Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
31 11 3
VERTREK TERUG REISSOM
14 mei 13 juni € 4495,- ** #
13 augustus 12 september € 4495,- ** #
** exclusief ticket # prijs onder voorbehoud Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Tibet »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Wandelreis West Tibet | Kailas
Van dag tot dag

Via de enorme stad Chengdu in het westen van het vlakke deel van China vliegen we naar Lhasa op 3600 meter hoogte. Als je direct naar Lhasa vliegt heb je tijd nodig om aan de hoogte te wennen, vooral als je bedenkt dat je bij de trek rond de Kailas over een pas loopt van 5630 meter hoog. Deze tijd nemen we door in Lhasa een paar dagen te besteden aan het bezoeken van boeddhistische kloosters, tempels en paleizen. Daarna gaan we het land in. Bij Shigatse maken we een trek van 3 dagen waarbij we weer een aantal kloosters bezoeken. De gemiddelde hoogte is hier 4000 meter, weer een stapje hoogtegewenning verder. Daarna volgt de rit over het Tibetaanse plateau naar Mt. Kailas en het Manasarowar Meer. Dit grote meer ligt op ongeveer 4500 meter hoogte. Het is een grote vlakke vallei met aan de randen grote bergketens met besneeuwde toppen. Hier lopen we in 4 dagen rond het meer om dit ongelooflijk weidse landschap in je te kunnen opnemen. Pas daarna maken we de tocht rond de heilige berg. Er zijn vele mythen en sagen over deze berg. Een verhaal zegt dat al je zonden van dit leven zijn vergeven als je de heilige rondgang een keer hebt gemaakt. Vele Tibetaanse pelgrims doen dit ook met religieuze overgave. We zullen er vast een paar tegenkomen. De reis eindigt met een bezoek aan de fantastische ruïnes van het vergeten Guge Kingdom. Daarna rijden we over het Tibetaanse plateau over land naar Nepal waar we nog een dagje kunnen bijkomen in het altijd wervelende Kathmandu. Via Delhi in India vliegen we terug naar Nederland.

Een opmerking vooraf

Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

Saga Dawa Festival

Bij de reis die vertrekt op 16 mei 2018 zullen we een bezoek brengen aan het Saga Dawa Festival. Dit festival valt op 29 mei. Het reisschema van de voorjaarsreis is iets aangepast, zie het schema onderaan deze pagina.

dag 1 en 2 vlucht Amsterdam-Chengdu

We vliegen van Amsterdam naar Chengdu waar we op dag 2 aankomen. Chengdu is voor ons niet meer dan een tussenstop op weg naar Tibet. Het is een enorme Chinese stad met ongeveer 11 miljoen inwoners. We overnachten er in een comfortabel middenklasse hotel.

dag 3 vlucht Chengdu – Lhasa

In de loop van de dag vliegen we een stukje terug naar het westen. Al vrij snel na het opstijgen zie je bij helder weer onder je de besneeuwde bergketens verschijnen dat Tibet zo lange tijd hebben afgesloten van China. Na de landing voel ogenblikkelijk dat je het moet doen met veel minder zuurstof. Met een busje rijden we vervolgens naar de hoofdstad van Tibet: Lhasa. We nemen onze intrek in één van de privé hotels in het oude gedeelte van de stad. Het overgrote deel van Lhasa is Chinees en duidelijk zijn de Tibetanen in de minderheid in hun eigen land. Grote legerkampen en duidelijk Chinese wijken omgeven het kleine stukje oude binnenstad en als je er gevoelig voor bent word je overvallen door een triest gevoel. Hoe kan het zo lopen in de geschiedenis`

dag 4 en 5 Lhasa

Naarmate we langer in Lhasa zijn krijgen we gelukkig ook de kans te zien dat de Tibetaanse sfeer en het geloof ongebroken zijn. Onze westerse hoofden worden door emoties overmand. We zien de onvoorwaardelijke overgave van de Tibetaanse gelovigen voor de ingang van de Jokhang tempel. Voortdurend zich prosternerend (opstaan en weer op de knieën en zelfs languit op de grond liggend), minuten lang, urenlang!
We wandelen over de Barkhor, de heilige rondgang rond de Jokhang tempel met honderden prevelende pelgrims die soms van heinde en verre zijn gekomen. De Jokhang is het religieuze hart van de Tibetaans boeddhistische wereld. Veel gebedsvlaggen en een markt voor Tibetaanse souvenirs, niet alleen voor de westerse toerist maar ook voor de Tibetanen.
50 Jaar brute Chinese onderdrukking hebben weliswaar grote schade toegebracht aan de oude tradities en belangrijke historische gebouwen. Wanneer je op de plaatsen bent die min of meer gespaard zijn gebleven besef je dat het toch hier in Tibet is waar de grootste schatten blijven voortbestaan. De kloosters in Nepal, Ladakh en Sikkim vallen hierbij in het niet en misschien zijn de dzongs in Bhutan enigszins te vergelijken met aard en omvang van de bouwwerken en kunstschatten in Lhasa.
Je kunt niet in Lhasa zijn zonder een bezoek te brengen aan het Potala paleis, de zetel van de Dalai Lama. Deze geestelijk leider leeft in het Indiase Dharamsala temidden van vele gevluchte Tibetanen.
De Potala is een enorm gebouw met honderden vertrekken. Slechts een klein deel is opengesteld voor toeristen; genoeg echter om een indruk te krijgen van de pracht en rijkdom van het Tibetaanse Rijk. Er zijn kamers met grote vaten yakboter waarin honderden lontjes licht geven; er zijn zalen waarin voor de opeenvolgende Dalai Lama`s stupa`s zijn opgericht van meer dan 10 meter hoog, volledig bedekt met een dikke laag bladgoud. Overal grote en oude gebedsdoeken, bibliotheken en grote beelden: Boeddha`s, Tsong Kapa`s, Avalokiteshwara`s. Je dwaalt en dwaalt door de donkere gangen en zalen totdat je overloopt van indrukken.
Niet ver buiten de stad zijn de grote kloosters Sera en Drepung. Het is moeilijk je voor te stellen dat in beter tijden hier tot 30.000 monniken huisden. Er zijn er nu enkele tientallen die de grote gebouwencomplexen moeten onderhouden.

Een waarschuwing is hier wellicht op zijn plaats: sinds de aanleg van de spoorlijn van Golmud naar Lhasa is met name het Chinese toerisme dusdanig toegenomen dat er grote druk ontstaat op het bezoeken van de grote heiligdommen. De regels worden steeds strenger en de bezoektijden korter terwijl je bezoek aan de Potala en Jokhang steeds meer samenvalt met groepen schreeuwerige Chinese toeristen.

dag 6 Lhasa naar Gyangtse

Op deze lange reisdag leidt onze weg langs het fantastische Yamdrok Tso (Tso=meer in het Tibetaans). Zo temidden het grijsbruine landschap krijgen de turkoois en blauwe kleuren van het water extra dimensie. Over een pas, de Kamba La (=4975m) en langs vele dalen met bevloeide akkers en kleine dorpjes komen we in Gyangtse. Soms is de weg langs het meer gesloten wegens wegwerkzaamheden en dat rijden we om via een andere route. Hier begint het centrale Tibet met de uitgestrekte akkerlanden en rijke boerderijen. Buiten de steden is dit nog het Tibet zoals het was.

dag 7 Gyangtse naar Shigatse, Tashilhumpo Kora

In Gyangtse bezoeken we de Kumbum stupa en het ernaast liggende klooster. Daarna rijden we naar de tweede stad van Tibet: Shigatse. Het is overwegend Chinees van karakter maar de omgeving van de markt is nog Tibetaans net als het grote complex van het Tashilhumpo Klooster. Dat is de zetel van de Panchen Lama naast de Dalai Lama de hoogste leider van de Tibetanen. De Panchen Lama heeft altijd meer de weg gezocht van samenwerking met de Chinezen en daarom is dit klooster geheel gespaard gebleven tijdens de culturele revolutie. De opvolger, nu een jonge lama, is door de Chinese regering gevangen gezet. Hij wordt over het algemeen beschouwd als jongste politieke gevangene ter wereld.
We bezoeken het klooster met z`n enorme gebedshallen en even zo grote boeddhabeelden. We lopen ook de heilige rondgang rond dit klooster: de kora.

dag 8 Shigatse naar Longsang bij de rivier

We vertrekken vandaag op tijd uit Shigatse en rijden in 25 minuten naar Shalu op 3900 meter. We nemen even tijd om het klooster te bezoeken, wat zeer de moeite waard is. Inmiddels worden de ezels opgeladen met onze bagage, de tenten en het eten voor 3 dagen. Met ezels, ezelmannen, de Tibtaanse gids en kok gaan we op pad. We hebben er zin in, we hebben lang genoeg in de jeeps gezeten en waarschijnlijk schijnt de zon. We nemen lunch mee voor onderweg. Shalu verlatend lopen we stroomopwaarts de vallei in. Het is een mooie groene vallei met hier en daar een huisje. Er groeit tarwe, haver, mosterdzaad. Mensen zijn aan het werk op het land. Af en toe moeten we een stroompje oversteken: lange mensen doen het springend, de rest gaat op sandalen.
Na verloop van tijd gaan we linksaf een pasje op van 4020 meter hoog. Hier lunchen we op een plek met goed uitzicht op de vallei. Vervolgens dalen we wat af door een rode kloof om daarna weer te moeten stijgen. We gaan over de Showa-la (4170 meter) en hangen er gebedsvlaggetjes op. We zien de plek van het kamp voor vanavond (ergens beneden in het groen!).
Na een wat lastige afdaling over een schuin gravelpad, komen we bij de rivier die we moeten doorwaden. Bij slecht weer is de waterstand hoog en hebben we er moeite mee. Als we onze voeten afgedroogd hebben en de schoenen weer aan zijn, lopen we stroomopwaarts door de rivierbedding naar het kamp bij het dorp Longsang op 4085 meter. Het is een lange dag door prachtig gekleurd landschap: veel rode en groene kleuren. We zien hoppen en de crimson young husband lily (paars bloemetje).
Voor de ezels zijn de paden soms te smal. Af en toe moet de bagage afgeladen worden. Bij het kamp hebben we veel belangstelling van de lokale bevolking. Vooral de kinderen vinden ons interessant. Ze komen nog net niet de tenten binnen. Totaal stijgen: 455 meter, totaal dalen: 265 meter. 8 uur onderweg inclusief pauzes.

dag 9 Longsang naar Ngor klooster

Ook vandaag steken we een pas over: de Chag La op 4500 meter hoogte. Het te overbruggen hoogte verschil is aan zienlijk meer als gisteren en we hebben er ook meer tijd voor nodig. Een goede dag om het acclimatisatieproces verder te bevorderen.
We stijgen na het laatste dorpje waar we gekampeerd hebben nog ongeveer 3 uur naar de top van de pas. Je ziet eindeloze rijen heuvels doorsneden door diepe ravijnen en hier en daar populierenbosjes.
Het klooster van Ngor bestond vroeger uit 100 tempels en men zegt dat er wel 1000 monniken huisden. Tijdens de culturele revolutie in de jaren 60 is het met de grond gelijk gemaakt. De laatste 20 jaar echter is men vol enthousiasme weer aan de herbouw begonnen en veel is al klaar. Natuurlijk gaan we alles bekijken.
Het kamp ligt vlak onder het Ngor klooster op 4250 meter. Hier begint de onverharde weg. Totaal gestegen: 495 meter, totaal gedaald: 285 meter. 6 uur onderweg inclusief pauzes.

dag 10 Ngor naar Narthang en Latse

De derde trekdag lopen we in 3 uur naar Zonh. Met de jeeps rijden we vervolgens naar Latse. Na het ontbijt gaan de ezels teruglopen naar Shalu. De truck komt naar het kamp om onze bagage op te halen. Wij lopen gedeeltelijk over de onverharde weg en stukjes over smalle paadjes. Het is een mooie vallei met akkertjes, huizen, boomaanplant, mannen op brommers.
Vlak voor Zonh is er een laatste doorwading op sandalen. We lunchen bij de rivier, voordat we in de jeeps verdergaan naar Latse. Totaal gestegen : 10 meter, totaal gedaald : 325 meter. Hoogte Zonh : 3900 meter.
In 4 uur rijden we daarna naar Latse en passeren daarbij de Tsuo-la (4540 meter). Het landschap wordt steeds droger, maar er zijn ook groene akkers. Een aantal keren gaan we met de jeeps door diepe rivieren.
We overnachten in Latse. Latse is een doorgangsdorpje met een paar primitieve hotelletjes. Ook hier wordt door de Chinezen gebouwd.

