Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
28 16 4
VERTREK TERUG REISSOM
14 oktober 10 november € 3995,- ** #
** exclusief ticket # prijs onder voorbehoud Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van China »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis China | Door Tibetaans Sichuan
Van dag tot dag

Een opmerking vooraf

(1) Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

(2) Bij deze beschrijving van dag-tot-dag is steeds het aantal effectieve loopuren aangegeven, d.w.z. het aantal uren waarop op een ontspannen wijze, maar effectief wordt gelopen; korte uitblaaspauzes zijn daarbij inbegrepen, maar langere zitpauzes en de lunchpauze niet. In de praktijk ben je dus per dag vaak 1,5 uur of nog wat langer onderweg dan aangegeven. 

Dag 1 Vlucht Amsterdam Ė Chengdu

Schema KLM: 21.05u vertrek uit Amsterdam, 12.50u de volgende dag aankomst in Chengdu

Dag 2: Aankomst Chengdu en bezoek van de stad

Aankomst in Chengdu. Transfer naar het buitengewoon sfeervolle en luxe hotel in een zeer centraal gelegen buurt. Chengdu is de hoofdstad van Sichuan. De metropool zelf telt ruim 7,5 miljoen inwoners met nog eens zo’n 6,5 miljoen mensen in de directe omgeving. Ondanks dat in deze drukke stad hoogbouw sterk domineert zijn er diverse aangename plakken te vinden. Het hotel ligt in het Wenshufang district, een deels gereconstrueerde, oude buurt met volop winkeltjes en eetgelegenheden. Het hotel ligt vrijwel naast de duizenden jaar oude boeddhistische Wenshu tempel – de oudste en grootste van Chengdu - waar dagelijkse de nodige rituelen plaatsvinden. Tianfu Square – het echte centrum van de stad met een groot standbeeld van Mao – ligt op loopafstand. Deelnemers kunnen dus uitstekend op eigen gelegenheid het centrum verkennen: straatnamen en metrostations staan bijna altijd ook in het Engels weergegeven; soms lukt het om een fiets te huren, die het nog een beetje doet. Heel innemend is People’s Park, een drukbezocht park vlakbij Tianfu Square, waar met name ’s ochtends vroeg maar ook in de namiddag veel mensen tai chi beoefenen, elkaar treffen op informeel georganiseerde dansbijeenkomsten of gewoon te zitten, spelletjes te doen of te flaneren. Chengdu is ook bekend vanwege de theehuizen, waar je vaak heel relext in een vaak parkachtige omgeving kunt bijkomen van de drukte om je heen, je laten masseren of je oorsmeer laten verwijderen. Andere bezienswaardigheden zijn:  Qingyang Gong, een groot taoïstisch klooster, Wuhou Tempel , diverse markten, enz. De keuken van Sichuan is wereldberoemd, met name vanwege de pittige hot pots.

Dag 3: Chengdu

Invulling naar eigen inzicht: zie de mogelijkheden, zoals vermeld bij dag 2. Een bezoek aan Giant Panda Breeding Station op 18 km ten noorden van het stadscentrum, is niet bij het programma inbegrepen, maar kan wel tegen beperkte kosten georganiseerd worden (s.v.p. bij voorkeur  voor vertrek doorgeven aan het HT-kantoor). In dit ruim opgezette wildpark zijn zo’n 120 reuzenpanda’s en een kleine 80 rode panda’s te bewonderen. 

Dag 4: Chengdu Ė Kangding per bus (375 km)

Vandaag maken we een lange tocht per bus van de hoofdstad Chengdu naar Kangding, waar de Tibetaanse invloeden al volop merkbaar zijn. Aanvankelijk voert de tocht door het groene platteland met geïrrigeerde rijstvelden, maar al snel komen de bergen van het Tibetaanse plateau in zicht. Onderweg wordt in ieder geval een stop gemaakt bij de in China beroemde Luding brug. Deze vitale hangbrug over de snelstromende Dadu-rivier werd in 1935 tijdens de Lange Mars van het Rode Leger met veel moeite veroverd op de nationalistische troepen van Chiang Kai-Chek. Normaal gesproken duurt de reis een uur of 7 - 8, maar vanwege wegwerkzaamheden enz. is het goed denkbaar dat er forse vertragingen optreden. Overnachting in een eenvoudig, maar goed hotel niet ver van het centrum van de stad.

Dag 5: Kangding (2400 m)

De invulling van deze dag is op eigen gelegenheid en al doende acclimatiseren we aan de hoogte. In het Tibetaans wordt deze stad met ruim 100.000 inwoners, Dartsendo of Dardo genoemd. Ook al biedt de stad overwegend een modern aanzien, toch zijn er  voor de goede waarnemer de nodige interessante plekken te vinden. Net buiten het centrum is een langgerekte markt, die zeker de moeite van het bezoeken waard is. Bijzonder is , dat er in principe elke avond rond 7 uur op een centraal gelegen plein door Tibetanen met het nodige enthousiasme eenvoudige volksdansen worden uitgevoerd. Het gaat hier niet om een optreden, maar om een activiteit, waaraan iedereen  die in de buurt is  spontaan kan meedoen. Deze activiteit kan gezien worden als een politiek blijkbaar acceptabele uiting van het groeiende culturele zelfbewustzijn van de Tibetaanse bevolking, die in deze stad inmiddels een minderheid is geworden.

Dag 6: Kangding naar Minyak Vallei, 3350 meter

In anderhalve dag reizen we naar het startpunt van de trek, maar onderweg is er zoveel te genieten dat we tussendoor een overnachting maken en zodoende ook weer verder wennen aan de hoogte. Vanuit Kangding klimt de route over de Sichuan-Tibet Highway al snel omhoog naar een stevige pas van bijna 4300 m hoogte. De afdaling brengt ons in puur Tibetaans gebied met bijna uitsluitend grote, versterkte en vaak prachtig gedecoreerde stenen huizen van enkele verdiepingen hoog met niet zelden een sierlijk pagodeachtig dak, dat mooi tegen de hemel afsteekt. Na enkele uren duiken we een groene vallei in, waar de huizen zo mogelijk nog mooier zijn, met soms een paleisachtige allure. Tijdens het  eerste deel van de valleiroute is de weg uitstekend, maar na een afslag komen we gaandeweg in het achterland terecht. Onderweg maken we af en toe een stop of lopen een stuk door een gehucht of mooi landschap. Eén zo’n stop is aan de overkant van een rivier bij enkele hoge stenen torens, die in vroeger tijden ongetwijfeld gefungeerd hebben als graanopslag en als laatste verdedigbare bastions tegen rondtrekkende aanvallers. We overnachten bij zo’n traditioneel Tibetaans huis op een hoogte van ongeveer 3350 m,  genieten samen met de bewoners van een traditioneel lokaal gerecht en krijgen een goed beeld van hoe mensen hier van oudsher leven en wonen.

Dag 7 t/m 12: Zesdaagse trekking in Gongga Shan gebergte

Dag 7: 4 uur rijden en 3 uur lopen, 3900 meter

De ochtend van dag 7 vervolgen we onze reis, het landschap wordt gaandeweg meer bebost, we klimmen per bus naar een pas van 4500 m en dalen dan steil af naar het gehucht, waar de trekking begint. Maar eerst nemen we nog een stevige lunch bij een Tibetaanse familie. ’s Middags lopen we in ongeveer 3 uur door een prachtig bos van eiken, behangen met baardmossen, naar onze eenvoudige overnachtingsplek op kamertjes in een boeddhistisch klooster. Het alleenstaande klooster is uitsluitend via een bergpad te bereiken. Net als heel veel Tibetaanse kloosters in de regio is dit klooster – hoogte 3900 m - tijdens de Culturele Revolutie van de jaren ’60 van de vorige eeuw verwoest, maar in de jaren ’90 weer opgebouwd. Gezien de  zeer afgelegen ligging moet dit voor de bewoners een enorme inspanning hebben gevergd, zowel in termen van geld als van werk. Wie wil kan ’s avonds nog een wandeling maken naar een hooggelegen bergrug: bij goed weer hebben we zodoende een prachtig uitzicht op de hoogste top van de Gongga keten -  7690 m - en een aantal imposante gletsjers, die aan deze kant van het bergmassief omlaag komen. We moeten er tijdens de hele tocht echter rekening mee houden, dat met name de hoogste delen van de keten regelmatig in nevelen gehuld kunnen zijn.  Tijdens de hele trek wordt de hoofdbagage (tot 15 kg p.p.) gedragen door paarden, wordt er voor ons gekookt en is er naast de eigen tent ook een groepstent beschikbaar. 

Dag 8: 7 uur lopen, 3800 meter

De volgende dag maken we een qua afstand lange tocht, maar de hoogteverschillen zijn heel beperkt. Lange tijd lopen we door bebost terrein met naast eiken, nu ook lariksen en sparren. Onderweg steken we een hele reeks kleine stroompjes over. Uiteindelijk bereiken we het open terrein van de Buchi Vallei en is er weer volop zicht op de bergen. Hier is ook een hut met geitevellen om op te zitten. Maar overnachten doen we in onze eigen tenten.

Dag 9: 5 uur lopen, 4300 meter

Dag 3 van de trekking is een stuk korter dan de dag ervoor, maar er zit het nodige klimwerk bij. Soms levert een grotere rivier problemen op; gedurende sommige maanden wordt er door lokale nomaden ter plekke een geïmproviseerde tolbrug onderhouden maar met paarden bij de hand komen we er sowieso altijd door. Er wordt geluncht bij een rivier, waarin ook gezwommen kan worden. Kamp op de flank van een heuvel op een hoogte van 4300 m met in principe fantastisch uitzicht op een hele keten van gletsjers . Met een kampvuur proberen we ons ’s avonds voldoende warm te houden. 

Dag 10: 5 uur lopen, over 4930 meter naar 4500 meter

Op dag 4 klimmen we naar een pas van 4930 m en dalen af naar een kaal tundragebied  en overnachten in de buurt van een heel mooi turqoise-blauw  gletsjermeer met daarboven een imposante gletsjer. We treffen hier merkwaardige aardvormen aan, een soort morenes, die het resultaat zijn van oude modderstromen. Kamp op ongeveer 4500 m. 

Dag 11: 5 uur lopen, 3800 meter

De volgende dag voert de tocht door een landschap dat heel anders is dan de dagen hiervoor: minder zicht op gletsjers, maar dichterbij imposante bergtoppen. We passeren een mooie beschutte vallei. Overnachting rond 3800 m op een plek, waar in het najaar volop paddenstoelen geplukt worden. 

Dag 12: 2,5 uur lopen, 3750 meter

De laatste 2,5 uur van de trek voert weer door dichtbegroeide bossen en tenslotte dalen we af naar het eindpunt van de trail op 3300 m. Van hier vervoer in ongeveer drie uur naar de plaats Tagong, die met z’n 9000 inwoners een centrale positie inneemt in het uitgestrekte gebied van de Tibetaanse graslanden. Dit is een reeks van relatief vlakke valleien, die omgeven worden door ketens met prachtig besneeuwde bergtoppen. Alleen op de wat lagere, meer beschutte plekken kunnen er nog bomen groeien. Overnachting in een centraal gelegen hotel of hostel, waar we kunnen bijkomen van de vermoeienissen van de trek.

Dag 13: Tagong (3750 m)

Tagong – of Lhagang in het Tibetaans – biedt vanwege z’n centrale ligging de nodige activiteiten en voorzieningen, maar alles verloopt hier heerlijk ontspannen. Het centrale plein wordt gedomineerd door de 1200 jaar oude en rijk gedecoreerde  Lhagang Tempel, die door lokale Tibetanen  uit de regio beschouwd wordt als de belangrijkste buiten Lhasa. In principe krijgen we hier ´s ochtends een rondleiding door een goed Engels sprekende gids. De plaats wordt deels omringd door steile grasheuvels, die ook hier volop versierde zijn met grote velden vol kleurrijke banieren en boeddhistische teksten in grootformaat. Ook aan de rand van de plaats en in de nabijheid zijn er diverse boeddhistische heiligdommen en een nonnenklooster. Je kunt de plaats en de directe omgeving prima op eigen gelegenheid verkennen.

Dag 14 t/m 17: Unieke vierdaagse doorsteek van Tagong naar de bovenloop van de Yangtse-rivier

Het gaat hier om een doorsteek, die voor zover ons bekend nog niet eerder door westerlingen is gedaan en afgelopen najaar speciaal op verzoek van HT is voorverkend.  We hebben nog geen exacte getallen over hoogte en looptijden maar doorgaans zal het 5 tot 6 uur lopen per dag zijn en zullen de overnachtingsplaatsen liggen op 4000 tot 4500 meter.

Dag 14

De ochtend is vrij te besteden in Tagong. Na de lunch start de tweede trekking. We vertrekken vanaf de overnachtingsplek, steken de rivier over en volgen het dal totdat een beperkte klim naar de bovenkant van het Tibetaanse plateau onvermijdelijk is geworden. Achter ons torent de witte top van de ruim 5800 m hoge Yala Mountain hoog uit boven de omringende bergen. Na een tocht van 3 – 4 uur maken we kamp in de buurt van tenten van nog traditioneel levende Tibetaanse nomaden, die regelmatig verkassen op zoek naar steeds weer andere graasplekken voor hun yaks en ander vee. Onze Tibetaanse paardenmannen hebben zelf bijna allemaal een achtergrond als nomade of zijn dat nog steeds: we worden ongetwijfeld uitgenodigd om binnen te komen, aan wat Tibetaanse snacks te knabbelen en ook ons avondeten wordt daar opgediend. Zodoende krijgen we een unieke kennismaking met het leven van deze nog bijna volledig traditioneel levende nomaden. 

Dag 15

De tocht de volgende dag is vrij lang, maar de hoogteverschillen vallen erg mee. De tocht voert ons over de golvende heuvels van het hoogplateau en de combinatie met prachtige uitzichten op bergketens rondom leveren een bevrijdende ruimtelijke ervaring op, die amper in gewone woorden is te vatten. We maken kamp op ongeveer 4450 m bij een meer met oevers, die verticaal in de diepte verdwijnen. Dappere deelnemers kunnen zich wagen aan een sprong in het water, maar het is wel koud, met name vanwege de grote diepte. Het gaat om een zogenaamde ‘sink hole’. Een dergelijk meer is via het grondwater verbonden met diverse andere ‘sink holes’ in de omgeving . Er bestaan vele lokale legendes over mensen, wezens en voorwerpen, die bij het ene ‘sink hole’ verdwenen en uiteindelijk tientallen kilometers verderop weer tevoorschijn kwamen. 

Dag 16

De dag erna trekken we door het woongebied van de Drogpa, een Tibetaanse nomadenstam, en we dalen na een lange tocht af naar de brede en woest stromende Nyache-rivier, een van de belangrijkste toevoerrivieren van de bekende Yangtze rivier. De Yangze – in China veelal Chang Jiang genaamd –mondt uiteindelijk uit in Shanghai en is met z’n 6300 km de langste rivier van Azië en de op twee na langste rivier in de wereld. Kamp aan de oevers van de rivier. 

Dag 17

Op dag 4 volgen we de oever van de rivier stroomafwaarts gedurende 2 tot 3 uur – nog steeds in Drokpagebied - totdat we bij een afgelegen weg en een brug komen, het eindpunt van deze bijzondere tocht, waar we door vertegenwoordigers van onze lokale agent worden opgewacht. Na een uur of zo bereiken we weer de Sichuan-Tibet Highway en vandaar komen we via een hoge bergroute met passen aan in de plaats Litang. Hier hebben we twee overnachtingen in een centraal gelegen hotelletje.

Dag 18: Litang (4000 m)

Gezien de hoogte is het verrassend om hier een stad aan te treffen met meer dan 50.000 inwoners. Met name rond Xingfu Lu, de centrale straat die de stad doorkruist, is het een drukte van belang. Hier vind je naast winkeltjes in allerlei soorten en maten ook veel werkplaatsen van handwerkslieden. Tibetanen zijn hier ver in de meerderheid, maar er zijn ook Han Chinezen en Chinezen met een moslimachtergrond, die vooral actief zijn als handwerkslui en in de handel. Interessant is ook de grote overdekte markt, waar je makkelijk aan voorbij loopt, omdat deze alleen via kleine onopvallende ingangen te bereiken is. Litang is de geboorteplaats van zowel de 7e als de 11e Dalai Lama en daarnaast van diverse andere belangrijke lama’s. Aan de noordkant van de stad staat hier dan ook een enorm Gelukpa kloostercomplex, dat dateert uit 1580. De afgelopen decennia zag het er enigszins vervallen uit, nadat het complex in 1950 door Chinese troepen kapot geschoten was: het klooster was namelijk een centrum van verzet tegen de Chinese bezetting. De afgelopen jaren heeft er een ingrijpende renovatie plaatsgevonden en schitteren de kloostergebouwen weer als nooit tevoren en leven er weer zo’n duizend monnikken. Aan de voet van het kloostercomplex ligt een hele nederzetting met voornamelijk huisjes voor deze monnikken. Veel Tibetanen doen regelmatig een kora – een ommegang – rond het complex. Ook elders in de stad zijn nog enkele boeddhistische tempels. Kortom, er is genoeg te doen en te zien voor een verblijf van een dag. De stad is redelijk overzichtelijk aangelegd en kan prima individueel of in subgroepjes verkend worden. Afgelopen zomer  en najaar lag de binnenstad helemaal overhoop vanwege een ingrijpende reconstructie van leidingen enz. in enkele centrale straten.

Dag 19: Litang Ė Yading Nature Reserve

Een lange rit over een overwegend verrassend goede weg brengt ons naar de overnachtingsplek – een hotel  - in of aan aan de rand van Yading Nature Reserve. Buiten Litang duiken we al snel enkele mooie valleien in met deels beboste hellingen, maar verderop bij enkele passen rond de 4500 m is het landschap tijdelijk weer woest en vrijwel onbegroeid. Onderweg maken we een enkele keer een stop, bijvoorbeeld bij een tempelcomplex en in het plaatsje Daocheng – 3750 m - waar we gaan lunchen. Je kunt het park alleen inkomen door gebruik te maken van een shuttlebus.

Dag 20 Ė 26: Spectaculaire zevendaagse trekking in Yading Nature Reserve

Yading Nature Reserve is een landschappelijk uitzonderlijk mooi parkgebied met alpine weides en meren en een hele reeks steile, vergletsjerde pieken van rond de 6000 m. Dit gebied wordt al 800 jaar bezocht door Tibetaanse pelgrims voor het maken van een meditatieve ommegang – kora - rond drie heilige bergen, namelijk Chenresig – de berg van de compassie -, Chana Dorje – die staat voor macht – en Jampayang, die de deugd van de wijsheid vertegenwoordigt. Er bestaat een kort circuit, dat in twee dagen gedaan kan worden. Maar HT heeft gekozen voor een veel langere variant van zo’n 110 km, die ver het gebergte in gaat en een ruime ommegang maakt rond de drie zesduizenders. Vrijwel de hele trekking speelt zich af rond de 4000 m of daarboven; totaal telt deze route 6 ‘echte’ passen en 2 ‘halve’ passen, die die naam niet echt verdienen. De hoogste pas is 4900 m. Deze lange variant wordt door westerlingen amper gedaan en voor HT zal de eerste keer experimenteel van aard zijn. Wel heeft HT hier tijdens een eerdere andere reis een korte tocht gemaakt. Bij een kora loop je altijd met de klok mee rond – in dit geval – de heilige bergen. Alleen het begin- en eindpunt van de korte kora vallen samen met die van de lange kora. De route van de eerste dag voert deels door bossen en passeert aan het begin het 800 jaar oude Chonggu klooster. Maar al snel daarna verlaten we de tweedaagse route, buigen af naar het oosten, passeren een stenen schuilhut, beklimmen de eerste pas en maken in het volgende dal kamp. Van hieraf zitten we echt in hartje wildernis. Het vervolg van de route telt enkele pittige klims en afdalingen, maar voor een aan de hoogte geacclimatiseerde, goed ingelopen – en dat zijn we inmiddels – en ervaren bergwandelaar is de route al met al goed te doen. De beloningen onderweg zijn groot: adembenemende bergpanorama’s, glasheldere gletsjermeren en bloemrijke valleien wisselen elkaar af en ook op de schijnbaar meest afgelegen plekken komen we af en toe nog een yakherder tegen. De Chana Dorje passeren we aan de oostzijde, de Jampayang aan de zuidzijde en de Chenresig aan de westzijde. Al met al vormt de trekking een waardige climax voor deze enerverende reis.

Dag 27: Yading Ė Daocheng Ė Chengdu

Vroeg op voor de transfer van 2 - 3 uur per bus naar Daocheng Airport. Deze zeer recent gebouwde luchthaven ligt op 4400 m hoogte en is daarmee de hoogstgelegen civiele luchthaven ter wereld. De vlucht naar Chengdu vertrekt in principe  aan het einde van de ochtend en duurt ongeveer een uur. Transfer van Chengdu Shuangliu International Airport naar hetzelfde luxe hotel als bij het begin van de reis. Rest van de dag: invulling naar eigen inzicht. Voor de diverse mogelijkheden: zie dag 2 en 3.

Dag 28: Vlucht Chengdu - Amsterdam

’s Ochtends is er wellicht nog even tijd voor een laatste bezoek aan de buurt direct rond het hotel. Vertrek Chengdu begin van de middag (indien je met KLM vliegt), aankomst Schiphol vroege avond dezelfde dag.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord