Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Wandelreis PatagoniŽ | El Chaltťn, El Calafate & Torres del Paine
Van dag tot dag

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1: Vertrek vanuit NL /B

Vertrek vanuit NL, aankomst ’s avonds in Buenos Aires of de volgende dag (Afhankelijk van gekozen vluchtschema)

dag 2: Aankomst Buenos Aires

gisteren of vandaag aankomst in Buenos Aires 
Privé transfer (nog zonder gids) naar het hotel in Buenos Aires 
(-,-,-) (B=Breakfast, L=Lunch, BL=Box-Lunch, D=Dinner)

dag 3: Reisdag Buenos Aires - El Chaltťn

Privé transfer (nog zonder gids) van het hotel naar de luchthaven 
We nemen een ochtendvlucht van Buenos Aires naar El Calafate, dat op de Patagonische hoogvlakte aan het Lago Argentino ligt. Hiervandaan is het circa 5 uur rijden (privé transfer ,nog zonder gids) naar El Chaltén, een pioniersdorp aan de voet van de Fitzroy. We rijden over geïsoleerde, onverharde wegen, over pampa´s en langs de noordkant van Lago Viedma en bereiken El Chaltén. Kennismaking met de gids en briefing, overnachting in eenvoudig hotel (B,-,-)

Aan de oostzijde van de Andes is het weer extreem wisselvallig. Naast de vrijwel constante harde wind kan het regenen en sneeuwen, maar ook de zon laat zich gelukkig frequent zien.
El Chaltén is een dorpje wat vlakbij de ingang van het park Los Glaciares ligt. Dit park is zo uniek dat het door Unesco op de lijst van Werelderfgoederen is geplaatst. De vijftig gletsjers in het park vormen door hun grootsheid een enorme ijsmassa.
Door een zeer afwisselend gebied van azuurblauwe meren, gletsjers, besneeuwde bergtoppen en indrukwekkende rotspieken, zoals de Cerro Fitzroy en de Cerro Torre, maken we deze dagen verschillende dagwandelingen. De boomgrens van het Patagonische woud ligt ongeveer op 500m hoogte.

dag 4: El Chaltťn

Op deze dag maken we onder leiding van de gids onze eerste wandeling van ongeveer vier uur naar Pliegue Tumbado. De wandeling is ongeveer 18km en gaat van 400m hoogte naar max 1.285m. Onderweg schitterende uitzicht op de gigantische noordwand van de Cerro Fitzroy (3420m). Overnachting in eenvoudig hotel, (B,-,-)

Dag 5: El Chaltťn

We lopen vandaag een pittig stuk, waarbij we zowel stijgen als dalen. We wandelen met de gids naar het uitzichtpunt bij Laguna de los Tres, wat een schitterend uitzicht biedt op de gletsjers Piedras Blancas en Rio Blanco met op de achtergrond de toppen Fitz Roy en Poincenot. (ca. 9uur) 
Overnachting eenvoudig hotel, (B,-,-) 

dag 6: El Chaltťn

Vandaag wandelen we naar Laguna Torre, een meer waar twee gletsjers, Glaciar Torre en Glaciar Grande in uit komen. Op de achtergrond schittert de Cerro Torre, een rotspiek met een bijzonder gevormde top. (ca. 8uur) 
Op deze dag hebben we ook de transfer met de bus van El Chaltén naar El Calafate (zonder gids) Een privé transfer (met gids) brengt je van bus terminal naar je eenvoudig hotel. (B,-,-)

dag 7: El Calafate

Vandaag is er een (facultatief) excursie - met klein boottochtje (Safari nautico) - onder leiding van een gids naar de Perito Moreno Gletsjer, een actieve gletsjer aan de zuidkant van Lago Argentino.(Aanrader, bijzonder spectaculair!)
Na de Iguazú watervallen is de gletsjer de meest bezochte natuurlijke attractie in Argentinië. De plek waar de reusachtige ijswand van de gletsjer langzaam uit het Andes gebergte komt zakken en in het azuurblauwe Lago Argentino schuift, is zeldzaam fotogeniek. 

Dat schuiven gaat overigens snel (4m per dag), dagelijks verdwijnt er een flink stuk ijs in het meer wat vaak met krakend geweld gepaard gaat. Vooral in de middag breekt er zeker een paar keer per uur een enorm stuk ijs van de 60m hoge loodrechte ijswand af, wat een donderend lawaai teweegbrengt. Adembenemend! Ook vanaf de overkant van het meer kun je het spektakel op je gemak bewonderen.

dag 8: El Calafate - Puerto Natales

We starten met een vroeg privétransfer (met gids) van het hotel naar de busterminal, vanwaar we met de bus (zonder gids) naar Puerto Natales reizen.
Het is ca. 6 uur rijden van El Calafate naar Puerto Natales in Chili, een fantastische rit over de Patagonische hoogvlakte. Het is ongeveer drie uur reizen naar de Argentijns-Chileense grens.
Puerto Natales is een rustig en sfeervol havenstadje, mooi gelegen aan de Sena de la Ultima Esperanza. De algemene sfeer in Chili is duidelijk informeler dan in Argentinië. 
Bij aankomst in Puerto Natales brengt een privé transfer (met gids) je weer van de bus terminal naar het hotel. Samen met de gids wordt het materiaal gechecked voordat we - de volgende dag beginnen aan de fraaie 10 - daagse (!) trektocht in Torres del Paine. ’s Avonds diner en briefing met de gids, overnachting in hotel, (B,-,D)

Torres del Paine NP.

Zich bijna verticaal 2000 meter boven de Patagonische steppe verheffend zijn het de "Torres del Paine", de granieten pilaren die het landschap domineren van een van Zuid-Amerika`s mooiste parken. Het park ligt zo`n 100km ten noorden van Puerto Natales en is alleen bereikbaar via een 2 uur durende busrit over een gravelweg. Voor het park in 1959 tot nationaal park werd uitgeroepen was het gewoon een deel van een schapen houdende Estancia. De grote boerderijen hier in Patagonië heten Estancias. Overblijfselen van deze tijd zoals afrasteringen en herdershutjes kom je nog overal in het park tegen. 
Kern van het park is het Paine massief een gebergte vol rotspieken dat hoog boven de omgeving uittorent. Aan de westkant van dit massief stroomt de enorme Grey gletsjer vanaf de ijskap het Lago Grey in. Aan de zuidkant van het massief liggen in een relatief vlak landschap talrijke grote meren die door zich terugtrekkende gletsjers zijn achtergelaten.

Vanaf dag 9 t/m dag 18 is er steeds een gids bij en dragers waar nodig. De dragers vervoeren de campingspullen (tenten en kookgerei) en ontbijt en avondeten. Daarnaast nemen ze 5 kg per persoon voor hun rekening. De deelnemers dienen hun eigen slaapzak, matje, persoonlijke zaken (Zie ook paklijst) vanuit Nederland mee te nemen. Tijdens de tocht draagt elke deelnemer zelf bovenstaande materialen en zijn/haar eigen lunch. Van deze bagage kan voor elke deelnemer max. 5 kg aan een drager worden geven.

dag 9: Torres del Paine | Las Torres - Seron

Met een busje gaan we over een gravelweg op pad van Puerto Natales naar Laguna Amarga. Eerst een stukje langs de grote Ultimo Esperanza fjord waaraan Puerto Natales ligt. Daarna gaat de route landinwaarts nog steeds over gravel door een grazig heuvellandschap. Hoe dichter we bij P.N. Torres del Paine komen, hoe groter de kans om de grootste onder de vogels te bewonderen, de condor. 
Na zo`n 100 kilometer en circa 2 uur rijden, komen we in het park aan. Met een beetje geluk zien we bij het eerste meer aan onze rechterhand, Laguna Amarga, meteen guanacos’s. 
We rijden verder van Laguna Amarga naar Las Torres en beginnen aan de meerdaagse wandeling in dit fraaie Nationale Park! Wandeling Las Torres - Seron (ca. 4uur), overnachting op Camping Serón, (B,BL,D)

dag 10: Torres del Paine | Seron - Dickson

Wandeling van Seron naar Dickson (ca. 6uur), overnachting op Camping Dickson, (B,BL,D)

dag 11: Torres del Paine | Dickson - Los Perros

Wandeling van Dickson naar Los Perros (ca. 3 á 4uur), overnachting Camping Los Perros, (B,BL,D)

dag 12: Torres del Paine | Los Perros - Grey

Wandeling van Los Perros naar Grey (ca. 10uur), overnachting op camping Grey, (B,BL,D)

dag 13: Torres del Paine | Grey - Lodge Paine Grande

Op deze ochtend is het mogelijk om één van deze spectaculaire facultatieve excursies te maken:

Grey Gletsjer

In de ochtend is er de mogelijkheid om een gletsjertocht te maken op de Grey gletsjer tussen 08:30 en 13:30. Met een klein bootje wordt je afgezet op de nunatak van de gletsjer. Daar loop je in een uur naar het punt van contact met de gletsjer. Deze wandeling gaat over ruw maar goed begaanbaar terrein. Af en toe moet er even geklauterd worden. Eenmaal op de gletsjer (met stijgijzers, pickel, helm en klimgordel dit wordt ter plekke aan deelnemers verstrekt en hoeft men niet zelf mee te nemen) is er ruim 2 uur de tijd om deze te verkennen. De gidsen die deze tocht leiden zijn uitstekend en zeer ervaren) Deze gletsjertocht is niet vergelijkbaar met die van in El Calafate of Chalten waar massa’s mensen in rijen achter elkaar het ijs op en af worden geleid. Er zijn weinig mensen en de toegang tot het ijs maakt het een pittige excursie. Eenmaal op het ijs is het een fluitje van een cent.

Kayakken tussen de ijsbergen
Ook bestaat de mogelijkheid om te kayakken tussen ijsbergen tussen 09:00 en 11:30. In de kayak zit je laag en je glijdt geruisloos over het water. Dat geeft een heel ander gevoel dan kijken vanaf een boot of vanaf de kant. Aanrader!

Wandeling van Grey naar Lodge Paine Grande (ca. 4uur),overnachting op camping Lodge Paine Grande, (B,BL,D)

dag 14: Torres del Paine | Lodge Paine Grande - Valle Frances - Camping Frances

In ongeveer 7 uur wandelen we van Lodge Paine Grande naar Camping Frances. Onderweg zullen we "Valle Frances" verkennen, dit is een smalle en ruige vallei die wordt gedomineerd door de oostelijke muur van de Paine Grande berg, de hoogste berg in het park. Aan de andere kant staan de dreigende tweekleurige muren van de "Cuernos" formatie. Af en toe hoor je het ijs van de "Glaciar Frances" kraken en kan je een kleine lawine naar beneden zien komen! Overnachting op Camping Frances. (B,BL,D) 

dag 15: Torres del Paine | Camping Frances - Valle Bader

De Bader Vallei is de hoogste vallei in het park. Er gaan geen officiële paden heen, dus weinig mensen krijgen de mogelijkheid van deze prachtige plek te genieten die vaak favoriet is bij de lokale bergsport liefhebbers. Het is een pittige wandeling naar boven om bij de ingang van de vallei te komen waar we kamp opslaan in de wildernis. 
Overnachting in Valle Bader (wildernis camping zonder voorzieningen) (B,BL,D) 

dag 16: Torres del Paine | Valle Bader

Vandaag gaan we zonder zware bepakking op pad om de Bader Vallei te verkennen. De wandelingen in Valle Bader gaan over niet officiële paden en over terrein zonder paden. Dit vergt extra inspanning en is uitdagender voor knieën en enkels. We zijn omringd door de prachtige tweekleurige muren van de Cuernos en de Almirante Nieto berg met zijn roze graniet. Hier in het hart van het massief zien we ook de beroemde Torens vanuit een hele andere hoek dan we gewend zijn ze te zien. Door de hoogte van de vallei hebben we richting het zuiden steeds uitzicht over de blauwe meren en uitgestrekte pampa`s in de verte. Afhankelijk van de weersomstandigheden en de conditie van de groep bepaalt de gids welke route er wordt gelopen en hoelang we op pad gaan.
Overnachting in Valle Bader (wildernis camping zonder voorzieningen) (B,BL,D) 

dag 17: Torres del Paine | Valle Bader - Las Torres

We lopen de Bader vallei weer uit terug naar het pad helemaal beneden en in ongeveer 4 uur bereiken we Camping Las Torres. Terwijl we wandelen hebben we uitzicht over het prachtige turquoise Nordenskjold meer. Eenmaal aangekomen zien we de Almirante Nieto berg weer, maar dan in een heel andere gedaante. De puntjes van de Torens zijn net zichtbaar boven zijn donkere helling uit. Overnachting op camping Torres (B,BL,D) 

dag 18: Torres del Paine | Base de las Torres

De Torens die het park zijn naam hebben gegeven staan op ons te wachten. In een rustig tempo lopen we naar boven, over rotsachtige vlakten en door donkere frisse bossen totdat we aan de voet van een morene staan. Daar eenmaal overheen staan we opeens oog in oog met de indrukwekkende granieten torens die recht voor onze neus meer dan een kilometer de hoogte in schieten. Na de tijd genomen te hebben van dit spektakel te genieten lopen we terug. In totaal duurt deze wandeling ongeveer 7 uur.
Transfer van Las Torres naar Puerto Natales 
Afscheidsdiner El Asador Patagonico, overnachting in eenvoudig hotel. (B,BL,D) 

dag 19: Puerto Natales - Buenos Aires

Privé transfer (zonder gids) van het hotel naar de bus terminal
Transfer (zonder gids) met de bus van Puerto Natales naar El Calafate (ca. 5 á 6uur)
Privé transfer (met gids) van de bus terminal naar het vliegveld voor je vlucht van El Calafate naar Buenos Aires. Privé transfer (zonder gids) van het vliegveld naar je hotel, overnachting in het hotel, (B,-,-)

dag 20: Buenos Aires

Vrije dag in Buenos Aires
Privé transfer (zonder gids) van het hotel naar het vliegveld voor de I.C. terugvlucht naar Amsterdam, (B,-,-)

dag 21: Amsterdam

Aankomst in Amsterdam 

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord