Home Diashows Reisboekenshop Contact> Mijn HT
Vragen? Bel ons op 0522 241146

Deze pagina afdrukken Wandelreis Yunnan | 3 evenwijdige rivieren
Van dag tot dag

Reisbeschrijving

Een opmerking vooraf
Het gaat hier om een avontuurlijke reis. Er zijn diverse factoren die onderweg onze reisplannen kunnen beïnvloeden, hoe goed de reis ook is voorbereid. Onderstaande reisbeschrijving geeft de hoofdlijnen van de reis weer. De reisleiding kan zich genoodzaakt zien om tijdens de reis verschuivingen in het geplande programma aan te brengen.

Dag 1 Vertrek uit Amsterdam
‘s Avonds vertrekken we met een comfortabele vlucht van de KLM naar Chengdu waar we ongeveer 9 uur later aankomen. Het tijdsverschil met China is 7 uur (6 uur in de wintertijd).

Dag 2 Aankomst in Chengdu, sightseeing
Aankomst in Chengdu en transfer naar het hotel. We kunnen nog even de stad in naar het centrum en/of naar de interessante Taotempel die is omgeven door mooie tuinen. ‘s Avonds maken we kennis met de lekkere Chinese (of Sichuan) keuken.

Dag 3 Vlucht Chengdu naar Dali (1950 m)
‘s Morgens in alle vroegte vliegen we naar Dali. Hier kunnen we lekker even de benen strekken en rondstruinen in het oude centrum van de stad dat in pagodestijl is gebouwd. Dali is het centrum van de Bai minderheid en hoofdstad van de Autonome Bai Prefectuur. Het ligt aan het grote Erhai meer en het wordt omsloten door bergketens.

Dag 4 Dali
Vrije dag in deze bijzonder schilderachtige stad. Fijn om na alle reisdagen even tot rust te komen en de benen te kunnen strekken.

Dag 5 Dali naar Liuku 830 m, 4 tot 5 uur rijden
Over een bochtige weg rijden we vandaag naar het stadje Liuku dat ligt aan de rivier de Nu. ‘s Middags kunnen we even goed rondkijken in dit stadje. Het is hier laag, dus warm en de omgeving is tropisch. We overnachten in een hotel.

Dag 6 Rit naar Gongshan 1850 m 6 tot 7 uur rijden
Het is ongeveer 240 kilometer naar Gongshan. We kijken onze ogen uit wanneer we door de spectaculaire en prachtige smalle kloof van de Nu-rivier rijden. De steile oevers bedekt met tropische oerwoud. Onderweg bezoeken we een paar dorpjes om met de lokale mensen kennis te kunnen maken. We overnachten in een hotel.

Dag 7 tocht naar BingZhongLuo dorp en door naar Dimaluo (1885 m)
Vanaf dit punt reizen we nu eerst een stukje met de jeep nog oostwaarts. We nemen een kijkje bij de zgn eerste bocht in de Nurivier. In deze multi-ethnische streek bezoeken we zowel een Christelijke kerk in Chingding alsook de Tibetaans Boeddhistische tempel te Puhua. Hier beginnen ook de invloeden van Tibet zichtbaar te worden. Het dorp Dimaluo wordt bewoond door Tibetanen en we overnachten hier in een guesthouse. Onderweg maken we hier en daar een mooie wandeling.

Dag 8 Trek naar de yakweiden van Balagong (3700 meter)
Dan begint de oversteek over een serieuze bergketen, de zuidelijke uitlopers van de Kawakarpo Range. Het is ongeveer 6 tot 7 uur naar een kampplaats op de yakweiden van Balabeng op 3700 meter, een flinke klim dus. Onderweg passeren we een dorp met de naam Baihan, waar we ook weer een mooie Tibetaans Christelijke Kerk kunnen bewonderen.  

Dag 9 Trek naar de Sewalong valley, 3 uur of 7 uur
Vandaag kunnen we kiezen uit 2 routes een lange en een korte. Bij beide varianten steek je de bergketen over via een pas van ongeveer 4000 meter hoog. In deze regio is het weer wat minder stabiel en er kan altijd sneeuw liggen. Daar moeten we ons dus goed op voorbereiden. Op de top heb je een prachtig uitzicht op je omgeving, naar de diepe dalen in het oosten en westen en over de bergketen in het noorden. We kamperen op een prachtige plek in de natuur aan de rivier.  

Dag 10 naar Luolongjialong (3650 m) of Dewazacong (3510 m) 5 uur lopen
Kort na het kamp begint het pad te klimmen eerst langzaam dan steeds steiler. Via een zigzag pad klim je tegen groene berghellingen steeds hoger totdat je het hoogste punt op deze trek bereikt: een pas op 4250 meter. De afdaling is in het begin een beetje steil en de omgeving is kaal en spectaculair. Verder het dal in vlakt het pad uit en je komt weer in de bossen terecht.. We overnachten weer in een mooi kamp te midden van grote bomen en aan de oever van de rivier. Afhankelijk van hoe het gaat kamperen we iets eerder of iets later..

Dag 11 Trek naar Cizhong en rijden naar Feilai (bij Deqin)

Door dicht regenwoud met veel lange baardmossen dalen we af naar een klein weggetje. Hier wacht een busje ons op om vervolgens nog een 1800 meter af te dalen. We dalen in ongeveer 4 uur af naar Cizhong dorp dat ook Tibetaans is. Het ligt aan de oevers van de Mekongrivier op 1970 meter. Hier staat de bus klaar om je te vervoeren naar het uitzichtspunt voor een waanzinnig uitzicht op de Kawakarpo. De plek waar we overnachten in een hotel geeft ook een mooi uitzicht. Mocht het zicht in de middag niet goed zijn dan heb je de volgende ochtend nog een kans.  

Dag 12 Feilai naar Yubeng (5 uur lopen)
Eerst even een stukje met de bus en dan gelukkig weer wandelen. Over een breed pad lopen we met pelgrims, die nu uit alle windstreken lijken te komen omhoog. Sommige gaan te paard en het is een drukte van belang. Onderweg zijn er kleine restaurantjes waar veel noodlesoep wordt geserveerd. Het pad loopt door mooie bossen tot op een pas van 3500 meter hoog. Veel kleurige gebedsvlaggen sieren de top. De afdaling is werkelijk schitterend met heel mooi zicht op de vruchtbare vallei beneden je maar ook blikken op de hoge toppen die steeds dichterbij komen. We overnachten in het Tibetaanse dorp Yubeng in een mooie lodge. Hier zullen we 3 nachten doorbrengen omdat de volgende 2 dagen dagtochten zijn.  

Dag 13 naar Shengpu waterval, 6 uur lopen
Door het dorp daal je af om bij de tegenoverliggende berg de linker vallei in te gaan. Het pad neemt je mee naar de heilige waterval waar ook weer veel gebedsvlaggen opgehangen zijn uit devotie. Het is een tocht door prachtige natuur en stilte.  

Dag 14 naar het base camp en terug naar Yubeng, 7 uur lopen Vandaag nemen we de rechtervallei die je ook weer verlaat om over een pas de plaats te bereiken die wordt aangeduid als Base Camp. De plek is erg mooi doordat je aan de voet van de gletsjer het gevoel krijgt hoe hoog de bergen voor je zijn. Dit is best een pittige dag. Je kunt er ook voor kiezen om in of bij de lodge te blijven om in alle rust je boek te lezen of je dagboek bij te werken.  

Dag 15 naar Ninong en verder via Deqin naar Zongdian 
We verlaten nu deze fijne slaapplek om terug te keren naar de meer bewoonde wereld. De bossen zijn groen en ruiken lekker en door de kloof loop je nu steeds afdalend naar de vallei waar de weg door loopt. Aan het eind volgt het pad spectaculair de waterkanalen langs de bergwand, Diep beneden je de rivier. De bus staat klaar als we op de weg aankomen. Dan is het nog een uurtje rijden naar Deqin. 30 Jaar geleden was dit een boerendorp, nu een booming stadje met veel moderne overheidsgebouwen. Door enorm bergachtig landschap rijden we nu in een uur of 6 naar Zongdian, dat door de Chinezen is omgedoopt tot Shang-ri-la. Onderweg steken we passen over van boven de 4000 meter. Daar hebben we zicht op mooie bergketens met besneeuwde toppen. We bezoeken een boeddhistisch kloostertje onderweg en genieten van de lunch in een restaurant in Benzilan. De weg is net verbreed en geasfalteerd. Overnachting in een hotel.

Dag 16 Zhongdian, vrij te besteden 

Zongdian is een mengeling van een oud stadje met een mooie authentiek centrum en een modern nieuw Chinees deel. 
In Zongdian zijn nog een aantal interessante bezienswaardigheden zoals het museum voor de Lange Mars waarin de geschiedenis wordt uitgelegd van het ontstaan en de opstand van het volksleger in de jaren 1934-1938. Dit is eigenlijk het begin van het ontstaan van het moderne China. Je kunt hier mooi zien wat de Chinese voorstelling van zaken is, ook hoe het leger wordt verwelkomd door de lokale bevolking van Tibet. In het westen denken we daar toch anders over, met name als je bedenkt dat dit museum is ondergebracht in een voormalig Tibetaans Boeddhistisch klooster. Verder is er een enorme gebedsmolen, naar men zegt de grootste van de wereld. Op dezelfde heuvel ligt een interessant tempeltje waar lokale goden worden vereerd. Iets buiten Zongdian ligt de enorme nieuwe klooster Sumtsaling. Het staat ook wel bekend als de tweede Potala (voormalig paleis van de Dalai Lama in Lhasa). Dit is zoals de Chinezen het graag zien: het is een groots bouwwerk waaraan met grote hijskranen wordt gewerkt. Het lijkt mooi authentiek Tibetaans maar het voelt “leeg” aan en het is niet meer dan een museum.
Deze dag kan ook gebruikt worden als extra dag als we op trek om welke reden dan ook vertraging oplopen.

Dag 17 Naar Lijiang via de Tiger Leaping Gorge
De laatste rit van deze reis voert je naar Lijiang. De weg kronkelt zich langs de Jangtserivier en over passen. Het landschap is spectaculair en we maken een mooie stop bij het smalste deel van de zgn. Tiger Leaping Gorge. In Lijiang nemen we onze intrek in een mooi hotel in lokale stijl in het oude deel van de stad.

Dag 18 Lijiang verblijf
Lijiang is het centrum van de Naxi-minority en een een geweldig toeristenoord. De oude stad is helemaal gerestaureerd en prachtig met name voor de moderne Chinese toerist. Het staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Je kunt heerlijk gaan wandelen door de straatjes van de oude stad of door het park van wat vroeger de Black Dragon Pool was. Sinds vorig jaar is dit meer zo goed als opgedroogd en er wordt om het beeld nog enigszins levend te houden met een grote pomp nog water omhooggepomt maar bij lange na niet genoeg om het meer gevuld te houden. Door het toenemende watergebruik in de stad is het grondwaterpeil ernstig gedaald, is de uitleg.   Het is toch nog wel een fraaie wandeling langs pagodes en door bossen. In de ochtend zie je hier groepen mensen bezig met hun dagelijkse sport- dans of Tai Chi oefeningen. Aan het eind is er een museum waar je meer kunt leren over de lokale cultuur van de Drogba, die elementen in zich vertegenwoordigt van zeer oude religies en culturen waaronder de Bönstroming van het Tibetaans Boeddhisme, culturen van de centrale hoogvlakte en van de lager gelegen gebieden langs de grote rivieren. ‘s Middags kun je op eigen gelegenheid verder de oude stad verkennen en bijvoorbeeld ook eens lekker rondstruinen over de lokale markt die dan weer helemaal niet toeristisch is.   Tot de mogelijkheden behoort het maken van een fietstocht naar een heel oud plaatsje op een 10 km van Lijiang. Hier wordt een bijzonder vorm van borduren bedreven waardoor echt heel mooie en verfijnde kunstwerken ontstaan.  

Dag 19 Lijiang naar Chengdu
Vandaag nog een relaxte dag in dit leuke stadje. In de late namiddag of ’s avonds vliegen we terug naar Chengdu, alwaar we dan weer de intrek nemen in een bijzonder en comfortabel hotel in een karakteristieke wijk.

Dag 20 Terugvluchten via Chengdu
’s Morgens rijden we in ieder geval langs het pandabreedingcentre. Heerlijk ontspannen wandel je door de mooi aangelegde tuinen langs de verschillende leeftijdsgroepen van deze koddige beesten. Leerzaam ook. In de middag stappen we in het KLM toestel naar Amsterdam waar we dan met behulp van het tijdsverschil al weer vroeg in de avond landen.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | Ten Have 13 | 7983 KD Wapse | tel. 0522-241146 | email: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord