijk een fooi te geven aan de gezamenlijke crew van de lodge en een aparte fooi aan de gids. Het geven van fooien is trouwens geen verplichting en is uiteraard ook afhankelijk van de kwaliteit van de ontvangen service, dus uiteindelijk is het een persoonlijke beslissing!
Een aantal Nederlandse banken heeft standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met de bankpas wilt pinnen in het buitenland, vraag dan de bank jouw bankpas te deblokkeren voor geldopnames in landen buiten Europa en informeer naar de limiet.
Paspoort en visum
Voor een bezoek aan Ecuador heb je een paspoort nodig dat nog 6 maanden geldig is bij aankomst in Ecuador. Voor Ecuador heb je geen visum nodig.
Procedure van vertrek
Je ontvangt je ticket uiterlijk een week voor vertrekals je die bij ons geboekt hebt. Je dient minstens 3 uur voor vertrek aanwezig te zijn bij de balie die correspondeert met het vluchtnummer.
Vaccinaties
Voor de meest actuele informatie over verplichte / aanbevolen (herhalings-) inentingen per ziekte en per land raden we je aan contact op te nemen met je huisarts, lokale GGD of Thuisvaccinatie.nl. Het is belangrijk dat je tijdig een afspraak maakt, in elk geval 4 tot 6 weken voor vertrek.
Thuisvaccinatie.nl is een landelijk opererend vaccinatiecentrum en biedt je de mogelijkheid dat een arts bij jou thuis reisvaccinaties komt zetten op een dag en tijdstip dat het jou uitkomt. Dat kan zelfs in de avonduren of in het weekend. De tarieven zijn gelijk of soms lager dan die van de GGD of huisarts en je betaalt geen extra kosten voor de service aan huis. Vergoeding van verzekering is meestal (deels of geheel) mogelijk.
Hoe werkt het`
Je plaatst een aanmelding bij Thuisvaccinatie.nl. Daarna vul je jouw gegevens, reisbestemming en vaccinatiehistorie in. Bij het laatste stapje plan je meteen de afspraak in op een datum en tijdstip wanneer het jou uitkomt. Met die gegevens stelt het medisch team het vaccinatieadvies op die je binnen drie werkdagen ontvangt. De reisvaccinatie wordt gegeven door een erkende arts.
Om een indicatie te krijgen van de vaccinatie en/of andere noodzakelijke gezondheidsmaatregelen ga je eerst naar Thuisvaccinatie.nl/ecuador waarna je doorklikt voor het maken van een afspraak.
Ben je woonachtig in België? Dan raden we je aan voor de meest actuele stand van zaken de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde te raadplegen.
Hoogteziekte
De meeste mensen, die niet gewend zijn zich naar grote hoogte te begeven en zich hier bovendien erg inspannen, krijgen last van de hoogte.
Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 meter. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd.
Wanneer je je op grote hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte, tenzij er overduidelijk een andere oorzaak is.
Oorzaken van hoogteziekte:
- geringere aanwezigheid van zuurstof en
- geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging.
Preventieve maatregelen:
1. Langzame en gefaseerde stijging, het zgn. "acclimatiseren". Als ideaal geldt om enkele dagen uit te trekken tot 3500 meter daarna maximaal 500 meter stijging per dag en per 1000 meter minimaal 1 dag extra rust. In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 meter een dag rust wordt ingelast en daarboven per 1000 meter stijgen 1 dag.
Vanaf geringe hoogte helemaal "inlopen" levert meestal nauwelijks problemen op, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij "invliegen" naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang.
2. Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken.
3. Veel drinken.
Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol.
4. Juiste voeding.
Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. Eet niet te zout.
5. Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie).
6. Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het preventief slikken van diamox symptomen van hoogteziekte met 50% doet afnemen. Bovendien herstel je sneller. In tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen maskeert Diamox de hoogteziekte niet maar het helpt je sneller te acclimatiseren. Bij HT raden we dan ook het preventief gebruik van Diamox aan op slaaphoogtes boven de 3000 meter. dosis: 1 - 3 maal per dag 250 mg voor de duur van het verblijf op grote hoogte
Lichte symptomen van hoogteziekte:
-enigszins slap, loom gevoel
-kortademigheid bij inspanning
-hoofdpijn
-misselijkheid
-gebrek aan eetlust
-slecht slapen
-onregelmatige ademhaling tijdens het slapen
-lichte duizeligheid
-lichte zwelling van handen, voeten, gezicht
Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf e.e.a. en elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Blijf en laat elkaar niet alleen!
Ernstige symptomen van hoogteziekte:
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem)
- ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut)
- vochtige, rochelende ademhaling
- hevige hoestbuien, die elke activiteit beperken
- ophoesten van roze tot bruin sputum
- hoge hartslag, ook na rust (meer dan 120 slagen per minuut)
- blauwe verkleuring van gezicht en lippen
- geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 l per dag)
- aanhoudend overgeven
- wazig, dubbel of met blinde vlekken zien
- aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust
- aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid
- coördinatievermindering, evenwichtstoornis (testen!)
- verwardheid, delirium, coma
Zodra ook maar één van deze symptomen zich voordoet, staat er (naast zo mogelijk zuurstof toedienen) maar één weg open: ONMIDDELLIJK OMLAAG.
Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo nodig gedragen worden, omdat inspanning e.e.a. kan verergeren.
Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 meter kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam.
Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn.
In de praktijk echter valt het wel mee:
Op tochten die boven de 5000 meter gaan is onze ervaring dat ongeveer de helft van de deelnemers wel enigszins last heeft van de hoogte; minder dan 1 % van de deelnemers ontwikkelt zodanige symptomen dat hoger gaan ontverantwoord wordt geacht, en/of de reis moet worden onderbroken. HT besteedt uiterste aandacht aan een goede acclimatisatie tijdens het uitzetten van een reis en bouwt de hoogte zo zorgvuldig mogelijk op. Bovendien lijkt het zo dat op locaties die dicht bij de evenaar liggen – zoals Ecuador – hoogteziekte bij veel mensen minder snel optreedt dan in gebieden er ver vandaan.
Op deze reis zouden we kunnen overwegen preventief Diamox te slikken als we naar Quito vliegen en de eerste dag na aankomst en de dag voor en tijdens de beklimming van de Cayambe.
Als je bij jezelf of een andere deelnemer symptomen van hoogteziekte waarneemt, blijf dan niet alleen, resp. laat de ander niet alleen, en vertel e.e.a. meteen aan de lokale begeleider.
Persoonlijke medicijnen
* 1 Ciproxine antibiotica kuur bij bacteriële darminfecties
* 1 Augmentin of amoxycyline antibiotica kuur bij luchtweginfecties + algemeen breedspectrum
* Diamox. Voor deze reis zijn 20 pillen van 250mg per persoon voldoende
* azaron, lidocaïnezalf bij insectenbeten
* sterilon/betadine-iodium voor wondontsmetting
* leukoplast 2nd skin voor blaarpreventie
* hansaplast bij wondjes
* paracetamol als pijnstiller
* insectenafweermiddel bijvoorbeeld autan
* zonnebrandolie/crème minimaal factor 10
* lippenbescherming minimaal factor 10, zinkzalf, lippenbalsem
* isostar o.i.d. door transpiratie en inspanning verlies je veel zouten, door isostar toe te voegen aan je drink- water herstel je het evenwicht.
* een rekverband, knieband bij knieproblemen
* sporttape (ook voor reparaties en het dichtplakken van gamaschen)
* Arnica of SRL bij spierpijn of kneuzingen
* norit bij lichte darmklachten
* immodium bij diarree
* ORS tegen uitdroging bij diarree
* strepsils bij keelpijn
De antibioticakuren (ciproxin en augmentin) en diamox en lidocaïnezalf zijn op recept via je huisarts te verkrijgen. Informeer bij je ziektekostenverzekeraar naar een eventuele vergoeding.
Over de uitrusting
Schoenen
Tijdens de trektocht lopen we heel wat uren per dag. Het is dus belangrijk dat je schoenen goed zitten. Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om ze 1/2 tot 1 maat groter te kopen dan je gewone maat. Pas ze met een extra paar sokken aan. Als je nl. lang loopt, zetten je voeten op. Daar komt bij dat je bergafwaarts niet met je tenen in de knel komt. Zorg hoe dan ook dat de schoenen goed ingelopen zijn. Voorts passeer je wel eens beken, modderige paden en sneeuw, zodat een redelijke mate aan waterdichtheid is vereist, evenals een goede profielzool.
Op deze reis is het juiste schoeisel vooral belangrijk tijdens de trektochten en de beklimming van de Cotopaxi. Voor de vijfdaagse trekking en de eerste beklimmingen raden we waterdichte zogenaamde B-schoenen met een goed profiel samen met gamaschen aan. Je zou voor deze dagen ook kunnen kiezen voor comfortabele, hoge rubberen laarzen (met speciale sokken hiervoor). Tijdens de beklimming van de Cotopaxi heb je stijgijzervaste schoenen nodig. Er is bovendien kans op bevriezing van je tenen. Daarom raden wij tweelaags kunststof D-schoenen aan. Deze kun je ter plekke ook huren, samen met de andere klimspullen.
(Dag)rugzak, dragers en bagage
Je kunt je bagage laten dragen tot 12 kg. Je bagage kun je in een plunjezak of grote rugzak doen. Voor de spullen die je tijdens het lopen nodig hebt volstaat een dagrugzak. We adviseren een wat grotere dagrugzak met een inhoud van tenminste ± 40 liter (of meer).
Slaapzak
Een goede slaapzak (comfortabel onder -10º C / -15º C) is onontbeerlijk voor deze reis .
Een lakenzak kan net even extra warmte geven of in heel warme streken de slaapzak vervangen. Er zijn fleece lakenzakken te koop die enkele graden aan je slaapzak toevoegen.
Kleding
Voor warm (ruim 20º C) tot zeer koud (-15º C). Zorg dat je altijd een laagje extra hebt.
Paklijst
kleding + slapen
~ slaapmatje
~ eventueel ondermatje
~ slaapzak (tot –10 of –15 graden Celsius)
~ lakenzak*
~ opblaaskussentje*
~ waterdichte slaapzakhoes*
~ sokken/kousen min. 4 paar (eventueel ondersokken)
~ (thermo) ondergoed
~ T-shirt met lange mouwen
~ T-shirt
~ fleece trui
~ korte broek
~ trekking broek
~ donsjack*
~ regen/windjack
~ regenbroek
~ gamaschen
~ handschoenen
~ wanten
~ wandelschoenen (B)
~ stijgijzervaste bergschoenen, het beste zijn tweelaags kunststof D-schoenen (kunnen daar geleend worden)
~ hoge, rubberen laarzen* (verkrijgbaar bij tuincentrum, bouwmarkt, buitensport- of hengelsportzaak)
~ klimgordel (kan geleend worden worden)
~ pickel (kan geleend worden)
~ stijgijzers (kunnen geleend worden)
~ sandalen/gympen*
~ pet/shawl/muts
~ zwembroek/badpak
~ sneldrogende lichte kleding voor in de jungle, met lange mouwen ( tegen muggen)
~ Klamboe, rubber laarzen en poncho zijn daar aanwezig
algemeen
~ grote dagrugzak
~ zakmes
~ dagboek*
~ leesboek*
~ reserve veters
~ naaispullen*
~ zaklamp + batterijen
~ hoofdlamp plus reservebatterijen
~ plastic zakken
~ plunjebaal of stevige reistas
~ hangslotje om plunjezak, kast ed. af te sluiten.
~ fototoestel + batterijen/accu fototoestel
~ veldfles
~ zonnebril/gletsjerbril
~ reserve bril/lenzen
~ loopstokken
toiletartikelen (veelal ook terplekke te koop)
~ shampoo
~ zeep
~ tandenborstel
~ tandpasta
~ lippencrème
~ zonnebrand
~ kam/borstel
~ toiletpapier
~ dunne handdoek
~ tampons/maandverband
~ medicijnen (zie boven)
reisbescheiden
~ moneybelt of halstasje voor bescheiden:
- paspoort
- vliegticket
- geld
- bankpasjes/credit card
- inentingsboekje*
- verzekeringsbewijs + alarmnummer
* = niet (altijd) noodzakelijk
N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën en bewaar exemplaren thuis en onderweg, apart van de originelen.
Fotograferen
Ecuador is een kleurrijk en fotogeniek land. Fotograferen is echter moeilijk door het felle licht. De beste tijd om foto’s te maken is ´s ochtends vroeg of ´s avonds bij zonsondergang. Houd er wel rekening mee dat je niet overal alles mag fotograferen. Het is verboden foto’s te maken van militaire objecten, regeringsgebouwen, grensovergangen, vliegvelden, enz. Bedenk dat niemand het leuk vindt wanneer een buitenstaander de minder mooie of armoedige kant van zijn land fotografeert of filmt. Vraag mensen om toestemming als je ze wilt fotograferen. Dat is beleefd en kan vaak heel eenvoudig, zonder woorden met een lach, oogcontact of een knikken. Willen mensen niet op de foto, respecteer dan hun keuze en blijf vriendelijk. Sommige mensen willen alleen voor geld op de foto. Respecteer deze wens en ga niet stiekem van een afstand fotograferen.
Denk ook aan een waterdichte zak ter bescherming van je fotomateriaal.
Verzekering
HT Wandelreizen stelt een adequate bergsportreisverzekering verplicht, in dit geval is een bergsport-/bijzondere sportenverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Alleen de annuleringsverzekering kun je via HT Wandelreizen afsluiten. Graag ontvangen we voor vertrek de volgende gegevens : verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de lokale gids/agent en HT Wandelreizen snel handelen.