Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Wandelreis West Tibet | Kailas
Praktische informatie

Voorbereidingsbijeenkomst

De voorbereidingsbijeenkomsten zijn bedoeld om deelnemers aan één van onze reizen zo goed mogelijk voor te bereiden op het avontuur dat ze tegemoet gaan. Met name voor tochten die ver van de bewoonde wereld gaan of naar uithoeken in exotische landen is het belangrijk dat iedereen weet wat hem/haar te wachten kan staan. Immers lang niet altijd is het leven zo efficiënt als bij ons en soms zijn er ook culturele verschillen waar we je graag op wijzen. 

Een belangrijk onderdeel van deze dag is het geven van  informatie over het te verwachten klimaat en de daarbij horende uitrusting. Je kunt je in allerlei verschillende omstandigheden begeven als je maar goed voorbereid bent.  

Daarnaast is het voor iedereen leuk even met elkaar kennis te maken en te zien wie je reisleider is. Voor zover er een Nederlandse reisleider meegaat en hij/zij ook kan zal deze persoon ook aanwezig zijn en de bijeenkomst leiden. 

Wij, als organisatie, vinden het ook belangrijk om met onze klanten kennis te maken, vooral als het gaat om expedities of langere zwaardere trekkings. Gelukkig zien we in de praktijk dat ongeveer 80% tot 100% van de deelnemers op zo’n bijeenkomst komt en het is bijna altijd heel gezellig.

Ongeveer 6 weken voor vertrek krijg je bericht over het tijdstip waarop de bijeenkomst plaatsvindt. Dit is meestal in het weekend ongeveer 3 tot 4 weken voor vertrek en het kan op zaterdag of zondag zijn, ’s morgen of  ’s middags.

In principe zijn de bijeenkomsten in ons kantoor in Meppel, soms maken we er een dagje uit van op de boerderij in Wapse en in een enkelgeval, als er veel mensen uit het zuiden van het land komen, spreken we ergens af in het midden van het land. 

Vertrek en aankomst

Zorg ervoor dat je op de dag van vertrek uiterlijk 3 uur voor vertrek aanwezig bent op de luchthaven. Omdat er vanuit Nederland vaak tenten, voedsel en een medicijnton meegaan, vragen we onze deelnemers om niet meer dan 15 kg aan ruimbagage mee te nemen (dit is exclusief handbagage). De overige kilo’s kunnen dan gebruikt worden voor de groepsbagage.
Om alles goed verpakt mee te nemen, kun je bij HT Wandelreizen een plunjebaal van sterk materiaal voor € 45,-- kopen (plus eventuele verzendkosten € 6,75). Handig is ook een klein hangslotje, om de plunjebaal af te sluiten. Bij voorkeur een cijferslotje.

Visum en paspoort

Visum Nepal
Er zijn 2 mogelijkheden voor de visumaanvraag. Dit kan geregeld worden bij aankomst aan de grenspost bij Kodari of van tevoren geregeld worden in Nederland bij het Consulaat (kosten in Nederland, multiple entry voor 15 dagen is € 42.50, multiple entry voor 30 dagen is € 57.50 en multiple entry 90 dagen is € 107.50). Hoewel het dus mogelijk is om je visum bij de grens te halen is het verstandiger om het vooraf in Nederland te regelen. Er kunnen lange wachttijden zijn en het is ook niet zeker dat het visum kantoor open is als wij aankomen bij de grens.

Je paspoort moet vanaf het moment dat je terugreist nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Voor de aanvraag in Amsterdam krijg je van ons een visumaanvraagformulier met een stempel van HT Wandelreizen toegestuurd (het stempel vervangt de boekingsverklaring). Vul het formulier in , hecht er een pasfoto aan en haal het visum in een ochtend. Consulaat van Nepal, Herengracht 562, 1017 CH Amsterdam, telefoon: 020-6241530, openingstijden: 10.30 - 13.00 uur.
VERGEET JE PASPOORT NIET MEE TE NEMEN, WANT DAAR MOET HET VISUM IN.

Je kunt het visum ook per aangetekende post regelen:
Stuur je paspoort + visumaanvraagformulier + pasfoto + geld (zie voor het juiste –meeste recente- bedrag het visumformulier) + een aan jezelf geadresseerde, als aangetekend gefrankeerde (€ 7,--) lege envelop, aan het consulaat. Je krijgt je paspoort met visum meestal binnen een week retour.

N.B. Binnen 6 maanden na de uitgiftedatum van het visum moet je Nepal binnengaan, anders verloopt de geldigheid.

Visum China
De regels zijn gewijzigd. Je ontvangt hierover meer informatie na boeking. We hebben in ieder geval een kopie van je paspoort nodig.

Je paspoort moet vanaf het moment dat je terugreist nog minimaal 6 maanden geldig zijn.

Vaccinaties

Voor de meest actuele informatie over verplichte / aanbevolen (herhalings-) inentingen per ziekte en per land raden we je aan contact op te nemen met je huisarts, lokale GGD of Thuisvaccinatie.nl. Het is belangrijk dat je tijdig een afspraak maakt, in elk geval 4 tot 6 weken voor vertrek. 

Thuisvaccinatie.nl is een landelijk opererend vaccinatiecentrum en biedt je de mogelijkheid dat een arts bij jou thuis reisvaccinaties komt zetten op een dag en tijdstip dat het jou uitkomt. Dat kan zelfs in de avonduren of in het weekend. De tarieven zijn gelijk of soms lager dan die van de GGD of huisarts en je betaalt geen extra kosten voor de service aan huis. Vergoeding van verzekering is meestal (deels of geheel) mogelijk. 

Hoe werkt het`
Je plaatst een aanmelding bij Thuisvaccinatie.nl. Daarna vul je jouw gegevens, reisbestemming en vaccinatiehistorie in. Bij het laatste stapje plan je meteen de afspraak in op een datum en tijdstip wanneer het jou uitkomt. Met die gegevens stelt het medisch team het vaccinatieadvies op die je binnen drie werkdagen ontvangt. De reisvaccinatie wordt gegeven door een erkende arts.

Om een indicatie te krijgen van de vaccinatie en/of andere noodzakelijke gezondheidsmaatregelen ga je eerst naar Thuisvaccinatie.nl/tibet waarna je doorklikt voor het maken van een afspraak. 

Ben je woonachtig in België? Dan raden we je aan voor de meest actuele stand van zaken de website van het Instituut voor Tropische Geneeskunde te raadplegen.

Tijdsverschil

Het is in Nepal 3 ¾ uur later in onze zomertijd en in onze wintertijd 4 ¾ uur later. In Tibet is het in onze zomertijd 6 uur later en in de wintertijd 7 uur later.

Geld voor op reis

Je hebt geld nodig om een aantal maaltijden, je drankjes, andere persoonlijke uitgaven en fooien te betalen. Misschien wil je nog meer excursies doen of musea/kloosters bezoeken naast die we als HT al aanbieden. We gaan ervan uit dat ongeveer 350 Euro tot 400 Euro voldoende is. We stellen voor om iets extra mee te nemen voor onvoorziene omstandigheden.
In Tibet en Nepal is er ook de mogelijkheid om te pinnen. Hou er wel rekening mee dat de pinautomaten niet altijd werken. Neem dus ook contant geld mee.

Klimaat

De temperaturen zullen schommelen tussen 30 °C overdag in Nepal en tussen -10° C en 0 ° C gedurende de nachten in Tibet. Hoewel we in de voor en na moesson periode reizen is af en toe een regen- of sneeuwbui waarschijnlijk.

Elektra

De netspanning is 220 Volt. Stopcontacten kom je in verschillende soorten tegen, zowel Europese en Amerikaanse soort. Neem daarvoor een wereldstekker mee.

Uitrusting

Schoeisel
Wij raden stevige bergwandelschoenen (categorie B/C of C) aan met een stevige profielzool. Het is belangrijk dat je schoenen erg goed zitten, omdat je er elke dag uren op moet lopen.

* Wanneer je nieuwe schoenen moet kopen, verdient het aanbeveling om tot 1 maat groter te kopen dan je werkelijke maat. (Pas ze met een paar extra sokken).
* Je voeten hebben namelijk de neiging om op te zetten, als je wat langer op een dag loopt. Daar komt nog bij dat je bergaf niet met je tenen in de knel komt.
* Als je nieuwe schoenen moet kopen, loop ze dan goed in.
* waarschijnlijk moet je door kleine beekjes waden, misschien over modderige paden en waarschijnlijk soms door sneeuw lopen; dus een redelijke mate van waterdichtheid is handig.
* Een goede profielzool geeft je beter grip op de wat steilere paden.

Rugzak
Een rugzak kun je kopen in allerlei soorten, maten en prijzen. Op de tocht door Tibet heb je eigenlijk alleen een dagrugzak nodig. De ideale grootte is ongeveer 30-40 liter. Je kunt dan met gemak ook nog een fleece jack erin kwijt en bovendien is de maat handig als handbagage in het vliegtuig.

Mocht je ook een grote rugzak willen kopen:
* Voor elke rug is er een goede rugzak, zoek dus net zolang tot je er een gevonden hebt, die goed bij je rug past en lekker zit.
* Rugzakken zonder buitenframe sluiten beter aan je rug.
* Een brede heupband is onmisbaar om het meeste gewicht op je heupen te laten rusten en niet op je schouders.
* Het is handig als de rugzak uit twee delen bestaat, waar je afzonderlijk bij kunt.

Slaapzak
* Voor deze tocht is een goede slaapzak (dons of kunststof bijv. hollofil) onontbeerlijk. De donzen zijn in Nederland nogal  duur. Je kunt de isolatiewaarde van je slaapzak eventueel wat opwaarderen door er een fleece lakenzak in te doen.

Paklijst (inhoud rug-/plunjezak)

* berg (wandel) schoenen!
* sandalen (tefa`s of i.d.)
* slaapzak
* lakenzak (eventueel)
* slaapmatje
* donsjack of een warm winddicht jack
* regenpak of poncho
* trekkingbroek (afritspijpen)
* korte broek (voor mannen)
* rok, bermuda, legging (voor vrouwen)
* enkele T-shirts/blouses
* ondergoed
* warme trui (fleece)
* sokken, waarvan min. drie paar afgestemd op de bergschoenen
* maillot/lange onderbroek/
* lichte gympen of slippers voor `s avonds
* handdoek
* wanten of handschoenen
* sjaal
* veldfles of waterzak min. 2 liter
* hoofdlamp met extra batterijen
* toiletartikelen, toiletpapier (ook lokaal te koop)
* medicijnen (zie afzonderlijk lijstje hierna)
* zonnebril/gletsjerbril
* iets voor op je hoofd tegen zon en stof, en kou: (bivak)muts en/of hoed
* plastic (vuilnis)zakken, o.a. om de inhoud van rug/plunjezak in te verpakken i.v.m. regen of een rivieroversteek
* eventueel hangslotje om plunjezak af te sluiten.
* wasmiddel (biologisch afbreekbaar)
* dagrugzakje
* moneybelt of halstasje voor bescheiden:
- paspoort (moet bij aankomst in China en Nepal nog een half jaar geldig zijn)
- vliegticket(s)
- geld
- inentingsboekje
- verzekeringsbewijs + alarmnummer
- pasfoto’s (een paar extra kan geen kwaad i.v.m. permits, visa e.d.)

N.B. Maak van alle belangrijke papieren kopieën, noteer de nummers van de travellercheques en bewaar exemplaren thuis en onderweg, apart van de originelen.

Persoonlijke EHBO / medicijnen

* een kuur ciproxine - tegen bacteriële darminfecties (via recept arts*)
* een kuur amoxyciline - luchtweginfecties (via recept arts*)
* diamox- 50 stuks van 250mg (via recept arts*)
* azaron, lidocaïnezalf - bij insektenbeten
* sterilon/betadine - wondontsmetting
* leukoplast, compeed - blaarpreventie
* paracetamol - pijnstiller
* insectenafweermiddel - bijv.: Deet
* zonnebrandolie/crème - factor 30 of hoger
* lippenbescherming - zinkzalf, lipbalsem fact. 3 of hoger
* rekverband, knieband - bij knieproblemen
* Arnica of SRL - bij spierpijn, kneuzingen
* immodium - bij diarree
* ORS - tegen uitdroging (bij diarree)
* strepsils - bij keelpijn

* Niet alle huisartsen geven makkelijk antibiotica-kuren mee. Leg uit wat je gaat doen en dat je in de rimboe echt geen arts kunt vinden en dat de reisleider vaker met dit bijltje heeft gehakt. Eventueel kun je deze medicijnen ook in Lhasa kopen.

HT Wandelreizen zorgt voor een medicijnenkit met o.a. antibiotica voor ernstige gevallen. De kans dat we die nodig hebben is klein, maar aanwezig.

Hoogteziekte

De meeste mensen, die niet gewend zijn zich naar grote hoogte te begeven en zich hier bovendien erg inspannen, krijgen last van de hoogte.

Hoogteziekte kan zich voordoen boven de 2500 meter. Als de juiste voorzorgsmaatregelen worden genomen, zal het in veruit de meeste gevallen slechts gaan om lichte symptomen van voorbijgaande aard. Slechts in 1 à 2 % van de gevallen komen ernstige verschijnselen voor, die zonder passend handelen tot de dood kunnen leiden. De symptomen van hoogteziekte mogen daarom absoluut niet worden veronachtzaamd.

Wanneer je je op grote hoogte niet goed voelt, moet je aannemen dat er sprake is van hoogteziekte, tenzij er overduidelijk een andere oorzaak is.

Oorzaken van hoogteziekte:
- geringere aanwezigheid van zuurstof en
- geringere luchtdruk, waaraan het lichaam zich moeilijk of onvoldoende aanpast, veelal door te snelle stijging.

Preventieve maatregelen:
1. Langzame en gefaseerde stijging, het zg. "acclimatiseren". Als ideaal geldt om 5 dagen uit te trekken tot 3500 m, daarna maximaal 300 m stijging per dag en per 1000 m minimaal 1 dag extra. In de praktijk blijkt echter wel een hoger stijgingstempo mogelijk, waarbij rond de 3000 m. een dag rust wordt ingelast en daarboven per 1000 m. stijgen 1 dag.

Vanaf geringe hoogte helemaal "inlopen" levert meestal nauwelijks problemen, maar na een bus- of autorit omhoog en vooral bij "invliegen" naar grote hoogte, is aandacht voor het acclimatiseren van het grootste belang.

2. Altijd rustig lopen, zonder buiten adem te raken.

3. Veel drinken.
Uitdroging kan hoogteziektesymptomen veroorzaken. Gewoonlijk heb je minstens 5 liter vloeistof per dag nodig op grote hoogte. Je moet per keer min. 1/2 liter uitplassen en de urine moet helder zijn. Als je urine donkergeel is, drink je onvoldoende. Drink water, thee, soep en bouillon, maar geen alcohol.

4. Juiste voeding.
Zorg dat je voldoende calorierijk eet, met name veel zetmeel. Eet niet te zout. Het HT menu houdt hier rekening mee.

5. Bewust diep, volledig ademhalen (wel oppassen voor hyperventilatie).

6. Diamox (acetazolamide), een diureticum, kan helpen bij hoogteaanpassing. Het blijkt de ademhaling tijdens de slaap te reguleren, zodat efficiënter zuurstof wordt opgenomen. Onderzoek heeft onomstotelijk aangetoond dat het preventief slikken van diamox symptomen van hoogte ziekte met 50% doet afnemen. Bovendien herstel je sneller. In tegenstelling tot wat veel mensen veronderstellen maskeert diamox de hoogteziekte niet maar het helpt je sneller te acclimatiseren. Bij HT raden we dan ook het preventief gebruik van diamox aan op slaaphoogtes boven de 3000 meter. dosis: 1 - 3 maal per dag 250 mg voor de duur van het verblijf op grote hoogte

7. Bij tochten met een verhoogd risico (vliegen naar Lhasa, expedities boven de 6000 meter) nemen we doorgaans een hogedrukzak (Gamow Bag of PAC) mee zodat we in geval van nood afdaling van ongeveer 2000 meter binnen 5 minuten kunnen simuleren. Het gebruik van deze hogedrukzak is ook effectief gebleken.

Lichte symptomen van hoogteziekte:
- enigszins slap, loom gevoel
- kortademigheid bij inspanning
- hoofdpijn
- misselijkheid
- gebrek aan eetlust
- spijsverteringsstoring: obstipatie / diarree, winderigheid
- slecht slapen
- onregelmatige ademhaling tijdens het slapen lichte duizeligheid
- lichte zwelling van handen, voeten, gezicht

Bij alleen deze symptomen behoeft men niet meteen af te zien van verder stijgen. Men moet het kalm aan doen en voldoende (nacht)rust inlassen. Maar blijf e.e.a. en elkaar wel goed in de gaten houden, want de lichte symptomen zouden ernstiger problemen kunnen aankondigen. Blijf bij elkaar en laat elkaar niet alleen!

Ernstige symptomen van hoogteziekte:
(houden o.a. verband met long- en hersenoedeem)
- ernstige kortademigheid en versnelde ademhaling, ook na rust (meer dan 25 ademtochten per minuut)
- vochtige, rochelende ademhaling
- hevige hoestbuien, die activiteit beperken
- ophoesten van roze tot bruin sputum
- hoge hartslag, ook na rust (meer dan 110 slagen per minuut)
- blauwe verkleuring van gezicht en lippen
- geringe urine-uitscheiding (minder dan 1/2 liter per dag)
- aanhoudend overgeven
- wazig, dubbel of met blinde vlekken zien
- aanhoudende ernstige hoofdpijn, ook na nachtrust
- aanhoudende ernstige vermoeidheid, extreme lusteloosheid
- coördinatievermindering, evenwichtstoornis(testen!)
- verwardheid, delirium, coma

Zodra ook maar één van deze symptomen zich voordoet, staat er (naast zo mogelijk zuurstof toedienen) maar één weg open: ONMIDDELLIJK OMLAAG.

Iemand met deze problemen moet onder begeleiding omlaag, zo mogelijk gedragen worden, omdat inspanning een en ander kan verergeren.
Na een betrekkelijk geringe daling van 500 tot 1000 m kunnen de symptomen soms geheel verdwijnen. Dan kan men na enkele dagen rust opnieuw proberen te stijgen, maar uiterst behoedzaam. Bedenk dat de ernstige symptomen van hoogteziekte binnen enkele uren fataal kunnen zijn.

Door ervaring kunnen onze reisbegeleiders de symptomen goed onderkennen en de nodige maatregelen nemen. Zonodig kunnen extra rustdagen worden ingelast om te acclimatiseren.
Als je bij jezelf of een andere deelnemer symptomen van hoogteziekte waarneemt, blijf dan niet alleen, resp. laat de ander niet alleen, en vertel een en ander meteen aan de reisbegeleider.

Verzekeringen

HT Wandelreizen stelt een adequate reisverzekering verplicht. Daarbij is het belangrijk voldoende dekking te hebben voor eventuele SOS-kosten bijvoorbeeld voor een evacuatie met een helikopter. Een annuleringsverzekering raden we sterk aan. Niet alleen vóór de reis geeft deze verzekering dekking maar ook bijvoorbeeld bij vertrekvertraging of bij vroegtijdig moeten afbreken van de reis.  

Wij werken met Allianz Global Assistance, al meer dan 50 jaar de grootste reisverzekeraar én hulpverlener ter wereld. Bij Allianz Global Assistance ben je voor het verzekeren van je vakantie of reis aan het juiste adres. Waar je ook naar toe reist, voor vakantie, werk of studie, voor elk reisdoel heeft Allianz Global Assistance een passende verzekering.

Je kunt online eenvoudig in een paar stappen een reis- en/of annuleringsverzekering afsluiten, kortlopend of doorlopend. Je ontvangt de polis direct in je mailbox. 

Na boeking ontvang je van ons een email waarin je ook de link naar het afsluiten van de reis- en/of annuleringsverzekering vindt.  

Indien de reisverzekering elders wordt afgesloten dan willen we graag voor vertrek de volgende gegevens van je ontvangen: verzekeringsmaatschappij, polisnummer, alarmnummer. Mocht zich tijdens de reis een probleem voordoen dan kunnen de reisleiding en HT Wandelreizen snel handelen.

Heb je zelf een (doorlopende) reisverzekering afgesloten, kijk dan even goed na of en in hoeverre reddingskosten zijn meeverzekerd. Soms vallen reddingskosten (medisch noodzakelijk vervoer) onder de medische kosten. Voor het geval je de medische kosten laat dekken door je eigen ziektekostenverzekering, moet je nagaan of deze medische kosten werelddekkend zijn. 

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord