Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
14 6 3
VERTREK TERUG REISSOM
14 oktober 27 oktober € 1595,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van China »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis China | Sichuan en Gongga Shan
Van dag tot dag

Een opmerking vooraf...

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen. 

Dag 1: Vlucht Amsterdam naar Chengdu

Schema KLM: 21.00u vertrek uit Amsterdam, 12.50u de volgende dag aankomst in Chengdu

Dag 2: aankomst in Chengdu en een eerste kennismaking met de stad

Transfer naar het buitengewoon sfeervolle en luxe hotel in een centraal gelegen buurt, tenzij dit hotel is volgeboekt. In dat geval nemen we onze intrek in een ander 3 of 4 sterren hotel. Chengdu is de hoofdstad van Sichuan. De metropool zelf telt ruim 7,5 miljoen inwoners met nog eens zo’n 6,5 miljoen mensen in de directe omgeving. Ondanks dat in deze drukke stad hoogbouw sterk domineert zijn er diverse aangename plakken te vinden. Het hotel ligt in het Wenshufang district, een deels gereconstrueerde, oude buurt met volop winkeltjes en eetgelegenheden. Het hotel ligt vrijwel naast de duizenden jaar oude boeddhistische Wenshu tempel – de oudste en grootste van Chengdu - waar dagelijkse de nodige rituelen plaatsvinden. Tianfu Square – het echte centrum van de stad met een groot standbeeld van Mao – ligt op loopafstand. Deelnemers kunnen dus uitstekend op eigen gelegenheid het centrum verkennen: straatnamen en metrostations staan bijna altijd ook in het Engels weergegeven; soms lukt het om een fiets te huren, die het nog een beetje doet. Heel innemend is People’s Park, een drukbezocht park vlakbij Tianfu Square, waar met name ’s ochtends vroeg maar ook in de namiddag veel mensen tai chi beoefenen, elkaar treffen op informeel georganiseerde dansbijeenkomsten of gewoon te zitten, spelletjes te doen of te flaneren. Chengdu is ook bekend vanwege de theehuizen, waar je vaak heel relext in een vaak parkachtige omgeving kunt bijkomen van de drukte om je heen, je laten masseren of je oorsmeer laten verwijderen. Andere bezienswaardigheden zijn:  Qingyang Gong, een groot taoïstisch klooster, Wuhou Tempel , diverse markten, enz. De keuken van Sichuan is wereldberoemd, met name vanwege de pittige hot pots.

Dag 3: Chengdu diverse mogelijkheden

Invulling naar eigen inzicht: zie de mogelijkheden, zoals vermeld bij dag 2. Een bezoek aan Giant Panda Breeding Station op 18 km ten noorden van het stadscentrum, is niet bij het programma inbegrepen, maar kan wel tegen beperkte kosten georganiseerd worden (s.v.p. bij voorkeur  voor vertrek doorgeven aan het HT-kantoor). In dit ruim opgezette wildpark zijn zo’n 120 reuzenpanda’s en een kleine 80 rode panda’s te bewonderen.

Dag 4: Chengdu naar Kangding per bus (375 km)

Vandaag maken we een lange tocht per bus van de hoofdstad Chengdu naar Kangding, waar de Tibetaanse invloeden al volop merkbaar zijn. Aanvankelijk voert de tocht door het groene platteland met geïrrigeerde rijstvelden, maar al snel komen de bergen van het Tibetaanse plateau in zicht. Onderweg wordt in ieder geval een stop gemaakt bij de in China beroemde Luding brug. Deze vitale hangbrug over de snelstromende Dadu-rivier werd in 1935 tijdens de Lange Mars van het Rode Leger met veel moeite veroverd op de nationalistische troepen van Chiang Kai-Chek. Normaal gesproken duurt de reis een uur of 7 - 8, maar vanwege wegwerkzaamheden enz. is het goed denkbaar dat er forse vertragingen optreden. Overnachting in een eenvoudig, maar goed hotel niet ver van het centrum van de stad.

Dag 5: Kangding 2400 meter, acclimatiseren

De invulling van deze dag is op eigen gelegenheid en al doende acclimatiseren we aan de hoogte. In het Tibetaans wordt deze stad met ruim 100.000 inwoners, Dartsendo of Dardo genoemd. Ook al biedt de stad overwegend een modern aanzien, toch zijn er  voor de goede waarnemer de nodige interessante plekken te vinden. Net buiten het centrum is een langgerekte markt, die zeker de moeite van het bezoeken waard is. Bijzonder is , dat er in principe elke avond rond 7 uur op een centraal gelegen plein door Tibetanen met het nodige enthousiasme eenvoudige volksdansen worden uitgevoerd. Het gaat hier niet om een optreden, maar om een activiteit, waaraan iedereen  die in de buurt is  spontaan kan meedoen. Deze activiteit kan gezien worden als een politiek blijkbaar acceptabele uiting van het groeiende culturele zelfbewustzijn van de Tibetaanse bevolking, die in deze stad inmiddels een minderheid is geworden.

Dag 6: Kangding naar de Minyak vallei, 3350 meter

In anderhalve dag reizen we naar het startpunt van de trek, maar onderweg is er zoveel te genieten dat we tussendoor een overnachting maken en zodoende ook weer verder wennen aan de hoogte. Vanuit Kangding klimt de route over de Sichuan-Tibet Highway al snel omhoog naar een stevige pas van bijna 4300 m hoogte. De afdaling brengt ons in puur Tibetaans gebied met bijna uitsluitend grote, versterkte en vaak prachtig gedecoreerde stenen huizen van enkele verdiepingen hoog met niet zelden een sierlijk pagodeachtig dak, dat mooi tegen de hemel afsteekt. Na enkele uren duiken we een groene vallei in, waar de huizen zo mogelijk nog mooier zijn, met soms een paleisachtige allure. Tijdens het  eerste deel van de valleiroute is de weg uitstekend, maar na een afslag komen we gaandeweg in het achterland terecht. Onderweg maken we af en toe een stop of lopen een stuk door een gehucht of mooi landschap. Eén zo’n stop is aan de overkant van een rivier bij enkele hoge stenen torens, die in vroeger tijden ongetwijfeld gefungeerd hebben als graanopslag en als laatste verdedigbare bastions tegen rondtrekkende aanvallers. We overnachten bij zo’n traditioneel Tibetaans huis op een hoogte van ongeveer 3350 m,  genieten samen met de bewoners van een traditioneel lokaal gerecht en krijgen een goed beeld van hoe mensen hier van oudsher leven en wonen.

Dag 7 t/m 12: Zesdaagse trekking in Gongga Shan gebergte

Dag 7: 4 uur rijden en 3 uur lopen, 3900 meter

De ochtend van dag 7 vervolgen we onze reis, het landschap wordt gaandeweg meer bebost, we klimmen per bus naar een pas van 4500 m en dalen dan steil af naar het gehucht, waar de trekking begint. Maar eerst nemen we nog een stevige lunch bij een Tibetaanse familie. ’s Middags lopen we in ongeveer 3 uur door een prachtig bos van eiken, behangen met baardmossen, naar onze eenvoudige overnachtingsplek op kamertjes in een boeddhistisch klooster. Het alleenstaande klooster is uitsluitend via een bergpad te bereiken. Net als heel veel Tibetaanse kloosters in de regio is dit klooster – hoogte 3900 m - tijdens de Culturele Revolutie van de jaren ’60 van de vorige eeuw verwoest, maar in de jaren ’90 weer opgebouwd. Gezien de  zeer afgelegen ligging moet dit voor de bewoners een enorme inspanning hebben gevergd, zowel in termen van geld als van werk. Wie wil kan ’s avonds nog een wandeling maken naar een hooggelegen bergrug: bij goed weer hebben we zodoende een prachtig uitzicht op de hoogste top van de Gongga keten -  7690 m - en een aantal imposante gletsjers, die aan deze kant van het bergmassief omlaag komen. We moeten er tijdens de hele tocht echter rekening mee houden, dat met name de hoogste delen van de keten regelmatig in nevelen gehuld kunnen zijn.  Tijdens de hele trek wordt de hoofdbagage (tot 15 kg p.p.) gedragen door paarden, wordt er voor ons gekookt en is er naast de eigen tent ook een groepstent beschikbaar. 

Dag 8: 7 uur lopen, 3800 meter

De volgende dag maken we een qua afstand lange tocht, maar de hoogteverschillen zijn heel beperkt. Lange tijd lopen we door bebost terrein met naast eiken, nu ook lariksen en sparren. Onderweg steken we een hele reeks kleine stroompjes over. Uiteindelijk bereiken we het open terrein van de Buchi Vallei en is er weer volop zicht op de bergen. Hier is ook een hut met geitevellen om op te zitten. Maar overnachten doen we in onze eigen tenten.

Dag 9: 5 uur lopen, 4300 meter

Dag 3 van de trekking is een stuk korter dan de dag ervoor, maar er zit het nodige klimwerk bij. Soms levert een grotere rivier problemen op; gedurende sommige maanden wordt er door lokale nomaden ter plekke een geïmproviseerde tolbrug onderhouden maar met paarden bij de hand komen we er sowieso altijd door. Er wordt geluncht bij een rivier, waarin ook gezwommen kan worden. Kamp op de flank van een heuvel op een hoogte van 4300 m met in principe fantastisch uitzicht op een hele keten van gletsjers . Met een kampvuur proberen we ons ’s avonds voldoende warm te houden. 

Dag 10: 5 uur lopen en over een pas van 4930 meter naar 4500 meter

Op dag 4 klimmen we naar een pas van 4930 m en dalen af naar een kaal tundragebied  en overnachten in de buurt van een heel mooi turqoise-blauw  gletsjermeer met daarboven een imposante gletsjer. We treffen hier merkwaardige aardvormen aan, een soort morenes, die het resultaat zijn van oude modderstromen. Kamp op ongeveer 4500 m.

Dag 11: 5 uur lopen en naar 3800 meter

De volgende dag voert de tocht door een landschap dat heel anders is dan de dagen hiervoor: minder zicht op gletsjers, maar dichterbij imposante bergtoppen. We passeren een mooie beschutte vallei. Overnachting rond 3800 m op een plek, waar in het najaar volop paddenstoelen geplukt worden. 

Dag 12: 2,5 uur lopen naar 3750 meter

De laatste 2,5 uur van de trek voert weer door dichtbegroeide bossen en tenslotte dalen we af naar het eindpunt van de trail op 3300 m. Van hier laten we ons vervoeren naar de stad Ya`an die al weer een eind richting Chengdu ligt. 

Dag 13: terug naar Chengdu

Vandaag rijden we weer terug naar Chengdu en de rest van de dag heb je vrij te besteden.

Dag 14: terug naar Nederland

Vandaag vliegen we met een dagvlucht terug naar Amsterdam. Hoewel het 7000 km is heb je het voordeel dat je met de tijd meevliegt dus je komt dezelfde dag aan op Schiphol.
Vertrek uit Chengdu om 14.45, aankomst Amsterdam 19.05.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord