Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Sneeuwwandelreis Noorwegen | wintertocht Treriksroysa
Van dag tot dag

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis.  Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaand dagprogramma geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich echter genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

dag 1 Amsterdam - TromsÝ

We vliegen van Amsterdam met een tussenstop naar Tromsø, het `Parijs van het Noorden`. Deze stad heeft ongeveer 85000 inwoners en het ligt op bijna 70° noorderbreedte. Het merendeel van de stad ligt op een eiland en dat is schitterend gelegen in het fjord, omringd door grillige bergen die vanuit de fjorden oprijzen. ’s Avonds gezellig uit eten en dan een hotelovernachting in Tromsø. Het klimaat hier wordt nog getemperd door de invloed van de zee en het is vaak veel minder koud dan verder landinwaarts.

dag 2 TromsÝ - Signaldalen Ė Gappohytta, 11 km, 600m stijgen, 4 uur lopen

Langs de fjorden rijden we met een een bus en een bustaxi de ongeveer 125 km naar het Signaldalen. Langs de weg zien we in dik ijs gestolde watervallen en ongeveer 3½ uur later worden we diep in het dal aan het einde van de weg afgezet. Daar begint de sneeuwschoentocht. Het gaat vandaag meteen gestaag omhoog. Vanuit het diep gelegen dal klimmen we naar boven de boomgrens naar de hoogvlakte waar de Gappohytta (hut) is. Van de Noorse hutten is dit de meest comfortabele. Het slaapgedeelte is apart van het woongedeelte en de keuken is goed voorzien met pannen, borden, mokken en bestek. Vaste prik is dat we beginnen met het aansteken van de houtkachel om de hut snel op warmte te brengen. Tegelijkertijd gaat iemand de emmers vullen om sneeuw te smelten voor water voor thee, eten klaarmaken en de afwas. Hier nemen we onze intrek voor de komende nacht. In dit gebied waar verder geen bewoning is en het dus totaal donker is, is de situatie ideaal om het noorderlicht te kunnen zien. Men zegt dat er 90% kans is bij een heldere hemel. Ook de laatste keer in februari 2018 zagen we gedurende 3 nachten dit bijzondere fenomeen.

dag 3 Gappohut - Rostahut via Isdalen 20 km, 350m stijgen en 500m dalen, 6 tot 7 uur lopen

Vanuit deze hut lopen we nu in 3 dagen rond de bergketen Pältsa  en Moskángáisi.  Omdat we weer terugkeren in de Gappohut, kunnen we ongeveer de helft van onze voedselpakketten hier achterlaten zodat de rugzak aanmerkelijk lichter is om te dragen. De eerste etappe is de langste en misschien ook wel de meest afwisselende. De route slingert als het ware over de grens met Zweden en weer terug. Nadat we een enorme sneeuwvlakte die met bergen omzoomd is zijn overgestoken stijgen we geleidelijk naar een pasje. Onderweg zien we een stenen bouwsel dat de grens met Zweden markeert.  We lopen door het  Isdalen, een ruig dal dat onder alle omstandigheden spectaculair is, maar waar het bij slecht weer flink kan spoken. Het hoogste punt ligt op 1100 meter boven zeeniveau. Daarvandaan dalen we af trapsgewijs naar de Rostahytta, waar we de nacht doorbrengen.

dag 4 Rosta - Pšltsa stugan 19 km, 250m stijgen, 100 meter dalen, 5Ĺ-6 uur lopen

Vanaf Rosta lopen we eerst in oostelijke richting aan de zuidkant van het bergmassief tot aan het meer. Vervolgens draaien we daaromheen en lopen in noordoostelijk richting naar de volgende hut op Zweedse bodem. Omdat we een groot deel van de route wat meer op hoogte lopen hebben we machtige vergezichten op de weidse omgeving.  Deze Zweedse hut is wat luxer dan de Noorse. Vanaf ongeveer 1 maart is deze hut pas geopend zodat we tochten die eerder zijn een iets andere route laten volgen.

dag 5 Pšltsa - Gappo 11 km (120m stijgen en 50 m dalen), 3Ĺ uur lopen

Dit is de derde dag dat we om dit mooie bergmassief heen lopen en daarmee keren we terug naar de 1e hut. Hier hebben we wat voorraden kunnen achterlaten zodat de rugzak de afgelopen dagen een heel dragelijk gewicht had. (±13-15 kg).  Als het weer en de sneeuwomstandigheden goed zijn, kunnen we een iets andere route kiezen door het bergmassief heen.

dag 6 Gappo - Golda 12 km, 200m dalen, 4 - 5 uur lopen

Vanuit Gappo dalen we een klein stukje steil af en daar waar `s zomers een riviertje stroomt steken we het dal over naar de bergkant. Even goed uitkijken waar je loopt want ook hartje winter kun je een natte voet halen als je door het ijs zakt. We contouren de berg en dalen vervolgens af in een brede vallei waar weer wat boompjes, meest berken, groeien. Dan stijgen we weer naar een soort plateau dat omgeven is door prachtige bergen en er is een soort perfectie in dit berglandschap met zoveel schakeringen wit. Als je onderweg je dan wat mensen op hondesleeën je passeren is het plaatje compleet. Weer dalen we af om vervolgens naar het oosten af te buigen om uit te komen bij de in het bos liggende de Goldahytta. Deze hut ligt het gelijknamige meertje dat in de winter natuurlijk bevroren is. Het drielandenpunt Noorwegen-Zweden/Finland ligt hier op steenworp afstand vandaan.

dag 7 Golda - Kilpisjšrvi 12 km, 4Ĺ uur lopen

De laatste dag alweer. Na een uurtje passeren we het drielandenpunt en we steken de grens met Finland over.  Drie kilometer gaat het door bebost terrein naar de oevers van het grote bevroren meer Kilpisjärvi. Hier is een hotel en restaurant aan de weg tussen Finland en Noorwegen. Mocht dit hotel zijn volgeboekt of nog niet open zijn dan kunnen we uitwijken naar een andere locatie.

dag 8 wandeling en terug naar TromsÝ

Vandaag moeten we het programma afstemmen op de tijden van het openbaar vervoer in Noorwegen. Kunnen we een middagbus nemen dan hebben we nog de tijd om in Kilpisjärvi wat te ondernemen.
Achter Kilpisjärvri ligt de berg Saana van net geen 1000 meter hoog. Op een mooie dag kunnen we deze beklimmen om te genieten van het uitzicht op de bergen van Noorwegen en de enorme weidsheid van Zweden en Finland naar het zuiden. Mocht het weer tegenzitten of moeten we wel vroeg weg i.v.n. de aansluiting op de bus naar Tromsø dan kunnen we eerder naar Tromsø terugkeren om daar nog een genoeglijke middag en avond door te brengen in deze gezellige stad.

dag 9 TromsÝ - Amsterdam

Vanaf Tromsø vliegen we terug naar Amsterdam.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord