Home Diashows Reisboekenshop Contact>
Vragen? Bel ons op 0522 241146
DAGEN LOPEN ZWAARTE
8 4 4
VERTREK TERUG REISSOM
16 augustus 23 augustus € 1450,- ** !
** exclusief ticket ! vertrek gegarandeerd Boek deze reis of neem een optie »

Snel naar:


Reisboekenshop
boeken & kaarten:

Bekijk en bestel
- reisgidsen,
- kaarten en
- andere artikelen van Turkije »

Vergelijkbare reizen:


Tell a friend

Vertel door »

Deze pagina afdrukken Expeditie Turkije | KaÁkar en Ararat
Land informatie

Ligging en landschap


Het huidige Turkije ligt op twee continenten. De totale oppervlakte van de Turkse republiek bedraagt 780.576 vierkante kilometer, waarmee het land 19 maal zo groot is als Nederland. De Turkse landstreek Trakya beslaat slechts 3% hiervan en ligt op het Europese continent. De resterende 97% ligt op het West-Aziatische schiereiland, dat Klein-Azië of Anatolië genoemd wordt. Het Aziatische en Europese continent worden van elkaar gescheiden door de Bosporus, de Dardanellen en de Zee van Marmara. Andolu, zoals de Turken het noemen, het Aziatische deel van Turkije, dankt zijn naam aan de Grieken die het naar de windstreek hadden genoemd (anatoli is het Griekse woord voor oosten).
De republiek wordt omringd door Griekenland, Armenië, Georgië, Bulgarije, Rusland, Iran, Irak en Syrië en door de Zwarte zee, Aegeïsche Zee en de Middellandse zee. Tweederde deel van de landsgrenzen bestaat uit zeekust (het land heeft een kustlijn van maar liefst 8000 km) maar het aantal stranden is gering door het bergachtige landschap.

Bergketens


Het land wordt beheerst door twee bergketens; het Taurus gebergte in het zuiden en het Pontisch gebergte in het noorden. Ze maken deel uit van de gordel die het Himalayagebergte met de Alpen verbindt. Het noorden van het land wordt begrenst door het 1100 kilometer lange en 150 kilometer brede Pontisch gebergte. Het Taurus- en het Pontisch gebergte ontmoeten elkaar in het oosten van het land en vormen daar samen een langzaam stijgend hooggebergte dat over brede streken hoogtes van 4000 meter of meer bereikt en op sommige plekken eeuwige sneeuw kent. De Kaçkar Dag (3937 meter) achter de stad Rize vormt het oostelijk deel van het Pontisch gebergte.
De bergketen met toppen tussen de 2000 en 2500 meter hoogte ten zuiden van Malatya, Musj en Bitlis vormt het oostelijk deel van het Taurus gebergte. Het Anatolische hoogland wordt omsloten door het Pontisch- en Taurusgebergte

Helemaal in het Oosten, op de grens met Armenië ligt vrijstaand in het vrij vlakke land, de hoogste berg van Turkije: de Ararat (5167 meter).

Klimaat


Het klimaat vertoont grote verschillen, die vooral samenhangen met de ligging ten opzichte van de zee en de hoogte. Het binnenland bezit een sterk landklimaat, terwijl de kusten een zeeklimaat of mediterraan klimaat hebben. Depressies, gemiddeld ongeveer 5 per jaar, komen uitsluitend in het koude jaargetijde voor en trekken dan over de Zwarte Zee of over de Middellandse zee, maar zelden over het centrale hoogland. Hun invloed gaat niet verder dan enige tientallen kilometers landinwaarts. Daardoor komen in het binnenland zeer lage temperaturen voor. Aan de voorzijde van de Middellandse –Zeedepressies voeren woestijnwinden droge, warme lucht ook naar het binnenland, met name in het voorjaar. ’s Zomers waaien onder invloed van de lage druk boven Azië noordelijke winden. De kusten zijn dan koeler dan het binnenland, juist tegengesteld aan de wintersituatie. Behalve langs de kust, m.n. van de Zwarte Zee, is de neerslag gering en sterk wisselend.

Bookmark and Share
WANDELVAKANTIES, TREKTOCHTEN EN EXPEDITIES
HT Wandelreizen | tel. 0522-241146 | e-mail: info@htwandelreizen.nl

Website door Zaphyrion SitemapPrivacyverklaring
htwandelreizen.nl maakt gebruik van cookies. Met cookies wordt de website persoonlijker en gebruiksvriendelijker.Akkoord