Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
21 13 3
1 rugzakken
VERTREK TERUG REISSOM
18 september 08 oktober € 2495,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Suriname »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Suriname | expeditie Apetina en de Wayana
Land informatie

Suriname

Suriname is ongeveer vier keer zo groot als Nederland en er wonen minder dan 600.000 mensen. De meeste mensen wonen Paramaribo (ca 250.000) in de kuststreek in plaatsen zoals Albina, Groningen en Nickerie. Suriname heeft een groot aantal bevolkingsgroepen. De grootste bevolkingsgroep zijn de hindoestanen. Daarnaast zijn er Creolen, marrons en de Javanen, waarvan er veel als contractarbeider naar Suriname kwamen, nadat de slaventijd was afgelopen. De chinezen is een kleine maar groeiende bevolkingsgroep. Veel chinezen zijn actief in de detailhandel. Daarnaast zijn chineze bedrijven actief in de mineralen en houthandel. De indianen zijn de oorspronkelijke bewoners van Suriname. Tenslotte is er nog een kleine groepe `boeroes`, dit zijn afstammelingen van nederlandse boeren die halverwege de 19e eeuw naar Suriname zijn geemigreerd. Suriname is in een aantal provincies verdeeld, Sipaliwini is de grootste en minst bevolkte provincie. het grootste deel van het land is bedekt met bos. langs de kust groeien mangroves. de kust   Nederland en Suriname zijn nog altijd nauw met elkaar verbonden, bijvoorbeeld vanwege de vele families die in beide landen wonen, en vanwege het koloniale verleden. Geschat wordt at bijna de helft van alle Surinamers (Nederlanders met Surinaamse achtergrond) in Nederland woont.  
In Suriname wordt Nederlands (de officiele taal) en sranan tongo gesproken, maar hebben alle bevolkingsgroepen ook de eigen taal. In totaal worden er ca 20 talen gesproken. In Apetina spreken veel mensen niet goed Nederlands of sranang, maar wordt de eigen wayana taal gesproken. de meetse jongeren spreken wel Nederlands, en ook het onderwijs wordt in het Nederlands gegeven.

Over Apetina en Kuluwayak

Apetina is een klein wayana dorp in district Sipaliwini, in het zuiden van Suriname. Het is het grootste van de drie Wayana dorpen in Suriname. Er wonen ongeveer 300 mensen. Daarnaast zijn er grotere gemeenschappen in Kawemhakan en Palumeu, maar de meeste Wayana wonen in Brazilie, waar zij ook oorspronkelijk vandaan komen. Mensen leven voor groot deel op traditionele wijze van jagen en visvangst en het planten van (bittere) casave. De moderne wereld ligt op een uur vliegen of meerdere dagen varen afstand. Er is een school, een medische hulppost, en sinds enkele jaren ook mobiele telefonie en internet. De Tapanahoni is de slagader van het dorp. Ook is er sinds enkele jaren telefoon en internet, en alle jongeren gebruiken facebook en instagram. De kinderen houden van water. Voor school na school en in de pauze zijn ze te vinden in de sula, de grote stroomversnelling in de Tapanahoni en tevens de levensader van het dorp. Het is het mooiste openluchtzwembad van Suriname.   Kuluwayak is een gemeenschapsstichting - een zg community based organisation - die wordt bestuurd door de basja`s en kapiteins van de gemeenschap, zie http://www.apetina.org/kuluwayak.html. Kuluwayak heeft verschillende ontwikkelingsprojecten in het dorp. Zo is er in de afgelopen jaren een school en een vrouwengemeenschapshuis gebouwd. Momenteel werkt de stichting samen met Rijksuniversiteit Leiden aan een taal- en cultuurprogramma, en is gestart met de oprichting van een wayana kenniscentrum (het Granman Aptuk Noewahe Education Center). Onze trektocht maakt onderdeel uit van een nieuw initiatief van de stichting - een karteringsproject waarbij natuur, gebruik van natuurlijke hulpbronnen en culturele erfplaatsen in kaart worden gebracht. Mogelijk worden we vergezeld door Surinaamse natuurdeskundigen. Binnen het taal en cultuurprogramma is voorzien in onderzoek naar wayana en trio artefacten door Archeologen van Universiteit Leiden, wat ook onderdeel van het karteringsproject zal zijn.

Literatuurlijst

*Natural history and ecology of Surinam: diverse auteurs
*Geologie en Landschappen van Suriname: Wong, Kroonenberg & Augustinus
*Field Guide to the Birds of Suriname
*Overleven in een grensgebied: Karin Boven (proefschift)
*Groeten aan de koningin - een reis door Suriname van Karin Anema
*In de leer bij de sjamanen: Mark Plotkin (oprichter Amazon Conservation Team)
*alle boeken van Cynthia McLeod

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord