Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
21 13 3
1 rugzakken
VERTREK TERUG REISSOM
18 september 08 oktober € 2495,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Suriname »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Suriname | expeditie Apetina en de Wayana
Algemeen

Suriname is een cultureel rijk en fascinerend land met overweldigende natuur. Vanuit Paramaribo kun je het (koloniale) verleden verkennen en vele trips maken naar dorpen, plantages en natuurgebieden zoals Bigi Pan, Brownsberg of Galibi. Met HT wandelreizen pakken we het dit jaar anders aan: we vliegen met een kleine Chessna naar Apetina, een dorp aan de Tapanahonirivier in het zuiden van Suriname. Samen met onze lokale wayana gidsen Ė en mogelijk vergezeld door Surinaamse natuurdeskundigen Ė maken we een experimentele trektocht van ongeveer anderhalve week door het hoogland regenwoud naar de Rooseveltpiek en het zelden bezochte gebied ten zuidoosten daarvan, richting het Oranjegebergte. Onderweg leren we over het leven in het bos en helpen we met de voorbereidingen van een karteringsproject, waarbij natuur en cultuur in kaart worden gebracht. De reis begint met een wandel- en vaartocht langs de verschillende marrondorpen van het Boven Surinamegebied. Tijdens deze reis maak je daarom al lopend kennis met de verschillende gemeenschappen en culturen uit het binnenland uit Suriname, zowel de indianen als de marrons.

Algemene inleiding

Na 2007 en 2010 gaat HT eindelijk weer naar Suriname, met een nieuwe route! In deze bijzondere reis zullen we samen met onze gidsen uit Apetina ongeveer anderhalve week door het bos van zuid Suriname trekken.
De reis start met een kennismaking met Paramaribo en de directe omgeving, zodat we een beetje rustig kunnen acclimatiseren. We gaan o.a. op zoek naar de roze rivierdolfijnen van de Surinamerivier en wie zin heeft kan per fiets Commewijne en haar plantages verkennen. Daarna volgt een drie daagse wandel- en vaartocht langs de marrondorpen in het Boven-Suriname gebied.
Vanuit hier vliegen we naar Apetina, een klein dorp langs de Tapanahonirivier in het zuiden van het land, waar het avontuur gaat beginnen! 
Het betreft een nieuwe en experimenteel deel van de reis, waarbij we te gast zijn bij de wayana`s, een van de vijf indiaanse gemeenschappen van Suriname. Onze trektocht is een onderdeel van een onderzoek en ontwikkelingsprogramma van een lokale stichting - waarbij natuur, gebruik van natuurlijke hulpbronnen en culturele erfplaatsen in kaart worden gebracht. We reizen samen met onze lokale wayana gidsen en hun gezinsleden en kunnen onderweg van hen leren over de manier waarop de mensen gebruik maken van en leven in het bos. Onderweg wordt gejaagd en vis gevangen en boskampen gebouwd. De wayana`s leven gedeeltelijk nog als de traditionele `jagers-verzamelaars` die zij altijd geweest zijn. Jagen en vissen is onlosmakelijk verbonden met het dagelijks leven. Wezullen tijdens de trektocht ons eigen voedsel meenemen uit Paramaribo en uit Nederland, maar kunnen - voor wie daarin is geinteresseerd - de jacht wel van dichtbij meemaken. Relevante waarnemingen onderweg kunnen door middel van GPS worden vastgelegd door hen die daarin zijn geinteresseerd. We reizen te voet en per korjaal. We leggen geen grote afstanden af, maar onderschat de trektocht niet! Het lopen door het bos is totaal anders dan we gewend zijn: We klimmen over omgevallen bomen, steken regelmatig kleine kreekjes over, en het gaat door kleine moerasjes en begroeide bergjes, en dat maakt het lopen vermoeiend. Er is geen pad, maar na enige tijd ontwikkel je een beetje een oog voor de subtiele routemarkeringen die zijn aangebracht door de mensen die ons voorgingen. Onze lokale gidsen zullen af en toe moeten zoeken naar de juiste route. `s Nachts wordt een boskamp gemaakt. We kamperen in hangmatten, zodat we het nachtelijke bosconcert goed kunnen horen. 

Te gast bij de wayana 
Het woongebied van de wayana staat onder druk: er wordt goud gezocht, hout gekapt, maar ook met natuurorganisaties en andere do-gooders hebben de wayana veel te stellen. Gelukkig zijn goudmijnbouw en commerciele houtkap nog ver van Apetina verwijderd. Het hoogland regenwoud ten zuiden van Apetina is een van de meest biodiverse gebieden ter wereld. Het voorkomen van (endemische) soorten en de biodiversiteit van bijvoorbeeld het oranjegebergte is zelden tot nooit door wetenschappers in kaart gebracht. Dankzij lang bestaande contacten kan HT wandelreizen samenwerken met de lokale community based stichting Kuluwayak. Kuluwayak heeft verschillende ontwikkelingsprojecten in het dorp. Zo is er in de afgelopen jaren een school en een vrouwengemeenschapshuis gebouwd. Momenteel werkt de stichting samen met Rijksuniversiteit Leiden aan een taal- en cultuurprogramma, en is gestart met de oprichting van een wayana kenniscentrum (het Granman Aptuk Noewahe Education Center). De stichting wordt bestuurd door basja`s en kapiteins van de gemeenschap. In de loop der jaren hebben verschillende mensen - van binnen en buiten de gemeenschap, in Suriname en in Nederland - zich verbonden aan de stichting en haar werk. Ht dorp heeft in bescheiden mate ervaring met buitenlandse gasten. Mensen uit Apetina zijn geinteresseerd in bezoekers uit Nederland en in wederzijdse uitwisseling van kennis en verhalen.   De HT expeditie biedt de gemeenschap het voordeel om terug te keren of - voor de jongeren - kennis te maken met een verder van het dorp gelegen gebied dat tegenwoordig niet tot zeer zelden wordt bezocht. Tegelijkertijd is de HT expeditie een (eerste) verkenning voor het karteringsproject. De archeologen van Universiteit Leiden willen hier verder onderzoek  gaan doen (als alles lukt met de financiering...).     

Bos, Tebu Top en Rosevelt piek 
De trektocht gaat gedeeltelijk door een bosgebied dat niet vaak meer wordt bezocht door de wayana. Het gebied in de bovenstroom van de Tusukreek en de Pimbakreek wordt gebruikt om te jagen. Ook zullen we tijdens onze reis twee kale granietbergen beklimmen die zo kenmerkend zijn voor het Guyana schild: de Tebu top en de Roosevelt piek. De bergen zijn begroeid met verschillende soorten orchideeen en wilde ananassen, en bieden een fantastisch uitzicht over de eindeloze `broccoli`: het bladerdak van het bos. Als we geluk hebben zien we een kleine groepen ara`s onder ons over het bos heen vliegen.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord