Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
22 11 3
VERTREK TERUG REISSOM
26 augustus 16 september € 2895,- ** #
** exclusief ticket # prijs onder voorbehoud Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Chili »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Noord Chili
Land informatie

Landschap

Chili bezit door zijn geografische ligging en zijn extreme lengte van 4.330 kilometer (Antarctica – waar Chili voor een deel ook aanspraak op maakt - daarbij buiten beschouwing gelaten) een grote verscheidenheid aan landschappen en klimaten. Het lange smalle land (gemiddelde breedte slechts 188 km) tussen het Andesgebergte en de Pacifische Oceaan heeeft een oppervlakte van ongeveer 760.000 vierkante kilometer en is daarmee ongeveer 21 keer zo groot als Nederland. Het grondgebied omvat een deel van Antarctica en meer dan 5800 eilanden en eilandjes. In het noorden ligt de extreem droge Atacama Woestijn, in het midden de vruchtbare valleien, de groene bossen en donkerblauwe meren. Verder naar het zuiden vindt men koude regenwouden, steppen en hoogvlakten met altijd wind, steile bergwanden, prachtige fjorden en gletsjers. De gehele oostelijke grens wordt gevormd door de met sneeuw bedekte vulkanen van de Andes met toppen tot 7000 meter hoogte. Voor de avontuurlijk ingestelde toerist is Chili een waar paradijs. Men kan wandelen, trekken, bergbeklimmen, paardrijden, (wind)surfen, kajakken, raften, skiën, vissen en nog veel meer. Maar ook voor de liefhebber van zon en zee en de toerist met archeologische en historische belangstelling is er in Chili genoeg te beleven.

Het Noorden

Het Noorden van Chili wordt gedomineerd door de Atacamawoestijn (Desierto de Atacama). Dit steppegebied is één van de droogste woestijnen ter wereld, maar de grond bevat hier grote rijkdommen zoals koper, salpeter, zilver en zout. De kustwateren zijn er zeer visrijk. Naast de havensteden aan de kust, waar men van strand en zee kan genieten, biedt het noorden veel spannende reisdoelen. Zo zijn er afdrukken van dinosaurussporen te zien en 8000 jaar oude mummies. Een vreemd gevoel bekruipt je in de goed bewaarde spookstadjes zoals Humberstone of Chacabuco; overblijfselen van de bloeitijd van de salpetermijnen. Men kan ook de grootste open mijn ter wereld in Chuquicamata bezoeken, waar Chili`s belangrijkste exportproduct koper gedolven wordt.

In het noordelijkste puntje, tegen Bolivia aan, ligt het nationale park Lauca op meer dan 4000 meter hoogte. In dit prachtige stukje Andes vind je één van de oudste kerkjes van Chili (Parinacota) met interessante muurschilderingen. Verder is de natuur overweldigend: de besneeuwde vulkanen die net als de helder blauwe hemel weerspiegeld worden in donkere meren. Er omheen lopen lama`s en alpaca`s: de belangrijkste inkomstenbron van de weinige bewoners van het gebied. Ook komt men de wilde soorten tegen zoals de prachtige vicuña`s en de guanaco`s. Er zijn vizcacha`s (familie van de chinchilla), poema`s, huemules (hert), vossen, stinkdieren en gordeldieren. Ook vogelliefhebbers kunnen hun hart ophalen: er zijn meer dan 120 soorten te vinden, vooral rond Lago Chungará, een van de hoogste meren in de wereld op 4.500 meter. Er zijn zelfs 3 verschillende flamingosoorten! Opvallend is de ñandú, een kleine struisvogel die je op de graslanden tegenkomt. En dan de overal in de Andes aanwezige roofvogels zoals natuurlijk de condor die een vleugelspanwijdte heeft van 3 meter en wel 60 jaar kan worden.

Het gezellige plaatsje San Pedro de Atacama is de beste uitvalsbasis voor tochten door de woestijn naar zoutmeren en -vlaktes, de Maanvallei en de beroemde geisers van El Tatio. De oorspronkelijke bevolking hier is Aymara, een indiaans volk dat ook in Bolivia en Perú leeft. Het verschil in cultuur met zuidelijkere delen van Chili is bijzonder groot. Tijdens grote feesten zoals Maria Lichtmis op 2 februari is San Pedro gevuld met muziekgroepen uit omliggende dorpen en kleurrijke optochten. Deze feesten zijn een mengeling van oude gebruiken en het Katholieke geloof en zijn een ware belevenis!

Binnen het Zuidelijk Halfrond biedt heldere hemel boven de Chileense woestijn een fantastisch zicht op de sterren. Op de Cerro (berg) Tololo en de Cerro Paranal vindt u de grootste telescopen ter wereld. De astronomische observatoria kunnen op afspraak met een gids bezocht worden, alhoewel er in de pikzwarte nachten in de Atacama woestijn geen telescoop nodig is om van de overweldigende hoeveelheid sterren te genieten.

De centrale vallei

Deze strekt zich uit tussen de rivieren Aconcagua net boven Santiago en de BioBío. De meerderheid van de bevolking woont in deze streek en hier bevinden zich de belangrijkste steden die de kern vormen van de industriële, commerciële en financiële activiteiten van Chili (Santiago , Valparaíso, Viña del Mar en Concepción). De vruchtbare dalen met warme zomers, een milde herfst, regenachtige winters en zonnige lentes, vormen de steunpilaar van de Chileense landbouw. Fruitbomen, akkers vol groenten en graan vormen het landschap met de altijd aanwezige grootse Andes aan de horizon. Hier wordt ook de befaamde Chileense wijn geproduceerd.

In wijnvalleien Valle del Maule, Valle del Maipo, Valle del Aconcagua, Valle del Colchagua en Valle del Cachapoal zijn wijnroutes opgezet en kunnen inmiddels ook in Nederland bekende wijnhuizen bezocht worden, zoals Concha y Toro, Santa Rita, Undurraga en nog vele anderen. De meeste zijn vanuit de hoofdstad Santiago makkelijk te bereiken.
Maar deze stad miljoenenstad heeft natuurlijk nog meer te bieden. Wat dacht je van een avontuurlijke lunch op de mooie vismarkt? Of het beklimmen van de heuvels San Cristóbal met de kabelbaan of Santa Lucía voor een mooi uitzicht op de stad? Prachtige musea tonen kunst en geschiedenis van het Zuid-Amerikaanse continent, zoals het Museum van Fijne Kunsten en het museum van Pre-Columbiaanse Kunst. Ook is het erg leuk op de verschillende artesanía-marktjes naar souveniertje te snuffelen.

In de directe omgeving is genoeg te zien en te doen. Je kunt in het Chileense winterseizoen skiën op een uurtje afstand van de stad. De skioorden in Chili zijn modern en worden door Chilenen en Argentijnen graag bezocht. Aan de kust is één van de bijzondere huizen van de beroemde dichter en Nobelprijswinnaar Pablo Neruda te bezichtigen. In de oostelijk gelegen Andes kun je een thermaal bad nemen, en vanuit het warme water het ruige berglandschap bewonderen.

Valparaíso, op 117 kilometer ten westen van de hoofdstad, is de belangrijkste haven van het land. De heuvels, volgebouwd met grote en kleine vaak houten en gekleurde huizen, de liften en de ontelbare trappen maken het een van de meest schilderachtige plaatsen van Chili. Nabij ligt Viña del Mar, de "Tuinstad" genaamd vanwege zijn schoonheid en aantrekkelijkheid en de bekendste badplaats van het land. Meer naar het zuiden vormen het vriendelijke stadje Concepción en de havenstad Talcahuano het derde stedelijk centrum van het land.

Het Zuiden

De op 673 kilometer van Santiago gelegen stad Temuco is de toegangspoort tot dit gebied. Het is de Araucanía, waar de inheemse Mapuche-cultuur al eeuwen haar tradities en gebruiken handhaaft en beroemd is om haar zilversmeedkunst. Opvallend zijn ook de namen in het gebied die uit de taal van de Mapuche mapudungun stammen, zoals de nationale parken Conguillo, Malalcahuello en Huerquehue. Het prachtig groene Merengebied (Región de Los Lagos) tussen Temuco en Puerto Montt is een aaneenschakeling van eeuwenoude bossen, vulkanen, meren, thermale baden en rivieren, die een groot aantal mogelijkheden bieden om de vakantiedagen door te brengen. Men kan er wandelen, trekken bergbeklimmen, zonnen en zwemmen, paardrijden, (wind)surfen, kajakken, raften, skiën etc.

Een goed voorbeeld van de overweldigende natuurschoonheid is de Salto de Petrohué, een smaragdgroene reeks watervallen die tussen zwarte basaltrotsen schuimend opspatten. Wandelend in de omgeving kom je mooie groene en blauwe meren tegen en kronkelende stroompjes, verborgen in de bossen. Gesierd wordt alles door de Copihue, de nationale klokvormige bloem die wit, rood of roze kan zijn.
Opvallend in het Merengebied is ook de aanwezigheid van de Duitse immigranten die hier sinds eind 19e eeuw leven. Zelfs de Chilenen van Spaanse origine maken thuis wel eens een echte Apfelkuchen. De groene weiden met koeien en de huizen in Duitse stijl doen af en toe erg Europees aan.

Naar het uiterste zuiden toe breekt de kust van Chili in honderden eilanden, zeearmen, fjorden, gletsjers en bergen met eeuwige sneeuw. Het klimaat is koel en nat. De Zuidelijke Hoofdweg (Carretera Austral) loopt elfhonderd kilometer over de strook vasteland. Veerdiensten verbinden de dunbevolkte grote en kleine eilanden met elkaar. Olie- en gaswinning, steenkoolmijnbouw, schapenhouderij en visserij vormen de basis van de economie van deze streek, die bekend is als Patagonië.

Bekendste trekpleister in deze regio is het nationale park Torres del Paine. Hier kan men van de ongerepte Andes-natuur genieten: steppe, gletsjers, prachtige meren en wouden. Uiteraard is dit een zeer geschikte plek voor het spotten van wildlife, zoals meer dan 100 soorten vogels, poema`s, vicuña`s, guanaco`s en condors. Je kunt prachtige wandelingen maken en de "Torres" beklimmen, maar ook per auto is het park te bezichtigen.
Onderdak is er in verschillende categorieën, van camping tot luxe 5-sterrenhotel. In de uiterste zuidelijk van Chili ligt de vriendelijke koloniale stad Punta Arenas, de belangrijkste uitvalsbasis voor expedities naar het Zuidpoolgebied, waar je heerlijk vis en verse centolla (krab) eten.

De eilanden

Het mysterieuze Paaseiland (ofwel Rapa Nui) ligt midden in de Stille Oceaan, op 3700 kilometer van Chileense kust en 4000 kilometer van Tahiti. Het werd op Eerste Paasdag 1722 door de Nederlander Jacobs Roggeveen ontdekt. De oorspronkelijke naam is in de taal van de inheemse bevolking "Te Pito ó Te Henua", de Navel van de Wereld. Sinds 1888 maakt het deel uit van Chileens grondbezit. De bestaansbronnen zijn visserij, landbouw en toerisme. Het is nog steeds een raadsel hoe de Paaseilanders erin zijn geslaagd om de wereldberoemde moais, tot 23 meter hoge en 60 ton zware stenen reuzen, over hun eiland te verplaatsen. Het is een waar openluchtmuseum tussen de groene heuvels en uitgedoofde vulkanen. De ongeveer 3000 Rapanui`s (Paaseilanders) zijn van Polynesische origine en leggen nadruk op behoud van hun identiteit dmv bijzondere culturele festivals.

Niet minder legendarisch is de Juan Fernández-archipel die op zo`n 600 kilometer van de Chileense kust ligt. Vier jaar lang duurde de overlevingsstrijd van de zeeman Alexander Selkirk, die Daniel Defoe inspireerde tot zijn beroemde roman Robinson Crusoe. In 1977 werd de dunbevolkte archipel door UNESCO uitgeroepen tot Biosfeerreservaat vanwege het unieke ecosysteem en de dier- en plantensoorten die nergens anders in de wereld voorkomen. Voor de toerist is alleen het Robinson Crusoe-eiland toegankelijk, de andere twee eilanden zijn onbewoond en beschermd. Bijzonder in dit gebied is de Juan Fernandez-kolibri, het kleinste vogeltje ter wereld. Tevens specifiek voor het eiland is de Juan Fernandez-kreeft, die meer dan een meter lang kan worden. Ook zijn er zeehonden en kan er gedoken worden langs de kust in een warme zeestroom.

Het eiland Chiloé is bekend om haar bijzondere architectuur. Er zijn paalwoningen en huizen en kerken die met houten "dakpannen" zijn geconstrueerd en vaak in vrolijke, bijna Caribische kleuren zijn geverfd. Het grote eiland wordt bewoond door afstammelingen van oude Indiaanse culturen als de huilliches en chono`s. Eeuwenoude tradities leven naast het katholieke geloof voort en figuren uit sagen en legendes spelen een belangrijke rol in het leven van de eilandbewoners, zoals "La Pincoya", de godin van de vruchtbaarheid van zeeën en stranden, en "El Trauco", een lelijke faun die in de bossen woont, mannen aanvalt en vrouwen verleidt.

Op Chiloé leeft een diertje dat verder nergens op aarde voorkomt: de pudú (Pudu puda). Het is een dwerghert dat nauwelijks groter dan 40 centimeter wordt en maximaal tien kilo weegt. Het wordt beschermd in reservaten en natuurgebieden. Je treft het soms ook in andere zuidelijke delen van Chili, net als het beschermde Andeshert, dat je terugvindt in het wapen van Chili samen met de condor.

Flora en fauna

Het Nationaal Systeem van Beschermde Bosgebieden (Snaspe) bestaat uit 30 nationale parken, 40 nationale natuurreservaten en elf natuurmonumenten. Samen beslaan deze in totaal 13,8 miljoen hectare, 18 procent van het Chileense grondgebied. Ongeveer 58 procent van de Chileense flora is inheems, zoals de vijf soorten bomen (araucaria, de lariks, de noordelijke en zuidelijke eik en de queule) zijn tot natuurmonumenten verklaard. De araucaria araucana, die alleen in Chili en Argentinië voorkomt, kan tot duizend jaar oud worden. De stam kan een hoogte van 50 meter bereiken. Hij bloeit in augustus en geeft pijnappelpitten als vrucht.

In Chili leven zo`n 680 soorten landdieren, zoetwaterdieren, amfibieën, reptielen, vogels en zoogdieren die zich hebben kunnen aanpassen aan de verschillende klimaten. Zo vindt men in Chili van het noorden tot het zuiden verschillende soorten flamingo`s, waarvan één soort uniek is. Dit schuwe dier is veel te zien aan de rand van zoutmeren, waar het met zijn snavel voedsel uit het water zeeft. Het Andesgebergte is de enige plaats in de wereld waar alle vier soorten der kameelachtigen voorkomen: de guanaco en de vicuña, die in het wild leven en in parken en reservaten beschermd worden, en de alpaca en de llama, die gedomesticeerd zijn.

Volk, geschiedenis

Indigenas - Inheemse volkeren
De eerste inwoners van het land dateren van 9000 jaar voor Christus. Zo oud zijn de mummies van Chinchorro, een fascinerend overblijfsel van het oudste mumificeringsproces bekend op het Amerikaanse continent. Ook bijzonder interessant in de Atacama Regio zijn de (gedeeltelijk gerestaureerde) petrogliefen. Dit zijn immense figuren van mensen en dieren tegen berghellingen aan, vergelijkbaar met Nazca-lijnen in het zuiden van Peru. Tot het einde van de 15e eeuw overheersten de Inca`s de lokale indiaanse stammen op het tegenwoordige Chileense grondgebied. Deze trokken zich door intern verval van het immense rijk echter terug uit Chili.

Er waren verscheidene indiaanse beschavingen: in de dorre woestijn leefden de Aymara`s, Molle, Atacameño`s en Diaguita`s, aan de kust de Chango`s, en in het zuiden de Picunches, Huilliches (of: Veliches), Tehuelches, Chono`s en Mapuches. Op Vuureiland trof men de jagerstam Selknam (of:Ona`s) aan.

In het noorden, in ravijnen en oases in de Atacamawoestijn leefden de Atacameño`s. Ze verbouwden op terrassen en bewerkten stoffen en weefsels. Ze leefden in kleine dorpen - pucará`s genaamd - die op goed verdedigbare plaatsen waren gebouwd. Meer naar het zuiden leefden de diaguita´s. Hun aardewerk was zeer verfijnd: kommen en kruikenwaren met geometrische figuren versierd en worden tot op heden nog gebruikt.

Het Mapuche-volk is bekend om haar langdurige succesvolle verzet tegen de conquistadores. Bij het begin van de verovering door de Spanjaarden waren de Mapuches net begonnen met het bedrijven van landbouw. Maar ze waren vooral afhankelijk van het verzamelen van planten, de visvangst en de jacht. Ze woonden in ruca´s: huizen die waren gebouwd van stokken en takken. Polygamie was geaccepteerd. De verschillende stammen van de Mapuches voerden voortdurend strijd met elkaar ontwikkelden zo krijgsgebruiken die ze later toepasten tegen de Spanjaarden. Hun belangrijkste wapens waren lansen, pijl en boog en vangslingers.
Tegenwoordig leven verspreid door het hele land nog diverse inheemse volkeren (indígenas of etnias). In het noorden vindt men ongeveer 35.000 Aymara`s en 4.000 Atacameño`s. In de centrale vallei en het zuiden leven ongeveer een miljoen Mapuches, en op de eilanden in het uiterste zuiden leven kleine groepen Alacalufe`s en Yagana`s. De gebruiken en het culturele erfgoed van de inheemse volkeren worden door de Inheemsenwet van 23 september 1993 beschermd.

De basis van het Chileense volk en zijn cultuur was de vermenging van de Spanjaarden met inheemse groepen, vooral met de Mapuche´s. Daarbij kwam de invloed van immigranten, met name Europeanen (Fransen, Engelsen en Duitsers). Naast de Spaanse invloed oefende het Franse model grote aantrekkingskracht uit. Het was vooral zichtbaar in de intellectuele denkwijze en in de kunstwerken, en tevens in de levenswijze van de hoge klasse. Aan het einde van de 20e eeuw overheerst ook in Chili de Noord-Amerikaanse invloed op het gebied van mode tot fastfood en "shopping malls". Vooral in de grote steden is deze mengeling van Europese en Noord-Amerikaanse sfeer duidelijk zichtbaar.
In de Zuid-Amerikaanse cultuur is het machismo een veelvoorkomend verschijnsel. Echter is het in Chili niet ongewoon dat de vrouw buitenshuis werkt. De helft van de Chileense bevolking bestaat uit vrouwen, die bijna 30% van de beroepsbevolking van het land uitmaken. In 1990 werd de Nationale Dienst voor de Vrouw (Servicio Nationaal de la Mujer, Sernam) opgericht. Haar taak is de vrouw te oriënteren ten opzichte van haar rechten en plichten, en integreren op de arbeidsmarkt. De directrice van Sernam bezit de rang van minister en neemt deel aan het Kabinet. Chili telt ongeveer 16,5 miljoen inwoners (schatting januari 2008). De bevolkingsdichtheid is met bijna 22 inwoners per vierkante kilometer laag te noemen.

Geschiedenis van het hedendaagse Chili
In 1492 ontdekte Christoffel Columbus Amerika. Gedurende de 50 jaar erna trokken Spaanse veroveraars het continent door en in 1536 kwam Diego de Almagro in het gebied van het huidige Chili. In 1541 werd door Pedro de Valdivia de stad Santiago gesticht en begon de kolonisatie van het gebied. Onder de Spaanse heerschappij werden de essentiële elementen van de huidige Chileense maatschappij, economie en cultuur vastgelegd. Na drie eeuwen van koloniaal bewind werd in 1810 de onafhankelijkheid uitgeroepen. De agrarische economie veranderde in een kapitalistische, gebaseerd op de exploitatie van mijnen, handel en banken. In de tweede helft van de 19e eeuw bereikte het land een ongekende welvaart. Europese ideeën en de liberale leer brachten maatschappelijke veranderingen. Ook brachten de salpeter- en kopermijnen in de Atacama woestijn, verworven in de Pacifische Oorlog (1879 - 1883) tegen Peru en Bolivia, meer welvaart.

Tijdens de revolutie van 1891 overwinnen de liberale stroming en het parlementaire systeem. In de eerste decennia van 20e eeuw ondervindt Chili een ernstige sociale en politieke crisis die de weg opent voor de opkomst van de middenklasse. In 1925 wordt de presidentiële macht hersteld en de scheiding van Kerk en Staat vastgelegd. Er volgt een periode van politieke en economische stabiliteit en het land blijkt een solide democratie, tot op 11 september 1973 de strijdkrachten onder leiding van generaal Augusto Pinochet, een staatsgreep plegen en de socialistische regering van president Salvador Allende afzetten. Na vijftien jaar militair regime, in oktober 1988, door middel van een referendum, verwierpen de Chilenen een verlenging van het bewind van Augusto Pinochet, en begon de overgang naar de democratie. Een jaar later, bij de presidentsverkiezingen van 1989, kozen de Chilenen een nieuwe President, Patricio Aylwin Azócar. Vier jaar later aanvaardde Eduardo Frei Ruiz-Tagle zijn presidentsambt. President Ricardo Lagos Escobar werd op 16 januari 2000 gekozen. Zijn opvolger was Michelle Bachelet Jeria. Op 17 januari 2010 koos het land Sebastián Piñera als president (met 51,61% van de stemmen).

Bilaterale betrekkingen tussen Chili en Nederland
De eerste contacten van Nederlandse naveganten met Chileense grondgebied stammen uit eind de 16e eeuw. In 1598 organiseren Rotterdamse handelaren en reders een expeditie om een maritieme route vast te stellen naar Oost-Indië en Japan door de straat van Magallanes. In 1599 hebben vijf Nederlandse schepen de doorgang ondernomen, echter enkel drie hebben het gehaald. Eén van de schepen bereikte in 1599 Valparaiso, een andere bereikte in 1600 de archipel van Chiloé. Beide kwamen in aanraking met Spaanse inheemsen.

Het Nederlandse avontuur in Chili was gebaseerd op de uitvoering van een plan bedacht door de Nederlandse Oost-Indische Compagnie, een expeditie zou de Araucano indianen steunen in hun strijd de Spanjaarden te verjagen en vervolgens het rijke Peru veroveren. Dit avontuur heeft geduurd tot het einde van de eerste helft van de 17e eeuw. Hoewel het plan geen oorlogsbuit of commerciële winsten voor Nederland heeft opgeleverd, heeft het ertoe geleid dat Nederlandse cartografen uitstekende plattegronden en navigatiekaarten van de zuidelijke zeeën en de occidentale kusten van Zuid-Amerika hebben gemaakt.
Gedurende de resterende Chileense koloniale periode zijn er nauwelijks Nederlandse contacten met Chili en de rest van de occidentale kust van Zuid-Amerika geweest. Tijdens het tweede decennium van de negentiende eeuw werden de contacten hervat tussen de Nederlandse koninklijke marine en de nieuwe autoriteiten van de Chileense republiek. Deze contacten tussen onafhankelijke staatssoevereinen hebben de aanwijzing van de eerste officiële Nederlandse vertegenwoordiger in Chili mogelijk gemaakt in 1827.

Cultuur en folklore

De Chileense cultuur is zoals gezegd een product van de vermenging tussen inheemsen en Europeanen. Chili heeft altijd opengestaan voor invloeden uit het buitenland. Het land heeft grote namen voortgebracht in de literaire wereld, zoals Vicente Huidobro, de stichter van het "creationisme". Gabriela Mistral en Pablo Neruda hebben beide de Nobelprijs voor Literatuur gekregen (respectievelijk in 1945 en 1971). Een opvallend figuur is Nicanor Parra, de schepper van de "antipoëzie". De schilders Roberto Matta en Claudio Bravo, en de musici Claudio Arrau en Roberto Bravo nemen in de tegenwoordige Chileense kunsten een vooraanstaande plaats in.

Chili biedt een interessante mengeling van inheemse, Spaanse en Europese culturen, die af te lezen is aan hun handwerkproducten, muziek, traditionele dansen, klederdracht en keuken. Deze erfenis is de basis van de nationale folklore. Pomaire, Doñihue, Quinchamalí, Rarí, Combarbalá en La Ligua zijn enkele van de dorpen die vrijwel uitsluitend van ambachtswerk leven. De gitaar was ongetwijfeld de meest populaire bijdrage van de Spanjaarden. Violeta Parra (1917-1967) was een echte vertegenwoordigster van de Chileense folklore. Deze componiste, verzamelaarster van oude volksmuziek, dichteres en ambachtsvrouw is een blijvende bron van inspiratie voor nieuwe generaties van pop- en klassieke musici. Onder de oudste dansen van Chili zijn de ceremoniële groeps- dansen, en de rituele dansen waarin een dier wordt geïmiteerd.

De cueca is de nationale dans. Dit is van oorsprong een boerendans en ontstond volgen sommigen uit opstand tegen de Spaanse Kroon. De man en de vrouw dansen terwijl ze met doeken zwaaien, op het geluid van het gezang en instrumenten zoals gitaar, harp en accordeon. De dans stelt de hofmakerij van een paartje voor of een huaso die in een kraal een merrie met een lasso probeert te vangen. Huaso is de benaming voor de boeren in de centrale regio. Hun zuid Spaanse erfenis blijkt uit hun kleding met een kort getailleerd jasje een gestreepte broek, een breedgerande hoed, zwarte lederen laarzen en sporen, en een veelkleurige poncho (cape). Zelfs nu de moderne machinerie in de landbouw is binnengedrongen, leven op het Chileense platteland gebruiken voort zoals de rodeo en het dorsen met paarden om kaf en koren te scheiden. Het belangrijkste feest in het Grote Noorden wordt gevierd in het dorpje La Tirana. Elk jaar tussen 12 en 18 juli komen hier zo`n 40.000 mensen om de Virgen del Carmen, de patroonheilige van Chili, te eren met zang en dans, die gekenmerkt worden door de vaardigheid van de dansers en hun kleurrijke kostuums en maskers.

Eten en drinken

De Chileense keuken profiteert van wat de aarde en de zee opleveren. Maïs, dat in Chili bekend staat als choclo, is een essentieel ingrediënt van verschillende typische gerechten. Pastel de choclo is een heerlijke ovenschotel met maïs, gehakt en olijven. Het is het meest karakteristieke gerecht. De nationale `snack` is de empanada: vlees met ui en olijven in stevig deeg uit de oven. De empanada kan ook met kaas of schaaldieren gevuld worden. Curanto is een typisch gerecht op Chiloé. Het wordt al meer dan duizend jaar op dezelfde manier bereid. Op vuur verwarmde stenen worden in een kuil in de grond gelegd, met daarop schaaldieren, vis, kip, worst en aardappels. Dit wordt afgedekt en gaart zo vanzelf.
Mote (een soort gort) met huesillos (gedroogde perziken) is het belangrijkste nagerecht. Daarnaast is er natuurlijk een grote verscheidenheid aan fruit: chirimoya`s, papaya`s, lúcuma`s, aardbeien, frambozen, kiwi`s, watermeloenen. Velen daarvan worden gebruikt om jam te maken. Taarten en gebak bevatten meestal manjar (ook dulce de leche genoemd): dit is een crèmige karamelsubstantie, verkregen door het koken van gezoete gecondenseerde melk. Brazo de reina, empolvados en torta de mil hojas zijn enkele nationale zoete specialiteiten. Aan te raden zijn ook de heerlijke soorten schepijs, bijvoorbeeld met manjar, lúcuma (romig vruchtenijs) of suspiro limeño met citroen en merengueschuim.

Chileense wijn

Chili produceert uitstekende stevige en aromatische wijnen. Er zijn drie grote wijngebieden rond en ten zuiden van Santiago: het Aconcagua-gebied, het Centrale Valleigebied en de Zuidelijke Regio. Deze gebieden worden alle drie onderverdeeld in deelgebieden en zones. De Chileense wijnen behoren tot de meest biologisch en ecologisch verantwoorde ter wereld. Er zijn maar heel weinig wijnstreken in de wereld waar zulke ideale omstandigheden worden aangetroffen.
Vanwege de droge zomers hebben wijnen uit Chili zelden te kampen met meeldauw of andere ziektes. Geografische grenzen als de Atacama-woestijn in het noorden, het antarctische ijs in het zuiden, de bergen van de Andes in het oosten en de Grote Oceaan in het westen hebben het land altijd beschermd tegen de komst van phylloxera of andere bladluizen. Door de afwezigheid van deze gevaren hoeven Chileense producenten hun wijnen slechts minimaal te beschermen, zodat ze hun werk kunnen doen in de meest natuurlijke omstandigheden. Het gebruik van moderne wijnbouwtechnologie heeft verder bijgedragen aan deze internationale reputatie van toonaangevend wijnproducerend land. De meest voorkomende wijnen zijn cabernet-sauvignon, merlot, chardonnay en sauvignon blanc. Een aanrader is de typisch Chileense druif carménère. Als het tijd is voor het aperitief wordt meestal een pisco sour gedronken, een verfrissende cocktail van pisco (brandewijn van druiven) met citroensap en suiker. Op nationale feesten wordt druivensap of sap van gegiste appel gedronken: chicha.

Milieu

HT Wandelreizen voert reizen uit naar verre bestemmingen waar het massatoerisme (nog) niet is doorgedrongen. Wij zijn ons er van bewust dat we reisproducten aanbieden en verkopen die in vele opzichten milieubelastend zijn of kunnen zijn. Zowel de afstanden die worden gevlogen als ook de kwetsbaarheid van de verschillende gebieden, in ecologische en culturele zin, dwingen ons de grootste zorg in acht te nemen bij het aanbieden en uitvoeren van onze reizen.
HT Wandelreizen wil haar verantwoordelijkheid t.a.v. het milieu nemen om zoveel mogelijk te waarborgen dat we ook in de verre toekomst nog van deze prachtige plekken op onze planeet kunnen genieten.

Het beleid van HT wandelreizen kent in dit opzicht een aantal richtlijnen:

-We laten geen afval achter. Schillen worden begraven, papier verbrand en blikjes en folie etc. wordt mee terug genomen.

De deelnemers worden verzocht het volgende in acht te nemen:
-Op trektocht de vegetatie ongemoeid te laten.
-Alle afval te verzamelen, collectief te verbranden en daarna met aarde te bedekken, dan wel mee te nemen/geven tot het eind van de tocht.
-Je behoefte te doen op veilige afstand van bronnen en rivieren, en het geproduceerde af te dekken met stenen, aarde of bladeren. WC-papiertje aansteken schijnt ook goed te werken.
- Batterijen mee terug te nemen naar Nederland.


Batterijen
In veel derde wereldlanden functioneert het afval ophaal- en verwerkingssysteem niet of nauwelijks; zeker niet naar onze maatstaven van duurzaamheid. Het weggooien van giftige batterijen is een groot probleem voor de drinkwatervoorziening. Daarom willen we graag hier een steentje bijdragen aan het voorkomen van veel ellende op lange termijn. Neem batterijen dus mee terug naar Nederland.

Lege batterijen? Lever ze in en win!
Win reischeques met lege batterijen!
Heb je 10 lege batterijen? Dan maak je kans op een van de vele reischeques.

Wat moet je doen`
Doe 10 lege batterijen in een zakje. Schrijf je naam, adres, postcode, woonplaats en telefoonnummer op een briefje en stop dat erbij. Deponeer het zakje vervolgens in de inzamelton bij een van de duizenden inleverpunten.

Waar kun je de lege batterijen inleveren`
Supermarkten, winkels (kijk op legebatterijen.nl welke supermarkten en winkels meedoen aan de actie), gemeentedepot / milieustraat of chemokar

Actievoorwaarden
Kijk voor meer informatie over de actie op legebatterijen.nl. Organisator: Stichting Batterijen, Postbus 719, 2700 AS Zoetermeer.

Souvenirs van bedreigde dieren en planten
Het Wereld Natuur Fonds voert campagne over souvenirs van wilde dieren en planten. In de campagne roept het Wereld Natuur Fonds op dit soort souvenirs niet te kopen en de natuur op vakantiebestemmingen te laten zoals die is, zodat we over 10 jaar nog steeds kunnen genieten van die prachtige en onmisbare natuur. Wat veel mensen ook niet weten is dat zij een fikse boete riskeren bij de douane. Want souvenirs van beschermde dieren en planten mogen helemaal niet, of alleen met de juiste vergunningen worden ingevoerd.

Er is een top 10 van bedreigde dieren en planten waarvan veel souvenirs in beslag worden genomen door de douane. Meegebracht door toeristen die vaak niet wisten dat het helemaal niet of alleen met speciale vergunningen mag.
Top 10 van dier- en plantensoorten die vaak de dupe worden van de handel in souvenirs:

* Koralen
* Grote Schelpen
* Olifanten
* (Zee) schildpadden
* Grote Katten
* Slangen en hagedissen
* Krokodillen
* Papegaaien
* Vlinders
* Orchideeën en cactussen

Natuurlijk kun je ook souvenirs tegenkomen van dieren of planten die hierboven niet zijn genoemd. Als ze zijn gemaakt van wilde dieren of planten, wordt er aangeraden om bij twijfel niet te kopen. Het gaat immers om meer dan regels en boetes. De prachtige natuur op vakantiebestemmingen blijft behouden door te kijken, en niet te kopen.

Welke bedreigde planten en dieren leven er in Zuid Amerika? En wat zijn de meest voorkomende souvenirs van deze soorten die je op je reis kunt tegenkomen? Kijk voor meer informatie op de website van het WNF.

Woordenlijst

Een "hoe zeg ik het in het Spaans" boekje is aan te raden, als je de taal niet machtig bent. Hieronder alvast een paar Spaanse woorden, die je misschien al snel kunt gebruiken.
buenos dias - goede morgen
buenas tardes - goede middag
buenas noches - goedenavond
hola! - hallo!
como está? - hoe is het?
como se llama usted? - hoe heet u?
como te llamas? - hoe heet je?
me llamo.... - ik heet...
es este el camino a...? -is dit de weg naar...?
dónde está...? - waar is...?
qué hora es? - hoe laat is het?
por favor - alstublieft (vragen)
aqui tiene/toma - alstublieft (geven)
gracias - dank u wel
el desayuno - het ontbijt
el almuerzo - het middageten
la cena - het avondeten
basta - genoeg
muy bien - heel goed
muy rico - heel lekker
quanto questa? - hoeveel kost het?
no tengo - ik heb niet/geen
no sé - ik weet het niet
uno - 1
dos - 2
tres - 3
cuatro - 4
cinco - 5
seis - 6
siete - 7
ocho - 8
nueve - 9
diez - 10
once - 11
doce - 12
trece - 13
catorce - 14
quince - 15
dieciseis - 16
diecisiete- 17
dieciocho- 18
diecinueve- 19
veinte - 20
veinticinco- 25
treinta - 30
cuarenta - 40
cinquenta- 50
sesenta - 60
setenta - 70
ochenta - 80
noventa - 90
cien - 100
mil - 1000

Lees meer over Chili op de wikipedia.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord