Snel naar:
Reisboekenshop
boeken & kaarten:
Vergelijkbare reizen:
Tell a friend
Wandelreis
USA | Nationale Parken van het Amerikaanse Zuidwesten
Zwaarte en risico's
Categorie 2
Veel wandelingen zijn zo’n 2 tot 4 uur lang. Het terrein is goed begaanbaar maar tredvastheid (en goed schoeisel) is belangrijk. Hoogteverschillen tijdens een wandeling zijn doorgaans niet groter dan 350 meter m.u.v. de Rockies. Door de hoogte waarop we ons bevinden, vaak boven de 2300 meter, zijn sommige wandelingen soms wel inspannend. Tijdens de wandeling in de Grand Canyon dalen diegenen die dat willen samen met Jonathan 980 meter af, het grootste hoogte verschil van de hele reis. Daarna moet dezelfde afstand weer omhoog gelopen worden. Dat maakt het een pittige bergwandeling waar we de hele dag voor uittrekken. Wil je liever eens een keer rustig wandelen langs de rand of alleen aan sightseeing doen en foto’s maken: Jonathan heeft voldoende opties beschikbaar.
Beren komen vrijwel niet voor op het Coloradoplateau, in de Rockies wel (zwarte beer) maar de kans dat je er één tegenkomt is minimaal. Groot hert, ree, eekhoorn, steenarend, chipmunk, verschillende soorten katten, vossen, dikhoornschapen en gaffelbokken zijn er in grote aantallen en soms ook een coyote. De bergleeuw leeft ook in het gebied. Bij een, hoogst uitzonderlijke, ontmoeting met beer of met bergleeuw is het zaak om samen te staan, heel veel herrie te maken en niet weg te rennen, en/of binnen te blijven, bijvoorbeeld in je auto. De woestijn staat bekend om de verschillende soorten slangen en schorpioenen die er leven. De beet van sommige, zoals de ratelslang, kan dodelijk zijn. In oktober hebben de meeste reptielen en insecten zich al verborgen vanwege de kou. Alleen tarantulaspinnen laten zich makkelijk zien in de woestijn in oktober: in deze periode gaan de mannetjes op zoek naar een vrouwtje. Het is goed te weten dat slangenbeten en schorpioensteken bijna nooit voorkomen in de Southwest. Deze dieren vallen namelijk alleen aan als ze zich in het nauw gedreven voelen.
Het gevaarlijkste dier is ongetwijfeld de eekhoorn! Hij kan bijten omdat mensen hem vaak toch voeren ondanks het feit dat uitdrukkelijk wordt gevraagd om dat nooit te doen. En niet zelden dragen knaagdieren ziektes met zich mee…
Veruit de meeste gezondheidsrisico’s in de woestijn hebben met de zon, de temperatuur (koude/hitte) en bovenal de droogte te maken: oververhitting of onderkoeling en uitdroging liggen altijd op de loer. Het blijft een uitzonderlijk droog klimaat en het effect daarvan op het lichaam kunnen wij ons nauwelijks voorstellen: je zweet namelijk bijna nooit, je lichaamsvocht verdampt gewoon! Het is daarom heel belangrijk om veel water te drinken tijdens het wandelen, zelfs als het frisjes is.