dag 11 Latse naar Saga

Nadat de keukenploeg van het restaurant wakker is gemaakt, verschijnt er een ontbijt van broodjes, gekookte eieren, jam, koffie en thee. We rijden Latse uit en vervolgen de weg door rivieren en groene valleien. Er zijn behalve veel geiten en yaks ook vrachtwagens en een soort goggomobiels onderweg. We gaan over de Nang-la (4500 meter ). Na 2,5 uur passeren we een prachtig meer bij Ngamring. Dan volgt een diepe doorwading van de Raka Tsangpo. Er zitten veel vrachtwagens vast in de modder en ook onze truck rijdt zich erin vast. De jeeps trekken hem uiteindelijk los na een oponthoud van zeker een uur. Het is een drukte van belang.
We rijden verder en zien nomadenkampen en vrachtwagens vol Tibetanen. Het ziet er gezellig uit; zo`n overvolle wagen met zingende mensen. Nog twee pasjes zonder naam van 4650 meter en 4750 meter en we bereiken het dorp Sangsang. Het is lunchtijd en hier eten we de beste noedelsoep van de tocht. Rond 15.00 uur stappen we de jeeps in en passeren nog een keer twee passen: de Tse-la (4930 meter ) en de Rakpa-la (5075 meter). Het uitzicht op de witte toppen van de keten vóór de Himalaya is schitterend en vraagt om meer. Er zijn ontzettend veel fluithazen te zien en een twee grote reigers.
We dalen een beetje af en rijden steeds zo rond de 4800 meter op een soort plateau. Nog een pas van 5080 meter en Saga komt dichterbij. Als we aankomen is het misschien al donker en kijken we naar de wolken en de maan die een mooi spel spelen in het grote meer voor Saga.
Hoogte Saga: 4504 meter. Hemelsbreed hebben we 235 km. afgelegd.
De weg, voor zover er al sprake is van een weg, wordt steeds slechter. Zandduinen (!) versperren hier en daar het spoor en we rijden ook dwars door rivieren heen. Saga is haalbaar in een dag, maar de kans is groot dat we pas `s avonds laat in deze nederzetting aankomen.

dag 12 Saga naar Paryang

We ontbijten met broodjes, gekookte eieren, honing, koffie en thee. De kookploeg doet de laatste inkopen voor de komende dagen. We verlaten Saga via een pas van 4800 meter hoog. Dan volgen er brede valleien met dorpjes, mensen, grote kudden geiten, wegwerkers. Na verloop van tijd verandert het landschap en er wonen minder mensen. Dan volgt een schitterend stuk door zandduinen afgewisseld met mooie meren, wilde ezels en een antilopen. Nomadenkampen en nieuwbouwhutjes, de Laplung-la (4890 meter) en lunch in Drongpa op 4570 meter. Er is de keuze tussen iets met rijst of noedelsoep. Het uitzicht op de witte toppen is weergaloos. Na de lunch nog meer zandduinen. Het landschap wordt droger. Er zijn cichorei en paarse distels. De weg is relatief goed met een hoog wasbordgehalte en we rijden lekker door vandaag. Rond 17.00 bereiken we Paryang, een wild-west-dorp met een grote gebedsmolen, een paar restaurantjes en kleine winkeltjes. Er staan veel nomadententen in en om het dorp met o.a. mensen uit Amdo. De truck laat weer op zich wachten en we besluiten in Paryang te eten in het restaurantje van het Yak Hotel. Simpel, maar erg lekker. Om 19.00 zijn we op het kamp, 5 minuten rijden buiten het dorp. De truck is er en we kunnen de tenten opzetten. De sterrenhemel is prachtig; de maan bijna vol. De honden blaffen. Hoogte: 4605 meter. Hemelsbreed hebben we 264 km afgelegd.

dag 13 Paryang naar Manasarowar

Met een buik vol pannenkoeken en/of porridge stappen we de jeeps in voor het laatste traject naar het Manasarowar meer. Over eindeloze hoogvlaktes rijden we vandaag weer verder naar het westen. Aan onze linkerkant zien we de grens met Nepal, een mooie witte keten met hoge toppen. Noordelijk van de grote Himalaya keten staat als een eenzame kolos de 7700m hoge Gurla Mandata. We bevinden ons op een plateau van rond de 4600 meter. Er zijn nomaden en yaks. In het najaar zijn er bovendien nogal wat Nepalezen met grote kudden geiten op weg van Tibet naar Nepal. De geiten worden dan tijdens de komende feestdagen (Dasaïn en Tihar) ritueel geofferd.
In de buurt van Satsum is er een checkpost; rijbewijzen, visum, permit en paspoorten worden gecontroleerd. Vroeg in de middag gaan we verder. Eerst klimmen we naar de Mayum-la (5200 meter), het landschap wordt steeds droger en meer onbewoond, er zijn bruggen over de rivieren, vele pika`s (fluithazen=kleine wollige marmotachtige diertjes) en wilde ezels.
We passeren het mooie Gung Gyatso, een meer met helder blauw water. De Gurla Mandata verschijnt aan de horizon en dan, uiteindelijk zien we aan het eind van de dag Mount Kailas. Ze heeft zich lang voor ons verborgen gehouden! Vanaf de Thalladong pas kun je het Rakas meer zien en Mount Kailas. Het Rakas meer krijgt zijn water van het Manasarowar meer. Het eerste symboliseert het goede, het tweede het kwade, terwijl Mount Kailas staat voor het mannelijke en Manasarowar voor het vrouwelijke.
We stappen uit bij de chörten met gebedsvlaggen en lopen in een half uur naar ons kamp bij Hor Qu. Je kunt je hier lekker wassen in de rivier. We zijn inmiddels op 4500 meter en het is goed weer meer te kunnen acclimatiseren alvorens de tocht over de 5630m hoge Dolma La te beginnen. We slaan ons kamp dan ook op aan de oever van het mooie en bijzondere Manasarowar meer. Hindoes en wij waarschijnlijk ook nemen het heilige rituele bad. Het meer is omgeven door geelbruine bergen hier en daar bedekt met sneeuw. Zuidelijk kunnen we een aflopende aarde zien met de witte Himalaya muur. Volmaakte serene rust en stilte in perfecte harmonie met de vormen en kleuren van het lege landschap! Hoogte kamp : 4610 meter. Hemelsbreed zijn we 195 km verder. NB.: We hoeven voor de komende trek geen bagage te selecteren want de truck komt bij de kampeerplekken.

dag 14 start trek Manasarowar naar voorbij Seralung klooster

Heerlijk, we kunnen vandaag weer gaan lopen! Een van de startplaatsen voor de heilige rondgang zijn de chörtens bij Hor Qu. Met de klok mee lopen we een rondje en gaan dan naar de oever van het meer. Het pad volgt nu en dan de weg, maar het is ook vaak mogelijk om langs de rand van het water te lopen. Zandduinen worden afgewisseld met gravel. Op het water zie je naast veel ganzen en eenden, ook koeten en futen. Het is een uur of drie lopen naar de tempel van Seralung (vertaling: hagel vallei). Anderhalf uur voorbij Seralung is een enigszins beschutte kampeerplek waar we onze tenten opzetten. We hebben de hele dag min of meer vlak gelopen en zijn ruim 6 uur onderweg geweest. Het kamp ligt op 4600 meter. Hemelsbreed hebben we 12,6 km afgelegd.

dag 15 tweede trekdag Manasarowar naar Trugo Gompa.

We bevinden ons hier op 4600 meter en de nachten zijn koud: grote kans op vorst.
Tijdens het ontbijt zien we misschien al de tientallen Tibetaanse bedevaartgangers. Ze zingen en draaien hun gebedsmolens in het rond. De dag begint fris, maar met een strakblauwe lucht. De Mount Kailas zit in de wolken; de Gurla Mandata torent boven ons uit. De passen eromheen lonken? Nepal is dichtbij. Het meer ligt er rustig bij, vogels vliegen over. Over de Brahmaputra, die hier zijn oorsprong vindt, ligt een brug: het water is te diep om te doorwaden. Na ruim 3 uur lopen, komen we langs de ruïne van Nyego Gompa (4610 meter). Iets verderop lunchen we bij een grote chörten met gebedsvlaggen, de entree tot Trugo Gompa. Na de lunch lopen we in een half uur naar het kamp, vlak voor het klooster. Om 14.30 uur is het kamp opgezet en is er tijd om thee te drinken, te wassen, ritueel te baden of het klooster te bezoeken. Hoogte van het kamp : 4607 meter. Hemelsbreed zijn we 12,3 km. verder. Onderweg 5 uur.

dag 16 derde trekdag Manasarowar tot voorbij Go Tsuk Gompa

Een mooie, aangename loopdag langs het meer. We verlaten het kamp en lopen langs Trugo Gompa over een karrenspoor verder. Al gauw wordt het crosscountry lopen. We zien misschien een kudde antilopen, wilde paarden en/of hoppen. We lopen onder de Gurla Mandata langs en zien haar gletsjers met morenevelden. Af en toe is er een rivierdoorwading, er zijn drassige stukjes met veel gekleurde bloemetjes. Dan buigt het pad terug naar het meer. Ganzen, eenden en sterns maken een hoop kabaal. We lunchen uitgebreid op het `strand`. Even slapen na de chapati`s! We zien de witte gompa van Go Tsuk al liggen iets hoger op de berghelling.
Na de lunch lopen we 1,5 uur langs het meer en klimmen dan via een smal paadje de 60 meter omhoog naar Go Tsuk. Manimuren en gebedsvlaggen wijzen ons de weg. Het is een prachtig authentiek klooster. Misschien wel het mooiste van de hele tocht. Aan de andere kant van het klooster dalen we af en vervolgen de route langs het meer. Na een half uur lopen, zien we de kooktent al staan op een mooi punt aan het meer. Hoogte kamp: 4597 meter. Hemelsbreed hebben we 15,4 km gedaan. Onderweg: 7,5 uur.

dag 17 vierde trekdag tot voor Chiu klooster. Verplaatsing met de jeeps naar Darchen

Na een uur lopen komen we bij een grote chörten met gebedsvlaggen en een guesthouse. We kunnen tot de plek waar de jeeps komen langs het meer blijven lopen. De kleuren in het landschap zijn weer prachtig. Het wordt inmiddels wat warmer. Na nog 1,5 uur lopen komen we bij een plek waarin de rotsen hermitages zijn. Er schijnen monniken te verblijven. Iets verderop staan de jeeps op ons te wachten, we worden hartelijk begroet door de chauffeurs en de Tibetaanse gids. Vervolgens rijden we in 5 minuten naar Chiu klooster. Dit ligt op 4645 meter. Er is een oud gedeelte met een grot en een nieuw gedeelte, dat nog niet klaar is.
We lunchen buiten bij enorme manimuren met yakschedels en genieten nog een keer van het uitzicht op het Manasarowar meer en de Gurla Mandata. Bij Barkha is het uitzicht op de perfecte vorm van Kailas overweldigend; hij ligt vlakbij, aan de andere kant van de vlakte van Barkha. Nog 25 km en we zijn in Darchan startpunt van onze heilige rondgang rond Kailas. Na de lunch rijden we in een uur naar Darchen via twee pasjes op 4800 meter en een checkpost bij Barka Qu. In Darchen slapen we in een guesthouse met vijfpersoonskamers. Er komen veel souvenirverkoopsters langs de deur. Darchen is een winderige plek met een hoop rotzooi. Er staan veel nomadententen aan de rand van het dorp. Op straat is het een levendige boel. Het is mogelijk internationaal te telefoneren. We eten rijst met groente en vlees of noedelsoep in het restaurant van het guesthouse. Hoogte Darchen: 4700 meter. Hemelsbreed gewandeld : 9,3 km. Onderweg: 2,5 uur.

Iedereen selecteert de spullen die meegaan op de kora rond de Mount Kailas. De yaks en de yakmannen zijn geregeld; we zullen ze morgen onderweg ontmoeten. Darchen is een verzameling tenten met hier en daar een stenen gebouw. We huren yaks en we kunnen op pad. Bij de ingang, na ongeveer een uur, staat een hoge mast met naar de vier windrichtingen de zo bekende gebedsvlaggen. De komende dagen zullen we ook andere pelgrims op deze route zien.
Tibetanen lopen deze 52 km lange Kora of heilige rondgang vaak in één dag, een Indiase hindoe in drie. Voor Tibetanen betekent een keer rondlopen dat in ieder geval je zonden voor dit leven zijn vergeven; loop je de Kora 108 (het heilige getal) keer dan bereik je nog dit leven het Nirwana. Wij lopen in een aangenaam tempo in vier dagen rond om zodoende tijd te hebben op een rustige manier van dit deel van de reis te genieten. Het pad verloopt gelijkmatig en langzaam stijgend. De bergen hebben prachtige vormen en kleuren en zijn bedekt met sneeuw; heldere gletsjerriviertjes en daarnaast groene weiden. De yakmannen geven ons vast wel wat boterthee en tsampa, als je wilt proberen.

dag 18 Darchen - Damding Dongkhang (of Darboche tijdens het Saga Dawa Festival)

Eerste dag van de kora tot kamp bij Belung Chu. Vandaag maakt onze kok het ontbijt. De dag begint weer fris, maar het is zonnig en helder. We verlaten Darchen onder begeleiding van blaffende honden. We lopen richting westen het dorp uit en klimmen in vijf kwartier geleidelijk naar een eerste uitzichtpunt met gebedsvlaggen en manimuren. Ook liggen er overal verspreid oude kleren, petten en schoenen. Bedevaartgangers laten deze als offer achter. Hierna dalen we licht af naar de brede vallei van de rivier de Lha Chu. Nog een paar kilometer stroomopwaarts kunnen hier jeeps en trucks komen. We passeren Drachom Ngagye Durtro, dit is een plaats waar luchtbegrafenissen (sky burials) plaatsvinden. Ernaast staat een nieuwe chörten. We vervolgen het pad naast de Lha Chu en links in de rotsen ligt Chuku Gompa. Na een half uurtje lopen zien we de keukenploeg naast onze bagage zitten. Onze yaks zijn inmiddels gearriveerd en worden opgeladen. Drie yakmannen en een yakvrouw begeleiden de beesten.
De vallei versmalt zich en het paadje wordt avontuurlijker. We klimmen zeer geleidelijk omhoog met steeds de Lha Chu (rivier) aan onze linkerhand. De Mount Kailas verdwijnt nu en dan en duikt dan ineens weer op. Na 5 uur onderweg geweest te zijn komen we bij twee Tibetaanse restaurantjes in klapperende tenten. Bedevaartgangers vullen hier hun thermosflessen met heet water of boterthee. Het is heerlijk even uit de wind te zijn. Wij drinken gewone thee en wachten op de yaks. Het is een gezellige bende en we kijken onze ogen uit naar de `Tibetaanse koppen`. We zijn de enige blanken in de buurt. Samen met de yaks lopen we naar ons kamp bij de rivier de Belung Chu , 20 minuten verderop. Hoogte kamp : 4950 meter. Totaal gestegen : 430 meter, totaal afgedaald : 180 meter. Onderweg : 7, 5uur. Het is hemelsbreed 12,7 km. naar Darchen.

Tijdens het Saga Dawa festival waarbij honderden pelgrims het oprichten van de symbolische paal bijwonen is de indeling van de tocht rond Kailas iets anders in die zin dat we wat langer stilstaan bij het festival. De rest van de tocht doen we dan in iets langere dagen.

dag 19 Damding Dongkhang - Jarok Donkhang

Tweede dag van de kora tot aan Shiwatshal Cemetry. Na een koude nacht en een stevig ontbijt lopen we verder langs de rivier. De wind is nog fris, maar de zon schijnt. Aan de andere kant van de Lha Chu ligt Drira Phuk Monastery. Als je erheen wilt, moet je een eind ervoor met een bruggetje de rivier oversteken. Wij kunnen eventueel bij het Pelgrims resthouse de groep splitsen. Een deel van de groep kan met de gids naar de volgende kampeerplek, een ander deel kan een extra tochtje maken naar de Ganjam Gletsjer. Men ziet elkaar later in het kamp.
Er gaat een paadje naar de Ganjam Gletsjer. Het is zeer de moeite waard. We klimmen in 1,5 uur geleidelijk tot onder de gletsjer (5375 meter). Het pad loopt voor een groot deel over de morene. We hangen een gebedsvlag met onze namen op en een kata (witte sjaal). De Mount Kailas is zeer imposant vanaf deze kant. Als we teruglopen, blijven we hoog op de helling en sluiten zo aan bij het pad dat vanaf het Pelgrims resthouse komt. Via een spectaculaire brug gemaakt van boomstammen steken we de Polung Chu over op 5104 meter. Hierna begint een steile klim met onderweg twee plaatsen waar bedevaartgangers oude kleding achterlaten. Een aangeklede rots lijkt van een afstand een man op de uitkijk! Vanaf daar lopen we in twee uur naar een soort pasje op 5400 meter. Daar is ook het kamp Shiwatshal. Het is een mooie plek. Vanaf hier gaat er een pad naar de Saglam La om uit te komen in de vallei van de Lham Chu. Een alternatieve route voor de Dolma La. Maar zeker niet aan te raden voor je karma. Hier en daar moeten we een riviertje oversteken en bij de hut van Diraphuk blijven we een tijdje om te lunchen en om het beeld van de noordkant van Kailas op ons netvlies te laten inbranden. Ons kamp is weer een flink stuk hoger op een mooie wijde berghelling. We zien van die reusachtige bergmarmotten die je zovaak tegenkomt op de hogere weiden in de Himalaya. Totaal gestegen : 700 meter, totaal gedaald : 270 meter. Onderweg : tussen 4,5 of 6 uur afhankelijk van de gekozen route. Hemelsbreed naar vorige kamp : 5,40 km.

dag 20 Jarok Donkhang - Zutul Puk

Derde dag van de kora naar net voor Zutul Puk Monastery.
Ook vandaag gaan vele bedevaartgangers ons voor op de kora. Wij lopen binnen twee uur naar de Dolma La over een goed pad met steile en minder steile stukjes. Er liggen nog wat ijsveldjes op de noordhelling, maar verder valt er geen spetter sneeuw te bekennen. De Dolma la is een heel hoge pas van 5630m hoog, voor de pelgrims (en misschien ook voor ons) zowel het fysieke als spirituele hoogtepunt van deze reis. Enorme massa gebedsvlaggetjes, kledingstukken, muntstukjes en zelfs tanden worden hier achtergelaten uit devotie. De aankomst op de Dolma La is indrukwekkend : het is een zee van gebedsvlaggen die in de wind wapperen. Prachtig. Vanaf de pas (5635 meter) is de Mount Kailas niet te zien. We hangen gebedsvlaggen en kata,s op. Ieder van ons laat er iets achter. In de afdaling komen we langs een grot, waarvan men zegt dat de heilige dichter Milarepa, er in heeft gewoond.

De afdaling voert ons verder langs de drie meertjes van de Gauri Kund , het eerste uur dalen we behoorlijk steil af. We lunchen op een plek uit de wind en genieten na van de prachtige pas. Na de lunch volgt er nog een steile afdaling tot aan het teahouse bij Menla Shabje. We zien de Gurla Mandata in de verte uit het landschap oprijzen.
Dan dalen we zeer geleidelijk af door de brede, groene vallei van de Lham Chu. Van steen tot steen springend steken we de rivier over. Uiteindelijk blijven we aan de rechterkant van de rivier en vervolgen het pad op en neer naar het kamp bij de rivier de Zhong Chu. Het is een dag dat je er eigenlijk al wilt zijn, maar steeds is er nog een bocht te gaan! Alleen daar waar het pad van de Saglam La naar beneden komt, zien we een glimp van de oostkant van de Mount Kailas. Hoogte kamp : 4829 meter. Totaal gestegen : 360 meter, totaal afgedaald : 860 meter. Onderweg 6 uur. Hemelsbreed hebben we 10 km. afgelegd.

dag 21 Zutul Puk - Darchen naar Tirthapuri

Na een frisse nacht gaan we het laatste deel van onze kora rond de Mount Kailas lopen. Het is nog geen twee kilometer naar het Zutrul Phuk Monastery, waar ook de Grot van Milarepa zich bevindt. We horen de toeters vanuit het klooster, maar mogen de puja niet bijwonen. Wel kunnen we de grot van Milarepa bekijken en er even in zitten. Het is een bijzondere plek en ligt 30 meter hoger dan het pad. Na ons bezoek vervolgen we het pad langs de Zhong Chu, het gaat op en neer door een prachtige kleurrijke vallei. We kijken onze ogen uit. Er is zoveel te zien onderweg : gebedsvlaggen, chörten, manimuren, pelgrims, `footprints, elleboogprints`, een steen waartegen je met je voorhoofd aan moet voelen. Fascinerend. Het laatste stuk van de route gaat door een kloofachtig gebied met veel kleuren in het landschap. We lunchen op een strategische plek met mooi uitzicht naar alle kanten: voor ons ligt de Gurla Mandata als een kasteel in de vallei van Darchen; achter ons ligt de vallei van de Zhong Chu en de Lham Chu. We kennen nu het geheim van de Kailas. De jeeps wachten letterlijk en figuurlijk om de hoek vlakbij het dorp Tangser. We nemen afscheid van de yakmannen en met nu al spijt dat de kora er op zit, stappen we de jeeps in. Pas vanaf Darchen is de Kailas weer te zien. Op een mooie plek aan de rivier nemen we afscheid van de Kailas.
We rijden nu weer verder naar het westen voor de derde belangrijke boeddhistische pelgrimsplaats in West Tibet: Thirtapuri. We bereiken in 2,5 uur Montser door een droog landschap en we moeten een paar keer de rivier door. We zien de witte pieken van Nepal en India met de Api Himal en de Nanda Devi. Bij Montser houden we een theestop en rijden dan de laatste 8 km naar Thirtapuri. Bij aankomst zie je de damp van de hete bronnen. We zetten de tenten op onder het klooster op een zacht groen veldje. We zijn er om 17.00 uur. Er is nog tijd om onszelf en wat kleding te wassen in de rivier bij het kamp. Hoogte: 4362 meter. Tijdens de wandeling totaal gestegen : 110 meter, totaal afgedaald : 225 meter. Onderweg : 3 uur.

dag 22 Thirthapuri en Khyunglung

Na een onrustige nacht (pelgrims lopen dag en nacht de kora ) gaan we gezamenlijk naar het uitgebreide kloostercomplex, dat 40 meter hoger ligt. Naast het Manasarowar meer en de Mount Kailas moet je hier als bedevaartganger geweest zijn. Er zijn 4 symbolen weergegeven in het landschap: de tijger, de vogel, de schildpad en de demonen. Behalve het klooster zijn er vele gebedsvlaggen, manimuren, meditatiegrotten, een mini Bodnath en Apentempel uit Katmandu, een uitgebreide kora, een verkorte kora. De warme bronnen zijn niet diep genoeg om in te baden. We komen niet verder dan pootje baden. Er zijn ontzettend hete stukken bij. Veel pelgrims nemen een zakje aarde mee voor thuis. Het heeft geneeskrachtige eigenschappen.  We besteden de ochtend aan het bezichtigen van de diverse plaatsen. Met opgewarmde voeten en wit uitgeslagen van de kalk stappen we de jeeps in en we rijden weer verder richting Tholing. We stoppen voor de nacht bij Khyunglung. Dit is de plaats met overblijfselen van de oudste Tibetaanse nederzettingen. Het moet een behoorlijk grote stad geweest zijn waar ongeveer 2000 tot 3000 mensen hoofdzakelijk in grotten woonden. Er zijn geen dingen bewaard gebleven die wijzen op het boeddhisme of zelfs maar het Bon Po geloof.

dag 23 naar Tholing

Over de hoogvlakte rijden we via het legerkamp van Baer naar Tholing. We volgen de grote Sutlej rivier tot waar we in de grote canyon terechtkomen. We gaan kamperen op de weiden van een zijrivier en morgen duiken we de geschiedenis in van dit merkwaardige koninkrijk.

dag 24 bezoek Guge ruïnes Tsaparang en Tholing

Vandaag besteden we de hele dag aan het bezoeken van de diverse plaatsen waar je overblijfselen kunt zien van het mysterieuze Guge koninkrijk. Vroeg in de 10e eeuw is het Guge koninkrijk gesticht. Het was niet zozeer van belang qua macht. Het had grote betekenis voor het opnieuw introduceren van het boeddhisme in dit deel van de wereld. Tholing was de eerste hoofdstad. Het klooster is in dezelfde tijd gebouwd (dus ongeveer 1000 jaar geleden) als de nu nog in functie zijnde kloosters Tabo (in Spiti India) en Alchi (in Ladakh). In deze drie klooster kun je de typerende frescokunst uit die tijd bekijken.
Het oude koninkrijk bestaat allang niet meer en de kloosters en steden zijn in verval. Een van de grote chörtens van Tholing is in de oude luister hersteld en geverfd in de traditionele kleuren. Begin 17e eeuw werd Tsaparang hoofdstad van het rijk. Het fort is gebouwd en uitgegraven in de berghelling. Je kunt nog door de smalle halfoverdekte stegen naar boven lopen om een beter uitzicht te krijgen over de vallei en het rivierdal.

dag 25 extra dag

Wanneer alles volgens plan verloopt hebben we mooi een extra dag in het Guge gebied om alles heel goed te kunnen bekijken. Ook deze dag kan worden gebruikt als omstandigheden zozeer tegenzitten dat er een extra dag nodig is om het programma te volbrengen.

dag 26 terug naar Manasarowar en Gunggyu meer

Vandaag is de eerste van de lange terugreis naar Nepal. We stoppen voor de lunch in Montser. Op straat staan biljarttafels waar iedereen gebruik van kan maken. We rijden terug door hetzelfde landschap als eergisteren. We laten nu Darchen links liggen en worden gecontroleerd bij de checkpost van Barka Qu. Het Manasarowar meer duikt op en we zien de laatst glimp van de Mount Kailas. Er lopen antilopen, wilde ezels, pika`s, een vosje. We maken kamp bij het Gung gyu meer op 4812 meter.

dag 27 Van Gunggyu naar voorbij Drongpa-Tradung

Door wisselend landschap rijden we oostwaarts. Weer veel wilde ezels die min of meer worden opgejaagd door de jeepchauffeurs, verder meren, zandduinen, yaks, nomaden, grote ibissen met een pluimstaart.
We passeren de Mayum La en via Satsam rijden we naar Paryang voor de lunch. Het lijkt alsof we niet weggeweest zijn in het restaurant van het Yak Hotel. Na de lunch rijden we nog ruim twee uur naar Drongpa-Tradung. Iets buiten het dorp zetten we de tenten op. Hoogte kamp : 4590 meter. Hemelsbreed afgelegd : 239 km.

Noodzakelijke aanpassing route dag 28 en 29

Omdat na de aardbeving in voorjaar 2015 de oude vertrouwde grensovergang bij Zhangmu - Kodari gesloten is,  maken we gebruik van de recent voor toeristen geopende grensovergang bij Kyirong. De route is voor eenieder nog onbekend. We zullen overnachting in Kyirong. De 2de dag zal nodig zijn voor de rit terug naar de Kathmandu vallei.

dag 28 via Paryang en Saga naar Nyalam

In 3,5 uur rijden we naar Saga waar we met de pont de rivier de Yarlung oversteken. De trek is afgelopen en de hoogte punten hebben we gehad. We reizen nu in een flink tempo over het Tibetaanse plateau. We passeren een paar pasjes en de weg is redelijk goed. Na een soort kloof bereiken we het grote meer Pekhu Tso. We lunchen met een lekkere instant noedel soep in een zeer primitief restaurant na 3,5 uur onderweg geweest te zijn. We gaan verder en de wereld wordt steeds bewoonder : goggomobiels, mannen op een brommer, paarden, dorpen, yaktenten, kinderen. De witte bergen torenen boven ons uit, we zien o.a. de Shisapangma en de Gaurishankar. De Everest en de Cho Oyu zijn vanaf onze route niet te zien. We melden ons bij de laatste checkpost, steken nog een pas over en draaien dan de Friendships highway op. Nog een allerlaatste hoge pas: de Lalung La (5131 meter) en hier nemen we gevoelsmatig afscheid van Tibet, waar we zo lang op grote hoogte hebben rondgezworven. Dichtbij zien we de Himalayaketen vanuit het noorden en de weg begint af te dalen naar Nepal. We overnachten in Nyalam. Onderweg zien we voor `t eerst sinds lange tijd weer bomen en veel werkende mensen op het land. Pas in de avond rijden we het stadje binnen. Het hotel is primitief: toilet op de gang en wassen met water uit thermosflessen. Het restaurant is nog open en men serveert er een goed diner. Ook dit is een lange rijdag geweest. Hoogte Nyalam : 3780 meter.
De witte bergen torenen boven ons uit, we zien o.a. de Shisapangma en de Gaurishankar. De Everest en de Cho Oyu zijn vanaf onze route niet te zien. 

dag 29 van Nyalam naar Kathmandu

Na een goed ontbijt staan de jeeps klaar voor het laatste traject. Na Nyalam duiken we direct naar beneden een groene jungle in! De weg loopt langs de wanden van een diepe kloof. De sneeuwbergen verdwijnen uit zicht en we griezelen van de diepte beneden ons waar de rivier zich naar Nepal kronkelt. Bloemen, bomen, met varens en mossen bedekte loodrechte wanden, watervallen: een prachtig stuk. Het is oogstrelend en heel anders dan het landschap dat we in Tibet gewend waren. We rijden naar de Tibetaanse grens in Zangmu. Het is mogelijk om hier yuans om te wisselen in Nepalese roepies. Je moet een beetje onderhandelen over de koers. Met ons paspoort en het groepsvisum komen we zonder problemen de grens over. De jeeps rijden ons verder naar beneden naar de Friendships Bridge: de Nepalese grens op 1350 meter hoogte! We nemen afscheid van de Tibetaanse gids en onze chauffeurs en gaan lopend de grens over. Het visum voor Nepal is snel geregeld (ingevuld formulier, pasfoto en paspoort) in Kodari. We worden opgewacht door een bus met chauffeur die ons naar Kathmandu zal rijden. De bagage wordt door dragers de grens overgedragen en verdwijnt op het dak van de bus. Het is in Nepal 2 uur en 15 minuten vroeger dan in Tibet.
Het kan hier best wat regenen en de weg is in het begin niet al te best. Landverschuivingen en blubber kunnen zorgen voor oponthoud. We dalen af langs de rivier de Bhote Kosi en lunchen onderweg met een goeie dal bhat (rijst met linzensaus). De bagage gaat van de ene bus in de andere en daar gaan we weer. Via Dhulikel, Banepa, Bhaktapur en Timi komen we aan in Kathmandu. Het is inmiddels avondspits en we doen er een tijdje over om bij het hotel te komen. De kakofonie van de grote stad overvalt ons een beetje. We zijn een uur of zeven onderweg geweest vanaf Nyalam.
Kathmandu is de legendarische hoofdstad van het koninkrijk Nepal. Het ligt vrij centraal in Nepal in een vallei op ongeveer 1200 m hoogte.

Het hotel is een goede plek als uitvalsbasis voor de stad. De kamers zijn schoon en keurig verzorgd. In het restaurant kun je lekker eten. Na een douche nog even de stad in... Durbar Square en Hanuman Doka... De stad valt nu echt over je heen. Overal tempels, pagodes, beelden van goden, beesten, offerplaatsen, krioelende menigte, schurftige honden, fiets-rickshaws; elektrische bedrading hangt in trossen en knopen tegen de huizen en tussen de palen (hoe kan dat ooit werken`). Toeterende auto`s, bellende fietsen, heilige mannen in het oranje met staf en vervilte bossen haar, het gezicht vrolijk beschilderd in allerlei kleuren. "Take a picture sir? Ten rupee. You like to buy....." Ben je nog nooit in Nepal geweest dan is er te veel te zien om op een dag te doen. Misschien een uitnodiging voor een vervolg`..

dag 30 uitloopdag in geval van vertraging

Of natuurlijk nog een heerlijke relaxdag in Kathmandu met eventueel tempel- of kloosterbezoek of een beetje dwalen door de oude koningssteden Bhaktapur of Patan.

dag 31 vlucht Kathmandu naar Delhi

In principe vliegen we dit stukje met Jet Airways. Deze maatschappij behoort tot de samenwerkingsgroep van Air France/KLM. Mocht dat niet lukken dan kunnen we kiezen voor een andere maatschappij. De vlucht naar Delhi vertrekt aan het einde van de middag. Op de luchthaven van New Delhi moeten we dan een tijd wachten op de aansluiting met de vlucht naar Nederland die even na middernacht vertrekt.

dag 32 vlucht Delhi naar Amsterdam

Reisschema Saga Dawa Festivalreis (vertrek 16 mei 2018)

Onderstaand is het schema waarin op 29 mei het Saga Dawa Festival wordt bezocht.

16 mei:   Amsterdam -Chengdu
Vertrek uit Amsterdam
17 mei:   Arrival in Chengdu
Aankomst in Chengdu   ±16 km van airport naar Buddha Zen hotel. 
18 mei:   Chengdu -Lhasa
±50 km van airport naar Gyanggen hotel. 
19 mei:   Lhasa 
Sigshteeing  Potala palace en  Jokhang temple. Niet te veel inspanning en acclimatiseren.
20 mei:   Lhasa 
Sightseeing Sera, Drephang monestary.  Norbulinka institute optioneel.  
21 mei:   Lhasa - Gyangtse
Via  de Khamba La (4794 m),  het Yamrok Thso, de Karo La (5015 m) en de Simi La (4330 m) naar het hotel in Gyangste.  Bezoek aan de Khumbum stupa en monastery. 
22 mei:   Drive Gyangste - Shalu
Korte rit van Gyangste naar Shalu. Bezoek aan de Shalu gompa terwijl het transport voor de trek geregeld wordt. Shalu Gompa is gesticht in de 11de eeuw maar het hoofdgebouw stamt uit de 14de eeuw.
23 mei:   Trek Shalu to Lougsang
Over de brug naar het eerste pasje (4020 m).  Dan naar de Showa La ( 4170 m) en afdalen naar de campsite bij Lougsang op ±4085 m
24 mei:   Trek Lougsang - Ngor Gompa
In ±3 uur omhoog naar de Chak La (±4500m) Afdalen naar de weg en dan naar het Ngor klooster dat op ±4250 ligt en gesticht is in 1429. Het is in de culturele revolutie praktisch verwoest maar herbouwd en tot 1990 leefden er +/- 200 monniken
25 mei:   Trek Ngor Gompa - Narthang -  Shigatse
Vanuit Nathang een klein uur rijden naar Shigatse. We overnachten in een hotel en bezoeken het beroemde Tashilumpo monestary dat midden 15de eeuw werd gesticht door Gendun Drup. In de hoofdtempel het  26m hogebeeld van de Gyelwa Jampa (The Future Buddha)
26 mei:   Shigatse - Latse - Saga
Een lange rit en we gaan verder stijgen. Over de  Nang-la pas (4500 m), en we passeren het Lang Tso en  Ngamring Tso,  2 pasjes zonder naam van 4650 m + 4750 m, en het dorp Sangsang.  Dan over de Tse-la (4930 m) en de  Rakpa-la (5075 m) waarna we dalen naar een plateau op 4800 m, vervolgens nog een pas van 5080 m.
27 mei:   Saga - New Dongba
Via een pas van 4800 m en de  Laplung-la (4890 m) naar New Dongba, een dorpje op 4570 m. Mogelijk rijden we door naar  Paryang (wild-west-dorp) naar een  tentenkamp 5 minuten van Paryang.
28 mei:   New Dongba - Manasarowar Lake (Hor Qu)
De weg stijgt naar de Mayum-la (5280 m). We kunnen de Gurla Mandata en Mount Kailas al zien. Dan langs het Gung Gyatso meer. Vanaf de Pochenkong La  kun je het ook het Rakas meer zien, dan afdalen naar het Manasarowar meer, een plateau van 4600 m.  Eventueel meteen door naar Darchen. (Dit in overleg met onze gidsen ivm met de drukte voor het festival).
29 mei:   Gossul Gompa  - Darboche - Thirthapuri
Eerst naar het Saga Dawa festival in Darboche waar we vergezeld zullen zijn van vele pelgrims en toeristen. Daarna rijden we door naar  Thirhapuri. We volgen de G219 verder naar het noord-westen. Bij Montser slaan we af naar de pelgrimsplaats Thirtapuri met zijn warme bronnen. 
30 mei:   Visit Thirthapuri & Khyunglung
Vandaag bezoeken we de tempels en grotten van Thirthapuri en Kyunglung in de Garuda vallei.  
31 mei:   Khyunglung - Tholing
Indien mogelijk rijden we binnendoor naar Tholing. Maar mogelijk moeten we terug naar de G219. We gaan dan over  de Yerko-La (4938m) en kort na het Army Camp slaan we af naar de bochtige weg die naar Tholing gaat.
1 juni:   Visit Guge ruïnes in Tholing and Tsaparang
We bezoeken de ruïnes van het koninkrijk Guge in Tsaparang en Tholing
2 juni:   Tholing - Darchen
Vandaag gaan we terug naar Darchen om ons voor te bereiden op de Kailas Kora. Naast het Saga Dawa festival toch wel één van de belangrijkste hoogtepunten van deze reis. 
3 juni:   Trek Darchen - Dirapuk
Er volgen nu twee pittige dagen waarin we vandaag gestaag omhoog gaan door de vallei van de Lham-Chu naar onze campsite bij het klooster van Dirapuk op 5050 m. De berghelling achter het klooster is bezaaid met gebedsvlaggen. Wie nog power over heeft kan nog een klimmetje maken richting de Ganjam gletsjer. 
4 juni:   Trek Dirapuk - Zutulpuk
Vandaag het hoogste punt van onze tocht. Vanuit het kamp gaat het omhoog naar de ruim 5600m hoge Döma-La., waarna we afdalen naar het Zutrul Phuk klooster bij de grot van Milarepa in de vallei van de Zhong Chu.
5 juni:   Trek Zutul Puk - Darchen - Manasarovar Lake 
We dalen verder af naar Darchen waar we opgepikt worden en naar het kamp aan het Manasarovar meer worden gebracht. We gaan ons voorbereiden op delaatste trek van deze reis. De 3 daagse tocht rond het meer.
6 juni:   Spare day at Manasarovar Lake
Deze dag is eigenlijk een reservedag. Als we die niet hebben gebruikt kunnen we een dag aan het meer blijven staan en een beetje relaxen of meteen beginnen met de laatste trek.  We zullen ter plaatse definitief beslissen wat we met deze dag doen.
7 juni:   Trek Manosarawar Lake - Seralung Gompa
Startplaats voor heilige rondgang zijn de chörtens bij Hor Qu. Het is ±3 uur lopen naar de tempel van Seralung. Anderhalf uur voorbij Seralung maken we kamp. Weing of geen hoogteverschillen op deze trek rond het meer
8 juni:   Trek Seralung Gompa - Trugo Gompa
Mount Kailas de Gurla Mandata zijn dominent aanwezig. Hier ligt de oorsprong van de Brahmaputra, we passeren de ruïne van Nyego Gompa (4610 m) en een grote chörten, de entree tot Trugo Gompa. Na een  half uur kamp, vlak voor het klooster. Ritueel baden of het klooster bezoeken. 
9 juni:   Trek Trugo Gompa - Gossul Gompa (of Chiu)
Langs Trugo Gompa lopen we onder de Gurla Mandata langs (gletsjers met morenevelden) in de richting van de witte gompa van Go Tsuk, via een smal paadje klimmen we omhoog naar Go Tsuk (authentiek klooster) – kamp aan het meer. Als we tijd over hebben lopen we misschien door naar Chiu en kamperen daar.
10 juni:   Manasarovar - New Dongba & visit Gou Yu Lake
Wisselend landschap -  We passeren de Mayum La en via Satsam rijden we naar Paryang - Vandaar rijden we nog ruim twee uur naar Drongpa-Tradung - We maken kamp net buiten dorp.
11 juni:   New Dongba - Pigo Tso
Ongeveer 3,5 uur rijden naar Saga - We steken de Yarlung Tsangpo over en rijden in zuid oostelijke richting naar het grote Pigo Thso Op deze route zien we o.a  de bergen Shisapangma en de Gaurishankar. We kamperen ergens bij het meer.
12 juni:   Pigu Tso - Border - Kyirong
Omdat na de aardbeving in voorjaar 2015 de oude vertrouwde grensovergang bij Zhangmu - Kodari gesloten is,  maken we gebruik van de recent voor toersiten geopende grensovergang bij Kyirong. De route is voor eenieder nog onbekend. We zullen overnachting in Kyirong. In Nepal is het 2 uur en 15 minuten vroeger dan in Tibet. 
13 juni:   Tatopani - Kathmandu
Vandaag rijden we in een dag van Kyirong naar Kathmandu
We overnachten in het Holy Himalaya hotel in Thamel. 
14 juni:   Kathmandu 
Vandaag relaxen, souvenirs jagen, koffie en een biertje op een dakterras en gereed maken voor de terug vlucht.
15 juni:   Kathmandu 
Vertrek uit Kathmandu
16 juni:   Amsterdam
Aankomst in Amsterdam

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord