Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
17 8 3
1 rugzakken
VERTREK TERUG REISSOM
27 september 13 oktober € 2195,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Japan »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Japan
Van dag tot dag

Opzet van de reis

Door het bergachtige karakter van Japan ben je makkelijk veel reistijd kwijt. Tijdens deze reis leer je Japan beter kennen dan alleen vanuit de bus of vanuit de trein.
We zouden graag een stukje oplichten van de sluier van geheimzinnigheid waarmee Japan altijd een beetje is bedekt. De beklimming van de Fuji en de trektocht door de Japanse Alpen vormen de hoogtepunten van deze reis. We streven ernaar om de rugzak niet zwaarder te laten zijn dan 10 tot 12 kg zodat we ons op een ontspannen manier over de toch wel ruige paden kunnen voortbewegen. Natuurlijk mogen bij een reis naar Japan een kijkje in Tokyo en een uitgebreid bezoek aan Kyoto en omgeving niet ontbreken. Al gaande komen we nog door het historische stadje Takayama. Op deze manier maak je kennis met stukken schitterende natuur, maar ook met de heel aparte Japanse cultuur en de heel gastvrije en vriendelijke Japanners.

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beÔnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Vertrek

We vliegen vanuit Amsterdam met een directe vlucht naar de hoofdstad Tokyo.

dag 2 Tokyo

Aankomst in Tokyo op het vliegveld Narita. Alles is keurig georganiseerd. Er is zelfs een beambte die je zegt naar welke balie je moet gaan voor je paspoort controle. Met de trein reizen we naar het hotelletje in de wijk Ueno. Afhankelijk van de beschikbaarheid slapen we in "western of japanese style" kamers. De "japanse style" kamers zijn meteen een verrassing. De 1- of 2-persoonskamertjes zijn piepklein maar keurig verzorgd. Er ligt een tatami-mat op de grond en er is een klein nachtkastje en een TV.
`s Avonds gaan we gelijk nog even de stad in. Natuurlijk willen we het Manhattan-achtige centrum even bekijken met de hoogbouw en de enorme hoeveelheid lichtreclames. We zijn hier in het hart van een grote wereldstad.
Eten doen we waarschijnlijk in een sushibar. Van allerlei soorten sushi (hapjes)schuiven aan je voorbij en je kunt steeds een schoteltje van de lopende band afpakken. De kleur van het schoteltjes zegt iets over de prijs. Na wat rondgelopen te hebben keren we weer terug naar het hotel. Kijk voor meer informatie over Tokyo hier.

dag 3 Tokyo

`s Ochtends vroeg gaan we naar de vismarkt van Tokyo, misschien wel de grootste†ter wereld. In de loop van de dag†gaan we†naar het Tokyo Metropolitan Government Building, een enorme wolkenkrabber van 243 meter hoog. Tot 2006 was dit het hoogste gebouw van de stad, sinds dat jaar is de Midtown Tower 5 meter hoger. Vanaf het observatiedek op de bovenste etage heb je een machtig uitzicht over de stad. Daarna kunnen we bijvoorbeeld gaan kijken in een van de vele Ďred light districtsí van Tokyo, Kabukicho.

dag 4 naar de Fuji

Aan het einde van de ochtend gaan we met de metro naar het Shinjuku station, waar onze bus om 1400 uur vertrekt richting de Mount Fuji.  Eenmaal buiten de stad wordt het landschap heuvelig en groen. Na 2 uur rijden over de snelweg komen we aan in Kawaguchiko aan de voet van de Mt. Fuji.  Bij helder weer zie je de prachtige kegel (al dan niet besneeuwd) van de vulkaan al voor je opdoemen. In Kawaguchiko nemen we onze intrek voor 2 nachten in een klein pension/hotel. Kawaguchiko is ook een bekende badplaats en in ons hotel is zonder twijfel een "onsen", het gemeenschappelijke warme bad (overigens baden de mannen en vrouwen wel apart).
Het baden is gebonden aan allerlei regels, de belangrijkste is dat je pas in het bad mag als je je helemaal schoon geschrobt hebt.
De jetlag en de beklimming van morgen zorgen ervoor dat je vroeg je bed in duikt.

dag 5 beklimming van de Mount Fuji 3776 m

Met de `sunrise` bus rijden we rond 04.00 uur naar nivo 5 op ± 2300 meter. Zo vroeg in de ochtend zijn de restaurants en souvenier shops nog gesloten, vanmiddag na de klim is het een drukte van belang met toeristen. Vanaf hier klimmen we naar nivo 10 op de top. Het eerste uur is het pad vrij vlak maar na station 6 gaat het meest zigzaggend omhoog. Het pad is over het algemeen goed. Hoe kan het ook anders? In het hoogseizoen, in juli en augustus, gaan hier de Japanners met 10.000-den per dag omhoog. Het is ongeveer 1450 meter naar de top. Of er veel sneeuw ligt hangt natuurlijk af van het seizoen maar ook van de toestand op het moment zelf. Het is een prachtige wandeling met steeds dieper onder je de schitterende bossen en meren die de Fuji omringen. Bij helder weer heb je een prachtig uitzicht. Boven, op de kraterrand, kun je ook in de diepe krater kijken. Ga je voor de echte top? Dan moet je de kraterrand volgen tot aande overzijde, de 3776 meter hoge top is daar naast het weerstation.
In de middag dalen we af en keren we terug bij nivo 5 waarvandaan we de bus terug nemen naar Kawaguchiko. Om de laatste bus te halen is het vaak opschieten tijdens de afdaling.

dag 6 Kawaguchiko naar Takayama

Ook deze ochtend vertrekken we vroeg richting het busstation. Na een overstap komen we aan op het treinstation van Mishima. Daar stappen we in de Shinkansen, de hoge snelheidstrein van Japan, naar Nagoya. Tenslotte is het nog bijna 2 uur rijden met de trein naar het pittoreske Takayama op 500 meter hoogte in de bergachtige Hida provincie. We overnachten in een hotel in het centrum van het stadje. Takayama is voor Japanse begrippen een heerlijk rustige kleine overzichtelijke stad met bijna alle bezienswaardigheden op loopafstand.
`s Middags kunnen we een bezoek brengen aan de Takayama Jinya, het oude overheidsgebouw. Het heeft een indrukwekkende entree en het lijkt op een paleis. Er zijn verschillende ruimtes voor de ambtenaren, opslagplaatsen voor reservevoedsel etc.

dag 7 Takayama

We verblijven twee nachten in Takayama. ’s Morgens vroeg wandelen we wat rond over de markt langs de rivier, waar boeren (meestal oude vrouwen) uit de omgeving hun producten te koop aanbieden.
Daarna lopen we de zgn. tempelroute (in het district Higashiyama Teramachi) die net buiten het centrum van het stadje ligt. De route is 3½ km lang en er staan 13 tempels en er zijn 5 heilige plaatsen. De omgeving is vaak heel mooi met grote cederbomen en vele trappen. In de tempels (zo ze open zijn) zie je mooie beelden en andere waardevolle kunstobjecten. Nu begrijp je beter waarom Takayama ook wel “klein Kyoto” wordt genoemd.

Tegen één van de bergwanden van Takayama ligt Hida Takayama Folk Village. Dit is een openluchtmuseum van oude Japanse boerderijen uit omgeving hier verzameld. Vaak worden hier demonstraties gegeven hoe men in vroegere tijden producten maakten. Tegenover dit museum, aan de andere kant van het dal, ligt het gebedshuis van de Mahikari-sekte. Het is een gigantische tempel met een grote rode zon op het gouden dak. Dit is dan ook het wereldcentrum voor deze sekte, die alle religies in zich verenigd ziet. Als je geluk hebt kun je een soort dienst bijwonen.

dag 8 Takayama - Kamikochi Ė Chogatakehut 2660 m

Over een bergweg dwars over de Japanse Alpen, langs afgronden en door tunnels rijdt de bus van Takayama naar Kamikochi op 1500 meter hoogte. We laten de overtollige bagage in de opslag in Kamikochi achter. De enorme parkeerplaats (er mogen hier trouwens geen particuliere auto`s komen) staat vol met bussen. Voor de meeste Japanners in deze bussen is het doel een foto te hebben van zichzelf op de beroemde hangbrug waar je zicht hebt op de Okuhodaka top en de rivier, op ongeveer 10 minuten lopen van Kamakochi.

Japanse Alpen
We bevinden ons hier in het hart van de Japanse Alpen. De bergtoppen reiken tot hoogtes van boven de 3000 meter en de dalen liggen op ongeveer 1500 meter. We maken een prachtige en uitdagende trek vanuit Kamikochi de berghelling op en over de graat van een hoefijzervormige bergkam rond en weer terug. De trek duurt 6 dagen en we nemen zo weinig mogelijk mee.

De eerste wandelmiddag lopen we langs de brede Azusa-rivier. De bossen filteren het zonlicht en we kijken aan alle kanten tegen de bergwanden op. Misschien komen we onderweg apen tegen. Bij de Tokusawa-hut gaan we recht omhoog door een oerbos op weg naar de Chogatake hut. Dit is een pittige klim van ongeveer 4 uur. Het laatste uur wijkt het bos voor lager struikgewas waardoor je kunt zien hoe geweldig we zijn gestegen. We lopen nu hoog boven de vallei en na 20 minuten zien we de hut al liggen vlakbij het hoogste punt in de buurt: Cho-ga-take (2664 m).

De Japanse berghut
In vergelijking met de meeste Europese alpenhutten zijn de hutten in Japan wat primitiever. In de hutten (op de Yokoo hut na) die wij tijdens deze trek aandoen is er geen stromend water. Wel staan er zelfs in de hutten de `vendingmachines`, automaten waar je bier, frisdrank en blikjes koffie en thee kunt kopen.
Men hanteert vroege tijden, zowel voor het opstaan en ontbijt (05.30uur) alsook voor het avondeten (18.00 of 17.30 uur) en slapen gaan. Je slaapt op tatami matten in meerpersoons kamers en je krijgt dekens. Je hoeft dus alleen een lakenzak en kussensloop voor het kersenpitten kussen mee te nemen. De hutten zijn vaak gelegen op geweldige uitzichtpunten en ze bieden plaats aan tussen de 50 en 650 personen. Water wordt verzameld uit regenwater, of per helikopter in grote tonnen aangevoerd. Het avondeten is er typisch Japans, met vele schaaltjes, met rijst, visjes, misosoep en groenten. Men is steeds weer benieuwd of het ons lukt om met stokjes te eten of ons in te passen tussen de Japanners. Er komen tenslotte niet veel westerlingen. Vandaar dat je hun warme belangstelling geniet.

dag 9 Over de Jonen-dake naar de Daitensjo hut 2877 m

Vandaag volgen we de graat van de bergketen. Het pad is beurtelings goed maar dan weer nauwelijks te vinden. Het pad bij Jonen-dake is heel rotsig en enige handigheid hierin komt van pas. De route loopt pal over de smalle top van de Jonen-dake (2877 m). Op de top is een klein bergheiligdom en van daar af zie je net niet de 400 meter lager liggende hut waar we lunchen. ’s Middags klimmen we eerst weer omhoog en lopen we verder over de kam naar de Daitensjo hut.

dag 10 Daitensjo naar Yari-ga-take 3054 m

De vierde dag is met 6 uur lopen een van de langere dagen. De hele dag lopen we over de bergkam. ’s Morgens gaat het eerst naar beneden langs de Otenjo hut en dan zuidwaarts weer klimmend naar de Nishidake hut. Daarna buigen we af naar het zuidwesten en dalen weer 300 meter voor we aan de laatste klim voor vandaag beginnen naar de hut naast een van de spectaculairste toppen van de Japanse alpen: de Yari-ga-take, de vijfde hoogste berg van Japan. Je zult ook echt wat moeten klimmen aan kettingen en op stalen ladders. Bovenop wacht je een wijds panorama.
De beklimming van de Yari-ga-take is populair in Japan, het is een mooie top (de Matterhorn van Japan) en de berg is goed toegankelijk. Er staan 3 hutten aan de voet van de berg, de grootste heeft een capaciteit van 650 personen! Wij zijn er gelukkig buiten het vakantieseizoen en nu is het een stuk rustiger. 

dag 11 en 12

De route die hieronder beschreven wordt is alleen maar onder goede omstandigheden te doen met deelnemers die geen last hebben van hoogtevrees. Mocht niet aan alle voorwaarden zijn voldaan dan wordt een andere, minder steile route genomen. E.e.a. ter beoordeling van de reisleider.
Er is een prachtige alternatieve route mogelijk waarbij je in de Karasawa vallei weer aansluit bij de groep. Voor de Minami-dake hut daal je dan af richting de Yokoo hut.

dag 11 trek naar Kitaho-dake 3093 m

Vanochtend vroeg beklimmen we de Yari-ga-take en staan met de Japanners bij zonsopkomst op de top. Hoewel niet technisch van aard moet je toch gebruik maken van ijzeren laddertjes en staalkabels vanwege de steilte van de route.

Na het ontbijt lopen we verder, eerst afdalend, later weer stijgend naar de top van Obami-dake. Dan volgen we 2 uur de graat naar de Minami-dake goya (hut). Na deze hut begint de steile afdaling en komen we in de `daikiretto`. Van 3033 meter dalen we af naar 2764 meter en vervolgens weer omhoog naar 3093 meter. Dit is het spannendste stukje in de trektocht. Naast je voeten moet je op veel stukken ook je handen gebruiken en omhoog en omlaag klimmen. Het duurt tussen de 3 en 4 uur afhankelijk van weersgesteldheid en vaardigheid van de deelnemers. Het laatste stuk van de dag is geweldig spectaculair met schitterende uitzichten alle kanten op. In de Kitaho-daka hut kun je even heerlijk bijkomen op de veranda.

dag 12 langs de Okuhodaka top naar de Yokoo hut 1620 m

Na de overnachting in de Kitaho-dake hut zijn er 2 route keuzes. Voor degenen die het gisteren spannend genoeg vonden bestaat de mogelijkheid om via een gemakkelijk pad af te dalen naar de Karasawa vallei. Bevalt het klimmen en klauteren je wel, dan kun je vanochtend door naar de Hotakadake hut en uiteindelijk naar de 2 of 3 na hoogste berg van Japan, de 3190 meter hoge Okuhodake.

Beneden je ligt de Karasawa vallei, dit is de herfstkleurenvallei van de Japanse alpen en mochten we hier in weekend zijn en de herfstkleuren zijn op het hoogtepunt, dan is het een drukte van belang. In het informatiecentrum en zelfs op een weerkanaal op de TV, kun je zien hoe ver de herfst gevordert is en op welke hoogte je de mooiste kleuren aantreft. De Japanners komen beladen met fotoapparatuur om het allemaal vast te leggen.

Door de bossen dalen we af naar de eerste hangbrug over de rivier. Eenmaal daar gaat het pad nog maar licht op en neer voordat we bij de grote hangbrug komen waar ook de Yokoo hut staat. Hier in de vallei is er weer stromend water in de hut en ook een onsen. Na 5 dagen niet wassen is het heerlijk om weer eens schoon te zijn.

dag 13 terug naar Kamikochi, verder naar Takayama en Kyoto

De zesde en laatste wandeldag in dit gebied lopen we langs de rivier naar Kamakochi. Als het qua tijd meezit kunnen we nog even op bezoek in het Visitor-center.
We halen onze bagage op en stappen op de bus naar Takayama. Daar gaan we per trein verder naar Nagoya en daar met de supersnelle trein naar Kyoto waar we ‘s avonds aankomen.

`s Avonds maken we globaal kennis met de stad, we kunnen bijvoorbeeld een kijkje nemen in het stationsgebouw, een uitspatting van fantastische moderne architectuur. Vanaf de loopbrug op de 11 etage heb je een indrukwekkend zicht op de stad en de beroemde Kyoto-Tower. Hoewel alle gidsen vooral de grote hoeveelheid en schoonheid aan de oude gebouwen loven is Kyoto toch ook een grote moderne Japanse metropool met veel hoogbouw, veel verkeer en een rechthoekig stratenplan.

dag 14 Kyoto

Deze stad die 1000 jaar lang de hoofdstad geweest is van het keizerrijk, staat vol met de mooiste tempels, paleizen, villa’s en tuinen van Japan.
Kyoto is een stad die niet zwaar gebombardeerd is in de Tweede Wereldoorlog, waardoor veel van al dit moois nog overeind staat.  Alleen in Kyoto kun je eenvoudig een week verblijven en nog het gevoel hebben dat je niet alles gezien hebt. 

Tempeldag Kyoto
Van de vele tempels en paleizen zullen we vandaag een paar van de belangrijkste bezoeken.
- Aan de noordoost kant van Kyoto ligt temidden van fantastische tuinen de Ryoanji tempel. Hier kun je heerlijk wandelen in de typisch Japanse parktuinen met veel waterpartijen en eilandjes. Het bekendste deel van deze tempel bestaat uit de beroemdste ZEN-tuin. Als je deze tuin voor ’t eerst ziet dan kun je er de schoonheid niet vanaf zien. Het is een rechthoek van 30 meter lang en 10 meter breed. Er liggen 17 stenen met hier en daar wat mos in een - op een speciale manier geharkte - zee van zandgrind. Hoe langer je er naar kijkt hoe meer gedachtes en fantasieën deze tuin oproept.
- In de omgeving van het station staat de Sanjusangen-do tempel (of Rengeo-in) met de duizend en een boedhha`s in een prachtig houten gebouw. De originele tempel stamt uit 1164, het grote houten beeld van een 1000-armige Kannon is in 1254 gemaakt.
- Iets ten zuiden van de stad staat de Fushimi Inari tempel met de duizenden rode toripoorten.  Inari heiligdommen zijn gewijd aan de kami van de graanoogsten, je ziet er altijd de stenen vossen met de typerende rode slab voor. De huidige toripoorten zijn geschenken van Japanse zakenlieden die hiermee voorspoed beogen.  Achter deze Shinto tempel, die zonder meer een bezoek waard is, loopt een wandelpad de berg op. Over het pad heen staan duizenden rode toripoorten, waar je al klimmend onder door loopt.

Je kunt er ook voor kiezen om `s middags naar het achter het station gelegen National Disaster Prevention Centre te gaan. Hier kun je je oefenen in hoe te handelen in geval van rampen zoals: brand, een aardbeving, een orkaan of ontsnappen uit een brandend hotel. Er zijn een aantal simulatiekamers waar je daadwerkelijk getraind wordt om deze situaties te ervaren en er mee te leren omgaan.

Tegen de avond gaan we naar het Ghion district, het uitgaanscentrum van Kyoto. Rond 6 uur verlaten de Geisha’s de huizen om hun gastheren te gaan entertainen. Het is een kunst om ergens in het Ghion district een glimp van zo’n Geisha op te vangen.
Wil je `toeristisch` kennismaken met de oude gebruiken van Japan, dan kun je in de Ghion Corner, een klein theater, een voorstelling bij wonen waar je een indruk kunt krijgen van diverse traditionele Japanse kunsten. Je kunt kijken naar de sereniteit van de theeceremonie, terwijl de klassieke Japanse harp wordt bespeeld. Vervolgens is er een voorstelling van een oeroud komisch toneelstukje (dat gelukkig op een foldertje in het engels is uitgelegd). Er is een dansvoorstelling door elegante Geisha’s en er wordt ook nog een stukje gespeeld door een traditioneel poppentheater (Bunraku). In de hal van het theater is er tot besluit nog een demonstratie Japans bloemschikken. Deze kunst is ontstaan toen in de 6e eeuw het boeddhisme naar Japan kwam. Bloemen werden geplaatst bij een boeddhabeeld of als troost voor de zielen van de overleden voorouders. De kracht van het Japanse bloemschikken schuilt hier in eenvoud, natuurlijkheid en symboliek.

dag 15 Excursie naar bijvoorbeeld Hiroshima en het Miyajima eiland

Deze dag kun je naar eigen idee invullen. Je kunt bijvoorbeeld naar Hiroshima gaan. In 2 uur brengt de Shinkansen je naar deze moderne stad. Daar kun je een bezoek brengen aan het indrukwekkende atoombom museum, dat je zal herinneren aan een andere tijd, toen deze stad weggevaagd was. Het bezoek zal tussen de 3 en 5 uur in beslag nemen en je niet onberoerd laten. Ben je vroeg opgestaan dan kun je ten zuiden van Hiroshima het Miyajima eiland bezoeken met de ‘drijvende’ tempel en grote tori.

dag 16 Excursie naar Nara

Vandaag reizen we naar de nabijgelegen oude hoofdstad Nara. Deze veel kleinere plaats herbergt tal van indrukwekkende tempelcomplexen met als letterlijk hoogtepunt de Todai-ji. Dit is één van de grootste houten gebouwen in Azië met binnen in een grote zittende Boeddha en naast hem twee leerlingen. Verder staat Nara bekend om zijn loslopende (tamme) herten. Je kunt ze voeren, maar dan loop je wel de kans dat je de verdere wandeltocht gezamenlijk moet ondernemen met een kudde herten. Naast de Todaiji staan we stil bij enkele andere tempels en wandelen we langs een stenen lantarenpad waarin het verleden rijke burgers een lantaren (vaak in duo) schonken aan de stad Nara.

dag 17 Kyoto-Osaka-Amsterdam

De laatste ochtend gaan we al vroeg naar de stad Osaka waar we in de loop van de ochtend het vliegtuig terug naar Amsterdam nemen.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord