Home Diashows Reisboekenshop Contact> Mijn HT
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
21 13 3
1 rugzakken
VERTREK TERUG REISSOM
29 augustus 18 september € 2495,- **
19 september 09 oktober € 2495,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Suriname »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Suriname | expeditie Apetina en de Wayana
Van dag tot dag

De reis van dag tot dag

Een opmerking vooraf

Het gaat om een experimentele en avontuurlijke reis. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. In totaal verblijven we ca. 10-12 dagen in het bos. De precieze dagindeling kan vooraf niet worden bepaald. Deze is sterk afhankelijk van weer en terrein. We reizen per korjaal en te voet. Het waterniveau van de kreken is bepalend voor de doorvaarbaarheid, en daarmee het tempo waarmee we kunnen reizen. Voor de trektocht over land geldt dat de afstand die we te voet kunnen afleggen wordt bepaald door het terrein (vlak, bergachtig, open bos of moerassig, etc.) en de mate waarin gezocht moet worden naar de route. Met name de doorsteek van de Tusukreek naar de Pembakreek is relatief onbekend. Daarom wordt de afstand die we per dag zullen afleggen klein ingeschat (maximaal ca. 5km per dag) en wordt het trekschema ruim gepland, zodat `tegenvallers` kunnen worden opgevangen. De tocht kan dus sneller of langzamer verlopen dan gepland. Op verschillende momenten bestaat de mogelijkheid om eerder het bos te verlaten, mocht daartoe aanleiding bestaan. De reisleiding onderhoudt door middel van satelliettelefoon contact met Apetina/Paramaribo en met de organisatie in Nederland. Ook op andere momenten tijdens de reis kunnen de lokale gidsen en/of  reisleiding zich genoodzaakt zien om verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.  

Dag 1 vliegen van Amsterdam naar Paramaribo

Aankomst in de vroege avond op Johan Adolf Pengel airport. De transfer naar `de stad` kan enige tijd in beslag nemen en wanneer we aankomen is het al donker. We overnachten in een mooie guesthouse in Paramaribo. Avonds is er nog tijd om iets te eten, of te genieten van onze eerste `djogo`. We kunnen bijvoorbeeld naar de waterkant gaan.

Dag 2 Rivierdolfijnen en Braamspunt

De organisatie Green Heritage Fund Suriname heeft een langlopend monitoring en beschermingsprogramma van de dolfijnenpopulatie (Sotalia guianensis) in de Surinamerivier. Dit programma wordt elke zondag uitgevoerd door lokale vrijwilligers. Wij varen vandaag als gasten mee, zodat we het onderzoek van dichtbij kunnen meemaken en leren over de dolfijnen, het estuarium van de Surinamerivier en het werk van de organisatie, die zich daarnaast inzet voor het beschermen van wilde dieren (o.a. luiaarden) en het vergroten van het natuur-en milieubewustzijn van Surinamers. Eerst rijden we naar Leonsberg, waar we per boot de rivier op gaan en totaan de monding van de rivier in zee varen. Onderweg zullen we dolfijnen spotten, die opvallend roze gekleurd zijn. Sommige individuen zijn nieuwsgierig en laten zich goed zien. Als we geluk hebben springen ze zelfs boven het water uit. De kans om de dieren waar te nemen is groot, maar er zijn natuurlijk geen garanties. Braamspunt is een zandtong aan de monding van de Surinamerivier in zee, die is gevormd door erosie en sedimanetatieprocessen langs de kust. Het gebied wordt gebruikt als legstrand voor maar liefst vier verschillende zeeschildpadsoorten. In de periode dat wij Suriname bezoeken is het geen legseizoen en kunnen we de schildpadden zelf niet waarnemen, maar we kunnen wel hun nesthopen zien. Braamspunt is een van de weinige zandstranden van Suriname. Als het tij gunstig is kunnen we zwemmen in zee. Langs de rivier groett mangrove en behale dolfijnen kunnen we onderweg verschillende vogelsoorten zien, zoals rode ibissen, pelikanen en fregatvogels. We zijn ongeveer vier uur onderweg. In de middag is er tijd om te acclimatiseren en eventueel zelfstandig Paramaribo te bewonderen. Het centrum is beroemd vanwege zijn koloniale architectuur met houten huizen. Langs de rivier ligt Fort Zeelandia de de beroemde `Waterkant en de binnenlandmarkt  en natuurlijk om je klaar te maken voor de trekking. Avonds eten we met elkaar in de stad, bijvoorbeeld in de beroemde javaanse wijk `Blaugron`. De reisleiding gebruikt deze middag om zo nodig de laatste inkopen te doen.

Dag 3 Vrije dag in Paramaribo


Deze dag kun je zelfstandig de stad verder verkennen en verder te acclimatiseren. Optioneel kun je deze dag een fiets huren en zelfstandig de omgeving van Paramaribo verkennen. Bij voldoende interesse kan ook een georganiseerde fiets of MTB excursie worden geboekt. Op de fiets steken we vanaf Leonsberg de Suriname rivier over om fort Nieuw Amsterdam en koffieplantage Katwijk te bezoeken. We fietsen over gedeeltelijk onverharde wegen langs plantages en kleine dorpjes. Ook brengen we een bezoek aan de oude suikerfabriek Mariënburg. De bewogen historische verhalen en bevlogenheid van de oud-werknemer van de fabriek die ons rondleidt is indrukwekkend. Hij spreekt nog altijd met passie over het productieproces van suiker. Voor fotografen is het gebouw om van te watertanden: de natuur heeft het gebouw langzaam maar zeker overgenomen en omwonenden halen allerlei bouwmateriaal weg om er hun huizen mee te bouwen. Als alternatief fietsen we vanaf de stad de `Bosjebrug` over naar distrikt Commewijne en bezoeken de Pepperpot plantage. Dit natuurgebied ligt op een steenworp afstand van Paramaribo, maar het lijkt alsof je midden in het bos bent. Er zijn veel vogels te zien en zelfs de jaguar schijnt hier voor te komen.. Avonds eten we samen in de stad, en maken we ons klaar voor de trekking.

Dag 4 Atjoni en Gunsi

We rijden met een bus via Klaaskreek en Brownsweg in ongeveer 2 ,5 uur naar Atjoni. Atjoni is het punt waar alle reizigers `overstappen` van wegvervoer op een korjaal, om verder te reizen langs de bovenloop van de Suriname rivier naar de stroomopwaarts gelegen dorpen. Langs de bovensuriname rivier (bovenstrooms van het Brokopondo stuwmeer) is een van de dichtsbevolkste gebieden van het binnenland. de verschillen tussen de dorpen zijn opvallend. Er liggen ook verschillende resorts. Wij zullen afwisselend varen en wandelen over paden door het bos en half open bos, langs `kostgrondjes` en door de verschillende dorpen. Op deze manier krijgen we een goed beeld van de diversiteit van de verschillende gemeenschappen en de marron cultuur. Marrons zijn afstammelingen van weggevluchte Afrikaanse slaven. In de slaventijd hebben zij als vrije mensen een leven opgebouwd ver weg van de plantages langs de kust. Soms waan je je net in Afrika, maar de marroncultuur heef zich zelfstandig ontwikkeld los van de Afrikaanse `diaspora`. In Suriname zijn verschillende marrongroepen, die ook verschillende talen spreken: zoals de Saramacaners, de Matawai en de Aucaners.   Op de eerste dag wandelen wij naar Gunsi. Onderweg steken we de rivier een aantal keer over. Op de steile, hoge helling aan de rivier hangen we onze hangmatten op. Het is onze eerste nacht in `het bos`.

Dag 5 Van Gunsi naar Botopasi

Vandaag wandelen en varen we naar Botopasi. Onderweg passeren we opnieuw verschillende dorpen. In pikin Slee is een houtbewerkersplaats en het Saamaka Marronmuseum. Dit museum is gewijd aan het cultureel erfgoed van de Marrons. we bezoeken het museum, waarna we lunchen in het dorp, voordat we doorlopen en varen naar Botopasi. Botopasi is een mooi resort langs een sula (stroomversnelling). Het is heerlijk aan het eind van de dag te baden in de rivier met zijn natuurlijke bubbelbaden.

Dag 6 Van Botopasi naar Ping pe

Vandaag wandelen en varen we naar Ping Pe. Na aankomst in Pinp Pe is er tijd om de indukweekende Tapawatra sula te bezoeken, die een stukje stroomopwaarts ligt. De rivier waaiert hier uit over ruim honderd meter en over de volle lengte stroomt het water hier een paar meter over de rotsen naar beneden. Hier kunnen we uitgebreid van de rivier genieten.

Dag 7 naar Apetina

`s Ochtends vliegen we met met een kleine vierpersoons chessna naar Apetina. Alles moet precies gewogen worden. We gebruiken deze dag om kennis te maken met het dorp en met onze lokale gidsen. We maken een wandeling door het dorp en zien de school, de medische post en de kerk. We kunnen zwemmen in de sula, samen met alle kinderen van het dorp, die ieder vrij moment in het water zijn. Misschien kunnen we kennismaken met de kapiteins en basja`s. We slapen in bedden en hangmatten in het gastenverblijf. Het gastenhuis, doet tevens dienst  als leslokaal voor klas 5.

Dag 8 Tebu top en Grandafutu Sula

We varen in ongeveer twee uur naar Granda Futu sula, waar we kamp opslaan. Wanneer het kamp klaar is varen we een stukje terug om de Tebutop te beklimmen. Deze kale granietberg steekt hoog uit boven het omliggende bos en het uitzicht over de rivier en de bergen is fantastich. De berg is stei, maar het graniet is ruw en biedt goed houvast. Vanaf hier kun je goed de Roosevelt piek zien, onze volgende bestemming. Ook de bijzondere flora op de berg is de moeite waard: veel orchideeen en wilde ananassen.

Dag 9 t/m 17 trekking

Het avontuur begint!! De wayana`s die ons vergezellen pakken de gezamenlijke bagage in in zelfgevlochten draagmanden van palmblad. Deze manden blijven drie dagen goed, daarna worden er weer nieuwe gemaakt. Het is even wennen aan het lopen in het bos. We lopen niet snel. de twee dagen die we nodig hebben om bij de Rooseveld te komen is een paar jaar geleden heleaal open gekapt, maar inmiddels heeft het bos de route grotendeels teruggenomen. We lopen de hele dag door het bos. Het is een vreemde gewaarwording om nooit uitzicht te hebben. Je ziet alleen bomen en palmen en takken. Soms is er een open gevallen plaats in het bos wanneer er een grote boom is neergestort en dan wordt je verblind en verwarmd door fel licht. We gaan heuveltje op heuveltje af, glibberen door bijna droge modderkreken of balanceren over boomstammetjes over iets diepere kreken. Onze tocht wordt begeleid door het geroep van de busiskotu, ofwel de bospolitie, een klein bruin en moeilijk te spotten vogeltje, dat toch altijd aanwezig is.

Dag 18 extra dag in Apetina

Deze dag houden we aan als extra dag mochten zich complicaties voordoen tijdens de trekking. Als alles normaal verloopt kunnen we beter kennis maken met de dorpelingen en het wel en wee van Apetina.

Dag 19 van Apetina naar vliegveld Zorg en Hoop, Paramaribo

Het avontuur is ten einde. Nog vol van het bos vliegen we in een dik uur vanaf de airstripvan Apetina terug naar vliegveld Zorg en Hoop in Paramaribo. Vanuit de lucht krijgen we een goed beeld van het Brokopondo stuwmeer met zijn vele eilandjes, natuurpark Brownsweg en dan de Surinamerivier en de naderende stad. We brengen onze spullen naar het guesthouse en hebben de rest van de dag vrij om te douchen, te rusten en van comfort te genieten.

Dag 20 en 21 terug naar Amsterdam

Nog een ochtend in Paramaribo en dan zeggen we vaarwel tegen dit prachtige land. Dag 21 aankomst in Amsterdam.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | Ten Have 13 | 7983 KD Wapse | tel. 0522-241146 | email: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord