Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
17 8 3
1 rugzakken
VERTREK TERUG REISSOM
27 september 13 oktober € 2195,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Japan »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Japan
Land informatie

Landschap en ligging

Japan bestaat uit een keten van eilanden over een lengte van 3000 kilometer, aan de oostelijke kant van het land beslaat deze lengte voornamelijk gebergte. Meer dan 80% van het landschap van Japan is gebergte.  Japan bestaat uit zo`n 3900 kleine eilanden en vier grote eilanden te weten Hokkaido, Kyushu, Shikoku en Hosnhu. Okinawa, één van de grotere kleine eilanden, is zo ver verwijderd van "het vaste land" van Japan dat zich hier een geheel eigen cultuur heeft ontwikkeld.

Van het gebergte dat Japan beslaat is een deel vulkanisch, hiervan zijn zo`n 40 actief en deze bevinden zich voornamelijk op het eiland Kyushu.  De vele hete bronnen die men vindt in Japan zijn aan deze vulkanische activiteit te danken.

Klimaat

Het klimaat van Japan is ingewikkeld te noemen. Het merendeel van het land ligt in de noordelijke zone welke vier seizoenen kent, daarnaast zijn er grote klimaatverschillen tussen Hokkaido in het noorden met korte zomers en lange winters met veel sneeuw, en de zuidelijke eilanden zoals Okinawa met een subtropisch klimaat. In de wintermaanden, december t/m februari, brengt de wind de koude luchtstroom vanuit Siberië naar Japan waar ze de warmere lucht ontmoet van de Pacific. Het gevolg zijn hevige sneeuwbuien aan de kant van het land welke aan de Zee van Japan ligt.  De zomermaanden, juni t/m augustus, zijn warm en vochtig.  Qua weer kan je het land het beste bezoeken van september tot november.  

Flora en fauna

In Japan vind je een uitgebreid natuur- en wildleven. Het meeste van Japan`s flora is echter geïmporteerd uit Europa en Noord Amerika. Japan bestond vroeger overwegend uit bossen maar helaas is hier het merendeel van verdwenen. Door de ontoegankelijkheid van sommige alpiene gebieden zijn er wel vele mooie natuurgebieden bewaard gebleven in de hogere regionenen van de eilanden Honshu en Hokkaido.

Veel van de diersoorten die men tegenkomt in Korea en China vind je ook in Japan. Maar er zijn enkele die uniek zijn en alleen in Japan voorkomen zoals de Japanse salamander en de Japanse makaak. De grootste carnivoren die je er tegenkomt zijn beren, de bruine beer en de Aziatische bruine beer. De bruine beer wordt het langst met een lengte van ongeveer 2 meter.

Volk, taal en godsdienst

Japan heeft ongeveer 127 miljoen inwoners en is hiermee het negende grootste land ter wereld. Ongeveer 75% van de bevolking leeft in de steden. De oorspronkelijke bewoners van Japan, de Ainu zijn er minimaal in aantal en zijn geconcentreerd op het eiland Hokkaido.

In Japan vindt men twee etnische minderheden, de Ainu en de Burakumin. Van de Burakumin wordt gesteld dat zij dezelfde voorvaderen hebben maar door het verleden en het werk dat men in het verleden deed, slagers en leermakers bijvoorbeeld, zorgde ervoor dat ze als buitenstaanders worden beschouwd en ook als zodanig worden behandeld of benadeeld in werk en huwelijken.

Op het eiland Hokkaido vindt je de etnische minderheid de Ainu. In de taal van de Ainu betekent het woord ainu "mens" . Verhalen gaan dat deze mensen afstammelingen zijn van Kaukasische rassen die Japan binnenkwamen via Siberië. Het verleden van de Ainu is vergelijkbaar met de geschiedenis van de Noord Amerikaanse indianen.

Naast het Japans spreekt men in Japan ook lokale dialecten. Deze dialecten zullen zelfs voor de Japanners zelf moeilijk verstaanbaar zijn. Veel Japanners spreken geen of weinig Engels. Om het communiceren wat makkelijker te maken is een glimlach altijd goed!

De Japanners vinden het erg normaal om zo`n drie religies naast elkaar te hanteren. Shinto, het Boeddhisme, Confucianisme en het christendom spelen allemaal een belangrijke rol in het dagelijkse leven. Shinto en het Boeddhisme zijn de meest voorkomende religies in Japan. Shinto is een inheems geloof ofwel "de Weg van de Goden".

Geschiedenis

Japan was lang een geïsoleerd land dat zich bewust afsloot van de buitenwereld. Alleen China en Nederland hadden het voorrecht handel te drijven met Japan en hadden hun eigen handelsvestigingen in Nagasaki tussen 1600 en 1854. Veel Nederlanders weten niet dat Japanners een hoge dunk van Nederlanders hebben. Nederland introduceerde in Japan vele producten en technieken op agrarisch, medisch, nautisch gebied. Maar ook waterhuishouding en de eerste westerse taal die ook bestudeerd werd door grote getale Japanners was Nederlands.

In 1854 werd het isolement doorbroken door onder andere grote druk van Amerika en andere westerse landen. De Japanners leerden in vrij korte tijd nieuwe technieken en paste deze toe of verbeterden deze waardoor zij in nog geen halve eeuw zeer westers georiënteerd werden.
Ook kwamen er nu uit heel de wereld handelsreizigers en zendelingen naar het land van de reizende zon. Één van deze zendelingen was de eerwaarde Walter Weston (de “berg” dominee), die de schoonheid van de Japanse Alpen in zijn gids over Japan van 1881 ter sprake bracht. In 1896 publiceerde hij een ander boek, “Mountaineering and Exploration in the Japanese Alps”, dat de interesse van de Japanners aanwakkerde. Vanaf die tijd werd wandelen in de Japanse Alpen één van de grootste hobby’s van de Japanners zelf. In Kamakochi staat een standbeeld ter nagedachtenis aan Walter Weston.

Toch was er één berg in Japan, die ook voor de komst van de bergdominee zeer populair was onder de Japanners. De enorme berg is de vulkaan Mount Fuji. Als geboren Japanner behoor je in het leven 8 zaken te doen. Één daarvan is bijvoorbeeld het Boeddhisme bestuderen en dus een tijdje monnik te worden. Een ander zaak is de heilige berg Mount Fuji beklimmen.
Wij zullen met deze reis in de voetsporen van Walter Weston stappen.

Eten en drinken

De Japanse keuken bestaat uit veel meer dan alleen sushi, tempura of sukiyaki. Je kunt in je gerief vinden in verscheidene soorten restaurants zoals de shokudo(fast food restaurant), izakaya (pub) of okonomyaki (kook wat je lekker vindt).

Enkele voorbeelden van gerechten zijn yakitori (gegrillde kip aan stokjes met groentes), sukiyaki (reepjes rundvlees gesmoord in soja saus met suiker en sake), shabu shabu (dunne repjes rundvlees en groentes gekookt in vocht, daarna gedipt in sesam zaad en saus op citroenbasis), tempura (vis, garnalen en groentes gekookt in beslag), ramen (grote kommen noodles gesmoord in vleesbouillon met bijv. varkensvlees), unagi (aal), tonkatsu (gefrituurde varkensvlees met een speciale saus).

Rijstwijn of sake wordt al sinds eeuwen gebrouwd in Japan. Er zijn verschillende soorten sake`s die men kan drinken, de troebele soort, de ongeraffineerde soort en de heldere soort. Sake wordt zowel warm als koud geserveerd. Als je sake besteld wordt deze waarschijnlijk geserveerd in een tokkuri. In Japan wordt veel groene thee gedronken met veel vitamine C.

Milieu

HT Wandelreizen voert reizen uit naar verre bestemmingen waar het massatoerisme (nog) niet is doorgedrongen. Wij zijn ons er van bewust dat we reisproducten aanbieden en verkopen die in vele opzichten milieubelastend zijn of kunnen zijn. Zowel de afstanden die worden gevlogen als ook de kwetsbaarheid van de verschillende gebieden, in ecologische en culturele zin, dwingen ons de grootste zorg in acht te nemen bij het aanbieden en uitvoeren van onze reizen.
HT Wandelreizen wil haar verantwoordelijkheid t.a.v. het milieu nemen om zoveel mogelijk te waarborgen dat we ook in de verre toekomst nog van deze prachtige plekken op onze planeet kunnen genieten.

Het beleid van HT wandelreizen kent in dit opzicht een aantal richtlijnen:

-op trektocht wordt op gas gekookt. Hoog in de bergen is geen hout, de bevolking stookt daar op lama- en koeienmest of op graspollen. Als de omstandigheden het toelaten maken we af en toe wel een klein vuurtje.
-we laten geen afval achter. Schillen worden begraven, papier verbrand en blikjes en folie etc. wordt mee terug genomen.

De deelnemers worden verzocht het volgende in acht te nemen:
-op trektocht de vegetatie ongemoeid te laten.
-alle afval te verzamelen, collectief te verbranden en daarna met aarde te bedekken, dan wel mee te nemen/geven tot het eind van de tocht.
-je behoefte te doen op veilige afstand van bronnen en rivieren, en het geproduceerde af te dekken met stenen, aarde of bladeren. WC-papiertje aansteken schijnt ook goed te werken.
- Batterijen mee terug te nemen naar Nederland.


Batterijen
In veel derde wereldlanden functioneert het afval ophaal- en verwerkingssysteem niet of nauwelijks; zeker niet naar onze maatstaven van duurzaamheid. Het weggooien van giftige batterijen is een groot probleem voor de drinkwatervoorziening. Daarom willen we graag hier een steentje bijdragen aan het voorkomen van veel ellende op lange termijn. Neem batterijen dus mee terug naar Nederland.

Lege batterijen? Lever ze in en win!
Win reischeques met lege batterijen!
Heb je 10 lege batterijen? Dan maak je kans op een van de vele reischeques.

Wat moet je doen`
Doe 10 lege batterijen in een zakje. Schrijf je naam, adres, postcode, woonplaats en telefoonnummer op een briefje en stop dat erbij. Deponeer het zakje vervolgens in de inzamelton bij een van de duizenden inleverpunten.

Waar kun je de lege batterijen inleveren`
Supermarkten, winkels (kijk op legebatterijen.nl welke supermarkten en winkels meedoen aan de actie), gemeentedepot / milieustraat of chemokar

Actievoorwaarden
Kijk voor meer informatie over de actie op legebatterijen.nl. Organisator: Stichting Batterijen, Postbus 719, 2700 AS Zoetermeer.

Souvenirs van bedreigde dieren en planten
Het Wereld Natuur Fonds voert campagne over souvenirs van wilde dieren en planten. In de campagne roept het Wereld Natuur Fonds op dit soort souvenirs niet te kopen en de natuur op vakantiebestemmingen te laten zoals die is, zodat we over 10 jaar nog steeds kunnen genieten van die prachtige en onmisbare natuur. Wat veel mensen ook niet weten is dat zij een fikse boete riskeren bij de douane. Want souvenirs van beschermde dieren en planten mogen helemaal niet, of alleen met de juiste vergunningen worden ingevoerd.

Er is een top 10 van bedreigde dieren en planten waarvan veel souvenirs in beslag worden genomen door de douane. Meegebracht door toeristen die vaak niet wisten dat het helemaal niet of alleen met speciale vergunningen mag.
Top 10 van dier- en plantensoorten die vaak de dupe worden van de handel in souvenirs:

* Koralen
* Grote Schelpen
* Olifanten
* (Zee) schildpadden
* Grote Katten
* Slangen en hagedissen
* Krokodillen
* Papegaaien
* Vlinders
* Orchideeën en cactussen

Natuurlijk kun je ook souvenirs tegenkomen van dieren of planten die hierboven niet zijn genoemd. Als ze zijn gemaakt van wilde dieren of planten, wordt er aangeraden om bij twijfel niet te kopen. Het gaat immers om meer dan regels en boetes. De prachtige natuur op vakantiebestemmingen blijft behouden door te kijken, en niet te kopen.

Welke bedreigde planten en dieren leven er in Azië? En wat zijn de meest voorkomende souvenirs van deze soorten die je op je reis kunt tegenkomen? Kijk voor meer informatie op de website van het WNF.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord