Home Diashows Reisboekenshop Contact> Mijn HT
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
22 6 2
VERTREK TERUG REISSOM
18 september 09 oktober € 3595,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Indonesie »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis West Papua | Raja Ampat
Praktische informatie

Praktische reisinformatie

Vooraf: HT organiseert ongeveer 3 - 6 weken voor vertrek een voorbereidingsbijeenkomst om de hele reis incl. alle praktische zaken goed door te spreken. Dat is een goed moment om detailvragen te stellen. Vanwege het experimentele karakter van de reis is het goed denkbaar dat er nog enkele aanvullingen komen op deze praktische informatie. Die eventuele aanvullingen worden tijdig voor vertrek gecommuniceerd naar de deelnemers.

Klimaat

De provincies Papoea en West-Papoea in Indonesië liggen (bijna) op de evenaar en hebben dus een tropisch klimaat. Het klimaat in het hoogland wijkt sterk af van dat in de twee later te bezoeken laaglandgebieden. In de Baliemvallei zelf op ruim 1600 m is het overdag 20 - 30° C en ’s nachts 10 - 15° C. Naarmate we tijdens de trek hoger komen wordt het natuurlijk steeds koeler en is het denkbaar dat we ‘s nachts gedurende enkele nachten te maken krijgen met lichte vorst. We zullen regelmatig zon krijgen, maar reken er ook op dat het in het hoogland bijna elke dag kan regenen en dan gaat het al snel om een echte plensbui. We zitten bij deze trek – maar ook in Korowai - niet voor niets midden in het regenwoud! Regenen doet het overigens voornamelijk in de middag, s nachts en ‘s ochtends vroeg. In de ochtend is het vaak helder en we gaan dus bij tijds op stap. In de loop van de dag kan het nevelig worden. We bezoeken de Baliem in september en die maand behoort qua weer tot de wat betere maanden. Op laaglandniveau -  Korowai en Raja Ampat - is het heet en drukkend met een luchtvochtigheid van tussen de 65 en 99 %; in Raja Ampat zorgt een zeebries vaak voor enige verkoeling. In september/ oktober is de gemiddeld maximale temperatuur overdag, zowel in Korowai als in Raja Ampat, 30 – 31 °C; en de gemiddelde minimale temperatuur ‘s nachts is 24 – 25 °C. We zijn in Korowai in de maand oktober, wat in dit specifieke deel van Papoea de laatste maand is van het ‘droge’ seizoen. Maar in de praktijk moet je er ook hier rekening mee houden dat het elke dag kan regenen; vaak gaat het dan om korter durende buien. Oktober is ook voor Raja Ampat een relatief gunstige maand qua regenval en – heel belangrijk - de zee is relatief rustig. De temperatuur van het zeewater in Raja Ampat is aan het oppervlak ongeveer 29 °C.

Tijd

Het tijdsverschil tussen Nederland en (West) Papoea is 8 uur gedurende onze wintertijd en 7 uur tijdens onze zomertijd. Het is daar later dan in Nederland.  

Elektriciteit

De netspanning is 220 volt, de stopcontacten zijn van het Europese type, dus meenemen van een verloopstekker is niet nodig. Tijdens de trekking in de Baliem is er wellicht af en toe elektriciteit, maar reken hier niet op. Tijdens de Korowaitocht is er alleen elektriciteit in Dekai (begin en einde van de tocht) en soms (niet zeker!) ’s ochtends vroeg in het dorpje Mabul, het begin en eindpunt van de trek. De homestays op Raja Ampat hebben wel elektriciteit, maar bijna altijd alleen ’s avonds.

Geld

Waarde van de Indonesische roepia (IRS): 1 € - 16.458 IRS oftewel 100.000 IRS = 6.06 € (peilmaand: januari 2019). Voor de actuele wisselkoers klik hier. (Oanda.com) Dit betekent dikke stapels geld (denk aan een money belt o.i.d. met voldoende capaciteit). Geadviseerd wordt om op de heenweg in Jakarta of Denpasar de hoofdmoot van de benodigde roepia’s voor de hele reis te pinnen: je krijgt daar in principe meer roepia’s dan op plekken in Papoea. Waarschijnlijk moet je meerdere keren pinnen: vaak (maar dit varieert) kun je per keer maar een beperkt bedrag pinnen. Om te pinnen dient er op je bankpas het Maestro logo te staan. Een ruwe schatting m.b.t. het benodigde bedrag in roepia’s komt overeen met ongeveer € 300 voor de hele reis; dit betreft bijvoorbeeld kleine persoonlijke uitgaven (zoals drankjes), tips (zie verderop), het beperkt aantal keren dat lunch en diner voor eigen rekening zijn tijdens stops vluchten heen- en terugreis in resp. Jakarta, Bali, Jayapura, Wamena en Sorong. Verwacht je daarnaast grotere uitgaven te doen, bijvoorbeeld voor souvenirs, dan pin je voor een groter bedrag. Aanvullend pinnen is in Papoea/West-Papoea alleen mogelijk in de steden Jayapura (maar daar ben je alleen heel kort op doorreis) en Sorong. Overigens kun je in principe op de terugweg tijdens het overstappen in bijvoorbeeld Jakarta op de luchthaven niet-gebruikte roepia’s terugwisselen tegen euro’s. Het is aan te raden op de heenreis in Jakarta dit nog even goed te checken, want de situatie kan veranderen. Houd daarbij rekening met een koersverlies t.o.v. de koers bij aankoop. Het is aan te bevelen voor onverwachte situaties (denk bijvoorbeeld aan onverwachte medische kosten) voor de zekerheid toch ook een bedrag in cash dollars (bijv. $ 150; met name ook kleine coupures) mee te nemen; dit voor het geval er opeens toch hogere uitgaven zijn op een plek waar geen pinautomaat in de buurt is (dus bijna overal!). Zorg dat de dollarbiljetten niet gekreukeld zijn en niet ouder dan een paar jaar. Dergelijke biljetten moet je vaak een paar dagen vooraf bestellen bij je bank of bij een kantoortje van de GWK (Grenswisselkantoren). Ook westerse credit cards lijken in Papoea amper geaccepteerd te worden, behalve wellicht in een enkel groter hotel. Let op: veel Nederlandse banken hebben standaard de mogelijkheid tot geldopnames in landen buiten Europa geblokkeerd en een limiet voor een geldopname per keer vastgesteld. Wanneer je met je bankpas wilt pinnen in het verre buitenland, zorg dan dat jouw bankpas gedeblokkeerd wordt voor geldopnames in landen buiten Europa en check je limiet per opname. Meestal kun je dit zelf digitaal regelen.  

Tips

Het is goed gebruik om als groep na afloop van de treks – dat wil zeggen als de tochten naar tevredenheid zijn verlopen - een tip te geven aan de betrokkenen (gids, kok, dragers). Een richtbedrag qua tips is ongeveer € 95 p.p. voor de hele reis. Bij een kleine groep kan dit wellicht wat hoger uitpakken. Soms is het aan te bevelen om heel selectief ook buiten de trekkings om als groep of individueel een kleine tip te geven, bijv. aan een bootbemanning, bij hotel, enz.

Openingstijden winkels en kantoren

De meeste winkels zijn open van 08.00 tot 20.00 uur (veel winkels ook op zondag). Banken zijn meestal open van 08.00 tot 12.00 uur, op zaterdag tot 11.00 uur (maar waarschijnlijk bezoek je geen bank tijdens de reis behalve op een luchthaven). Postkantoren zijn open van 08.00 tot 15.00 uur van maandag t/m donderdag en vrijdags tot 11.00 uur en op zaterdag tot 14.00 uur. Maar op afgelegen plekken kunnen afwijkende tijden van toepassing zijn.

Geldigheid paspoort en visum

Je paspoort moet op het moment van entree van Indonesië minimaal nog zes maanden geldig zijn. Voor een toeristisch verblijf in Indonesië is bij verblijf van minder dan 30 dagen en entree via de internationale luchthaven van Jakarta of Bali geen toeristenvisum meer vereist. Je moet bij entree van het land wel kunnen overleggen een vliegticket voor je retourvlucht (of voor een doorgaande vlucht naar buiten Indonesië). Dit is de stand van zaken in januari 2019. Check s.v.p. een week of vier voor je vertrek of deze situatie nog steeds van toepassing is. Check voor details de volgende websites: http://www.indonesia.nl/ en/of http://visa4indonesia.nl. Geadviseerd wordt om een kleurenkopie van de pagina van je paspoort met je pasfoto + kerngegevens  mee te nemen. Mocht je onverhoopt je paspoort kwijtraken dan heb je in ieder geval een bewijsstuk van je identiteit tot je beschikking.   

Surat Jalan Ė reisbrief/permit

Direct na aankomst in Jayapura zullen we de zogenaamde Surat Jalan – reisbrieven – geregeld moeten hebben. In ons geval gaat het om specifieke vergunningen voor het bezoeken van resp. de Baliemvallei en de Korowai Territories. Onze lokale agent regelt dit voor alle deelnemers voor vertrek uit Nederland. HT zal de deelnemers enige tijd voor vertrek vragen om een goed gelijkende digitale pasfoto te mailen. Voor bezoek aan de Raja Ampat eilanden is een Raja Ampat Marine Park Entry permit nodig, die ongeveer € 60 kost. Die permit wordt bij aankomst op het eiland Waigeo aangeschaft door de Nederlandse reisleider. Alle voor deze reis vereiste lokale vergunningen zijn inbegrepen bij de prijs van de reis, ook de Marine Park Entry permit. Voor details: zie de site onderdeel ‘Prijzen en data’.  

Vaccinaties en malaria

Voor Indonesië c.q. Papoea – Raja Ampat adviseren we je dringend om de volgende vaccinaties/ tabletten te nemen c.q. te checken of eventuele inentingen nog geldig zijn: buiktyfus, DTP en hepatitis A. Ter voorkoming van malaria moet je een antimalariamiddel slikken. Het middel dat wordt geadviseerd is persoonsgebonden.Ter voorkoming van malaria moeten daarnaast nog extra maatregelen worden getroffen, namelijk: `s avonds kleding met lange mouwen en een lange broek en gebruik van anti-muggenolie. Tevens is het aan te raden om voor de zekerheid een muskietennet voor over je hoofd(-deksel) mee te nemen. Een muskietennet voor je bed of matras heb je nodig tijdens de Korowai tocht; op Raja Ampat zorgen de homestays voor een muskietennet. Informeer je over vaccinaties tijdig, d.w.z. 4 tot 6 weken voor vertrek, bij je GG&GD of huisarts.

Voorkomen van wondjes, ongedierte, enz.

Behandel iedere muggenbeet of verwonding – ook kleine wondjes – onmiddellijk. Een klein wondje raakt al snel geïnfecteerd en kan makkelijk uitgroeien tot een fikse wond. Voorkomen is beter dan genezen: draag bijvoorbeeld tijdens een trek door de jungle beschermende kleding (hoofd, benen, armen, enz.). Klein ongedierte zit overal en zal wel eens zorgen voor ongemak. Tijdens de treks zal de lokale gids ons informeren over eventuele aanvullende voorzorgsmaatregelen.

Lijst van persoonlijke medicijnen

- antimalaria middelen, zoals geadviseerd door GG&GD / huisarts
- cyproxine kuur (antibiotica voor darminfecties)
- amoxyciline kuur (antibiotica voor huidinfecties)
- talkpoeder
- zalf tegen (voet)schimmels
- anti-zonnebrandmiddel, hoge beschermingsfactor plus aftersun; denk aan vele snorkelen;    voldoende meenemen; is ter plekke zeer waarschijnlijk niet verkrijgbaar
- lippenbescherming (evt. speciale anti-herpiscrème) met UV-filter
- muggenolie/-stift Autan, jungle olie (ruime voorraad!)
- azaron tegen insectenbeten, -jeuk
- sterilon vloeibaar/betadine iodium èn zalf voor wondontsmetting bijv. teerzalf; ruim meenemen
- hansaplast voor wondjes
- steriele gaasjes (veel!)
- leukoplast, evt. ook sporttape
- 2nd skin voor blaarbehandeling - pincet - tekentang
- (rek)verband
- aspirine/paracetamol o.i.d. tegen pijn en koorts
- rehydratiezout (ORS) bij diarree

HT zorgt voor een meer uitgebreide medicijnenkit met o.a. specifieke antibiotica. De kans dat we deze medicijnenkit nodig hebben is klein, maar aanwezig.

Alcohol

Op heel Papoea en West-Papoea incl. de Raja Ampat eilanden is het bezit en het nuttigen van alcohol streng verboden al zijn er soms uitzonderingen. We verzoeken de deelnemers in dit opzicht terughoudend op te stellen. HT is niet aansprakelijk voor de gevolgen als iemand zich niet aan de regels houdt.

Algemene opmerkingen over de uitrusting

Aan de uitrusting worden specifieke eisen gesteld in verband met de bijzondere omstandigheden. Wat betreft je kleding: houd rekening met vochtig-tropische warmte en vooral ook met regen. Sneldrogende materialen komen hier het meest van pas. Puur katoen wordt afgeraden. Een poncho is een ‘must’, een paraplu een aanrader (ook bruikbaar tegen felle zon). Wat betreft je wandelschoeisel: de ervaring leert dat leren bergschoenen niet praktisch zijn in de jungle van Papoea. Tijdens de twee trektochten lopen we veelvuldig door water en zompig en modderig terrein. Daardoor wordt het leer nat en zacht en zal het gaan schimmelen. Praktisch zijn schoenen die zo mogelijk volledig uit kunststof bestaan (dat kan synthetisch leer zijn). De zool moet een goed profiel hebben en liefst ‘zacht’ zijn zodat je bijv. grip hebt op en voeling met boomstammen via welke we regelmatig een riviertje of moerassig gebied oversteken. Een aanrader in dit verband is de volgende schoen: Palladium Pampa Solid Ranger TP Army Green/Beluga; deze schoen is zelden in kampeerwinkels voorradig en moet dus vaak tijdig speciaal besteld worden. Meer informatie over dit onderwerp ontvang je tijdens de voorbesprekingsbijeenkomst van de reis. Aanvullend zijn teva-sandalen handig: op kampementen, tijdens boottochten, bij verblijf op Raja Ampat, enz. Over sokken: wat voor de schoenen geldt, geldt ook voor de sokken. Neem geen puur katoenen sokken mee; een mengvorm van synthetische stof met wol en/of katoen is vaak de beste optie. Verpak alles waterdicht in je plunjebaal en/of waterdichte tas en idem dito in je dagrugzak. Neem voor dit doel voldoende plastic zakken mee in diverse formaten. Een slaapzak heb je alleen nodig tijdens de Baliemtrekking; in de laaggelegen gebieden is ’s nachts een slaapzak veel te warm.

Totaalgewicht van je bagage, aantal stuks en hoofdbagage in rugzak

Houd bij het pakken s.v.p. rekening met de volgende beperkingen tijdens de vluchten en de twee treks:


 • Het maximale gewicht tijdens de heenreis Amsterdam – Jayapura en tijdens de terugreis Sorong – Amsterdam. Bij internationale vluchten gelden vaak de volgende bagagebeperkingen: ruimbagage 23 kg/1 stuk; handbagage: ongeveer 7 kg/1 stuk. Omdat er vanuit Nederland wellicht enkele tenten en in ieder geval medicijndozen meegaan naar Indonesië, vragen we onze deelnemers om niet meer dan 15 kg aan ruimbagage mee te nemen (dit is exclusief handbagage). De overige kilo`s kunnen dan gebruikt worden voor de eventuele groepsbagage.

 • Vlucht Jayapura – Yahukimo/Dekai v.v.: ruimbagage max. 2 stuks, max. 10 kg totaal; handbagage: max. 2 stuks, max. 7 kg totaal. Tijdens de trekking: maximaal 12 kg p.p. afgeven aan drager. Let op: men verwacht dat de deelnemer z’n bagage aanlevert in de vorm van een rugzak (en niet in de vorm van een plunjebaal): een drager beschikt niet zelf over een rugzak/draagstel o.i.d. De dragers zijn klein van stuk: voor elke deelnemer is er een drager van de persoonlijke bagage. Opmerking: alles wat we niet nodig hebben tijdens het verblijf in de Korowai Territories laten we achter bij de lokale agent in Jayapura (afgeven bij hotel). Zorg dat je voor dit doel een stevige plastic zak o.i.d. hebt.

 • Vlucht Jayapura – Sorong: ruimbagage: 20 kg/1 stuk; handbagage: 7 kg/1 stuk.

 • Trekking op eiland Waigeo / Raja Ampat: maximaal 10 kg p.p. afgeven aan drager (waarschijnlijk kun je voor deze korte trek met minder toe). Let op: ook hier verwacht men dat de deelnemer z’n bagage aanlevert in de vorm van een rugzak. Alles wat we niet nodig hebben tijdens de trekking kunnen we achterlaten bij de homestay op Waigeo (nabij Waisai).

 • Paklijst

  -  plunjebaal van sterke synthetische stof voor je hoofdbagage; gezien de te verwachten regens en opspattend water tijdens boottochten is een waterdichte tas een aanrader (al dan niet met een lichtgewicht plunjebaal ter bescherming van die vaak kostbare tas); meer informatie hierover tijdens de voorbesprekingsbijeenkomst van de reis
  -  flink formaat dagrugzak met goede draagbanden (plus bijpassende regenhoes)
  -  lichtgewicht  lakenzak;                                                      -  slaapmat + passende regenhoes/-zak
  -  muskietennet: tijdens Korowai-tocht is dit een essentieel stuk uitrusting!
  -  loopschoenen tijdens twee trekkings: zie ook ‘algemene opmerkingen over de uitrusting’ hierboven
  -  sandalen/teva’s
  -  wandelsokken: diverse paren
  -  wandelstokken (telescopisch inschuifbaar): handig bij oversteek riviertjes, in moerassig gebied, op steile glibberige modderpaden, enz.
  -  2 sneldrogende lange broeken (licht van gewicht; sneldrogend; in ieder geval 1 x in donkere kleur i.v.m. modder)
  -  korte broek (synthetisch/sneldrogend)
  -  T-shirts/blouses (bijv. synthetisch of licht-geweven katoen of mix); deels ook met lange mouwen tegen zon en ongedierte
  -  ondergoed (synthetisch of licht-geweven katoen of mix)
  -  vest van lichtgewicht fleece  
  - lichtgewicht regenponcho; eventueel combineren met paraplu -  hoofddeksel tegen zon en regen (bij voorkeur met ‘uit’-stekende rand: houdt zo nodig muskietennet rond je hoofd van je gezicht af)
  -  toiletartikelen
  -  zwembroek/-pak (denk aan vele snorkelmogelijkheden)
  -  lichtgewicht handdoek(en); sneldrogend
  -  goede zonnebril
  -  reservebril (indien van toepassing)
  -  muskietennet voor rond je hoofd (tevens rond hoed/pet)
  -  2 x 1 liter veldflessen
  -  zakmes
  -  hoofdlamp plus voldoende batterijen
  -  hangslotje om bijvoorbeeld plunjebaal af te sluiten
  -  wasmiddel (biologisch afbreekbaar)
  -  naaisetje
  -  money belt of halstasje met voldoende capaciteit (denk aan stapels bankbiljetten!) voor geld en reisbescheiden: paspoort + fotokopie, inentingsboekje, vliegticket, kopie verzekeringsbewijs + alarmnummer (in plastic o.i.d. tegen lichaamsvocht/regen)
  -  voor de zekerheid: 3 pasfoto`s in kleur: puur voor het geval we opeens geconfronteerd worden met noodzaak tot aanvullende vergunning o.i.d.; opmerking: voor de Surat Jalan (reisbrief: zie p. 3 van deze praktische reisinformatie) zal HT zal de deelnemers enige tijd voor vertrek vragen om een     goed gelijkende digitale pasfoto te mailen
  -  plastic (vuilnis)zakken/waterdichte zakken in diverse formaten; zie hierover ook de rubriek   ‘Algemene opmerkingen over de uitrusting’ op p.4 van deze praktische reisinformatie
  -  iets om te lezen; denk ook aan de kans op wachten op bijv. vervoer, die zich tijdens de reis op onverwachte momenten voor kan doen.   
  Voor snorkelliefhebbers - en wie is dat op de Raja Ampat eilanden niet!
  - tevens:                                      
  -  snorkelbril incl. pijpje
  -  zwemvinnen/-vliezen  
  Opmerking: Bij ons verblijf op de Raja Ampat eilanden kun je vrijwel dagelijks snorkelen, vaak vanaf het housereef van de homestay. Ter plekke huren van een passende snorkel plus vinnen kan niet of vrijwel niet. Daarom is het meenemen van een goed passende eigen snorkeluitrusting een absolute aanrader. Dit hoeft niet duur te zijn.  

  Verzekeringen

  HT Wandelreizen stelt een adequate reisverzekering verplicht. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Beide soorten verzekeringen kun je via HT Wandelreizen afsluiten. Indien de reisverzekering wordt afgesloten via derden dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer en alarmnummer. Mocht er zich tijdens de reis iets voordoen kan er snel gehandeld worden door HT Wandelreizen en de reisleiding.

  Bookmark and Share
  WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
  HT Wandelreizen | Ten Have 13 | 7983 KD Wapse | tel. 0522-241146 | email: info@htwandelreizen.nl

  Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
  htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord