Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Sneeuwwandelreis Oostenrijk | Tauplitzalm Steiermark Salzkammergut
Van dag tot dag

Reisschema

Dag 1 reisVertrek ‘s morgens vanuit Utrecht / Arnhem.
Aankomst  op de Tauplitzalm in de avond en transfer naar het hotel. Dag 2 – 7 wandelprogrammaWij houden ons aan de per wandelweek opgegeven wandeluren. De tijden zijn een gemiddelde zonder pauzes. De routes variëren in hoogtes en in afstanden.
Voor wie een keer een meer inspannende wandeling wil maken is er gelegenheid om op één dag te kiezen voor een wandeling met de plaatselijke gids. circa 5 wandeluren per dag; 500 – 750 meter stijgen en / of dalen en een afstand van 10 – 15 km. Rustige sneeuwschoen wandelweek
circa 4 wandeluren per dag; 300 – 500 meter stijgen en / of dalen en een afstand van 7 – 12 km. Dag 8 terugreis
Vertrek ‘s morgens vanuit het hotel in Oostenrijk.Aankomst  Utrecht / Arnhem in de avond.

Zwaarte

Er zijn wandelweken in 2 verschillende zwaartes:

Vertrekdata 2024:


 • 06 januari- 13 januari. Niveau ❆❆

 • 28 januari – 03 februari. Niveau❆❆
Wandelniveaus:
❆ : ca. 4-5 wandeluren per dag, ca. 400 – 600 meter ↗ en/of ↘ en → 7 – 12 km.
❆❆ : ca. 5-6 wandeluren per dag, ca. 500 – 800 meter ↗ en/of ↘ en → 10 – 15 km.

Reisbeschrijving dag tot dag

Een opmerking vooraf…   
Het gaat hier om een wintersportreis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen

Dag 1

Vertrek ‘s morgens vanuit Utrecht / Arnhem.
Aankomst  op de Tauplitzalm in de avond en transfer naar het hotel.

Wandelprogramma

Hieronder vindt u een greep uit de bijzondere routes die de reisleider in zijn portofolio heeft. Het lopen van een route en het bereiken van een top is afhankelijk van het weer en de sneeuwcondities. In de winter kan soms sprake zijn van sterk wisselende omstandigheden. De reisleider bespreekt het programma dagelijks met de groep en kan de routes zelfs nog onderweg wijzigen. Hij is deskundig en gecertificeerd en weet de mooiste plekken te vinden. Bij hem ligt de beoordeling en het besluit over de meest passende, veilige route.
Veelal start de wandeling direct bij het hotel. Om naar het beginpunt van een wandeling te komen gebruiken wij wel eens openbaar vervoer, taxibusjes of kabelbanen. De reisleider laat je in alle windrichtingen kennismaken met het voor deze regio karakteristieke berglandschap. 

mogelijkheden


 • Tauplitz waterval en Sagtümpel
  De karstbron en de prachtige waterval in het dal van de Grimmingbach.
  Wij gaan met de stoeltjeslift naar beneden, richting het dal. Hier lopen wij door een heel ander landschap met weilanden, dichte dennenbossen en beekjes. Wij komen langs een bijzonder fenomeen, de ‘Sagtümpel’, een grote karstbron ofwel vauclusebron. Deze ontstaat doordat een ondergrondse beek vanaf de hoogvlakte weer aan de oppervlakte komt. Daar herneemt de beek zijn loop om via een 30m hoge cascade in de ‘Grimmingbach’ uit te monden. Deze waterval is bij hoge waterstand een toonbeeld van natuurkrachten. Bij de ‘Draxlermüle’ kabbelt de ‘Grimmingbach’ en zien wij nog resten van de oude watermolen. Als de tijd het toelaat kunnen wij in het authentieke dorp Tauplitz een drankje nemen, voordat wij de stoeltjeslift nemen om op de alm te komen.

 • Lawinenstein (1.965m)
  De hoogste top op de ‘Tauplitzalm’ is een must vanwege het panoramische uitzicht.
  Bij deze rondwandeling vanuit het hotel dalen wij eerst af over ongerepte paden en dwars door het bos naar het dalstation van de ‘Mitterstein’ lift. Beneden aangekomen nemen wij de gondel naar de top van de ‘Lawinenstein’. Bovenop maken wij een korte rondwandeling over de goed geprepareerde panoramaweg met rondom indrukwekkende vergezichten, ook op routes die wij deze week lopen. Aan de ‘Kriemandl Skihütte’ kunnen wij pauzeren voordat wij de gondel naar het dal nemen. Vanuit het dalstation lopen wij via een andere route door het bos terug naar het hotel.

 • Rondwandeling Tauplitzalm
  Een ontspannen rondwandeling over de hoogvlakte met zijn meertjes.
  Wij starten vanuit het hotel door het typerende landschap aan de alpine boomgrens. Hier groeien verspreid en in groepjes diverse, soms grillig vergroeide kleine dennenbomen. Afwisselend lopen wij door dichte en meer open begroeiing en langs of over de bevroren meertjes. Er zijn naaldbomen in diverse soorten en maten, zoals lariks, spar, grove en gewone den en hoog- en laag groeiende alpenden, de Zirbelkiefer. Onder de witte sneeuwdeken liggen schaars begroeide rotsen. Dit wordt wel eens vergeleken met een maanlandschap en waarvan de naam ‘Tote’ gebergte komt. Wij komen beslist  ‘Dolines’ tegen, waar wij wijselijk in een grote boog omheen lopen.


Onder de Sturzhahn
Middenin een bijzonder contrastrijke bergwereld, tussen ruige rotsen en het idyllische meer.
Vanuit het hotel lopen wij eerst over de almen van de Tauplitz en vervolgens onderlangs de steile rotswand, die de berg de betekenisvolle naam ‘Sturzhahn’ heeft gegeven. Nadat wij de ‘Steirerseehutten’ zijn gepasseerd, zien wij rechts de ‘Steirersee’ liggen en linksboven ons de indrukwekkende kalkrotsen van de berg Sturzhahn.
Bij deze route is het mogelijk dat wij een verlenging aanbieden met de plaatselijke gids naar de hogeren verderop gelegen bergtoppen van de ‘Großses Tragel’ • Ödertörl – Salzatal
  Het karstig, ruige en lieflijk dal van de Salza.
  Via de romantische ‘Großsee’ lopen wij naar de steile bergpas, het ‘Ödertörl‘.Wij dalen af naar het ‘Salzatal’ dat is ingeklemd tussen de steil oprijzende rotswanden van de ‘Lawinstein’ en het karstplateau voor de ‘Ödernstein’. De Salza ontspringt vlak onder de ‘Schneiderkogel’ om daar ook meteen weer te verdwijnen in een 500m lange ondergrondse loop. Naarmate wij verder afdalen in het dal zien wij de ‘Salza’ weer boven de grond uitkomen, het dal wordt wijder en steeds lieflijker met glooiende almweides. Wij verlaten het dal om onze wandeling bij de Singerhauserhütte af te sluiten met een drankje.  Wij worden met busjes teruggebracht naar de ‘Tauplitzalm’.


Rabenkögel
Dichte bossen en het door gletsjers gevormde brede dal.
Voor deze wandeling in combinatie met de skibus kunnen we kiezen uit diverse routes. In principe lopen we zuidelijk of noordelijk langs de ‘Rabnekögel’, omhoog of omlaag en zelfs rond de ‘Rabenkögel’ is mogelijk. De wandelpaden gaan door dichte bossen en over kleine almen en brengen ons naar het wijde, ooit door gletsjers gevormde dal met ‘Bad Mitterndorf’. Hier is de ‘Salza’ al een aardig grote beek. Wij kunnen hier een drankje nemen.


 • Tauplitzalm en uitzichtpunt Steirersee
  Weidse uitzichten vanaf de rand van de zuidoostelijke hoogvlakte.
  Tussen schaarse begroeiing op het plateau wandelen wij richting de zuidelijk gelegen glooiende verheffing, de ‘Hochklamm’. Van boven zien wij het dorp Tauplitz, als kinderspeelgoed in het brede dal liggen. Aan de andere kant van het dal rijzen de kalkrotsen van de Grimming stijl op. Deze imposante berg werd lange tijd als de hoogste van de regio beschouwd, vanwege zijn dominante positie in het landschap. Niettemin is de iets westelijker gelegen Dachstein, met zijn gletsjers en bijna 3.000 m, de hoogste berg. Met helder weer zien wij dit bergmassief duidelijk liggen. Geleidelijk aan komen wij langs de zuidelijk rand van de ‘Tauplitzalm’ meer richting oosten en zien wij de ‘Steirersee’ tussen de ruige kalkrotsen liggen. Een bijzonder aanblik.

 • Steirer- en Schwarzensee
  Rond wit besneeuwde meren en langs grillig oprijzende rotsen.
  Vanuit het hotel verkennen wij de hoogvlakte met zijn magische uitstraling in westelijke richting. Wij wandelen langs en zo mogelijk over de bevroren, wit besneeuwde meren die op de hoogvlakte liggen. De meren staan in schril contrast met de zijdelings grillig oprijzende rotsen van de ‘Sturzhahn’ en de ‘Traweng’. Onze route loopt langs – in de winter niet gebruikte – almhutten, die op mooie plekken staan om buiten in de natuur te pauzeren. Ook hier bevinden wij ons tussen de karakteristieke vegetatie rond de alpine boomgrens.
  Bij deze route is het mogelijk dat wij een verlenging aanbieden met de plaatselijke gids naar de top van de ‘Rosskogel’. Vandaar heb je rondom uitzicht over de hoogvlakte en de omliggende dalen met de bergen erachter.

Terugreis

Vertrek ‘s morgens vanuit het hotel in Oostenrijk.Aankomst  Utrecht / Arnhem in de avond.

Accomodatie

Wij verblijven in het riante gastvrije familiehotel Reischl`s (voorheen Kirchenwirt) op het autovrije plateau op 1.650m hoogte. Het hotel heeft ruime wellness-faciliteiten en serveert uitstekende maaltijden. Vanuit hier hebben wij aan alle kanten panoramische uitzichten op de omliggende natuur en de bergen. Direct vanuit het hotel zijn vele sneeuwschoenwandelingen mogelijk, door het glooiende en soms onwerkelijk ogende karstlandschap. ‘Cheffin’ Erika serveert persoonlijk uitstekende maaltijden in het riante en comfortabele familiehotel Reischl`s

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord