Home Diashows Reisboekenshop Contact> Mijn HT
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
24 8 2
Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Birma »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Birma | Shan State
Land informatie

Landschap en ligging

Birma (in het engels Burma), dat volgens de Verenigde Naties eigenlijk vanaf 1989 Myanmar heet, is het grootste continentale land van Zuidoost-Azië met als buurlanden Bangladesh, India, China, Laos en Thailand. In het zuidwesten wordt het land begrensd door de Golf van Bengalen en de Andamanse Zee. De landoppervlakte is bijna twintig keer zo groot als die van Nederland. In het noorden vormt de Himalaya een natuurlijke grens met India en China. De hoofdstad heet Yangon (het vroegere Rangoon).

Klimaat

In het midden en zuiden van het land is het klimaat tropisch en in het noorden subtropisch. Het klimaat kent drie perioden: een koele periode (oktober t/m februari), een hete en droge periode (maart t/m mei) en van juni t/m september de moesson. Het klimaat wordt verder bepaald door het hoefijzervormige gebergte dat de natuurlijke grenzen met de buurlanden vormt en zich om een grote centrale vlakte kromt. In de bergen is het koeler dan in het centrale gebied waar in de hete periode temperaturen van boven de 45 ̊C kunnen voorkomen. Gemiddelde temperaturen overdag tijdens het culturele deel van de reis liggen ruwweg tussen de 22 en 32 ̊C. In de nacht en tegen de ochtend kan het afkoelen tot 10 graden.

Bevolking en religie

De bevolking van Birma bestaat uit vele etnische minderheden die te onderscheiden zijn in de Rakhine, Chin, Kachin, Shan, Kayah, Karen en Mon die in de bergen langs de grenzen van het land wonen. Het relatief vlakke midden van het land wordt door de Birmanen (Bamar) bevolkt die tevens de grootste etnische groep vormen. Tegen de 90% van de drieënvijftig miljoen mensen tellende bevolking is boeddhist. In tegenstelling tot het Mahayana- of Tantric-boeddhisme hangen de Birmezen de meer oorspronkelijke vorm van het Theravada-boeddhisme aan. Het is echter wel doorspekt met het geloof in geesten, die in het Birmees “nat” worden genoemd. Verder zijn er nog animisten, christenen, moslims en hindoes. De lokale bevolking die we tijdens de reis zullen ontmoeten zijn bijna allemaal boeddhist.

Geschiedenis

De geschiedenis van Birma kent vele oorlogen en bezettingen. Aan het begin van onze jaartelling werd het land bewoond door Mongolen in het noorden en Khmer-Mon in het midden en zuiden. In de negende eeuw kwamen de eerste Birmanen het land binnen (waarschijnlijk uit China) en stichtten het eerste Birmaanse rijk met als hoofdstad Pagan (het huidige Bagan). In de dertiende eeuw werd Pagan veroverd door de Mongolen onder aanvoering van Kublai Khan. Nadat Birma was uiteengevallen in verschillende kleine koninkrijkjes werden deze in de zestiende eeuw weer verenigd tot één groot koninkrijk. In de negentiende eeuw vielen de Birmezen het door de Britten gekolonialiseerde India aan, maar na het verliezen van verscheidene oorlogen tegen hen werd het land uiteindelijk ook een Britse kolonie. In de Tweede Wereldoorlog viel het Japanse leger het Britse Birma binnen en veroverde na zware verliezen aan beide zijden het land. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog heroverden de Britten op hun beurt weer het land op de Japanners met steun van de Birmezen onder leiding van Bogyoke Aung San, die uiteindelijk streefde naar onafhankelijkheid. Bogyoke Aung San werd in 1947 bij een aanslag vermoord en is tot op de dag van vandaag de held van het Birmese volk. Deze aanslag voorkwam niet dat het land in 1948 onafhankelijk werd van Engeland. Vanwege de vele burgeroorlogen die na de onafhankelijkheid ontstonden had de burgerregering in 1958 de macht overgedragen aan de militairen die onder het commando van generaal Ne Win stonden.

Politiek

In 1960 worden er verkiezingen gehouden, waarna in 1962 Ne Win een staatsgreep pleegt. Onder het extreem nationalistisch bewind van- en een bewust gekozen internationaal isolement door de nieuwe junta gaat het snel bergafwaarts. Was het onder de Britten ooit het welvarendste land van Zuidoost-Azië met de grootste rijstexport ter wereld, nu is het door de Verenigde Naties erkend als één van de armste landen ter wereld. In augustus 1988 vinden er demonstraties plaats voor meer vrijheid en democratie. Deze demonstraties worden door de militairen bloedig neergeslagen. Duizenden burgers verliezen hierbij het leven. In mei 1990 worden er opnieuw vrije verkiezingen gehouden die met een overweldigende meerderheid worden gewonnen door de National League for Democracy (NLD) onder aanvoering van Daw Aung San Suu Kyi, dochter van de vermoorde Bogyoke Aung San. Vanaf 1989 tot 1995 is zij door de militairen onder huisarrest geplaatst. Voor haar niet aflatende inzet voor de democratie heeft zij in 1991 de Nobelprijs voor de vrede gekregen. De militairen stellen dat zij de macht pas willen overdragen aan de rechtmatig gekozen burgerregering als er een nieuwe grondwet is geschreven. Omdat de militairen graag aan de macht blijven is deze grondwet er nog steeds niet. Ook na 1995 is Daw Aung San Suu Kyi verschillende malen door de junta onder huisarrest geplaatst. Na een periode van betrekkelijke vrijheid is ze op 30 mei 2003 door aanhangers van de junta tijdens een politieke rondtoer in het midden van het land vlakbij de stad Monywa overvallen. Alles wijst er op dat de junta de overval in scene heeft gezet om haar weer onder huisarrest te kunnen plaatsen “in verband met haar eigen veiligheid”. Als reactie hierop en vanwege het schenden van mensenrechten door de junta heeft de Verenigde Staten een algehele boycot voor Birma afgekondigd.

Birma als reisbestemming

Gedwongen door een naderend bankroet verliet de militaire junta de politiek van internationaal isolement en riep het jaar 1996 uit tot het "Visit Myanmar Year" in de hoop om via het toerisme meer harde valuta het land binnen te krijgen. In de jaren zestig werden er in het geheel geen toeristenvisa uitgegeven, daarna kwam er een vierentwintiguurs-, een veertiendaags- en sinds 1994 een achtentwintigdaags-toeristenvisum. Onder voorwaarden is het toeristenvisum nu zelfs te verlengen tot drie maanden. De militaire junta van Birma heeft één van de slechtste reputaties ter wereld waar het de mensenrechten betreft. Ondanks dat een aantal leden van de NLD van mening zijn dat toeristen die Birma bezoeken alleen maar een financiële bijdrage leveren aan het instandhouden van de junta, is HT Wandelreizen samen met andere oppositieleden van mening dat een totaal isolement van Birma de politieke hervormingen ook niet bevordert. De inwoners van Birma die wij ontmoeten zijn zonder uitzondering blij met onze komst. Voor veel arme mensen is toerisme de enige bron van inkomsten. Daarom doen wij ons best om, geheel in de traditie van HT Wandelreizen, de lokale bevolking zelf zoveel mogelijk van ons bezoek te laten profiteren door waar mogelijk gebruik te maken van privé ondernemingen. Door vooraf en tijdens de reis zoveel mogelijk objectieve informatie te geven over de politieke- en mensenrechtensituatie in Birma proberen wij zo een positieve bijdrage te leveren aan de discussies omtrent de broodnodige veranderingen.

Do`s and dont`s

Alle boeddhistische tempels en pagodes, hoe vervallen of oud dan ook, mogen alleen blootsvoets worden betreden. Korte broek of korte rok is op deze plaatsen niet toegestaan, maar staan eigenlijk nergens netjes in Birma. De voeten zijn zeer onrein, iemand met je voeten aanraken is ronduit onbeschoft. Stap ook nooit over iemand heen. Je voetzolen naar een boeddhabeeld of persoon laten wijzen is een teken van geen respect tonen. Alle boeddhabeelden zijn heilig, raak ze daarom alleen aan als uiting van devotie. Het hoofd van mensen is het belangrijkste lichaamsdeel en mag niet zomaar door een ander worden aangeraakt. Vrouwen mogen een boeddhistische monnik zelfs helemaal niet aanraken of iets direct aanreiken. Zij moeten het eerst neerzetten, waarna de monnik het zelf kan pakken. Affectie tussen man en vrouw tonen zoals kussen, gearmd of hand in hand lopen is not-done, maar zie je langzamerhand wel meer en meer in het straatbeeld verschijnen. Als je je wast in een rivier of op een andere voor de lokale mensen zichtbare plaats, dien je dat discreet te doen door intieme lichaamsdelen bedekt te houden. Toon geen boosheid in het openbaar. Zeg met je liefste glimlach dat iets je niet bevalt. Heb in het bijzonder respect voor ouderen en boeddhistische monniken. Praat niet over politiek, hoogstens als mensen er zelf over beginnen. Je kan iemand namelijk in grote verlegenheid brengen of je praat tegen een informant van de junta. Bedenk dat er bijna overal wordt meegeluisterd. Maak geen problemen met mensen in uniform. De kans dat je de Birmese reisbegeleider, gids, restauranthouder of hoteleigenaar waar je op dat moment verblijft in moeilijkheden brengt is heel reëel. Wees ook voorzichtig met het maken van foto’s van militairen of militair gevoelige plaatsen zoals grote bruggen, vliegvelden, legerkampen, controleposten en dergelijke. Het is niet toegestaan om antiek uit te voeren. Geef sieraden met edelstenen op bij aankomst in Birma. Er is een kans dat ze bij vertrek uit het land zonder bewijs van invoer of aankoop zonder pardon worden geconfisqueerd. Dit geldt in het bijzonder voor robijnen en jade. Op het smokkelen van edelstenen uit Birma staat zelfs jarenlange gevangenisstraf, ook voor buitenlanders. Over de invoer van grote (professioneel uitziende) videocamera’s kan moeilijk worden gedaan. Fooien geven mag, maar het is zeker geen automatisme: er moet ook echt een extra prestatie zijn geleverd. Het is wel sympathiek om bij het verlaten van een hotel wat geld achter te laten onder het hoofdkussen voor het kamermeisje. Afdingen is de normaalste zaak van de wereld. Dit geldt echter niet bij vastgestelde prijzen zoals bijvoorbeeld op een menukaart. Het geven van tientallen kyat aan bedelaars is goed voor hen en voor je eigen karma. Monniken of nonnen die ‘s morgens om geld of eten bedelen mag je niet weigeren iets te geven. Bestel niet meer eten dan je op kunt. Bedenk dat er op straat voor het restaurant soms mensen zitten die die dag nauwelijks eten hebben gehad! Een fles bier kost voor veel mensen meer dan hun weeksalaris. Birma is voor toeristen een veilig land. Het is echter ook een arm land. Pas dus op voor zakkenrollers en diefstal van waardevolle spullen of geld van je hotelkamer.

Milieu

HT Wandelreizen voert reizen uit naar verre bestemmingen waar het massatoerisme (nog) niet is doorgedrongen. Wij zijn ons er van bewust dat we reisproducten aanbieden en verkopen die in vele opzichten milieubelastend zijn of kunnen zijn. Zowel de afstanden die worden gevlogen als ook de kwetsbaarheid van de verschillende gebieden, in ecologische en culturele zin, dwingen ons de grootste zorg in acht te nemen bij het aanbieden en uitvoeren van onze reizen.
HT Wandelreizen wil haar verantwoordelijkheid t.a.v. het milieu nemen om zoveel mogelijk te waarborgen dat we ook in de verre toekomst nog van deze prachtige plekken op onze planeet kunnen genieten.

Het beleid van HT wandelreizen kent in dit opzicht een aantal richtlijnen:

-op trektocht wordt op gas gekookt. Hoog in de bergen is geen hout, de bevolking stookt daar op lama- en koeienmest of op graspollen. Als de omstandigheden het toelaten maken we af en toe wel een klein vuurtje.
-we laten geen afval achter. Schillen worden begraven, papier verbrand en blikjes en folie etc. wordt mee terug genomen.

De deelnemers worden verzocht het volgende in acht te nemen:
-op trektocht de vegetatie ongemoeid te laten.
-alle afval te verzamelen, collectief te verbranden en daarna met aarde te bedekken, dan wel mee te nemen/geven tot het eind van de tocht.
-je behoefte te doen op veilige afstand van bronnen en rivieren, en het geproduceerde af te dekken met stenen, aarde of bladeren. WC-papiertje aansteken schijnt ook goed te werken.
- Batterijen mee terug te nemen naar Nederland.

Trees for All
HT organiseert voor het overgrote deel vliegreizen naar afgelegen bestemmingen. De aarde warmt op en we kunnen en willen er niet meer omheen dus tijd voor actie: vanaf 2013 zijn in samenwerking met Trees for All (een erkend goed doel met CBF-Keur) alle bij HT geboekte vliegreizen klimaat gecompenseerd. Dat doen we door de CO2 en andere broeikasgassen, die we met onze reizen veroorzaken, uit de lucht te halen. Op Mount Malindang op de Filippijnen steunen wij een project, waarbij het nog bestaande natuurpark beschermd wordt tegen boskap.
De lokale bevolking ontvangt een vergoeding voor duurzaam bosbeheer. Daarnaast is er een gebruiksbos voor hen aangeplant om te kunnen voorzien in hun levensbehoeften. Hierdoor voorkomen we dat de bomen de CO2 weer loslaten in de lucht en dat jaarlijks circa 150 hectare bos verdwijnt. Jouw reis hebben we alvast voor je gecompenseerd zodat jij met een goed gevoel met ons op reis kunt!
Voor meer informatie over Trees for All, bomendonatie en de projecten verwijzen we je naar de website: www.treesforall.nl.

Batterijen
In veel derde wereldlanden functioneert het afval ophaal- en verwerkingssysteem niet of nauwelijks; zeker niet naar onze maatstaven van duurzaamheid. Het weggooien van giftige batterijen is een groot probleem voor de drinkwatervoorziening. Daarom willen we graag hier een steentje bijdragen aan het voorkomen van veel ellende op lange termijn. Neem batterijen dus mee terug naar Nederland.

Lege batterijen? Lever ze in en win!
Win reischeques met lege batterijen!
Heb je 10 lege batterijen? Dan maak je kans op een van de vele reischeques.

Wat moet je doen`
Doe 10 lege batterijen in een zakje. Schrijf je naam, adres, postcode, woonplaats en telefoonnummer op een briefje en stop dat erbij. Deponeer het zakje vervolgens in de inzamelton bij een van de duizenden inleverpunten.

Waar kun je de lege batterijen inleveren`
Supermarkten, winkels (kijk op legebatterijen.nl welke supermarkten en winkels meedoen aan de actie), gemeentedepot / milieustraat of chemokar

Actievoorwaarden
Kijk voor meer informatie over de actie op legebatterijen.nl. Organisator: Stichting Batterijen, Postbus 719, 2700 AS Zoetermeer.

Souvenirs van bedreigde dieren en planten
Het Wereld Natuur Fonds voert campagne over souvenirs van wilde dieren en planten. In de campagne roept het Wereld Natuur Fonds op dit soort souvenirs niet te kopen en de natuur op vakantiebestemmingen te laten zoals die is, zodat we over 10 jaar nog steeds kunnen genieten van die prachtige en onmisbare natuur. Wat veel mensen ook niet weten is dat zij een fikse boete riskeren bij de douane. Want souvenirs van beschermde dieren en planten mogen helemaal niet, of alleen met de juiste vergunningen worden ingevoerd.

Er is een top 10 van bedreigde dieren en planten waarvan veel souvenirs in beslag worden genomen door de douane. Meegebracht door toeristen die vaak niet wisten dat het helemaal niet of alleen met speciale vergunningen mag.
Top 10 van dier- en plantensoorten die vaak de dupe worden van de handel in souvenirs:

* Koralen
* Grote Schelpen
* Olifanten
* (Zee) schildpadden
* Grote Katten
* Slangen en hagedissen
* Krokodillen
* Papegaaien
* Vlinders
* Orchideeën en cactussen

Natuurlijk kun je ook souvenirs tegenkomen van dieren of planten die hierboven niet zijn genoemd. Als ze zijn gemaakt van wilde dieren of planten, wordt er aangeraden om bij twijfel niet te kopen. Het gaat immers om meer dan regels en boetes. De prachtige natuur op vakantiebestemmingen blijft behouden door te kijken, en niet te kopen.

Welke bedreigde planten en dieren leven er in Azië? En wat zijn de meest voorkomende souvenirs van deze soorten die je op je reis kunt tegenkomen? Kijk voor meer informatie op de website van het WNF.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | Ten Have 13 | 7983 KD Wapse | tel. 0522-241146 | email: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord