Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
27 12 4
VERTREK TERUG REISSOM
06 mei 01 juni € 4795,- **
14 oktober 09 november € 4795,- **
** exclusief ticket Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Tibet »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis Tibet | Everest Kangshung
Van dag tot dag

Deze reis leidt je naar een onbekend basiskamp van de Mt. Everest door een relatief weinig bezocht deel van Tibet. De reden waarom dit basiskamp weinig wordt bezocht komt doordat de berg vanaf deze kant moeilijker te beklimmen is. Daarnaast is – voor gewone trekkers - het “normale” basiskamp veel beter bereikbaar. Je kunt er zelfs met de jeep heen, terwijl je om het Kangshung base camp te bereiken minimaal 8 dagen op trek moet.
Om in Tibet een goede trektocht te kunnen maken moet je een periode in acht nemen waarbij je aan de hoogte kunt wennen. Dit doen we door enkelel dagen in Lhasa op zo’n 3600 meter hoogte te blijven. Daarna wordt de trek gemaakt naar het Kangshung basiskamp. Deze trek speelt zich af in een gebied dat wat meer vegetatie kent dan andere delen van Tibet omdat de Kangshungvallei zuidwaarts Nepal in loopt en zo meer moessonregens doorlaat. Dit is dan ook de reden dat we deze tocht niet in de moessonperiode uitvoeren, maar ervoor en vlak erna. Dit geeft echter geen garantie dat het geen slecht weer kan zijn. Je moet je daar dan ook terdege op voorbereiden. In deze vruchtbare valleien vind je dan ook veel nederzettingen met bijbehorende terrasvelden.

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

Dag 1 en 2 Amsterdam Ė Chengdu

We vliegen van Amsterdam naar Chengdu waar we op dag 2 aankomen. 

Dag 3 Chengdu verblijf

Chengdu is een miljoenenstad in de Chinese provincie Sichuan dat grens aan de Tibet Autonomous Region. Meteen westelijk van Sichuan rijzen de bergen op die leiden naar het Tibetaanse plateau. In en om Sichuan zijn veel interessante dingen te bekijken waaronder verschillende tempels en het beroemde pandareservaat. Belangrijker is dat je even kunt wennen aan de overgang met tijdsverschil van Nederland naar China.

Dag 4 vlucht van Chengdu naar Lhasa

Vandaag vliegen we naar Lhasa, een onvergetelijke vlucht over steeds hoger wordende bergen. Onder je door glijden bergen en dalen, in eerste instantie met tamelijk veel bos. later kaler. Na de landing voelen we ogenblikkelijk dat je het moet doen met veel minder zuurstof. Met een busje rijden we vervolgens naar de hoofdstad van Tibet: Lhasa. In de verte herkennen we al de Potala, het winterpaleis van de Dalai Lama, dat hoog boven de mystieke stad uitrijst. We nemen onze intrek in één van de privé hotels in het oude gedeelte van de stad. Het overgrote deel van Lhasa is Chinees en duidelijk zijn de Tibetanen in de minderheid in hun eigen land. Grote legerkampen en duidelijk Chinese wijken omgeven het kleine stukje oude binnenstad en als je er gevoelig voor bent word je overvallen door een triest gevoel. Hoe kan het zo lopen in de geschiedenis.

Dag 5 en 6 Lhasa

Naarmate we langer in Lhasa zijn krijgen we gelukkig ook de kans te constateren we nog steeds de Tibetaanse sferen kunnen vinden en dat het boeddhistisch geloof bij de Tibetanen ongebroken is. We zien de onvoorwaardelijke overgave van de Tibetaanse gelovigen voor de ingang van de Jokhang tempel. Voortdurend zich prostrerend (opstaan en weer op de knieën en zelfs languit op de grond liggend), minuten lang, urenlang…. 
We wandelen over de Barkhor, de heilige rondgang rond de Jokhang tempel met honderden prevelende pelgrims die soms van heinde en verre zijn gekomen. De Jokhang is het religieuze hart van de Tibetaans boeddhistische wereld. Veel gebedsvlaggen en een markt voor Tibetaanse souvenirs kenmerken het beeld, niet alleen voor de westerse toerist maar ook voor de Tibetanen. 
50 Jaar brute Chinese onderdrukking hebben weliswaar grote schade toegebracht aan de oude tradities en belangrijke historische gebouwen. Wanneer je op plaatsen bent die min of meer gespaard zijn gebleven, besef je dat het toch hier in Tibet is waar de grootste schatten blijven voortbestaan. De kloosters in Nepal, Ladakh en Sikkim vallen hierbij in het niet en misschien zijn de dzongs in Bhutan enigszins te vergelijken met de aard en omvang van de bouwwerken en kunstschatten in Lhasa. 
Je kunt niet in Lhasa zijn zonder een bezoek te brengen aan het Potala paleis, de zetel van de Dalai Lama. Deze geestelijk leider leeft in het Indiase Dharamsala temidden van vele gevluchte Tibetanen. 
De Potala is een enorm gebouw met honderden vertrekken. Slechts een klein deel is opengesteld voor toeristen; genoeg echter om een indruk te krijgen van de pracht en rijkdom van het Tibetaanse Rijk. Er zijn kamers met grote vaten yakboter waarin honderden lontjes licht geven; er zijn zalen waarin voor de opeenvolgende Dalai Lama’s stupa’s zijn opgericht van meer dan 10 meter hoog, volledig bedekt met een dikke laag bladgoud. Overal grote en oude gebedsdoeken, bibliotheken en grote beelden: Boeddha’s, Tsong Kapa’s, Avalokiteshwara’s. Je dwaalt en dwaalt door de donkere gangen en zalen totdat je overloopt van indrukken. Overweldigd zoek je een uitgang uit dit labyrint. 
Niet ver buiten de stad zijn de grote kloosters Sera en Drepung. Het is moeilijk je voor te stellen dat in betere tijden hier tot 30.000 monniken huisden. Er zijn er nu enkele tientallen die de grote gebouwencomplexen moeten onderhouden.

Dag 7 Lhasa naar Gyantse

Vandaag maken we een schitterende rit over de Kamba La (4794m) en de Karo La (5010m) naar Gyantse. Onze weg leidt langs het fantastische Yamdrok Tso (Tso=meer in het Tibetaans). Zo temidden het grijsbruine landschap krijgen de turkoois en blauwe kleuren van het water extra dimensie. Een aantal uur verder gaan we over de Kamba La en langs vele dalen met bevloeide akkers en kleine dorpjes komen we in Gyangtse. Hier zijn we in het hart van Tibet. Gyangtse heeft een nog deels Tibetaans uiterlijk, de laatste jaren heeft echter ook hier de Chinese bouw van nieuwe betonblokken met neonreclame het oude Tibetaanse centrum met rasse schreden overvleugelt. 
In de rustige brede marktstraat van Gyangtse lopen paarden en geiten. Aan het eind van de straat is de ingang naar de prachtige Kumbum Stupa. Dit is een hoog torenachtig gebouw met 13 verdiepingen. In elke ring zijn een aantal heilige kamertjes speciaal gewijd aan een godheid. Het aangrenzende klooster wordt druk bezocht door de lokale bevolking en is een religieus centrum waar het boeddhisme in al zijn schakeringen te zien is. In de kronkelende achterstraatjes vind je gelukkig nog het oude Tibet. Witte vierkante huizen met houten poort met op elke hoek wapperende gebedsvlaggen; hier en daar een ezel en/of yak vastgebonden aan een paal naast een hoop mest. We hebben de hele dag om een en ander te kunnen bekijken, om even een rustpunt in de reis te hebben of om een vertraging te kunnen opvangen.

Dag 8 Gyangtse naar Shigatse

Uitgestrekte vlaktes met akkers en verspreid liggende grote boerenhoeven en stoffige wegen waar veel ezelkarren op rijden. ‘s Morgens rijden we over een goede weg, waar soms nog wel een ezelkar deel uitmaakt van het verkeer en met uitzicht op verspreid liggende grote boeren hoeven naar Shigatse (3900 meter), een rit van 2 uur.

Het Tashi Lumpo-klooster (1447) aan de voet van de Dromari-berg is eigenlijk een stad op zich met een wirwar van steegjes en vele gebedsruimten. Het is de zetel van de Panchen Lama. Tashi Lumpo betekent ‘hoop van roem’. Het klooster herbergt vele gebedszalen, vergaderruimten en verblijven van de monniken, er worden monniken opgeleid. Het is de moeite waard hun lessen in het debatteren bij te wonen.

De tempel van Maitreya (Jamba Chyenmu) is het grootste gebouw van Shigatse en herbergt het 26 meter hoge beeld van de Boeddha van de Toekomst. De tempel is in 1914 gebouwd onder de negende Panchen Lama en er is 280 kilo goud en 150 ton koper en brons in dit beeld verwerkt.. Naast de grafstupa’s van de Panchen Lama’s, is hier ook het graf van de eerste Dalai Lama, die zijn titel postuum heeft gekregen.

Dag 9 Shigatse via Shegar naar Kharta (3750 m)

Vandaag een lange dag rijden over de Tibetaanse hoogvlakte. We passeren 3 passen vandaag: de Gyatso La (4950 meter) en de Lagpa La (5250 meter) en de Pang La (5120m). Vooral in moessontijd kan de weg wat slechter zijn en daardoor mogelijk wat langere reistijden. In de middag komen we aan in Shegar (4000m) waar we lunchen.
Vanaf Shegar rijden we verder zuidwaarts over de Pang La waar je (hopelijk) de eerste blik wordt gegund op de massieven in het Everestgebied. In het dorp Tashi Dzong pauzeren we even en daarna is het nog 3 uur rijden door een kloofachtige vallei met hier en daar een dorpje. Uiteindelijk komen we uit in Kharta, uitvalsbasis voor onze trek.

Dag 10 t/m 21 Kangshungtrek

De trek naar het basiskamp van de Everest aan de kant van de Kangshung Face voert je op de heenweg grotendeels over een ander pad dan op de terugweg. Heen gaat over de Shoa La van 4970 meter hoog, waarna we weer afdalen in de vallei van de rivier de Kamaa Tsangpo. Vervolgens gaat het weer omhoog naar het hoge basiskamp op 5000 meter. Vandaar maken we voor de liefhebbers een uitstapje, voor zover mogelijk, naar een kam waarvan je de wijde omgeving met alle hoge toppen in de buurt en 2 hoofdvalleien kunt overzien (bij goed weer). De terugtocht leidt gedurende 1 dag over dezelfde trail als heen en daarna volgen we een pad over een pas van 5330 meter hoog, waarna we weer afdalen naar onze uitvalsbasis Kharta.

Dag 10 Trek naar Dambu 5uur (4300m)

De trek begint in de vruchtbare vallei van Kharta Tsangpo. Na drie uur door de hoofdvallei naar het westen te zijn getrokken, slaan we linksaf een zijvallei in die leidt naar de Shao La, de eerst hoge pasovergang die ons later in het prachtig groene dal van de bovenloop van de Arun-rivier zal brengen. Aan de zuidkant van de rivier wordt het pad al snel steiler en klimmen we flink omhoog alvorens een klein pasje te bereiken. Hier wordt het pad weer eenvoudiger. We traverseren de vallei en komen na zo’n 5 uur aan op de kampplek van vandaag, Dampu. We zijn weer ruim 700 meter gestegen en bevinden ons op circa 4300 meter.

Dag 11 Trek naar Shao Tso 4uur (4600m)

De hoogte laat zich vandaag zich gelden als we stap voor stap hoger komen. Hoewel de vallei smaller wordt en het spoor soms steiler, wordt het vandaag nergens echt moeilijk. We hebben uitzicht op de wanden om ons heen, in de verte zien we de bergen die de vallei afsluiten. Links ligt de pasovergang voor de volgende dag. De kampplek Shao ligt heel mooi boven een ijskoud, staalhelder meertje. Als het uitzocht niet door de wolken bedorven wordt zien we boven de pas uit opeens Makalu en Chomo Lönzo verschijnen! (4-5 uur, 4600m).

Dag 12 Trek naar Jokshim 6-7 uur (4100m)

Vandaag kunnen we de Shoa La oversteken. Langzaam lopen we trapsgewijs omhoog en passeren onderweg een schitterend gelegen gletsjermeertje. Na het meertje is het nog een uur of 2 stevig en steil omhoog tot de winderige pas op 5030 meter hoogte. Het uitzicht op de wijde omgeving is prachtig. De Kangshung vallei is een diep uitgesneden en ruig dal waarvan de zuidwanden worden gevormd door een witte Himalaya-muur waarin verschillende 7- en 8-duizenders het beeld bepalen. De afdaling voert in eerste instantie over mooie glooiende bergweiden, maar daarna duikt het pad de diepte in. Het is toch een zware dag, met name doordat het pad de laatste uren deels door de ondiepe rivier loopt. Het is dan voortdurend balanceren op de ronde keien die de route vormen. Een paar honderd meter lager, vlak naast de rivier, ligt de kampeerplaats op 4100 meter hoogte. Omdat het onderaan een dicht naald- en loofbomenbos ligt heet het kamp ook wel ‘Forest Camp’.

Dag 13 Trek naar Thangsum 5-6uur (4400m)

Het bos ruikt heerlijk en door de bomen heen wordt het uitzicht over de valleien steeds indrukwekkender, vanuit het ‘Forest Camp’ stijgt het pad direct steil door het bos naar hoger sferen. Na een zoveelste bocht in het slingerpad zien we opeens weer de majestueuze sneeuwbergen om ons heen en zijn we de vermoeiende klim al snel weer vergeten. Het pad wordt ook nog eens vlakker (wel continu licht stijgend) en komt al gauw aan bij een grote kharka waar we weer prima kunnen lunchen. Na de vlakke kharka stijgen we weer naar een bergkammetje en dalen we een poosje later weer iets af naar het Black Lake. Er is hier in principe een prima kampplek voorhanden. Toch klimmen we door naar de volgende bergkam, al het kost vaak enige overredingskracht om de yak-drijvers door te laten lopen. Op het colletje dat we na iets meer dan een kwartiertje bereiken krijgen we - als het weer het toelaat- een geweldig panorama voorgeschoteld: de Mount Everest die aan het einde van de Kangshung-vallei ligt!
We dalen weer iets af en na korte tijd staan we op een grote groene vlakte tussen oude morenenwallen waar het uitstekend kamperen is. Hoewel water iets minder makkelijk voorhanden is, is de kampeerplek zoveel mooier dan die bij het Black Lake. (5 uur, 4400m).

Dag 14 Trek naar Pethang camp 5 uur lopen, 4300m

We volgen de oude morenenwallen. Het pad daalt en is niet altijd even eenvoudig te volgen, het komt voor dat we door meerdere kleine zijstroompjes moeten waden. Aan de zuidwestkant van de bergkom gaat het weer omhoog, we komen uit op een bergkam met vele kleine steenmannetjes. Aan de ‘rand’ van de bergkam, waar het pad rechts aanhoudt richting Langma La (die we op de terugweg oversteken), wacht ons een steile afdaling van ruim 300 meter naar de valleibodem. Eerst genieten we nog even van het uitzicht over de Kangshung-vallei. Na 300 meter afdalen komen we aan bij een prachtig vlak grasveldje en volgen we het langzaam stijgende pad over oude morenenhellingen begroeid met jeneverbesstruiken en dwergrododendrons. Via een gammel bruggetje van boomstammen over een riviertje komen we op de kampplek. Een fantastische plek, Kharka Camp, als een soort groene arena gelegen in het imposante hooggebergte! (5 uur, 4300m)

Dag 15 Trek naar Pethang Ringmo base camp, 5000 meter

Nog verder trekken we de vallei in; zo ver als de yaks hun last kunnen dragen. In de loop van de dag komen de hoge toppen goed in beeld. Everest en Lhotse rijzen voor je op terwijl je in de voetsporen treedt van de legendarische Everestbeklimmer Mallory, die hier zijn verkenningstochten uitvoerde. Het kamp ligt op een schitterende plek op een met gele bloemen bezaaide groene bergweide en rondom, op de achtergrond, naar beneden stromende witte ijsmassa’s die zich daarginds samenvoegen met de grote Kangshung gletsjer. 
Mt. Everest, Lhotse en Lhotse Zuid domineren het einde van de vallei in het westen. Het Makalu-Chomolonzo massief zorgt voor voortdurende opwinding door het gedonder en gekraak van het afbreken van grote stukken ijs en lawines. Tussen al deze grootheden maken we kamp, op de plaats waar de meeste expedities voor de Kangshung Face hun basiskamp inrichten. Het is in alle opzichten een topdag, met zoveel natuurpracht nauwelijks te bevatten. Hier moeten we langer blijven…. (6 uur, 4900m)

Dag 16 Ringmo base camp, 5000 meter

Dit is een prachtige plek om een dag rust te houden. Een dagtocht hogerop behoort natuurlijk tot de mogelijkheden. We kunnen, als de omstandigheden het toelaten, klimmen naar een hoogte van ongeveer 5850 meter om vanaf hier het beste uitzicht te hebben op de drie 8000-meter massieven in het zuiden. Dit is één van de mooiste uitzichten op het Everest massief. Je ziet de Lhotse en de South Col en als je je fantasie een beetje gebruikt zie je klimmers die van de Nepalese kant de berg proberen te bedwingen. Je kunt de hele graat naar de top met de Hillary step volgen. Maar ook de noordgraat, met de first en second step, is goed zichtbaar. Verder noordwaarts zie je hoge valleien en afgeronde toppen waarvan er één de Lakpa Ri is.

Dag 17 Trek naar Pethang camp (4300m)

Met weemoed nemen we afscheid van deze bijzondere plek en we starten de afdaling naar Kharka. Vandaag lopen we langs de gletsjer terug naar het gletsjerkamp van een aantal dagen geleden. Dit is de enige dag die we zowel heen als terug moeten lopen. Dit blijkt echter helemaal geen bezwaar omdat de omgeving ons nu toch weer heel anders toeschijnt. We kunnen nu iets meer oog hebben voor de kunsten van de yaks. Het zijn toch bijzondere dieren die de zware last schijnbaar moeiteloos over het vaak zo moeilijke terrein dragen.  (4 uur, 4300m)

Dag 18 Trek naar Chosham camp 5uur (4900m)

De pasoversteek terug is een andere dan op de heenweg. De Langma La is hoger en biedt fraaiere uitzichten dan de Shoa La. Vandaag dalen we eerst nog een stuk af voor de klim begint naar een kampeerplaats op ongeveer 4900 meter. Vanaf hier zijn de uitzichten ook weer onovertroffen. Het kamp ligt temidden van een amfitheater van besneeuwde toppen met achter je de Himalayareuzen.

Dag 19 Trek via Langma La (5330m) naar Lun Drup Ling 6-7 uur, 4200m

We beginnen met de klim naar de pas. Langs een groot meer en steile kale rotswanden bereiken we in ongeveer 3 uur het hoogste punt tot nu toe: 5330 meter. De Langma La is meestal besneeuwd en hier hangen zoals op zoveel passen slingers met gebedsvlaggen. Uiteraard leveren wij onze bijdrage aan dit kleurrijke geheel en kijken nog één keer, maar zo lang mogelijk terug: met helder weer is het uitzicht dan ook DE beloning voor de geleverde inspanningen. Achter je een bergpanorama zonder weerga; de Makalu (8475 meter), de Chomolonzo (7790 meter) en de Pethangtse (6738 meter), voor je een even zo spectaculair uitzicht. Een lange afdaling brengt je naar een kamp op de splitsing bij de Kharta rivier op ongeveer 4200 meter. Soms is deze pas door overvloedige sneeuwval onbegaanbaar zodat we toch weer terug moeten via de Shao La.

Dag 20 Trek naar Kharta 4uur, 3750m

Vandaag is de 11e dag van deze trek en we wandelen de bewoonde wereld weer in langs dorpjes en velden. We lopen vanuit het kamp naar de heuvelrug en daarna dalen we af naar een typisch Tibetaans dorp waar we tijd hebben om even rond te kijken en wat contact te maken met de bewoners als die het op prijs stellen. Snel na het dorp komen we weer op het pad dat we kennen van dag 1 van de trektocht, het rondje is compleet en we lopen dezelfde weg verder terug langs de rivier naar Thangachenmo. We nemen afscheid van de yak-drijvers, we ruimen een groot deel van onze trekkingspullen vast op en kunnen een bad nemen in de koude rivier! (4 uur, 3600m).

Dag 21 Kharta naar Rongbuk bij de Everest

Via Tashi Dzom rijden we naar Rongbuk, het hoogstgelegen klooster van de wereld. Hier vandaan kun je nog op en neer wandelen naar het basiskamp van de Everest aan de Noordzijde, zodat je ook deze zijde van de hoogste berg van de wereld kunt bewonderen. 

Dag 22 Rit naar Tingri

De weg naar Tingri is niet altijd goed, hier en daar moeten we door stroompjes en bergbeken. Na zo’n 5 uur rijden dalen we af naar de vlakke vallei waarin Old Tingri ligt. Old Tingri is grotendeels een oud, winderig, stoffig Tibetaans dorp met veel, soms valse, zwerfhonden, maar we laten ons de prima Chinese avondmaaltijd hier goed smaken! (6 uur, 4300m).

Dag 23 Transport naar Kyirong en Kathmandu

De trek is afgelopen en de hoogtepunten hebben we gehad. We reizen nu per jeep en in een flink tempo over het Tibetaanse plateau. Een flinke rit over de bruine hoogvlakte met majestueuze vergezichten op een groot deel van de noordkant van de Himalaya. Cho Oyo, Everest, Shisha Pangma zijn alleen al de 8000-ers die je kunt zien. Boven op de (voor ons) laatste pas is het voor velen een emotioneel moment. Bijna 3 weken lang ben je in Tibet geweest, geconfronteerd met onderdrukking en de onverzettelijkheid van het Tibetaanse volk. Je hebt licht en ruimte ervaren en je hebt strijd geleverd met de hoogte, de wind, de hitte en de kou. Nu op de Lalung La op 5200 meter hoogte ligt dat alles achter je en het grote afdalen en de terugkeer naar huis begint. 
De grensovergang bij Zangmu/Tatopani is voor onbepaalde tijd geblokkeerd sinds de aardbevingen van 2015 en daarom is er een nieuwe grens gecreeërd ter hoogte van de Langtangvallei in Nepal. Wanneer je zo langzaam maar zeker de Himalaya doorsteekt naar het zuide ervan zie je dat de invloed van de moesson steeds duidelijker. Binnen 20 kilometer afstand rij je van een kale hoogvlakte een weelderig groen oerwoud binnen. Nadat we de 2 grensposten zijn gepasseerd zijn we weer terug in Nepal. 
Het worden nog 4-5 hobbelende uurtjes en we komen laat in de middag aan in ons hotel in Kathmandu.

Dag 24 en 25 Kathmandu verblijf

Eén dag is ingeruimd om eventuele vertragingen op te vangen maar er is zeker ook nog een dag om uit te rusten of lekker de stad in te gaan voor wat bezienswaardigheden of inkopen.

Dag 26 Ė 27 Vlucht Kathmandu Ė Amsterdam

Als je onze raad opvolgt en je ticket door ons laat boeken, vlieg je van Kathmandu naar Delhi met Jet Airways en aansluitend met de KLM terug naar Schiphol.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord