Home Diashows Reisboekenshop Contact> Mijn HT
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
24 8 2
Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Birma »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Birma | Shan State
Van dag tot dag

In deze reis maken we kennis met de prachtige natuur, adembenemende landschappen, traditionele bevolkingsgroepen en culturele hoogtepunten in Birma.
Wandelen doen we uiteraard ook: Een zesdaagse trek tussen Kalaw en Inle Lake op het Shan Plateau. Twee dagen wandelen rond het dorp Hsipaw dat ook in Shan State ligt. De beklimming van de vele trappen van Mandalay Hill in Mandalay en de lange trappen naar de top van Tangyi Taung bij Bagan. Culturele hoogtepunten bezoeken we in en rond Yangon, Inle Lake, Mandalay en Bagan.

Een opmerking vooraf

Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Het gaat hier deels om een avontuurlijke reis die ons naar “politiek gevoelige” gebieden brengt. Dat kan betekenen dat er vanwege vermeende veiligheidsredenen van het reisschema moet worden afgeweken als de regering onverwacht de toegang tot bepaalde gebieden voor buitenlanders ontzegt. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam - Yangon

Vertrek van Schiphol naar de voormalige hoofdstad van Birma: Yangon

dag 2 Yangon

Na aankomst in Yangon gaan we vroeg in de middag ons opfrissen in het hotel en dan de stad in om de Sule Pagode te bezichtigen. Deze pagode staat in het midden van een rotonde op één van de drukste kruispunten van de stad.

dag 3 Yangon

De volgende ochtend vroeg bezoeken we één van de mooiste liggende Boeddha’s met een lengte van 70 meter in de Kyauk Htat Gyi pagode. Aan de overkant van de weg staat de Ngahtat Gyi pagode met een grote zittende Boeddha die ook wel de ‘Five Storey Buddha’ wordt genoemd. Na de lunch gaan we naar de Bogyoke Aung San markt. Dit is een grote gezellige overdekte markt waar koopwaar vanuit het hele land (en daar buiten) te koop wordt aangeboden. `s Middags bezoeken we een Chinese- en een Indiase tempel. Laat in de middag gaan we naar de belangrijkste pagode van het land: de Shwedagon Paya. Een indrukwekkende bijna 100 meter hoge met goud bedekte stoepa, staande op een groot platform, omringd met veel tempels en Boeddhabeelden. Elke Birmese boeddhist wil toch minstens eenmaal in zijn leven een bezoek aan deze bijzondere plaats gebracht hebben. We verlaten deze mystieke plaats pas nadat het donker is geworden. Het diner gebruiken we in een restaurant aan de Yangon rivier.

dag 4 Yangon - Kalaw

We vertrekken met het vliegtuig naar He Ho waar we in de middag aankomen en vervolgens met de bus naar het bergdorp Kalaw doorreizen. Kalaw is een zogenaamd ‘hill station’ waar de Engelsen zich in de heetste maanden van het jaar terugtrokken vanwege het relatief koele en aangename klimaat op het Shan Plateau.   Kalaw – Inle Lake trek We wandelen tijdens deze trek door de heuvels en bergen op het Shan Plateau. We starten in Kalaw en eindigen aan de oever van Inle Lake. Niet langs de kortste weg, want die duurt hooguit twee tot drie dagen, maar via een omweg die twee keer zo lang duurt en ons op plaatsen brengt waar nauwelijks toeristen komen.  

dag 5 Kalaw - Pain Ne Pin Village (21 km, 6 Ĺ uur)

In de vroege ochtend vertrekken we lopend vanuit het hotel in Kalaw en verlaten het dorp in noordelijke richting. Tussen de bergen door wandelen we in drie en een half uur naar het Nawar Taung klooster (1530m) dat zich op de top van een berg bevindt. Hier hebben we de lunch en rusten wat uit. Na de lunch gaan we in een omtrekkende beweging naar het westen waarbij we fantastische uitzichten hebben over de hoogvlakte richting Pindaya. Veelkleurige akkers strekken zich uit tot aan de horizon. Na drie uur lopen komen we aan in het dorpje Pain Ne Pin en overnachten we bij de lokale bevolking in huis.

dag 6 Pain Ne Pin Village - Myin Daik Village (22 km, 7 uur)

We lopen vanuit het dorpje door een dal zuidwaarts naar beneden. Na een uur steken we de hoofdweg Meiktila - Taunggyi over. Het gaat nu berg op en af langs dorpjes waarna we in 4 uur het View Point (1440m) ten westen van Kalaw bereiken voor de lunch. Op dit View Point bevindt zich een restaurant dat door een Nepalese familie wordt gerund. Je kunt hier genieten van één van de mooiste uitzichten over de bergen aan de westelijke rand van het Shan Plateau. In de verte horen we de trein toeteren die zich van Thazi naar Kalaw al kronkelend en letterlijk zig-zaggend door de bergen wringt. Na de lunch wandelen we langs theeplantages langzaam naar beneden en gaan dan een stukje de spoorlijn volgen. Zo nu en dan moeten we naast de rails stappen om een zware diesellocomotief van Chinese makelij met wagons te laten passeren. We doen er twee uur over om het dorpje Myin Daik te bereiken dat pal naast de spoorlijn ligt. Hier overnachten we in een huis.

dag 7 Myin Daik Village - Ywar Pu Village (15 km, 6 uur)

Na het ontbijt verlaten we het dorpje en de spoorlijn. We wandelen door een fantastisch heuvellandschap. Na drie en een half uur bereiken we het stille en haast verlaten dorpje Inn Gaung waar we gaan lunchen. De meeste inwoners zijn op het land aan het werk. Na de lunch steken we een pas (1610m) over en wandelen twee en een half uur door een dromerig landschap langs prachtige rijstvelden die trapsgewijs op de heuvels liggen. Uiteindelijk komen we aan in het dorpje Ywar Pu. We overnachten in het huis van Daw Aye Myein waar je het gevoel krijgt dat je in de middle of nowhere bent beland.

dag 8 Ywar Pu Village - Hti Thein Monastery (22 km, 7 Ĺ uur)

We verlaten het huis van Daw Aye Myein en lopen langs de hoogste berg van Shan State: Myin Ma Hti Taung genaamd. Op de top staat een glinsterende witte stoepa. We volgen de hoofdweg dat niet meer is dan een karrespoor en belanden na anderhalf uur op de verharde weg van Kalaw naar Loikaw. We steken deze weg over en wandelen tussen veelkleurige akkers. Na drie uur arriveren we in een dorpje voor de lunch. Na de lunch zien we vanaf een hoogte een “doorgang” in een bergkam die we later die middag zullen passeren. Op drie uur lopen vanaf de lunch komen we uiteindelijk bij het Boeddhistische Hti Thein klooster aan waar we overnachten.

dag 9 Hti Thein Monastery - War Gyi Hmyaung Monastery (16 km, 5 Ĺ uur)

Na `s morgens de zegen van de monnik te hebben ontvangen gaan we weer op pad. Vanuit het klooster wandelen we langs wat dorpjes en een klein meertje. Later steken we een riviertje over waar kinderen en kleding worden gewassen. Aan de overzijde van de rivier lopen we omhoog waardoor we een mooi uitzicht krijgen op de smalle rivier. In de verte zien we de top van een berg waar we de nacht ook weer in een Boeddhistisch klooster zullen doorbrengen. Na in totaal vier uur te hebben gewandeld bereiken we de lunchplek. Als we onze buik gevuld hebben volgt een pittige klim (vooral vanwege de warme zon) van ruim anderhalf uur waarna we op 1620 meter hoogte het War Gyi Hmyaung klooster bereiken. Het klooster is oud en donker en volledig afgezonderd van de bewoonde wereld. Het wordt door enkele jonge monniken bewoond die hier les krijgen van de abbot.

dag 10 - War Gyi Hmyaung Monastery - Khaung Daing Village (Inle Lake) (11 km, 3 uur)

Na het ontbijt verlaten we het klooster en dalen in anderhalf uur af terwijl we mooie uitzichten op het op 900m hoogte gelegen Inle Lake hebben. De oever van het meer lijkt dichtbij, maar we moeten nog minstens anderhalf uur lopen naar het dorpje Khaung Daing aan de rand van het meer. Daar bestellen we in het plaatselijke restaurantje de lunch. Met een boot worden we naar ons hotel op of aan de oever van het meer gebracht. De middag kan worden besteed aan een warme douche om het vuil en stof van zes dagen wandelen op het Shan Plateau van je af te spoelen.

dag 11 en 12 Inle Lake

We besteden twee hele dagen aan het bezoeken van locaties op en langs het meer. We verplaatsen ons in comfortabele, smalle en snelle motorboten die plaats bieden aan zes personen.

dag 13 Inle Lake - Heho - Mandalay

Na het ontbijt verlaten we het hotel en varen naar Nyaung Shwe. Met een bus rijden we vervolgens naar het vliegveld van Heho. Onderweg bezoeken we het Shwe Yaunghwe Kyaung klooster dat bekend is vanwege de grote ovale ramen. Een korte vlucht brengt ons naar het internationale vliegveld van Mandalay, een Chinees aandoende voormalige hoofdstad van Birma. Vanaf het vliegveld gaan we met de bus naar het zuiden van de stad waar de Mahamuni pagode staat met daarin het heiligste Boeddhabeeld van het land. Een beeld waar volgens de overlevering Boeddha zelf voor zou hebben geposeerd. In Amarapura, een stadje aan de rand van Mandalay, maken we tegen zonsondergang een wandeling over U Bein’s Bridge. De 1200 meter lange teakhouten brug verbindt de tegenoverliggende oevers van het Taung Thaman meer dat in het hete seizoen bijna droog valt.

dag 14 Mingun

In het hotel in Mandalay staan we vroeg op en nemen vanaf de oever van de Ayeyarwady rivier een boot voor de oversteek naar Mingun. Hier bewonderen we de gigantische onafgebouwde en later door een aardbeving in 1838 gespleten pagode. Naast deze enorme stapel bakstenen hangt de grootste onbeschadigde bel van de wereld. Na de lunch gaan we ten noorden van de stad Mandalay aan de voet van Mandalay Hill de Kuthodaw Paya bekijken: het grootste stenen boek van de wereld met 729 kleine pagodes en evenzoveel platte marmeren stenen met daarop in Pali schrift de hele Tipitaka (Boeddhistische canon) gebeiteld. Aan het einde van de middag klimmen we gezamenlijk via de vele trappen naar de top van Mandalay Hill voor een mooie zonsondergang met uitzicht over stad en rivier.

dag 15 Mandalay - Hsipaw

Als het ‘s morgens nog donker is vertrekken we met de trein van het centraal station in Mandalay. Om het steile hoogteverschil naar het plateau te kunnen overbruggen gaat de trein in de vroege ochtend zig-zaggend naar boven. Onderweg passeren we het Gokteik Viaduct, gebouwd tussen 1901 en 1913, dat een kloof met een hoogte van 98m en een lengte van 689m overbrugt. In zijn tijd was het de grootste spoorbrug van de wereld. Na een prachtige rit over het spoor komen we laat in de middag aan in Hsipaw op het Shan Plateau. Op het station stappen we uit en wandelen naar ons hotel.  

Hsipaw In Thipawkun je de markt bezoeken, een beetje door het dorp slenteren of lekker uitrusten in het hotel. Aan de noordkant van het dorp staat het huis waar Inge Sargent, bekend van het boek “Twilight over Burma, My Life as a Shan Princess” heeft gewoond. De laatste jaren is het huis echter op last van de overheid gesloten.

dag 16 Hsipaw boottocht

Vandaag wandelen we naar de Nam Tok waterval.

dag 17 Hsipaw

Met een boot varen we stroomopwaarts de Dokhtawady Rivier op en wandelen we terug naar Hsipaw.

dag 18 Hsipaw - Mandalay

Met de bus keren we terug naar Mandalay. Net buiten Hsipaw brengen we eerst nog een bezoek aan de Baw Gyo Paya met veelkleurige spiegelmozaiken. De lunch hebben we in Pyin U Lwin. Net als Kalaw is dit een voormalig Engels hill station maar hier met kapitale villa’s van de beter gesitueerden (hoge militairen en hun sympathisanten) in Birma.

dag 19 Mandalay - Bagan

Bij zonsopkomst vertrekken we met de boot de Shwe Kein Nayi vanuit Mandalay. Een lange, prachtige en bijna hypnotiserende tocht die ons stroomafwaarts over de brede en machtige rivier de Ayeyarwady naar Bagan voert. Langs de oevers van de rivier lijkt de tijd eeuwenlang stil te hebben gestaan. Pas laat in de middag komen we aan.

dag 20 Bagan

Bagan is hèt culturele hoogtepunt van Birma. Het is een klein boerendorpje in een bocht van de rivier waar duizenden, eeuwenoude stoepa’s en pagodes groot en klein op een grote vlakte bij elkaar staan. Zo’n duizend jaar geleden zijn in nog geen tweeënhalve eeuw al deze Boeddhistische bouwwerken van rode baksteen opgetrokken, sommige witgepleisterd en andere met puur bladgoud bedekt. Een grote aardbeving in 1975 heeft een deel van de oorspronkelijke bouwwerken zwaar beschadigd, maar inmiddels zijn de meeste weer gerestaureerd. We trekken er een hele dag voor uit om met paardenkoetsjes of op de fiets de stoepa’s en pagodes te bekijken. De zonsondergang over Bagan gezien vanaf een tempel is onvergetelijk.

dag 21 Tangyi Taung

De volgende morgen varen we naar de overkant van de rivier voor een wandeling naar de 325 m hoge top van de Tangyi Taung bergketen waar bijna nooit toeristen komen. Een korte maar pittige klim in de warme zon brengt ons over een lange stenen trap naar een gouden pagode die oogverblindend staat te schitteren in het felle tropische licht. Vanaf hier hebben we een wijds uitzicht over de vlakte van Bagan en op de rivier. ’s Middags brengen we een bezoek aan een werkplaats waar het originele Birmese lakwerk (lacquerware) wordt gemaakt. Hier kunnen we dit lakwerk, dat uitermate geschikt is om als souvenir naar Nederland mee te nemen, ook kopen.  

dag 22 Bagan Ė Popa Taung Kalat - Yangon

. `s Morgens rijden we met de bus in pakweg anderhalf uur naar Mount Popa. Naast de berg staat een 737 meter hoge uit het landschap oprijzende vulkaankegel: Popa Taung Kalat, de verblijfplaats van de 37 machtigste nat’s (Birmese geesten). Na terugkeer in het hotel in Bagan gaan we pakken en vliegen we aan het eind van de middag in anderhalf uur terug naar Yangon.

dag 23 Yangon

In Yangon bereiden we ons `s morgens voor op het vertrek naar Amsterdam, een hele bijzondere reiservaring rijker!

dag 24 Amsterdam

Aankomst in Amsterdam.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | Ten Have 13 | 7983 KD Wapse | tel. 0522-241146 | email: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord