Home Diashows Reisboekenshop Contact> Mijn HT
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
21 12 3
VERTREK TERUG REISSOM
13 november 03 december € 1495,- **
18 december 07 januari € 1495,- **
12 februari 04 maart € 1495,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Vietnam »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Vietnam
Van dag tot dag

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De lokale gids kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

Vietnam is een land in ontwikkeling waar veel gedaan wordt om de infrastructuur te verbeteren. Wij streven er naar om met onze wandelroutes zoveel mogelijk weg te blijven van wegen waarop zich gemotoriseerd verkeer begeeft. Dat betekent dat het soms kan voorkomen dat de route enigszins aangepast dient te worden als blijkt dat er op een bepaald traject een nieuwe weg is aangelegd. Ondanks dat, kan het voorkomen dat we een stukje over een weg moeten om twee stukken van een dagtraject met elkaar te verbinden.

Dag 1 en 2 Amsterdam - Ha Noi.

Via een tussenstop vliegen we van Amsterdam naar Hanoi.
Bij aankomst worden we opgewacht door een vertegenwoordiger van onze plaatselijke agent en naar het hotel gebracht, waar we indien nodig nog het één en ander kunnen bespreken over het verloop van het programma van de komende dagen. Nadat we de bagage op onze hotelkamers hebben gebracht, hebben we even wat tijd om de omgeving te verkennen.

Dag 3 Ha Noi.

Hanoi bestaat uit 4 wijken: old quarter (1 km2) daaromheen French quarter (5 km2) in Frans koloniale stijl; na de onafhankelijkheidsverklaring in 1945 kwamen de Russen:
communist quarter (100 km2) en daaromheen ontstond een wijk aan toeleveranciers om in de behoeften van de inwoners te kunnen voorzien: farming quarter. In totaal bestrijkt
Hanoi een oppervlak van 300 km2. Hanoi heeft meer dan 9 miljoen inwoners (en meer dan 5 miljoen brommers! Ochtends worden we door onze gids van het hotel opgehaald en maken we een wandeling langs enkele bezienswaardigheden in Ha Noi waaronder het mausoleum van voormalig President Ho Chi Minh en het huis waar hij heeft gewoond. Hier zie je ook de beroemde One Pillar Pagode. Daarnaast brengen we een bezoek aan de Temple of Literature, de eerste universiteit van het land. De middag is vrij te besteden om bijvoorbeeld een bezoek te brengen aan het Oude Kwartier met haar 36 gilde straten, over de boulevards te struinen of bij een van Ha Noi`s meren neer te strijken op een bankje.

Andere bezienswaardigheden zijn o.a. het legermuseum met tentoonstellingen over de "American War" en de slag bij Dien Bien Phu, deze maakte een einde aan de oorlog met de Fransen; Museum of Fine Arts, waar kunstwerken uit het heden en verleden getoond worden; het prachtige Tran Quoc Pagode complex; het beruchte "Ha Noi Hilton" waar neergehaalde Amerikaanse vliegers gevangen werden gehouden en het “Women museum”, dat inzicht geeft in het heden en verleden van de Vietnamese vrouw. Je kunt je natuurlijk ook gewoon laten masseren of genieten van de meest uiteenlopende vissoorten in één van de vele restaurantjes in de stad en langs het meer.

Dag 4 Ha Noi - Ha Long Bay - Cat Ba Island.

Vroeg in de morgen rijden we via Highway 18 naar Ha Long. Onderweg passeren we een groot aantal dorpen. Als er voldoende tijd is stoppen we in het dorp Dong Trieu dat vroeger beroemd was om zijn ceramic. De fabriek is gesloten maar er is in de grote souvenirshop van alles te koop. Er worden bijvoorbeeld nog wel geborduurde schilderijen vervaardigd. Tegen de middag gaan we aan boord van onze privé boot die ons over Ha Long Bay naar Cat Ba brengt. Aan boord krijgen we een heerlijke vislunch geserveerd, verser kan het bijna niet! De baai is door de VN opgenomen als werelderfgoed. Er zijn ongeveer 2000 eilanden die uit het emerald kleurige water oprijzen. Op onze tocht naar Cat Ba bezoeken we één van de mooiste, van de vele grotten die in de baai te vinden zijn. Tegen de avond komen we aan op Cat Ba Island.

Dag 5 Cat Ba Island. (Dagwandeling, ongeveer 3 uur looptijd))

Op het eiland bevindt zich één van de Vietnamese nationale parken. Vandaag maken we hier een dagtocht om aan het terrein te wennen (wandelstokken aanbevolen). Het park heeft een grote verscheidenheid aan flora en fauna. We lopen over natuurlijke, soms spectaculaire paden door het regenwoud naar de nederzetting Viet Hai. We lopen eerst een stuk over asfalt en daarna over een goed pad het regenwoud in. Er zijn 5 stijgingen, de stenen en paden zijn regelmatig glad. Vreemd gevormde bomen die soms vergroeid zijn met de rotsblokken, af en toe steile stukjes waar wat handen en voetenwerk aan te pas komt en een moerasachtig meer maken dit tot een verrassende wandeling. We lunchen in een lokaal restaurantje in Viet Hai en lopen daarna naar de haven. Per boot gaan we laat in de middag terug naar ons hotel in Cat Ba. Overal op het water zien we drijvende vissersdorpjes. Hier buiten leeft een gemeenschap die zeker zo groot is als de populatie van Catba. Catba betekent "3 dames", zoals Halong "uitgeschakelde draak" betekent. Het woord Ha betekent rivier. De 3 “Catba dames”, zo gaat de legende, zijn in zee gegooid en verdronken, maar teruggekomen als heksen waken zij nog immer over de 3 stranden die het eiland rijk is. Als het weer het toe laat en er is tijd over, kunnen we nog een verfrissende duik in de baai nemen.

Dag 6 Cat Ba Island - Hai Phong - Ha Noi.

Voor we in de middag met de (hydrofoil) boot naar Hai Phong vertrekken hebben we nog wat tijd om rond te kijken in en om Cat Ba. Bij gunstig weer kunnen we naar Cat Ba Beach en gaan zwemmen in het blauw groene water van Ha Long Bay. Ook de visafslag is de moeite waard om even te bezoeken. De snelle Hydrofoil  brengt ons in 45 minuten naar de haven van Hai Phong. Via Highway 5 rijden we terug naar Ha Noi. Laat in de middag komen we weer aan bij ons hotel in Ha Noi.

Dag 7 vervoer Ha Noi - Sapa (1400 meter), 5 uur rijden

Op tijd opstaan. Tussen 07.00 - 07.30 uur worden we opgehaald bij het hotel en stappen we in een bijzonder luxe busje (met WiFi). In het verleden werd de nachttrein gebruikt om naar Sapa te gaan, maar dit hebben we uit het programma gehaald. Het betekent een rustiger en comfortabeler traject en vooral tijd over. Onderweg zijn er 2 stops, bij de eerste krijg je een bon voor koffie. Ook krijg je een klein lunchpakketje. Je hoeft zelf nergens voor te zorgen. Het is hier een stuk frisser, soms is het  bewolkt en druilerig, maar meestal wel droog. Sapa ligt op 1400 m, waardoor het een stuk kouder is dan bijvoorbeeld in Hanoi. Nadat we zijn ingecheckt in het hotel kunnen we de middag gebruiken om een rondje door Sapa te lopen. Het is een groot toeristisch bolwerk met hotels, eettentjes, cafeetjes, massagesalons en souvenirshops.

Dag 8 Vrije dag in Sa Pa.

Op zaterdag is het marktdag, maar ook op andere dagen zijn er lokale bevolkingsgroepen die in hun kleurrijke traditionele klederdrachten hun producten proberen te verkopen. We hebben deze dag om het dorp te verkennen en voorbereidingen te treffen voor onze trektocht in dit berggebied. Wie wil kan met de pas aangelegde kabelbaan naar de top van de Fansi Phan om van het uitzicht over de vallei te genieten. Het weer is hier het hele jaar redelijk koel en een fikse regenbui of wat nevel behoort tot de mogelijkheden. In de avond en de nacht kan het behoorlijk afkoelen en we zullen hier wat warme kleding nodig hebben.

Een andere mogelijkheid voor vandaag is een bezoek aan het dorp van de zwarte H`mong: Cat Cat. Het is een beetje een toeristisch dorp waarbij we een waterval en een hydro-power station gaan zien dat nog door de Fransen is gebouwd in het koloniale tijdperk..

Dag 9 wandelen van Sa Pa naar Thavan, 4 uur netto looptijd

Vanuit Sa Pa slingert de route zich door het heuvelachtige terrein over paadjes die als het geregend heeft nogal glibberig kunnen zijn. Wandelstokken zijn dan niet overbodig! Langs de hellingen worden de vele rijstvelden afgewisseld met stukken bamboe bos. Over smalle paadjes volg je een smalle beek naar onze bestemming voor vandaag. De lunch in een restaurantje onderweg is uitgebreid en meer dan voldoende. Na een uur ga je weer op weg, gevolgd door kinderen die armbandjes willen verkopen. Het is nog ruim een uur lopen naar de 1e homestay. Het dorp floreert door de vele toeristen, cafeetjes, eettenten, handgemaakte waren en heerlijk geurende wierook, kaneel, steranijs en cardamom (wordt gebruikt tegen muggen). De homestay in Thavan is erg eenvoudig. De bedden in de homestays zijn simpel, een matras op de grond en een klamboe die eroverheen gehangen kan worden. De meeste homestays voorzien in dekens (en soms zelfs een handdoek), maar het is toch prettig om toch je eigen slaapmatje en slaapzak mee te nemen (matrassen zijn niet altijd even comfortabel en vaak zelfs hard). Iets anders is dat je op dit stuk van de tocht, gedurende 5 dagen dus, maar 7 kg bagage mag afgeven aan de dragers die ervoor zorgen dan je bagage op het volgende adres aankomt. Je moet daar dus rekening mee houden bij vertrek uit Sapa, omdat je daar wat bagage kunt achterlaten.
De vele mooie uitzichten over de meest uitgestrekte rijstveld terrassen van de Sa Pa regio maken er een bijzondere dag van.

Dag 10 wandelen van Havan naar Seo Mi Ty (12 km, 3,5 uur lopen)

We klimmen vandaag eerst een stuk omhoog over vaak smalle paadjes. We moeten elkaar een beetje in het oog houden want het gaat op en neer en kris kras tussen de terrassen en verspreid staande huizen door. Het is heel verrassend en afwisselend. Dikke logge waterbuffels scharrelen tussen de rijstvelden door en de eenden en ganzen houden ons nauwlettend in de gaten. Her en der zijn mensen aan het werk om de zo belangrijke terrassen en bevloeiingssystemen te onderhouden. Het hoogste punt vandaag, ligt iets boven 1750 m. Dan dalen we af naar het Black H´Mong dorp, Seo Mi Ty. Onze eenvoudige homestay ligt aan het grote stuwmeer dat na de bouw van een dam in begin van deze eeuw is ontstaan.

Dag 11 wandelen Seo Mi Ty naar Ban Ho (19 km), 6 uur lopen

Na het ontbijt vervolgen we deze avontuurlijke tocht. De route is prachtig waarbij we twee rivieren moeten oversteken. De één d.m.v. een doorwading en de andere via een oude hangbrug. We overnachten in het dorp Ban Ho, hier woont de Red Dao stam. In deze vallei en dit dorp kwamen in 1996 voor het eerst buitenlandse toeristen. We overnachten in het huis van één van deze gastvrije mensen. Op deze dag kan een keuze gemaakt worden om een wat makkelijker route te lopen, als het veel heeft geregend. De smalle steile paadjes worden dan riskanter en en de rivier doorwading dan niet altijd mogelijk. Veiligheidshalve  wijken we dan uit naar een wat vlakkere route.
Vlakbij de rivier is een hotspring. Als het weer het toelaat kunnen we hier later in de middag een bad nemen.

Dag 12 wandelen Ban Ho naar Thanph Phu (11 km en 3 uur lopen) plus een ommetje naar Sin Chaia (18 km), 5 uur lopen

We bevinden ons nu aan de rand van het regenwoud bij de Hoang Lien Son Mountain Range. De Fan Si Pan, met zijn top van 3143m de hoogste berg van Vietnam, maakt deel uit van deze bergrug. We steken een bergpas van 1180m over en dalen af naar Nam Keng, dat bewoond wordt door leden van de Xafo Hill stam. In de ochtend steken we een aantal rivieren over. Met goed weer kan in één van de rivieren gezwommen worden. De bruggen over deze rivieren kunnen nogal wisselend van kwaliteit zijn. Na de lunch in Than Phu is er ruimte voor een tweede wandeling.We lopen dan naar het dorp Sin Chaia, een klein deel over een weg maar merendeels door rijstvelden,  vanwaar we via een andere route weer terug lopen naar Than Phu, zodat we de bagage vanaf de lunch kunnen achterlaten.

Dag 13 wandelen van Thanph Phu naar Ban Ho, 8 km, 2 uur lopen en bus naar Sa Pa (1 uur).

Na het ontbijt hebben we nog wat tijd om in het dorp rond te kijken als het gisteravond te laat geworden is. Daarna wandelen we over de weg de vallei in richting Ban Ho waar we in een lokaal restaurantje zullen lunchen. We bezoeken de Ca Nhay Suoi  Lave waterval waarna we per bus of jeep terug gaan naar Sa Pa.

Dag 14 vervoer Sapa terug naar Ha Noi (ongeveer 5 uur rijden)

In de ochtend stappen we in de bus en rijden terug naar Ha Noi. In de middag kun je jezelf vermaken in deze levendige stad. Daarnaast heb je tijd om weer even om te pakken voor de volgende trek.

Dag 15 bus van Ha Noi naar Mai Chau/Pom Coong, 3,5 uur reistijd

In de ochtend vertrekken we uit Ha Noi richting Mai Chau dat ten zuid-westen van Ha Noi ligt. Zodra je de stad achter je laat, verandert het landschap al snel, we rijden langs uitgestrekte landbouwgronden  maar in de verte zien we al heuvels en bergen opdoemen. Bij aankomst in Mai Chau wordt er geluncht in onze homestay. Na de lunch beginnen we aan de eerste wandeling rond Pom Coong, een dorp bewoond door de ‘White Thai’ minderheid. De huizen zijn er gebouwd op palen. Het is een leuke plek, mooi uitzicht en gezellig met de mensen uit het dorp. We worden gastvrij onthaald en krijgen een voorproefje van hun traditionele cultuur. ’s Avonds kunnen we genieten van een lokale dansvoorstelling. We overnachten in een homestay. De wandeling duurt ongeveer 2 uur.

Dag 16 wandelen van Pom Coong via Ba Phu Mau naar Thin Hao Binh 15 km), 5 uur lopen

Na het ontbijt een korte transfer per auto (40 minuten) naar Tinh Son La Village, het beginpunt van de wandeling van vandaag. De route volgt een mengeling van paden en weelderig begroeide steile hellingen, soms afgewisseld met een stukje asfalt. Het gebied staat bekend om de passievruchten. Deze slingerplanten zijn bevestigd aan palen en hechten zich boven onze hoofden  aan elkaar zodat we onder een soort natuurlijk afdak lopen. Op de hellingen zwoegen gezinnen, vaak met een baby op hun rug of met spelende kinderen om hen heen, om de rotsachtige grond geschikt te maken voor landbouw. Een mooie dag om het landelijke leven in dit deel van Vietnam te aanschouwen. We overnachten in een homestay in Thin Hao Binh. We zijn vandaag ongeveer 5 uur onderweg.

Dag 17 wandelen van Tinh Hao Binh via Ba Pu Tong naar Hang Village (20 km), 5,5 uur lopen

Vandaag is een van de langste trekking dagen, maar met een fantastische beloning. De route loopt via verschillende inheemse dorpen en biedt een prachtige gelegenheid om dit deel van Vietnam te beleven. We stoppen in Van Mai voor de lunch, vervolgens worden we per auto naar Sai village gebracht, om van daar naar Hang Village te lopen. Een oase in het midden van het Phu Luong Natuurreservaat. Je komt hier in een interessant gebied dat nauwelijks door westerlingen bezocht wordt en de kans dat je hier andere toeristen tegenkomt is erg klein. Laat in middag komen we aan in Hang Village, waar we overnachten in één van de lokale huizen op palen. We zijn vandaag ongeveer 7 uur onderweg.

Dag 18 Trek in de heuvels van Ba Pu Tong naar Nong Cong Village (19 km), 6 uur lopen

Naast de smalle dorpspaden loopt de route vandaag voor de helft over oude onverharde wegen die dateren uit de Franse koloniale tijd. Er zijn enkele steile beklimmingen en ook weer een aantal rivieren over te steken. Hoewel we nu in een wat meer afgelegen gebied komen, zullen we zeker nog dorpelingen ontmoeten die op de velden aan het werk zijn of terugkomen van de vroege ochtend markt. In een lokaal huis in Pak Kha, kunnen we wat ontspannen en bijkomen van de hitte, terwijl we onze authentieke packed lunch bewonderen en verorberen. We gaan verder langs een oude jeep road naar Kho Muong village, gelegen tussen steile bergen. Wie nog energie over heeft, kan vanaf hier in twee uur heen en terug lopen naar een grote, kort geleden, ontdekte grot die omringd wordt door struikgewas en hangende vegetatie. De grot wordt beschermd door boswachters vanwege het delicate ecosysteem en de verschillende soorten vleermuizen die  in de grot verblijven. Overnachting in een ecotoerisme homestay.

Dag 19 wandelen van Nong Cong naar Nua Village, (16 km), 6 uur lopen

We vertrekken vroeg (6 uur) en dalen af om de enige markt in dit natuurreservaat te bezoeken. Hier kunnen we alle producten zien die we gisteravond bij het diner hebben gegeten. Bedenk dat al deze producten te voet (in zo’n 2 uur) helemaal omhoog naar het dorp worden gebracht. We kunnen rondkijken op deze drukbezochte markt. We lunchen in Ban Ba. Na de lunch voert het pad ons voor ongeveer een uur door het dal, dan klimmen we over een kleine berg naar Nua village. Het dorp is perfect gepositioneerd dicht bij een kleine rivier met mogelijkheden om af te koelen in het heldere water. Je kunt ook de fascinerende architectuur gaan ontdekken of de, in de omgeving gelegen, talrijke gehuchten bezoeken. Relaxen in een hangmat en genieten van de rust van deze prachtige regio kan natuurlijk ook. Overnachting in een ecotoerisme huis.

Dag 20 wandelen van Nua Village naar Ban Ba, 3 uur lopen, vervoer naar Ha Noi, 4 uur rijden.

Na een vroeg ontbijt zijn we al weer toe aan de laatste wandeling van deze reis. Het eerste uur is relatief vlak, we passeren enkele kleine gehuchten waar boeren aan het werk zijn op hun rijstvelden. We steken de rivier over en gaan vervolgens de heuvels in. We kunnen genieten van een prachtig zicht op de vallei. Een lappendeken van rijstvelden en met bossen bedekte bergen. Het laatste stuk gaat over een onverharde weg naar het dorpje Ban Ba waar we gaan lunchen. Hier worden we met de bus opgehaald en gaan we terug naar ons hotel in Ha Noi. De weg loopt deels door prachtig karstgebied (Halong Bay op het land), maar ook door lelijk industriegebied (cementindustrie). Het is misschien ook wel goed je te realiseren dat deze lelijke kant van Vietnam ook bestaat.
Onderweg stoppen we om een lokale fabriek te bezoeken waar van bamboehout eetstokjes worden gemaakt.

Dag 21 Ha Noi Ė Amsterdam.

Ook vandaag nog even vrij voor sightseeing of om inkopen te doen voordat we naar het vliegveld gaan in de avond voor het vertrek naar Nederland.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | Ten Have 13 | 7983 KD Wapse | tel. 0522-241146 | email: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord